Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


MARKETING POSTAL

Marketing



+ Font mai mare | - Font mai mic



MARKETING POSTAL

I. Locul modulului in cadrul planului de invatamant

- Numar de ore: 128 ore din care 64 ore de instruire practica



- Toate orele vor fi efectuate de profesorul de specialitate.

Lista competentelor specifice unitatii de competente din modul

C.1.Utilizeaza politicile si strategiile de marketing in domeniul serviciilor

C.2.Utilizeaza normele pentru serviciile de marketing direct

C.3.Efectueaza operatiuni specifice vanzarii prin posta

C.4. Efectueaza prestatii postale in conditii specifice impuse de clienti

II. Tabelul de corelare a competentelor si continuturilor

UC.9. Marketing postal

Competente individuale

Continuturi

C.1.Utilizeaza politicile si strategiile de marketing in domeniul serviciilor

Politicile si strategiile de marketing in domeniul serviciilor

Identificarea elementelor conceptului de serviciu total: ambianta, elementele materiale necesare prestarii, elementele specifice serviciului total: personalul de servire, calitatea serviciilor.

Descrierea alternativelor strategiei de pret: orientarea dupa costuri, pragul de rentabilitate, orientarea dupa cerere, orientarea strategiei de pret dupa, concurenta.

Alegerea variantelor optime ale strategiei de distributie: gama serviciilor prestate, tipul canalului de distributie, structura cererii.

Identificarea tehnicilor de comunicare promotionale: publicitate, promovarea vanzarilor, relatiile cu publicul, utilizarea marcilor.

C.2.Utilizeaza normele pentru serviciile de marketing direct

Servicii de marketing direct

Identificarea principalelor servicii de marketing direct: Infadres, Postmesager, Postmesager Plus, Corespondenta, Raspuns, Corespondenta Comerciala Raspuns International, Promoplic, Postafis, Postamp.

Descrierea etapelor procesului tehnologic pentru serviciile de marketing direct: Prezentarea, prelucrarea la sosire, prelucrarea in vederea distribuirii, distibuirea.

Intocmeste documentele specifice serviciilor de marketing direct: registre chitantiere, borderouri, liste de prezentare, liste de predare, situatii centralizatoare, contracte si conventii.

Utilizeaza instructiunile de exploatare a serviciilor de marketing direct: Legislatie, norme, metodologii, ghiduri privind organizarea, functionarea si modificarea activitatii postale.

C.3.Efectueaza operatiuni specifice vanzarii prin posta

Vanzarea prin posta

Identificarea principalelor forme de comert prin posta: Post Market, comert prin oficiile postale, agentii si factorii rurali

Descrierea etapelor procesului tehnologic pentru serviciul Post Market de comert electronic prin posta: Accesarea paginii web corespunzatoare serviciului Post Market, efectuarea comenzilor pe e-mail, confirmarea comenzii.

Intocmirea documentelor specifice vanzarii cu ramburs prin posta: registre chitantiere f5 , mandate f.112 Ramburs, borderouri, liste de prezentare, liste de predare, situatii centralizatoare, contracte si conventii

C.4. Efectueaza prestatii postale in conditii specifice impuse de clienti

Prestatii postale in conditii specifice impuse de clienti

Identificarea principalelor servicii publicitare: Postafis, Postamp, Promoplic

Descrierea etapelor procesului tehnologic pentru serviciile Postdata: Prezentarea, prelucrarea la sosire, prelucrarea in vederea distribuirii, distibuirea

Intocmeste documentele specifice serviciilor publicitare si Postdata: Registre chitantiere, borderouri, liste de prezentare, liste de predare, situatii centralizatoare, contracte si conventii.

Utilizeaza instructiunile de exploatare a serviciilor publicitare si Postdata: legislatie, norme, metodologii, timpi de circulatie a trimiterilor postale, ghiduri privind organizarea, functionarea si modificarea activitatii postale.

III. Sugestii metodologice

Modulul Marketing postal ofera elevilor oportunitatea de a-si forma competente specializate in legatura cu exploatarea serviciilor postale rapide, aparute ca o necesitate ceruta de clienti o data cu trecerea de la monopolul intern pe piata serviciilor postale la o concurenta internationala.

Programa modulului trebuie utilizata impreuna cu Standardul de Pregatire Profesionala, pentru a corela, in permanenta, criteriile de performanta ale competentelor agregate in modul cu continuturile incluse, rezultate din conditiile de aplicabilitate ale criteriilor de performanta respective.

Parcurgerea continuturilor este obligatorie, dar se impune abordarea flexibila si diferentiata a acestora, in functie de resursele disponibile si de nevoile locale de formare.

Strategiile educationale vor fi centrate pe obiectivele operationale urmarite in concordanta cu schimbarile intervenite in instructiunile de exploatare ale CNPR si ale partenerilor, numind aici TNT, dar si a postelor private ca DHL, CARGUS .

Proiectarea strategiilor educationale va urmari si va determina invatarea completa in clasa dar si la agentii economici de profil. Elevii vor fi pusi in situatii de invatare rezolvand sarcinile de lucru individual sau pe grupe de elevi pentru a dezvolta spiritul de lucru in echipa si comunicarea interactiva. Abordarea continuturilor trebuie realizata pe baza exemplelor concrete din activitatea de posta .

Pentru a asigura un caracter formativ bine cristalizat al invatamantului, procesul de invatare va fi axat, de regula pe lucrari practice. Elevii vor avea la dispozitie documentatia, echipamentele postale si formularistica postala specifica necesare desfasurarii lucrarilor, sporind autonomia si responsabilitatea fiecarui elev in parte. Se va urmari, in special, fixarea cunostintelor transmise la curs, performantele si aptitudinile elevilor. In aceste conditii, cunostintele si abilitatile dobandite in procesul de formare initiala vor facilita integrarea rapida si cu randament maxim in colectivele de munca, absolventul devenind un element cu putere de decizie, capabil sa-si asume responsabilitatile viitorului loc de munca.

Criteriile specifice de evaluare vor fi preluate din Standardul de Pregatire Profesionala de catre profesor si prezentate elevului. Elevul poate fi integrat in evaluarea activitatilor sale, consolidand astfel, capacitatea de a se autoevalua si marind gradul de transparenta a acordarii notelor.

Evaluarea finala a competentelor trebuie realizata in concordanta cu precizarile incluse in Standardul de Pregatire Profesionala.

Evaluarea pe parcursul anului se realizeaza prin diverse tipuri de probe de evaluare (orale, scrise, practice), in functie de specificul competentei.

Promovarea modulului este demonstrata prin atingerea tuturor competentelor specificate in tabelul de corelare a competentelor cu continuturile.

Profesorul isi elaboreaza pachete de evaluare pentru toate competentele incluse in modul. Pentru a veni in sprijinul profesorilor instructori este prezentat un model (orientativ) de realizare a evaluarii pe competente.

Exemplificarea unui pachet de evaluare pe o competenta

Activitate: Utilizeaza politicile si strategiile de marketing in domeniul serviciilor U.C. Marketing postal

C3. Utilizeaza politicile si strategiile de marketing in domeniul serviciilor

Evaluatorul (profesorul ) va evalua elevul pe parcursul unui semestru cu ajutorul unui portofoliu si a unei fise de observare in care va nota rezultatul evaluarii. Portofoliul va fi realizat in masura posibilitatilor la agentul economic la care elevul isi desfasoara stagiul de pregatire practica sau unde nu este posibil acest lucru se vor organiza lectii vizita la oficiile postale din localitate.

Portofoliul va trebui sa cuprinda urmatoarele elemente:

a Identificarea elementelor conceptului de serviciu total.

b. Descrierea alternativelor strategiei de pret.

c. Alegerea variantelor optime ale strategiei de distributie.

d.    Identificarea tehnicilor de comunicare promotionale.

Fisa de observare

Nume candidat:

Nume evaluator:

U.C. Marketing postal

C 3 . Utilizeaza politicile si strategiile de marketing in domeniul serviciilor

NR. CRT.

CERINTE

REZULTATUL EVALUARII

DATA

a

Identificarea elementelor conceptului de serviciu total.

  • Ambianta

DA sau (√)

NU sau (X)

  • Elementele materiale necesare prestarii

DA sau (√)

NU sau (X)

  • Elementele specifice serviciului total

DA sau (√)

NU sau (X)

  • Calitatea serviciilor.

DA sau (√)

NU sau (X)

b

Descrierea alternativelor strategiei de pret.

  • Pragul de rentabilitate

DA sau (√)

NU sau (X)

  • Orientarea dupa costuri

DA sau (√)

NU sau (X)

  • Orientarea dupa cerere

DA sau (√)

NU sau (X)

  • orientarea strategiei de pret dupa concurenta

DA sau (√)

NU sau (X)

c

Alegerea variantelor optime ale strategiei de distributie

  • Gama serviciilor prestate

DA sau (√)

NU sau (X)

  • Tipul canalului de distributie

DA sau (√)

NU sau (X)

  • Structura cererii

DA sau (√)

NU sau (X)

d

Identificarea tehnicilor de comunicare promotionale

  • Publicitate,

DA sau (√)

NU sau (X)

  • Promovarea vanzarilor

DA sau (√)

NU sau (X)

  • Relatiile cu publicul

DA sau (√)

NU sau (X)

  • Utilizarea marcilor

DA sau (√)

NU sau (X)

  • Evaluatorul va bifa fiecare sarcina indeplinita corect de catre elev.
  • Competenta se considera atinsa daca elevul indeplineste sarcina o singura data.
  • Certificarea competentei se obtine daca toate sarcinile de lucru sunt indeplinite. Sarcinile neindeplinite se vor reevalua dupa o perioada de pregatire folosindu-se acelasi instrument de evaluare.

Sugestii privind dovezile evaluarii:

Fisa de observare, care trebuie sa fie elaborata conform criteriilor de performanta si conditiilor de aplicabilitate, utilizata pentru evaluarea prin probe practice constituie dovada a evaluarii

Pentru probele scrise, dovezi ale evaluarii sunt considerate fisele de lucru, proiectele, portofoliile.

Orice alt material elaborat de catre elev sau utilizat de catre profesor pentru evaluare poate constitui o dovada a evaluarii competentelor elevului.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1246
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved