Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


CURRICULUM VITAE SI SCRISOAREA DE PREZENTARE

Resurse umane

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
MUNCA SI OBOSEALA
PREVIZIUNEA OFERTEI DE RESURSE UMANE
Munca si stresul
GESTIONAREA TIMPULUI DE LUCRU A FUNCTIONARILOR COMUNITARI
EFECTELE INTEGRARII ASUPRA PIETEI MUNCII
Contractul individual de munca
Lucrare de licenta - Recrutarea si selectia profesionala
MANAGEMENTUL RECOMPENSELOR, DOMENIU DE BAZA AL MANAGEMENTULUI RESURSELOR UMANE
CUM SA INTERVIEVEZI CANDIDATII
MOTIVAREA SI REMUNERAREA AGENTILOR DE VANZARI

TERMENI importanti pentru acest document

: pasi de urmarit in elaborarea unui curriculum vitae : scrisoarea de prezentare personala : model scrisoare de prezentare angajat nou : curriculum vitae model forma nr22Fdp :

CURRICULUM  VITAEa SI SCRISOAREA  DE  PREZENTARE

In  selectia de personal curriculum vitae si scrisoarea de intentie sunt doua  “etape importante.Pe langa aceste doua etape  mai exista si altele la fel de imporatnte ca si acestea.                                                                                                                                           

Intocmirea unui curriculum vitae                                                                           

Ce este un curriculum vitae?Curriculum  vitae este o expresie in limba Latina  care in traducere libera inseamna “desfasurarea vietii dumneavoastra” si este,intr-adevar o autobiografie.

Curriculum vitae constitue punctul de plecare in orice proces de selectie de personal.C.V.-ul trebuie sa fie o prezentare a vietii asa cum s-a desfasurat ea pana in prezent,concetrand  si detaliind chestiunile de interes pentru un potential angajator.

Curriculum vitae mediteaza, de regula intre cel care isi ofera serviciile si reprezentantii firmei,care intr-o etapa ulterioara vor realiza interviul de selectie..Este considerat  ca fiind unul dintre cele mai “la indemana” procedeu de evaluare ,fiind bazat pe informatii biografice.In acelasi timp  este usor de obtinut (poate fi trimis prin posta ) si contine  date aparent  usor de interpretat ,fiind documentul prin care cel ce selectioneaza  se convinge  ca  potentialul   angajat este persoana cea mai potrivita pentru postul respectiv.De mentionat este faptul  ca un curriculum vitae  nu este o autobiografie,ci un document care trebuie sa acorde sansa unui interviu.

            Includerea  lui in procesul de selectie se justifica  numai in  urmatoarele situatii:

-in urma campaniei de recrutare,se inscriu pentru selectie foarte  multi candidati,iar conditiile de primire si intervievare de care dispune firma  sunt improprii

-exigentele postului  nu impun utilizarea unor criterii de selectie care sa faca  necesara prezenta candidatului(aspectul exterior,capacitatea de expunere orala).

Pe piata exista firme care pot oferi sfaturi in legatura cu modul de redactare a unui C.V. si  daca sunteti interesati in obtinerea unui post important ,ar merita sa apelam la una din aceste firme pentru a ne analiza C.V-ul.De exemplu  daca dorim sa facem cariera in domeniul marketingului merita sa folosim  un C.V. executat de profesionisti.

Pentru candidat,redactarea unui C.V. echivaleaza cu pregatirea unui memoriu asupra activitatii sale anterioare si a modului actual de existenta.El trebuie sa contina date si obiective concrete privind starea civila ,formatia(studiile si calificativul),experienta in domeniul de activitate specific postului,posturilor ocupate anteriorSunt mentionate si eventuale abilitati/cunostinte particulare ,cum ar fi:cunoasterea uneia sau  a mai multor  limbi straine ,utilizarea calculatorului ,detinerea unui permis de conducere ,etc.Pentru intocmirea unui C.V. sunt anumite seciuni importante de care nu trebuie sa uitam:nume,adresa,telefon,e-mail,adresa web.Nici o alta informatie nu este ceruta.Exista un obiectiv pentru pozitia solicitata .Pentru locurile de munca cu program redus sau pentru diversele colaborari ,obiectivul de  cariera nu este esential.”Obiectivele de cariera” se intinde pe o perioada mai lunga,in timp  ce  obiectivul personal pentru postul vizat  se refera la primii pasi pe care ii vom face in organizatie.(de exemplu sa ajungi cercetator in domeniul Bioenergiei Umane este un obiectiv de cariera).

In  curriculum vitae se mentioneaza si hobby-urile,care exprima,de fapt, interese pentru activitati din afara  profesiei si alte preferinte pentru petrecerea timpului liber.

           La elaborarea unui C.V.trebuie sa tinem cont de :

-utilizarea unei coli albe,format A4;numele ,adresa si numarul de telefon trebuie sa apara  la inceputul primei pagini;numele sa apara si la inceputul eventualelor paginiurmatoare; sa fie redactat  ingrijit;sa se precizeze acele elemente mentionate in mod expres in descrierea postului;sa contina numai informatii reale ;sa inceapa cu un obiectiv vizand posturile de care este interesat  candidatul si pentru care se considera calificat;sa fie conceput in concordanta  cu obiectivele si postul pentru care candideaza ;se vor mentiona toate posturile ocupate anterior si realizarile  obtinute; tinerii absolventi vor  prezenta mediile obtinute,premiile,burse,servicii prestatoare etc;cv-ul  trebuie sa contina informatii referitoare la pasiuni,implicare civica,activitate in organizatiile profesionale,dar sa nu contina informatii de natura religioasa si politica;sa se mentioneze disponibilitatea de a calatori  sau de a se muta la solicitarea organizatiei.

Exista mai multe tipuri de curriculum vitae:curriculum vitae cronologic si curriculum vitae funtional .

Impreuna cu curriculum vitae trebuie sa trimitem si o scrisoare de prezentare.Scrisoarea de prezentare nu trebuie sa repete informartiile continute in  C.V.Scrierea efectiva a scrisorilor este  un aspect essential al cautarii unui loc de munca .

 Scrisoarea de prezentare trebuie sa fie scurta,concisa si,daca este posibil   redactata  intr-un stil direct.Scrisoarea trebuie sa fie la obiect  si trebuie sa se indice genul de activitate pentru care doriti sa candidati.Trebuie sa te decizi cu privire la scopul scrisoriii ,forma de prezentare a informatiei  si informatiile propriu-zise.Scrisoarea poate sa contina  elemente specifice care nu sunt incluse in curriculum vitae,cum ar fi de exemplu,salariul actual ,motivatia pentru noul  serviciu,etc.                                                   In redactarea scrisorii de prezentare trebuie sa evitam folosirea frazelor  care incep cu”EU” .Acestea scad nivelul de atingere a obiectivului scrisorii.Paragrafele trebuie sa se limiteze  la  4-5 propozitii.

Scrisoarea are rolul de a pune in evidenta calitatile cele mai importante.Scrisorile trebuie sa aiba la baza activitati pe care  le poti presta pentru angajator.O pagina este maximum admis pentru acest tip de scrisoare.Calitatea scrisorii va determina prima impresie  a angajatorului .Inaite de a incepe sa scrii,analizeaza inca o data cerintele locului de munca si componentele pe care le avem.Aceasta scrisoare trebuie sa  fie adresata intotdeauna unei anumite persoane;de aceea este bine sa aflam,eventual printr-un telefon,cui trebuie sa adresam scrisoarea.Atunci cand nu avem  aceasta informatie este bine sa o adresam sefului  compartimentului  de personal sau directorului general.

Scrisoarea va trebui sa contina informatii relevante,particularizate prin experienta ta de angajat sau voluntar,educatie ,obiective atinse,atribute personale cerute de post.

Scrisoarea are rolul de pune in lumina  calitatile tale cel mai importante,C.V.-ul fiind mult mai cuprinzator.

Exemplu de curriculum vitae  functional

Str.Fabricii de Zahar,nr.58

Cluj-Napoca,Romania

Telefon:0264145678

Obiectiv:                       Cercetator in domeniul Bioingineriei UmaneStudii:                            Diploma de inginer biochimist,Facultatea de Mecanica,

                                       Universitatea Tehnica Cluj-Napoca,1980.Diploma de economist,

                                       Institutul de Stiinte Economice,Cluj-Napoca,1994.Liceul

                                       Economic Adriminastriv si de servicii,Cluj-Napoca,1975.

Experienta:                    Functionar la departamentul de cercetari al Institutului

                                      ”CERCETASII”(1989-1994);inginer  mecanic,Intreprinderea

                                       Mecanica Tractorul (1985-1989);cercetator stiintific la Institutul      

                                       ”CERCETASII”(1980-1985).

Limbi straine cunoscute:franceza,engleza,italiana;

Pasiuni:                           lectura,muzica,dansul,poezia;

Referintele vor fi furnizate la cerere

Exemplu  de scrisoare de prezentare

Str.Fabricii de Zahar,nr.58

Cluj-Napoca,Romania

Telefon:0264145678

                                                                                                                16 noiembrie 2002              Institutul de Cercetari Chimice

Str.Tudor Vladimirescu,nr.24

Timisoara,Romania

                                     In atentia domnului Kiraly Lorand, manager angajari,

                                     Am  aflat ca institutia dumneavoastra are vacante doua posturi de cercetator.Dupa cum veti vedea din curriculum vitae, am experienta in domeniul in domeniul cercetarii chimice.

                                   Imi  place mult munca mea actuala,dar doresc o schimbare si de aceea  caut un  post asemanator.As fii bucuroasa daca ar exista posibilitatea sa va prezint personal  situatia mea.Va rog sa ma contactati oricand pentru a fixa un interviu in vederea angajarii pe postul de cercetator stiintific.

 

                                                                                Cu sinceritate,

                                          

                                               

                       

Bibliografie:

  1. John Bramham & David  Cox-Cum sa obtii usor un loc de munca-Editura Teora
  2. Radu Emilian –Conducerea resurselor umane
  3. R.Mathias,s.a.-Managementul resurselor umane

loading...DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 901
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site