Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Trasaturile liderilor

management



+ Font mai mare | - Font mai mic



Trasaturile liderilor

Abordarea  conceptului de a conduce se refera la dirijarea si conducerea oamenilor in executarea sarcinilor. Conducerea este un amestec complex de trasaturi personale, stiluri si functiuni manageriale.



Teoriile care studiaza caracteristicile liderilor sunt numite "teorii ale calitatilor personale".

Primele teorii sustin ca individul cu personalitatea sa proprie si cu talentul sau constituie factorul cheie sugerand ca un lider necesita o configuratie de trasaturi pentru a fi eficient dintre care cele mai importante sunt urmatoarele:

a)      Inteligenta: peste medie, dar un nivel genial. Ideal liderul trebuie sa fie mai inteligent decat subordonatii sai.

b)     Initiativa: capacitatea de a percepe memoria de actiune si de a intreprinde ceva in legatura cu aceasta.

c)     Increderea in sine: sau de a crede in ceea ce faci.

d)     Vederea din elicopter: abilitatea unui manager de a se ridica deasupra unei situatii, de a o vedea intr-un context, mai larg, iar apoi de a o cobora pentru a se ocupa de detalii.

Studiile ulterioare iau in considerare si alti factori care ar putea contribui la o conducere eficienta.

Astfel, John Hunt afirma ca la lider cei mai pretuiti factori sunt:

abilitatea de a lucra cu o larga varietate de oameni;

asumarea responsabilitatilor pentru sarcini importante;

teluri ambitioase privind realizarea;

experienta timpurie privind conducerea grupurilor;

larga experienta in functii manageriale in prima parte a carierei.

Cercetarile actuale insista mai putin pe calitatile innascute ale liderului si afirma necesitatea dezvoltarii calitatilor, trasaturilor si abilitatii in conducerea prin instruire, experienta si adaptarea la cerintele situatiei in care acesta trebuie sa actioneze ca lider.

In ceea ce priveste profesia de baza a persoanelor promovate in posturile de manager la nivel superior, se constata ca marea majoritate a specialistilor pledeaza pentru incredintarea, cu prioritate a posturilor de director de firma, cadrelor de pregatire economica superioara.

Acest lucru se explica prin finalitatea economica a activitatilor, ponderea importanta a mijloacelor economice pentru realizarea obiectivelor, capacitatea acestora de fundamentare a deciziilor, a afinitatii, cu aspectele umane ale conducerii.

Frecvent se prefera cadre care poseda atat o pregatire tehnica, la care se adauga ulterior o formare economico-manageriala (in "bussines-school").

Indiferent insa de analiza calificarii de baza a managerilor, indeosebi a celor de nivel superior, este cert ca acestia trebuie sa posede principale calitati mentionate si sa primeasca pregatire intr-un cadru organizat in domeniul conducerii, care sa fie actualizata periodic tinand cont de ritmul rapid de uzura morala a cunostintelor, metodelor si tehnicilor de conducere.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1172
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved