Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

ASIGURAREA CONDITIILOR DE IGIENA SI DE PROTECTIA MUNCII IN UNITATILE SANITARE

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Icterul - coloratia galbena a tegumentelor
ETIOLOGIA SI DIAGNOSTICUL INFERTILITATII
Traumatisme si leziuni
Anatomia genunchiului
ARAHNOIDITA
Artera cerebrala anterioara
HIALINUL
ANTRAXUL
ACIDOZA (acidifierea organismului?!) - TRATAMENT
ORGANIZAREA SISTEMULUI SANITAR NATIONAL

TERMENI importanti pentru acest document

: masuri de protectia muncii in unitatile sanitare : protectia muncii in unitatile sanitare : protectia muncii in unitati sanitare : protectia muncii in spitale :

ASIGURAREA CONDITIILOR DE IGIENA SI DE PROTECTIA MUNCII IN UNITATILE SANITARE

 

Sectorul sanitar este format din urmatoarele tipuri de unitati:

-spitale

-policlinici

-dispensare

-farmacii

-leagane

-crese

-centre de recoltare si conservare a sangelui (C.R.C.S.)

- centre sanitar anti-epidemice

Personalul medical (medici, farmacisti, asistenti medicali, laboranti, oficianti, tehnicieni care functioneaza in reteaua unitatii sanitare) desfasoara o activitate de mare raspundere, de o ocrotire a sanatatii si de o asistenta medicala a populatiei.

Ocrotirea sociala a populatiei si ingrijirea bolnavilor cer/solicita fiecarui lucrator sanitar numeroase cunostinte profesionale si calitati morale deosebite.

            In sectorul sanitar, activitatea personalului este deosebita deoarece ea se adreseaza omului,fie el copil,adult sau batran,urmarindu-i starea de sanatate pentru pastrarea si redarea ei.

            Pentru realizarea acestor 2 obiective mari si anume: profilaxia (prevenirea) si ingrijirea bolnavului personalului sanitar ii revine sarcina chiar obligatia de a cunoaste toate conditiile ce pot genera pierderea sanatatii atat pentru auto-apararea sa cat si in vederea asigurarii unui mediu favorabil, mentinerea starii de sanatate, precum si de desfasurare a oricarei munci in deplina sanatate.

            Este obligatia personalului sanitar de a cunoaste posibilitatile si caile de transmitere a microbilor sau a altor agenti patogeni, cat si de a aplica toate masurile care duc la intreruperea sau inlaturarea acestora urmarind prevenirea aparitiilor imbolnavirilor.

            Aplicarea masurilor de igiena personala

Trebuie sa se transforme in activitati reflexe pentru fiecare lucrator din sectorul sanitar constituind astfel protectia muncii in unitatile sanitare.

            Aplicarea normelor de conduita si tehnica securitatii in munca

(a)Normele de conduita a personalului sanitar mediu:

Personalul sanitar mediu isi desfasoara activitatea in diferite locuri de munca, in vederea prevenirii si tratarii bolilor in mod deosebit pentru ingrijirea celor suferinzi. Datorita misiunii delicate pe care o are personalul sanitar mediu, personalitatea trebuie sa-i fie marcata de o sensibilitate socio-afectiva, dar impletita cu tarie de caracter, fundamentate pe o complexa pregatire profesionala.

            Pentru exercitarea acestei profesii asistenta medicala este normal sa fie inzestrata cu anumite inclinatii si aptitudini care printr-o pregatire temeinica, sa se dezvolte in trasaturi morale ce vor influenta in mod pozitiv conduita personalului sanitar mediu.

            Conduita personalului sanitar mediu, va fi in buna masura influentata atat de rezistenta sa fizica cat si de calitatile de bun tehnician.

Printr-o conduita corespunzatoare personalului sanitar mediu, contribuie la alinarea suferintelor celor bolnavi, la reducerea perioadelor de imbolnavire si la o reintegrare cat mai rapida a celor suferinzi in procesul de productie.

            Calitatile necesare exercitarii profesiei:

Calitatile morale:

- stapanire de sine

- rabdare datorita carora personalul sanitar mediu poate sa invinga momentele dificile create de starea fizica si psihica a bolnavului

- optimism

- seninatate- calitatea de a sti sa se apropie de bolnav, de apartinatorii acestora cu scopul de a le castiga increderea pentru a le oferi un confort moral

- constiinciozitatea de care poate depinde nu numai evolutia bolii dar si viata bolnavului

- punctualitate in toate sarcinile de serviciu

- devotamentul fata de bolnav, dus pana la abnegatie

- promptitudine in luarea deciziilor, initiativa, ingeniozitate si luciditate in fata unor situatii problema

- pastrarea secretului profesional

- atitudine principala fata de colegii de munca

 Calitatile fizice:

Asistenta medicala trebuie sa aiba forta fizica pentru a face fata unor actiuni ca:

- transportul sau mobilizarea bolnavului

- rezistenta fizica necesara activitatii in ture si timpului indelungat petrecut de catre personalul sanitar mediu, in picioare

- miscari sigure coordonate

Calitatile de bun tehnician:

- cunoasterea instrumentarului si a functionalitatii aparaturii medicale, care se utilizeaza la investigatii, la tratamente, la sterilizare, etc. avand in vedere tehnicizarea avansata a stiintei medicale.

            Masuri de protectie a muncii in unitatile sanitare 

Prin legile adoptate de tara noastra, fiecare om al muncii este protejat la locul sau de munca fata de imbolnavirile si accidentele ce pot surveni in timpul si din cauza activitatii.

            In acest scop in oricare din domeniile de activitate, fiecarui om al muncii i se face un instructaj de protectia muncii prin care i se aduce la cunostinta, normele de protectia muncii specifice domeniului in care isi desfasoara activitatea si a specificului muncii. In timpul activitatii, instructajul initial este reinnoit periodic, la intervale de 6-12 luni.

            In domeniul sanitar, in afara de masurile de protectia muncii, in laboratoare, farmacii si circuit deschis sau inchis, puncte farmaceutice, magazine tehnico-medicale, in sectiile de fizioterapie, balneoterapie si hidroterapie, masurile de protectie a muncii prevad si norme pentru institutiile curativo-profilactice specifice sectiilor din spital, unitatilor anti-tuberculoase, unitatilor de boli infectioase, de stomatologie, de ocrotire a mamei si copilului, serviciilor de dermatologie, centrelor de recoltare si conservare a sangelui (C.R.C.S), serviciilor de anestezie si terapie intensiva si serviciului de transfuzie.

            Normele specifice locurilor de munca mai sus amintite, vor fi prelucrate in momentul contactului, cu sectiile sau unitatile respective. In sectorul sanitar, unele norme de protectia muncii sunt comune majoritatii locurilor de munca.

OBIECTIVE:

1. dozarea eforturilor fizice - cauza a imbolnavirilor aparatului locomotor.  

La transportul greutatilor (alimente, aparatura, bolnavi, lenjerie) se vor intrebuinta carucioare speciale sau lifturi. Ridicarea si schimbarea pozitiei bolnavului se vor executa de catre 2-3 persoane, aplicand o tehnica corecta care sa faciliteze actiunea.

2. evitarea umezelii-se imbraca manusi de cauciuc pentru a preveni macerarea tegumentelor mainilor care poate favoriza aparitia infectiilor locale si al eczemelor

- protejarea cu sorturi de cauciuc pentru a preveni umezirea imbracamintei personalului in timpul unor ingrijiri, tratamente, etc.

- instalarea gratarelor de lemn si folosirea cizmelor de cauciuc in cazul pardoselilor acoperite cu apa (ex. balneotrapie si hidroterapie)

3. prevenirea accidentelor si a incendiilor provocate de curentul electric:

- aparatele electrice vor fi instalate totdeauna in contact cu pamantul, vor fi verificate periodic de specialisti, din punct de vedere al functionalitatii lor.

- orice aparat electric va avea o fisa tehnica in care vor fi mentionate verificarile si reparatiile efectuate. In preajma aparatului vor fi afisate normele de functionare. Dupa functionare, aparatele electrice vor fi deconectate, curatite, uscate, pentru prevenirea accidentelor in momentul in care vor fi repuse in functiune. In cursul tratamentelor efectuate, electro-terapeutice, este interzisa atingerea de catre bolnav a obiectelor din metal care au contact cu dusumeaua sau pamantul (robinete, calorifere, mese de tratament, paturi din metal - acestea fiind izolate cu musama, patura, cearceaf)- in incaperile in care se efectueaza proceduri electro-terapeutice,podeaua buna conducatoare de electricitate, va fi acoperita cu linoleum sau cauciuc sau covoare izolante. Orice defectiune a prizelor, a intrerupatoarelor electrice, va fi anuntata personalului de ingrijire.

4. prevenirea accidentelor datorate buteliilor de gaze comprimate si lichefiate:

- recipientele butelie,vor fi vopsite in diferite culori conventionale si vor purta inscriptii reglementare. Ele vor fi manevrate si depozitate corespunzator pentru a nu produce explozii

- se vor preintampina caderea, lovirea, supunerea la trepidatii sau murdarirea recipientelor. Buteliile vor fi plasate la o distanta de cel putin 1 m fata de radiatoarele de incalzire si cel putin 10 m fata de sursele de incalzire cu foc deschis.

- recipientele butelie vor fi exploatate numai cu reducatoare de presiune a caror stare de functionare vor fi verificate lunar;

- pentru prevenirea exploziilor, recipientele butelie cu oxigen, nu vor fi transportate impreuna cu grasimi si uleiuri;

- nu se vor sterge sau curata robinetele cu ventil, folosind cutitul sau calt sau carpe murdare cu grasimi. Se interzice contactul mainilor unse cu uleiuri sau unguente cu robinetele si conductele de oxigen.

5. prevenirea accidentelor cauzate de gazul metan: (arsuri sau explozii)

- la intrarea in serviciu, in incaperile cu aparate cu sursa de gaz metan, se vor deschide geamurile pentru aerisire si se vor controla robinetele care trebuie sa fie inchise. Focul va fi aprins cu o flacara apropiata de arzator, prin desurubarea lenta a robinetului. Focul va fi stins de aceiasi persoana care la si aprins. La plecarea din serviciu se va verifica daca sursa de gaz este intrerupta. Defectiunile instalatiei de gaz metan, scurgerile de gaze, vor fi anuntate de urgenta intreprinderii de gaz metan.

6. prevenirea imbolnavirilor profesionale provocate de substante chimice si medicamentoase:

- substantele chimice necesare pentru intretinerea curateniei saloanelor, bailor, wc-urilor, coridoarelor, se vor pastra ambalate si etichetate in incaperi destinate numai depozitelor.

- pentru a nu provoca sensibilizarea fata de substantele chimice sau medicamentoase cu care personalul medical vine in contact in mod frecvent se vor intrebuinta manusi si masti iar la aparitia manifestarilor care indica sensibilizarea, se va schimba locul de munca.

7. masuri de protectie a muncii in cursul lucrului cu raze U.V.

- personalul care va lucra in acest sector, va purta ochelari protectori in cursul tratamentului sau a dezinfectiei cu raze u.v. se va evita o expunere prelungita la aceste raze.

8. masuri de protectie fata de radiatiile instalatiilor Roentgen:

- se va evita expunerea la radiatii

- personalul de la serviciul de radiologie, atunci cand este cazul va purta manusi si sorturi de cauciuc, impregnate cu plumb

- personalul de la serviciul de radiologie, va purta in mod obligatoriu, dozimetre.

9. masuri de prevenire a infectiilor:

- pentru prevenirea infectiilor ce se transmit pe cale aerogena, personalul va purta masca de tifon, care va fi schimbata la maxim 4 ore;

- pentru prevenirea infectiilor ce se transmit pe cale digestiva, personalul va evita contactul direct cu alimentele si vesela bolnavilor, iar spalatul va fi urmat de dezinfectie;

- pentru prevenirea infectiilor ce se transmit prin contact direct, se vor utiliza manusi de cauciuc si pense pentru manipularea instrumentelor si a materialului moale;

- pentru prevenirea infectiilor transmise prin vectori (insecte) se iau masuri de deparazitare a bolnavilor la internare in spital si se actioneaza sistematic prin dezinfectie, dezinsectie si deratizare.

PRECIZARE:

In timpul activitatii sale, asistenta nu isi va atinge cu mainile, fata si parul si nu se va aseza pe patul bolnavului


loading...DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2008
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site