Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Metoda Kanban

Marketing



+ Font mai mare | - Font mai mic



Metoda Kanban

Definitie



Un sistem continuu de furnizare de componente, piese, in asa fel incat muncitorii

(vanzatorii) au cea ce le trebuie, unde le trebuie si cand le trebuie.

Cuvantul "Kan" in romana inseamna "eticheta", iar cuvantul "ban" inseamna "singur=unic". Deci Kanban se refera la "o singura eticheta".

Principiul de baza

Un furnizor, fabrica si livreaza clientului sau, numai produsele care i-au fost comandate anterior de catre client prin intermediul unui sistem fizic de informare materializat pe baza unor etichete (carduri Kanban) care imbunatatesc circulatia informatilor intre client si furnizor.

Principii de functionare ale "Sistemului Kanban"

Respectarea contractului dintre Client si Furnizor este asigurata prin circulatia etichetei Kanban.

Clientul se angajeaza sa exprime cererile sale fata de furnizor in functie de consumul sau.

Furnizorul nu fabrica si nu livreaza clientului atata timp cat nu a recuperat eticheta Kanban care precizeaza numarul de piese de reaprovizionare si care reprezinta ordinul de comanda al clientului.

Iata cum functioneaza Kanban.

Kanban in productie

Sa spunem ca una din componentele de care e nevoie o firma sa asambleze un motor este un piston cu diametrul de 85 mm si acestea vin livrati in paleti. Sunt 100 de pistoane intr-un palet. Cand paletul este gol, o persoana care se ocupa cu asamblarea motoarelor ia eticheta lipita de palet si o trimite inapoi la producator. Atunci un alt palet cu pistoane cu diametrul de 85 mm este fabricat si trimis la asamblare.

Un nou palet cu pistoane de 85 mm nu este probus pana nu se primeste din nou eticheta.

Acesta este Kanban in forma lui cea mai simpla.

Un exemplu mai realist probabil ar fi cu doi paleti cu pistoane de 85 mm. Asamblarea motoarelor s-ar face din paletul "2" in timp ce alte pistoane sunt produse de producator ca sa umple paletul numarul "1".

Daca ar fi o statie de asamblare cu posibilitatea asamblarii unui volun mare de piese este posibil ca paletii sa fie goliti in cateva minute, si ar putea sa fie chiar 15 sau 20 de statii de asamblare. Deci ar fi un flux continu de etichete care sunt trimise la producator care duc la aparitia unui flux continu de paleti cu pistoane la cei care asambleaza.

Kanban in supermarket

Kanban poate functiona si in cadrul unui supermarket. Un stoc mic necesar functionarii supermarket-ului va fi depozitat in locuri speciale cu spatii riguros delimitate pentru fiecare categorie de marfuri. In momentul in care se vinde un produs, datorita sistemului integrat de gestiune a marfurilor acest lucru este transmis la depozitul central (regional warehouse) astfel ca in orice moment se stie cantitatea exacta a marfurilor. Aprovizionatre la acest supermarket se face o data la 4 zile dar daca se vinde o cantitare mare dintr-un produs acest lucru este semnalat la depozitul central si se va face o aprovizionare mai rapida (chiar si in fiecare zi

Kanban este cerere.

Kanban mai poate fi definit ca un sistem de productie la cerere, deoarece producatorul produce doar cat i se cere si cand i se cere. Se poate folosi si un alt sistem de cerere in afara de cel traditional cu eticheta. De exemplu paletii goi sunt retrimisi la producator acesta producand aceeasi cantitate livrata anterior. In Kanban modul de manipulare a componentelor este flexibil si depinde de nevoile procesului de manufacturare (paleti, cutii, lazi, pungi, etc.

Reguli de baza

1- Toate containerele vor fi etichetate si vor contine strict cantitatea de piese trecuta pe eticheta containerului

2- Clientul declanseaza fabricatia la furnizor prin inapoierea etichetei containarului consumat

3- Ordinele de lansare in fabricatie sunt reflectarea exacta a consumului clientilor. Este obligatorie respectarea fabricatiei in functie de tabloul de ordonare al etichetelor.

4- Se va respecta marimea lotului de piese lansat in fabricatie, in functie de marimea lotului tehnico-economic determinat prin calcule astfel incat costurile de productie sa fie cele mai mici.

5- Toate anomaliile(pana utilajelor, lipsa muncitorilor, calitatea, etc) fac obiectul unei etichetari particulare in vederea posibilitatii de observare a diferitelor probleme aparute intimplator.

Reguli de functionare

Etichetarea

Intr-o bucla kanban, toate containerele continand piese vor fi etichetate astfel incat, in orice moment, se cunoaste situatia pieselor din container.

2. Productia

Nu se va fabrica sau transporta fara ordin. Este consecinta principiului de baza: reinnoirea "consumului" real in sectia client.

3. Prioritati

Ordinele de lansare a fabricatiei sunt reflectarea exacta a "consumului" sectiei client fiind imperativ respectarea ordonantarii fabricatiei.

4. Marimea lotului de fabricatie

Se va respecta marimea lotului de fabricatie.

Aceasta marime se determina astfel incat lotul de fabricatie sa fie cel optim.

5. Anomalii

Toate anomaliile (pana masina, lipsa muncitori, calitate, etc.), fac obiectul unei etichetari particulare

Alocarea Kanbanurilor

Kanbanurile se aloca in numar egal in cazul sistemelor echilibrate

Se aloca mai multe kanbanuri in procesele lente sau cu un volum de lucru mai mare.

Trebuie evitate blocajele in proces

Se porneste cu valorii medii

Treptat se reduce numarul de kanbanuri la posturile de lucru care sunt totdeauna incarcate la maxim.

Se reduce numarul de kanbanuri la posturile de lucru care sunt neincarcate la capacitatea lor.

Determinarea numarului de Kanbanuri

N = ( d x L + Ss) / C

unde:

N = numarul de kanbanuri sau containere

d = cererea medie pe o perioada

L = timpul de fabricatie

Ss = stocul de siguranta

C = marimea containerului

Beneficiile Kanban

Reducerea inventarului.

Deoarece componentele nu sunt livrate pana nu este nevoie de ele se reduce mult nevoia unui stoc mare si al unui spatiu de depozitare mare.

Reducerea deseurilor si rebuturilor.

Cu Kanban componentele sunt fabricate doar cand este nevoie de ele, de aceea se elimina producerea componentelor in plus. Intrucat nu se produce in plus se reduc deseurile la taiere si rebuturile.

Aduce flexibilitate in productie.

Daca se realizeaza brusc o cadere a cereri prin Kanban se asigura ca producatorul nu ramane cu produse pe stoc. In acest fel se realizeaza o flexibilitate a productiei de a raspunde repede la noile cereri si schimbari adica poate sa produca oricand alte repere diferite de cel produs pana atunci, in functie de cerere.

Kanban aduce flexibilitate si in felul in care este folosita linia de productie. Liniile de productie nu sunt fixate pe un singur produs ele pot produce cu schimbari minore si alte repere. Singura limita este data de tipul de masina, utilaje folosite si priceperea angajatilor.

Cresterea productiei.

Fluxul Kanban (etichetele) se opreste daca apare o problema de productie. Prin oprirea fluxului Kanban se observa imediat ca a aparut o problema si permite rezolvarea acesteia cat mai repede. Kanban reduce timpul de asteptare prin realizarea unor stocuri mai accesibile si ruperea barierelor administrative. Prin aceasta rezulta o crestere a productiei folosind aceleasi resurse.

Reducerea costului total.

Kanban reduce costul total prin:

Impiedica producerea suplimentara de produse

Dezvoltarea statiilor de lucru flexibile

Reducerea deseurilor si rebuturilor.

Reducerea timpului de asteptare si a costurilor de logistica

Reducere nivelului stocului si a costurilor suplimentare

Economisirea resurselor prin organizarea productiei.

Reducerea costurilor de inventar

Limitele Sistemului Kanban

Ideal pentru serii mari si de masa cu o varietate mica de repere.

Vulnerabil la fluctuatiile cererii.

Vulnerabil la schimbarea proceselor de productie si la eventualele defectari ale utilajelor.

Ineficient in cazul comenzilor neregulate sau la rezolvarea unor comenzi speciale, neprevazute.

Vulnerabil la lipsa de stocuri de materii prime si la schimbarea timpului de livrare a acestora.

Kanban in practica

Kanban este deseori vazut ca un element central al "Lean" manufacturing si probabile este cel mai utilizat sistem de cerere. Kanban mai poate fi asociat cu Just-In-Time (JIT). Totusi Kanban nu este inca un nume pentru Just-In-Time, este o parte componenta a sistemului Just-In-Time, Kaizen si cei 5S. O cerinta a functionarii Kanban-uluzi este ca oamenii sa lucreze in echipa.

Pasii de implementare a conceptului Kanban

Familiarizarea cu conceptul Kanban si cu obiectivele pe care le urmareste.

Selectarea componentelor Kanban care sunt potrivite pentru firma

Kanban poate fi optim pentru unele produse, iar pentru altele nu. In unele cazuri kanban-ul traditional va merge de minune, iar in alte cazuri automatizarea sistemului Kanban este obtiunea ideala.

Planificarea sistemului Kanban

Kanban inplica mai mult decat manufacturarea. Alte functii cum ar fi cumpararea, aprovizionarea, expedierea/primire, controlul calitatii, transportul, proiectarea vor fi si ele implicate in planificarea sistemului kanban.

Stabiliter obiectivului sistemului kanban

Bazandu-te pe plamificarea facuta stabileste un program de atingere a obiectivelor, ce vrei sa indeplineasca kanban-ul si cand. Determina ce va fi evuat si cum va fi evaluat. Asigurate ca ai stabilit nivelul actual a sistemului de manufacturare si inventariere inainte de implementarea sistemului kanban.

Inceperea implementarii sistemului Kanban

Cel mai intalnit mod de implementare al kanban-ului este introducerea unui numar mare de kanban-uri (containere, cuti, paleti, pungi, etc). Apoi se reduce numarul de containere pana cand se ajunge la un echilibru intre cerere si productie. In momentul in care observam ca productia intarzie darorita numarului insuficient de containere in acest caz este necesar reintroducerea inca unui containar pentru a readuce din noi sistemul in echilibru.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2922
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved