Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE





Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Grile icter

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic







DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Actiunea imunomodulatoare a unor extracte vegetale obtinute din specii de Echinacea
MECAISME DE PRODUCERE A FRACURILOR DE MANDIBULA
Aspecte generale ale toxicomaniei si dependentei
Replicare
Infectiile de tract urinar la femei - cistita acuta, cronica, interstitiala, radica, nonbacteriana, uretrita, bacteriuria asimptomatica
INTOXICATIA CU PLANTE – GENERALITATI
ADOLESCENTA FARA TUTUN
Carcinomul de vezica urinara
TEHNICA FARMACEUTICA test grila
Tratament pentru metastaze

Grile icter


1.Excretia urinara de bilirubina conjugata este crescuta de: ()
   A: hemoliza
   B: prezenta sarurilor biliare
   C: acidoza
   D: alcaloza
   E: infectii




2.Urmatoarele situatii se asociaza cu risc crescut de icter nuclear, cu o exceptie (pg 276)
   A: hemoliza
   B: alcaloza metabolica
   C: hipoalbuminemia
   D: unele medicamente
   E: excesul de acizi grasi liberi


3.In afectiunile biliare extrahepatice asociate cu icter obstructiv concentratia de bilirubina creste, ulterior atingandu-se un platou; precizati la ce nivel se situeaza acesta (pg 279)
   A: 3-4 mg/dl
   B: 30-40 mg/dl
   C: 5-10 mg/dl
   D: 10-15 mg/dl
   E: 20-25 mg/dl


4.Care este cea mai frecventa cauza de crestere usoara a bilirubinei neconjugate (pg 280)
   A: anemia hemolitica autoimuna
   B: resorbtia unui hematom voluminos
   C: anemia hemolitica microangiopatica
   D: sindromul Gilbert
   E: hepatita acuta

5. Specificitatea ecografiei abdominale in detectarea canalelor biliare extrahepatice dilatate, in lipsa antecedentelor chirurgicale hepatobiliare este de (pg 280)
   A: peste 90%
   B: 70-75%
   C: 58-63%
   D: 88%
   E: sub 50%

6. Care dintre urmatoarele afirmatii privitoare la bilirubina delta (biliproteina) sunt adevarate: (pg 275)
   A: reprezinta o forma de bilirubina neconjugata
   B: este legata reversibil, necovalent de albumina
   C: este excretata prin rinichi
   D: reprezinta bilirubina conjugata legata covalent, ireversibil de albumina
   E: are un timp de injumatatire scurt si dispare rapid din ser

7.Care dintre urmatoarele afirmatii legate de producerea icterului este falsa: (pg 278)
   A: poate apare prin supraproductie de bilirubina
   B: se poate datora captarii hepatice scazute
   C: se produce prin preluare hepatica crescuta
   D: se poate datora conjugarii hepatice scazute
   E: se poate datora excretiei scazute a bilirubinei in bila

8.Care dintre urmatoarele afirmatii legate de hiperbilirubinemia predominant conjugata din boala hepatocelulara si colestatica hepatica este falsa: (pg 279)
   A: se poate produce prin ocluzia canaliculelor de catre bila ingrosata
   B: se poate produce prin ocluzia canaliculara de catre hepatocitele umflate
   C: se poate produce prin obstructia ductelor biliare intrahepatice terminale prin celule inflamatorii
   D: se poate produce prin scaderea permeabilitatii membranei hepatocelulare
   E: se poate produce prin inhibitia specifica a proteinelor de transport membranare

9.In care dintre urmatoarele tulburari hepatocelulare, icterul nu este de tip obstructiv sau colestatic: (pg 279-279)
   A: hepatita alcoolica si steatoza alcoolica
   B: colestaza intrahepatica recurenta benigna
   C: colangita sclerozanta primitiva
   D: ciroza biliara primitiva
   E: icterul indus de acidul flavaspidic
10. Care dintre urmatoarele cauze nu produce scaune acolice hem-pozitive (scaunea€?de arginta€?): (pg 279)
   A: carcinomul ampular
   B: carcinomul periampular
   C: colangiocarcinomul
   D: hepatocarcinomul
   E: carcinomul pancreatic invaziv in caile biliare

11Ce diagnostic sugereaza la un pacient icteric palparea unei vezicule biliare destinse, nedureroase ? (pg 280)
   A: Litiaza coledociana.
   B: Colecistita acuta.
   C: Obstructie biliara distala prin tumora maligna.
   D: Colangiocarcinom.
   E: Colangita.

12.Afectarea excretiei bilirubinei este frecventa in ciroza de orice etiologie in stadiul tardiv, dar apare mult mai devreme intr-un caz: (pg 279)
   A: Ciroza alcoolica.
   B: Ciroza virala B.
   C: Ciroza virala C.
   D: Ciroza biliara primitiva.
   E: Boala Wilson.

13. Absenta completa a glucuronil transferazei caracterizeaza icterul din: (pg 278)
   A: Sindromul Rotor.
   B: Ciroza biliara primitiva.
   C: Sindromul Crigler Najjar tip I.
   D: Hepatita alcoolica.
   E: Colangiocarcinom.

14. Icterul din sindromul Gilbert este determinat de: (pg 278)
   A: Deficitul dobandit usor de glucuronil transferaza.
   B: Deficitul ereditar usor de glucuronil transferaza.
   C: Absenta ereditara a glucuronil transferazei.
   D: Obstructia biliara extrahepatica.
   E: Tulburari ereditare in excretia hepatica a bilei.

15 Icterul fiziologic neo natal este determinat de: (pg 278)
   A: Leziuni hepatocelulare.
   B: Hemoliza.
   C: Deficit tranzitor de glucuronil transferaza.
   D: Malformatii biliare.
   E: Stare septica.
16 Precizati care din urmatoarele reprezinta o cauza atat de hiperbilirubinemie conjugata cit si neconjugata: (pg 278)
   A: pancreatita
   B: hemobilia
   C: litiaza biliara
   D: Sdr. Crigler-Najjar de tip.1
   E: starile septice

17. Un pacient cu o nuanta verzuie a icterului ce asociaza scadere ponderala,adenopatii si splenomegalie spre ce afectiune ne poate orienta: (pg 280)
   A: colangiocarcinom
   B: carcinom ampular
   C: carcinom periampular
   D: hepatita cronica grava
   E: cancer pancreatic

18 Un pacient ce prezinta un icter progresiv cu nuanta verzuie,scadere ponderala,scaune acholice hem pozitive si o vezicula biliara palpabila la examenul fizic ne orienteaza spre urmatorul diagnostic: (pg 280)
   A: hepatocarcinom
   B: hepatita cronica grava
   C: ciroza biliara
   D: carcinom ampular
   E: colangita sclerozanta

19. Precizati care din urmatoarele explorari noninvazive este cea mai utila in diagnosticul Sdr.Budd-Chiari: (pg 280)
   A: tomografia computerizata
   B: rezonanta magnetica nucleara
   C: ecografia
   D: ecografia combinata cu analiza Doppler
   E: radiografia

20. Sindromul Rotor se caracterizeaza prin: (pg 278)
   A: icter prin captare hepatica scazuta a bilirubinei
   B: icter prin conjugare scazuta a bilirubinei
   C: icter prin eritropoeza ineficienta
   D: afectarea excretiei hepatice a bilirubinei
   E: icter prin compresia ductelor biliare


21. Mecanismul de aparitie a icterului neonatal este: (pg 278)
   A: eritropoeza ineficienta
   B: hemoliza intra si extravascularaexcesiva
   C: deficit tranzitor de transferaza hepatica
   D: infectii neonatale
   E: stricturi ale cailor biliare intrahepatice


22. Icterul Crigler Najjar tip II apare datorita: (pg 278)
   A: deficitului moderat de transferaza hepatica
   B: supraproductiei de bilirubina
   C: captarii hepatice scazute a bilirubinei
   D: afectarii excretiei hepatice a bilirubinei
   E: colangitei sclerozante

23. In conditii normale, excretia zilnica a urobilinogenului este de maxim: (pg 276)
   A: 1 mg
   B: 2 mg
   C: 4 mg
   D: 10 mg
   E: 2 g
24Icterul asociat cu prezenta scaunelor acholice si hem-pozitive (scaune 'de argint') se intalneste in: (pg 279)
   A: hepatita acuta virala
   B: boala hepatica alcoolica
   C: carcinomul hepatocelular primitiv
   D: carcinomul ampular
   E: hemangiom hepatic


25. Care dintre urmatoarele forme de icter evolueaza cu bilirubinurie: (pg 278)
   A: icterul din colangita sclerozanta
   B: sindromul Gilbert
   C: sindromul Crigler-Najjar tip I
   D: icterul hemolitic
   E: icterul neonatal


26. Coloratia icterica a tegumentelor, sclerelor si mucoaselor devide vizibila cand nivelul plasmatic al bilirubinei depaseste: (pg 275)
   A: 1-1,5 mg/dl
   B: 2-2,5 mg/dl
   C: 4-5 mg/dl
   D: 3,5-4 mg/dl
   E: 1,5-2 mg/dl

27.Concentratiile serice normale ale bilirubinei varieaza intre: (pg 275)
   A: 2-10 micromol/l
   B: 7-22 micromol/l
   C: 5-17 micromol/l
   D: 20-54 micromol/l
   E: 33-75 micromol/l


28. Prezenta bilirubinuriei marcate este un semn pentru: (pg 279)
   A: Ciroza hepatica
   B: Hepatita acuta
   C: Hemoglobinopatie
   D: Obstructia biliara completa
   E: Sindromul Gilbert


30 Inelul Kayser-Fleischer observat la examenul obiectiv al unui pacient icteric, sugereaza: (pg 280)
   A: ciroza biliara primitiva
   B: colangita sclerozanta primitiva
   C: boala Wilson
   D: tumora hepatica
   E: carcinom ampular

31Cea mai frecventa cauza de crestere usoara a bilirubinei neconjugate este: (pg 280)
   A: sindrom Rotor
   B: sindrom Dubin-Johnson
   C: sindrom Gilbert
   D: sindrom Crigler-Najjar tip I
   E: sindrom Crigler-Najjar tip II


32.Diagnosticul neinvaziv al sindromului Budd-Chiari este pus de: (pg 280)
   A: rezonanta magnetica nucleara
   B: punctie biopsie hepatica
   C: computer tomografie
   D: ecografie abdominala combinata cu Doppler
   E: radiografia


33Specificitatea ecografiei si a tomografiei computerizate in identificarea ductelor biliare extrahepatice dilatate este: (pg 280)
   A: 50%
   B: 75%
   C: peste 90%
   D: 80%
   E: 60%
34. In afectiunile biliare extrahepatice asociate cu icter obstructiv, concentratia de bilirubina creste atingandu-se un platou la valori de: (pg 279)
   A: 3-4 mg/dl
   B: 30-40 mg/dl
   C: 5-10 mg/dl
   D: 20-25 mg/dl
   E: 10-15 mg/dl


35 La un pacient icteric, palparea unei vezicule biliare destinse, nedureroase, sugereaza: (pg 280)
   A: litiaza coledociana
   B: colecistita acuta
   C: obstructie biliara distala prin tumora maligna
   D: colangita
   E: ciroza biliara primitiva


36. Cea mai frecventa cauza de urina galben maronie intensa , exceptand urina concentrata este : (pg 278)
   A: bilirubinuria
   B: porfiria
   C: hemoglobinuria
   D: ocronoza
   E: melanomul


37.Icterul Criegler-Najjar tip II apare datorita: (pg 278)
   A: supraproductiei de bilirubina
   B: captarii hepatice scazute a bilirubinei
   C: afectarea excretiei bilirubinei
   D: leziuni hepatocelulare severe
   E: deficit moderat de transferaza hepatica


39. Diagnosticul neinvaziv al sindromului Budd-Chiari este pus de : (pg 280)
   A: RMN
   B: punctie biopsie hepatica
   C: CT
   D: ecografie abdominala combinata cu Doppler
   E: radiografia


41 Colangita sclerozanta se asociaza frecvent cu: (pg 279)
   A: ulcerul gastric
   B: diverticuloza colonica
   C: polipoza adenomatoasa familiala
   D: colita ulceroasa
   E: sindromul de intestin iritabil


42. Sindromul icteric neinsotit de durere in epigastru sau hipocondru drept apare de obicei in: (pg 280)
   A: litiaza coledociana
   B: obstructia biliara maligna
   C: colangita acuta
   D: colecistita acuta
   E: tumora hepatica cu ritm de crestere rapid

43. Inelele Kayser-Fleischer sunt specifice pentru: (pg 280)
   A: ciroza alcoolica
   B: sindrom Gilbert
   C: colangiocarcinom
   D: carcinom de cap de pancreas
   E: boala Wilson


44. Ce diagnostic sugereaza la un pacient icteric palparea unei vezicule biliare destinse, nedureroase ? (pg 280)
   A: Obstructie biliara distala prin tumora maligna.
   B: Colangita.
   C: Colecistita acuta.
   D: Litiaza coledociana.
   E: Colangiocarcinom.


45.Afectarea excretiei bilirubinei este frecventa in ciroza de orice etiologie in stadiul tardiv, dar apare mult mai devreme intr-un caz: (pg 279)
   A: Ciroza biliara primitiva.
   B: Boala Wilson.
   C: Ciroza virala C.
   D: Ciroza virala B.
   E: Ciroza alcoolica.


46.Absenta completa a glucuronil transferazei caracterizeaza icterul din: (pg 278)
   A: Ciroza biliara primitiva.
   B: Sindromul Crigler Najjar tip I.
   C: Hepatita alcoolica.
   D: Sindromul Rotor.
   E: Colangiocarcinom.


47 Icterul din sindromul Gilbert este determinat de : (pg 278)
   A: Absenta ereditara a glucuronil transferazei.
   B: Deficitul dobandit usor de glucuronil transferaza.
   C: Obstructia biliara extrahepatica.
   D: Deficitul ereditar usor de glucuronil transferaza.
   E: Tulburari ereditare in excretia hepatica a bilei.


48. Icterul fiziologic neo natal este determinat de : (pg 278)
   A: Deficit tranzitor de glucuronil transferaza
   B: Leziuni hepatocelulare.
   C: Malformatii biliare.
   D: Hemoliza.
   E: Stare septica.


49.In sindromul ductului biliar disparut, cand tabloul clinic este mai sugestiv pentru colestaza sau ciroza biliara, calea cea mai directa pentru diagnostic este furnizata de:(pg 281)
   A: Colangiopancreatografia endoscopica retrograda.
   B: Biopsia hepatica.
   C: Ecografia abdominala.
   D: Colangiografia transhepatica.
   E: CT

50 Icterul poate fi detectat cand nivelul bilirubinei serice depaseste: (pg 275)
   A: 4-4,5 mg/dl
   B: 3-3,5 mg/dl
   C: 2-2,5 mg/dl
   D: 1,5-2 mg/dl
   E: 2-3 mg/dl

51.Concentratiile serice normale ale bilirubinei variaza intre: (pg 275)
   A: 0,5-1,5 mg/dl
   B: 0,5-1 mg/dl
   C: 1-2 mg/dl
   D: 0,3-1 mg/dl
   E: 1-1,5 mg/dl


52. [M2517057] Valorile normale ale fractiunii directe sau conjugate a bilirubinei masurate prin teste clinice de rutina sunt estimate la: (pg 275)
   A: 0,3-1 mg/dl
   B: 0,1-0,5 mg/dl
   C: 0,5-1 mg/dl
   D: 0,3-0,6 mg/dl
   E: 0,5-1,5 mg/dl


53.In conditii normale,excretia urinara zilnica de urobilinogen nu depaseste: (pg 276)
   A: 4 mg
   B: 2 mg
   C: 3 mg
   D: 5 mg
   E: 1,5 mg

54. Care dintre urmatoarele afirmatii referitoare la bilirubina neconjugata sunt false: (pg 275)
   A: Reprezinta mai mult de 90% din bilirubina serica la indivizii normali
   B: Aproximativ 80% deriva din disrugerea eritrocitelor imbatranite
   C: Este hidrosolubila
   D: Este legata necovalent de albumina
   E: Poate produce efecte neurotoxice neonatale prin retentia in ganglionii bazali ai creierului

55. Precizati in care dintre urmatoarele tulburari hepatocelulare icterul asociat nu este obstructiv sau colestatic: (pg 279)
   A: Hepatita alcoolica si infiltrarea grasa a ficatului indusa de alcool
   B: Sindromul Gilbert
   C: Sindromul Dubin-Johnson
   D: Sindromul Rotor
   E: Colestaza intrahepatica benigna recurenta

56. In obstructia completa a ductelor biliare extrahepatice nu se constata: (pg 279)
   A: Icter
   B: Hiperbilirubinemie predominant conjugata
   C: Bilirubinurie marcata
   D: Scaune acolice
   E: Absenta bilirubinemiei in urina


57. Nuanta verzuie a icterului nu se intalneste in: (pg 279-280)
   A: Ciroza biliara
   B: Colangita sclerozanta
   C: Hepatosteatoza
   D: Hepatita cronica grava
   E: Obstructia maligna cu evolutie lunga


58.In sindromul Gilbert cresterile variabile ale BI(neconj) nu se asociaza cu:(pg 280)
   A: Stresul fizic
   B: Administrarea de contraceptive orale
   C: Febra
   D: Infectia recurenta
   E: Ingestia masiva de alcool


59.Precizati care dintre urmatoarele afirmatii privitoare la ERCP SUNT FALSE;(pg 281)
   A: Ofera oportunitatea inspectarii si biopsierii ampulei Vater si duodenului inconjurator
   B: Permite vizualizarea ductelor pancreatice pentru a detecta semne de litiaza a canalelor pancreatice sau mici tumori pancreatice
   C: Este abordarea preferata a calculilor intraductali restanti dupa colecistectomia chirurgicala sau laparoscopica
   D: Permite biopsierea directa a epiteliului ductal biliar si capului pancreatic
   E: Nu permite vizualizarea ampulei Vater

62. Prezenta bilirubinuriei marcate este un semn pentru: (pg 279)
   A: Ciroza hepatica
   B: Hepatita cronica
   C: Hemoliza extravasculara
   D: Obstructia biliara completa
   E: Sindromul Dubin Johnson


63. Concentratia serica normala a bilirubinei directe sau conjugate este: (pg 275)
   A: 2,5-6,8 micromol/l
   B: 7,3-22 micromol/l
   C: 2,5 -10,5micromol/l
   D: 1,7-8,5 micromol/l
   E: 3,3-7,5 micromol/l


64.Coloratia icterica a tegumentelor, sclerelor si mucoaselor devine vizibila cand nivelul plasmatic al bilirubinei depaseste: (pg 275)
   A: 1-1,5 mg/dl
   B: 3-3,5 mg/dl
   C: 4-5 mg/dl
   D: 3,5-4 mg/dl
   E: 2-2,5 mg/dl


65.Scaunele acholice pledeaza pentru: (pg 275)
   A: Icter din sindromul Rotor
   B: Icter din hepatocitoliza
   C: Icter din sindromul Gilbert
   D: Icter cu bilirubinemie predominant conjugata
   E: Icter cu bilirubinemie predominant neconjugata


66. In legatura cu excretia renala a bilirubinei sunt adevarate urmatoare afirmatii: (pg 276)
   A: urina contine bilirubina detectabila doar prin procedee spectro-fotometrice sensibile
   B: exista un proces de secretie tubulara pentru bilirubina neconjugata
   C: sarurile biliare scad filtrarea glomerulara a bilirubinei conjugate
   D: prezenta bilirubinei in urina apare doar in hiperbilirubinemiile neconjugate
   E: bilirubina neconjugata este filtrata la nivelul glomerulilor renali

67.In conditii normale, excretia urinara zilnica de urobilinogen nu depaseste: (pg 276)
   A: 3 mg
   B: 8 mg
   C: 4 mg
   D: 6 mg
   E: 1 mg
68.Icterul neonatal apare: (pg 278)
   A: in prima zi de viata
   B: intre a cincea zi si a zecea zi de viata
   C: intre a doua zi si a cincea zi de viata
   D: dupa o saptamana de viata
   E: intre a sasea zi si a noua zi de viata

69.O activitate moderat scazuta a glucuronil-transferazei apare in: (pg 278)
   A: sindromul Crigler-Najjar tip ll
   B: sindromul Rotor
   C: icter neonatal
   D: sindromul Crigler-Najjar tip l
   E: sindromul Gilbert


70.Cel mai frecvent simptom asociat cu colestaza cronica este: (pg 279)
   A: durerea abdominala
   B: icterul
   C: pruritul
   D: altralgii
   E: febra

71 Cea mai frecventa cauza de crestere usoara a fractiunii neconjugate a bilirubinei este: (pg 280)
   A: Eritropoieza ineficienta.
   B: Sdr. Gilbert.
   C: Anemia hemolitica autoimuna.
   D: Anemia hemolitica microangiopatica.
   E: Resorbtia hematoamelor.

72.Diagnosticul diferential clinic al carotenomiei fata de icter se pune pe: ()
   A: culoarea portacalie a tegumentelor;
   B: culoarea rosiatica a sclerelor;
   C: culoarea galben pai tegumentelor;
   D: absenta coloratiei sclerelor;
   E: mirosul caracteristic la tegumentelor.

73. Hiperbilirubinemie predominant conjugata apare in urmatoarele situatii cu exceptia: (235)
   A: icter neonatal
   B: obstructie intraductala
   C: carcinom pancreatic
   D: sindrom Rotor
   E: icter colestatic de sarcina

74. SDBS-sindromul ductului biliar disparut nu apare in (pg 281)
   A: SIDA
   B: dupa iradiere
   C: dupa tratament anticonvulsivant
   D: in colangita sclerozanta primara
   E: in invectia cu VCM

75. Frecvent, pruritul este asociat cu colestaza cronica de cauza: ()
   A: ciroza biliara secundara
   B: colangita sclerozanta
   C: bolala litiazica
   D: carcinom ampular
   E: colangiocarcinom

77. Ocluzia ductelor biliare intrahepatice nu provoaca icter daca nu este intrerupt drenajul

biliar al unui segment de parenchim hepatic reprezentand: ()
   A: >30%
   B: >50%
   C: >80%
   D: >75%
   E: >70%

78. Urmatoarele medicamnete pot intra in competitie cu bilirubina neconjugata pentru situsurile de legare de pe albumina ducand la aparitia unei hiberbilirubinemii neconjugate cu riscul afectarii SNC: ()
   A: salicilati;
   B: IPP;
   C: AH2;
   D: antidepresive ciclice;
   E: sulfonamide.

79. Mecanismele de excretie scazuta a bilirubinei in boala hepatocelulara sau boala colestatica sunt: ()
   A: ocluzia canaliculelor de catre bila ingrosata
   B: ocluzia canaliculelor de catre bila neingrosata
   C: ocluzia canaliculelor de catre hepatocitele inflamate
   D: obstructia ductelor biliare intrahepatice terminale prin celulele inflamatorii
   E: permeabilitate hepatocelulara modificata


80Cand se produce o hemoliza intravasculara? ()
   A: Reabsorbtzia unui HEM voluminos
   B: Hemoliza autoimuna
   C: Hemoliza microangiptatica
   D: Hemoliza asociata cu hemoglobinopatii
   E: Reabsorbtia unui HEM normal

81Care din urmatoarele afirmatii privind proprietatile bilirubinei conjugate sunt adevarate (pg 275)
   A: este hidrosolubila
   B: se caracterizeaza printr-o mare afinitate pentru lipide, spre deosebire de bilirubina neconjugata
   C: se excreta renal
   D: poate forma cu albumina un complex covalent ireversibil
   E: in mod normal reprezinta circa 90% din bilirubina circulanta serica


82. Precizati unde nu poate fi dozata bilirubina (pg 275-276)
   A: in lichide articulare
   B: in lichidul cefalorahidian
   C: lacrimi
   D: saliva
   E: lichid pleural




83 Urmatoarele pot fi surse de bilirubina, cu exceptia (pg 275)
   A: eritrocitele
   B: promielocitele
   C: citocromii hepatici
   D: nucleoproteinele
   E: mioglobina


84 Precizati care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate: (pg 275-276)
   A: icterul scleral apare in general mai precoce decat icterul generalizat
   B: consemnarea icterului scleral nu este utila pentru diagnosticul diferential al icterului cu carotenemia
   C: la pacientii anemici icterul este mai pronuntat
   D: in zonele edematoase icterul este mai pronuntat
   E: zonele cu deficit motor au tendinta de a ramane necolorate in cazul icterului

85In care din urmatoarele sitatii vom avea urobilinogenul crescut in urina (pg 276)
   A: colestaze
   B: hemolize
   C: boli hepatocelulare
   D: obstructii biliare extrahepatice
   E: consum medicamentos

86 Identificati afirmatiile adevarate (pg 276)

   A: testele uzuale detecteaza in mod normal cantitati mici de bilirubina in urina
   B: bilirubina conjugata este filtrata renal
   C: detectarea bilirubinei in urina sugereaza o hiperbilirubinemie neconjugata
   D: prezenta sarurilor biliare intensifica eliminarea renala a bilirubinei conjugate
   E: pacientii cu obstructii de tract biliar au in mod obisnuit nivele mai mari ale bilirubinei serice comparativ cu cei cu leziuni hepatocelulare grave

87 Precizati care din urmatoarele situatii se asociaza cu cresterea predominanta a bilirubinei neconjugate (pg 278)
   A: eritropoieza accelerata
   B: hemoliza intravasculara
   C: tratamentul cu cloramfenicol
   D: tratamentul cu clorpromazina
   E: activitatea scazuta a glucuronil-transferazei hepatice

88. Precizati prin care din urmatoarele mecanisme bilirubina poate creste in starile septice (pg 278)
   A: captare hepatica scazuta
   B: supraproductia de bilirubina
   C: conjugare scazuta a bilirubinei
   D: obstructie intraductala
   E: afectarea excretiei hepatice

89.In care din urmatoarele afectiuni ereditare apare icter prin afectarea excretiei hepatice (pg 278)
   A: sindromul Rotor
   B: icterul neonatal
   C: sindromul Gilbert
   D: sindromul Crigler-Najjar
   E: sindromul Dubin-Johnson

90Care din urmatoarele situatii sunt favorizate de existenta unei sarcini (pg 279)
   A: colestaza
   B: steatoza
   C: congestia hepatica
   D: insuficienta hepatica acuta
   E: intreruperea selectiva a transportului bilirubinei

91In care din urmatoarele circumstante clinice poate sa apara 'sindromul ductului biliar disparut' (pg 281)
   A: ciroza biliara primitiva
   B: boala de iradiere
   C: colangiocarcinom
   D: infectia cu citomegalovirus
   E: SIDA

92 Precizati care din urmatoarele cauze de colestaza intrahepatica asociaza frecvent semne clinice de colestaza cu ducte de calibru normal (pg 281)
   A: ciroza biliara primitiva
   B: chimioterapia intraarteriala hepatica
   C: colangita sclerozanta primara
   D: unele medicamente
   E: alcoolism

93 In care din urmatoarele circumstante vom identifica frecvent hiperbilirubinemie conjugata fara anomalii enzimatice hepatice (pg 280)
   A: colangiocarcinom
   B: hepatita acuta la debut
   C: sarcina
   D: septicemie
   E: dupa interventii chirurgicale recente


94 Precizati care sunt factorii care favorizeaza cresterea bilirubinei serice la pacientii cu sindrom Gilbert (pg 280)
   A: febra
   B: efortul fizic
   C: postul
   D: alcoolul
   E: expunerea la soare


95 Care sunt caracteristicile bilirubinei neconjugate: (pg 275)
   A: reprezinta majoritatea bilirubinei serice la indivizii normali
   B: deriva in cea mai mare parte din distrugerea eritocitelor imbatranite
   C: este legata covalent de albumina
   D: in perioada neonatala are afinitate crescuta pentru celulele din ganglionii bazali ai creierului
   E: in hiperbilirubinemii persistente formeaza cu albumina un complex covalent numit bilirubina delta


96 Care dintre urmatoarele afirmatii privitoare la conjugarea bilirubinei sunt adevarate: (pg 276)
   A: bilirubina neconjugata preluata in hepatocit este hidrosolubila
   B: conjugarea bilirubinei cu acidul glucuronic ii creste hidrosolubilitatea
   C: reactia de conjugare are loc in microzomii hepatici (reticul endoplasmic)
   D: reactia de conjugare este catalizata de bilirubin-glucuronil-transferaza
   E: bilirubin-monoglucuronidul reprezinta forma principala de bilirubina excretata in bila


97. Care dintre urmatoarele conditii favorizeaza nivelurile circulante crescute de bilirubina neconjugata, nelegata de albumina si riscul de icter nuclear: (pg 276)
   A: hemoliza
   B: hipoalbuminemia
   C: acidoza
   D: expunerea la lumina albastra
   E: niveluri serice crescute de acizi grasi liberi


98.Hiperbilirubinemia predominant neconjugata datorata deficitului activitatii glucuroniltransferazei se intalneste in urmatoarele circumstante: (pg 278-279)
   A: sindromul Crigler-Najjar
   B: sindromul Gilbert
   C: icterul neonatal
   D: sindromul Dubin-Johnson
   E: sindromul Rotor


99.Obstructia completa a ductelor biliare extrahepatice se caracterizeaza prin: (pg 279)
   A: icter si hiperbilirubinemie predominant conjugata
   B: bilirubinurie marcata
   C: absenta bilirubinei in urina
   D: scaune hiperpigmentate
   E: scaune acolice


100.Icterul asociat hiperbilirubinemiei predominant conjugate se poate datora: (pg 279)
   A: hemolizei
   B: unei boli hepatocelulare
   C: resorbtiei unui hematom voluminos
   D: unei obstructii biliare intrahepatice
   E: unei obstructii biliare extrahepatice

101. Colangiopancreatografia endoscopica retrograda este tehnica cea mai utila pentru diagnosticul: (pg 280-281)
   A: colestazei intrahepatice
   B: tumorilor ampulei Vater
   C: tumorilor ductelor pancreatice
   D: calculilor coledocieni pe coledoc nedilatat
   E: colangiocarcinomului


102.Care dintre urmatoarele afirmatii despre colangiopancreatografia endoscopica retrograda (CPER) sunt adevarate ? (pg 281)
   A: Este frecvent tehnica preferata pentru diagnosticul si tratamentul obstructiilor biliare distale.
   B: Este abordarea preferata a calculilor intraductali restanti dupa colecistectomie chirurgicala sau laparoscopica.
   C: Este metoda de explorare de prima intentie in orice sindrom icteric.
   D: Are dezavantajul ca nu permite vizualizarea ampulei Vater.
   E: Permite vizualizarea ductelor pancreatice si biopsierea directa a epiteliului ductal.

103 Care dintre urmatoarele afirmatii despre icterul determinat de supraproductia de bilirubina sunt adevarate ? (pg 278)
   A: Este secundar hemolizei intra sau extravasculare.
   B: Apare in stari cu eritropeieza ineficienta.
   C: Este insotit de prurit.
   D: Nivelul bilirubinei serice creste de obicei peste 10 mg%.
   E: Nivelul bilirubinei serice este de regula crescut pana la 3 - 4 mg%.
104.Care dintre urmatoarele ictere asociaza hiperbilirubinemie predominant conjugata ? (pg 278)
   A: Colangita sclerozanta.
   B: Administrare de contraceptive orale.
   C: Icterul neo natal.
   D: Administrare de cloramfenicol.
   E: Sindromul Crigler Najjar.


105. Care dintre urmatoarele ictere sunt determinate de hiperbilirubinemie predominant neconjugata ? (pg 278)
   A: Hemoliza.
   B: Litiaza biliara.
   C: Sindromul Gilbert.
   D: Sindromul Dubin Johnson.
   E: Icterul colestastic de sarcina.


106.Obstructia completa a ductelor biliare extrahepatice determina icter cu: (pg 279)
   A: Hiperbilirubinemie predominant conjugata.
   B: Hiperbilirubinemie predominant neconjugata.
   C: Absenta bilirubinuriei.
   D: Bilirubinurie marcata.
   E: Scaune acholice.


107.Care dintre urmatoarele medicamente pot produce colestaza ? (pg 278)
   A: Androgeni.
   B: Acid ursodezoxicolic
   C: Izoniazida.
   D: Contraceptive orale.
   E: Clorpromazina.


108 Tulburarile hepatocelulare in care icterul poate fi asociat cu o faza obstructiva sau colestatica includ: (pg 279)
   A: Hepatita alcoolica.
   B: Infiltrarea grasa a ficatului indusa de alcool.
   C: Sindromul Gilbert.
   D: Sindromul Rotor.
   E: icterele din ultimul trimestru de sarcina


109 Care din urmatoarele reprezinta cauza unei hiperbilirubinemii neconjugate: (pg 278)
   A: eritropoeza ineficienta
   B: Sindromul Gilbert
   C: Sindromul Rotor
   D: Sindromul Dubin-Johnson
   E: Nutritie parenterala


110.Icterul cu hiperbilirubinemie predominant conjugata recunoaste drept cauza: (pg 278)
   A: hepatitele virale
   B: ciroza
   C: pancreatita
   D: post prelungit
   E: sindromul Gilbert

111.Identificati care din medicamentele enuntate pot reprezenta o cauza a unui proces colestatic: (pg 279)
   A: clorpromazina
   B: fenobarbitalul
   C: acetaminofenul
   D: izoniazida
   E: steroizii anabolizanti

112Prezenta unor scaune acholice ne pot orienta spre urmatoarele afectiuni cu EXCEPTIA: (pg 279)
   A: colangita sclerozanta
   B: cancer de cap de pancreas
   C: litiaza coledociana
   D: chist coledocian inflamat
   E: ciroza biliara primitiva

113 Prezenta la un pacient a unor scaune acholice hem pozitive poate fi data de: (pg 279)
   A: cancer de cap de pancreas
   B: litiaza coledociana
   C: ciroza biliara primitiva
   D: colangiocarcinom
   E: intoxicatie cu acetaminofen

114 Precizati spre ce boli hepatice ne pot orienta un icter cu o nuanta verzuie: (pg 279)
   A: ciroza biliara
   B: hepatita acuta virala tip B
   C: hepatita cronica grava postvirusala
   D: cancer de cap de pancreas
   E: litiaza coledociana

115 Icterul cu hiperbilirubinemie predominant neconjugata aparut ca urmare a captarii hepatice scazute a bilirubinei se intalneste in: (pg 278)
   A: hemoliza extravasculara
   B: post prelungit
   C: stari septice
   D: inhibitie medicamentoasa
   E: colangita sclerozanta

116 Icterul cu hiperbilirubinemie predominant conjugata datorita afectarii excretiei hepatice se intalneste in: (pg 278)
   A: colestaza intrahepatica recurenta
   B: colestaza de sarcina
   C: colestaza indusa medicamentos
   D: colangiocarcinom
   E: postoperator

117.Icterul cu hiperbilirubinemie predominant conjugata prin obstructie biliara intraductala se intalneste in: (pg 278)
   A: boala hepatica alcoolica
   B: ciroza biliara primitiva
   C: chistele coledociene
   D: carcinomul ampular
   E: hemobilie

118.Sindromul Dubin Johnson se caracterizeaza prin: (pg 278, 280)
   A: icter prin supraproductie de bilirubina
   B: icter prin hemoliza intravasculara in exces
   C: icter prin afectarea excretiei hepatice a bilirubinei
   D: icter prin colestaza extrahepatica
   E: hiperbilirubinemie conjugata

119.Indicati care dintre urmatoarele forme de icter evolueaza cu hiperbilirubinemie predominant neconjugata: (pg 278)
   A: icterul Crigler Najjar tip I
   B: icterul laptelui de san
   C: icterul dupa nutritie parenterala prelungita
   D: icterul din colangiohepatita orientala
   E: icterul determinat de chistele coledociene

120 Icterul cu hiperbilirubinemie predominant conjugata sunt: (pg 278)
   A: icterul indus de contraceptive orale
   B: icterul din boala hepatica alcoolica
   C: icterul postoperator
   D: icterul din starile de post prelungit
   E: icterul hemolitic

121Examenul clinic al unui pacient evidentiaza numeroase escoriatii si prezenta icterului cu tenta verzuie. Indicati posibila etiologie a sindromului icteric: (pg 279-280)
   A: sindrom Gilbert
   B: ciroza biliara
   C: colangita sclerozanta
   D: obstacol malign pe caile biliare cu evolutie indelungata
   E: hiperplazie nodulara focala

122.Icterul colestatic din sindromul ductului biliar disparut (SDBD) poate fi intalnit in urmatoarele circumstante etiologice: (pg 281)
   A: colangita sclerozanta primara
   B: ciroza biliara primitiva
   C: rejetul de transplant hepatic
   D: boala de iradiere
   E: SIDA


123.Hiperbilirubinemia predominant neconjugata apare in urmatoarele afectiuni: (pg 278)
   A: Sindromul Gilbert
   B: Sindromul Dubin-Johnson
   C: Sindroame de hemoliza.
   D: Litiaza coledociana
   E: Neoplasm de cap de pancreas


124.iperbilirubinemia predominant conjugata apare in urmatoarele afectiuni: (pg 278)
   A: Litiaza coledociana
   B: Sindromul Crigler-Najjar
   C: Sindromul Gilbert
   D: Ciroza biliara
   E: Sindromul Dubin-Johnson


125.Pentru bilirubina conjugata sunt adevarate urmatoarele afirmatii: (pg 276)
   A: Este excretata in bila
   B: Se absoarbe din intestin
   C: Nu se absoarbe din intestin
   D: Apare in urina
   E: Nu apare in urina


126.Riscul de icter nuclear este crescut in urmatoarele conditii: (pg 276)
   A: Hemoliza
   B: Tratament cu lumina albastra
   C: Hipoalbuminemie
   D: Efort fizic
   E: Alcaloza metabolica


127Prezenta la un pacient icteric a scaunelor acholice, hem pozitive ne orienteaza spre diagnosticul de: (pg 279)
   A: carcinom ampular
   B: litiaza coledociana
   C: colangiocarcinom
   D: carcinom pancreatic
   E: ciroza biliara primitiva


128. Icterul, in cazul unor interventii chirurgicale biliare precedente, poate sugera:(pg 279)
   A: boala litiazica remanenta
   B: stricturi biliare
   C: obstructie recurenta data de o tumora in crestere
   D: boala litiazica recurenta
   E: colangita sclerozanta primitiva

129 Sarcina poate predispune la: (pg 279)
   A: colestaza
   B: obstructie biliara
   C: steatoza
   D: insuficienta hepatica acuta
   E: congestie hepatica
130Un pacient icteric care prezinta un ficat marit, sensibil are mai probabil: (pg 280)
   A: inflamatie hepatica acuta
   B: ciroza biliara
   C: tumora hepatica ce creste rapid
   D: litiaza coledociana
   E: carcinom pancreatic

131Icterul insotit de febra, sensibilitate epigastrica sau in hipocondru drept este mai frecvent determinat de: (pg 280)
   A: colecistita
   B: litiaza coledociana
   C: colangita
   D: carcinom ampular
   E: cancer de cap de pancreas


132.Atrofia testiculara, care se datoreaza statusului hiperestrogenic din ciroza hepatica, poate fi foarte accentuata in: (pg 280)
   A: ciroza hepatica alcoolica
   B: ciroza hepatica virala
   C: hemocromatoza
   D: ciroza hepatica autoimuna
   E: ciroza hepatica medicamentoasa


133 Urmatoarele semne clinice sugereaza ciroza hepatica de etiologie alcoolica: (pg 280)
   A: eritem palmar
   B: teleangiectazii faciale
   C: limfadenopatia
   D: retractie Dupuytren
   E: splenomegalia


134.La examenul fizic al pacientului icteric, prezenta splenomegaliei, ne orienteaza spre diagnosticul: (pg 280)
   A: hepatita cronica activa
   B: ciroza hepatica
   C: hepatita alcoolica grava
   D: litiaza coledociana
   E: hepatita acuta virala

135La un pacient cu icter, scadere ponderala, limfadenopatie, splenomegalie, diagnosticul este, mai probabil de: (pg 280)
   A: colangiocarcinom
   B: limfom metastatic larg diseminat
   C: carcinom ampular
   D: hepatita cronica severa
   E: carcinom pancreatic

136 Nuanta verzuie a icterului sugereaza: (pg 279, 280)
   A: ciroza biliara primitiva
   B: colangita sclerozanta
   C: hepatita cronica grava
   D: obstructie maligna cu evolutie indelungata
   E: litiaza coledociana

137Constatarea la examenul de laborator a unei hiperbilirubinemii predominant neconjugata, ne orienteaza spre: (pg 280)
   A: anemie hemolitica autoimuna
   B: eritropoieza ineficienta
   C: resorbtia unui hematom voluminos
   D: hepatita colestatica
   E: obstructie biliara intrahepatica

138Hiperbilirubinemia conjugata fara anomalii enzimatice hepatice se poate intalni in: (pg 280)
   A: sarcina
   B: hepatita cronica activa
   C: septicemie
   D: dupa interventii chirurgicale recente
   E: obstructie biliara extrahepatica

139.Hiperbilirubinemia conjugata izolata apare in: (pg 280)
   A: sindromul Rotor
   B: sidrom Dubin-Johnson
   C: sindrom Gilbert
   D: sindromul colestazei intrahepatice recurente benigne
   E: sindrom Crigler-Najjar tip I

140Cresterea disproportionata a aminotransferazelor fata de alte enzime hepatice ne orienteaza spre diagnosticul de: (pg 280)
   A: hepatita toxica
   B: hepatita virala
   C: ciroza biliara primitiva
   D: leziuni hepatocelulare ischemice
   E: colangita sclerozanta

141Cresterea importanta a fosfatazei alcaline, 5 nucleotidazei si/sau gamma-glutamiltranspeptidaza este sugestiva pentru: (pg 280)
   A: colestaza intrahepatica
   B: obstructia biliara extra hepatica
   C: ciroza hepatica
   D: hepatita acuta virala
   E: hepatita toxica


142. Printre cauzele frecvente de hepatita toxica se numara: (pg 280)
   A: acetaminofenul
   B: isoniazida
   C: agenti anestezici halogenati
   D: Rifampicina
   E: Etambutol


143.Urmatoarele virusuri pot determina leziuni de hepatita: (pg 280)
   A: Epstein-Barr
   B: citomegalic
   C: Urlian
   D: rotavirusuri
   E: virusul hepatitic E


144.Colangiopancreatografia endoscopica retrograda, pe langa colangiografie, ofera urmatoarele avantaje: (pg 280, 281)
   A: este preferata pentru diagnostic si tratamentul obstructiilor biliare distale
   B: permite biopsierea ampulei Vater
   C: vizualizeaza ductele pancreatice
   D: poate detecta semne de litiaza a canalelor pancreatice
   E: nu permite biopsierea directa a epiteliului ductal biliar


145 Un pacient cu semne clinice de colestaza dar cu ducte biliare de calibru normal, are mai probabil: (pg 281)
   A: ciroza biliara primitiva
   B: colestaza intrahepatica medicamentoasa
   C: colestaza intrahepatica alcoolica
   D: litiaza coledociana
   E: carcinom ampular


146.Obstructia biliara extrahepatica fara dilatare ductala se intalneste in: (pg 281)
   A: colangita sclerozanta primitiva
   B: chimioterapia arteriala intrahepatica
   C: ocazional in colangiocarcinom
   D: sindromul ductului biliar disparut
   E: carcinom pancreatic

147.Sindromul ductului biliar disparut apare in: (pg 281)
   A: rejectia postransplant hepatic
   B: SIDA
   C: infectia cu virus citomegalic
   D: boala de iradiere
   E: limfom non Hodgkin

148La un pacient cu icter si ducte nedilatate, cu pierdere ponderala, adenopatii sau afectiune inflamatorie instestinala, pentru diagnostic este indicata: (pg 281)
   A: punctie biopsie hepatica
   B: CT
   C: RMN
   D: colangiografie
   E: analiza citologica a bilei

149. Rareori, sindromul ductului biliar disparut se asociaza cu: (pg 281)
   A: boala Hodgkin
   B: sarcoidoza
   C: administrarea de Flucloxacilina
   D: anticonvulsivante
   E: hemocromatoza




150 Prezenta bilirubinei in urina este dovada: (pg 276)
   A: hiperbilirubinemiei conjugate
   B: hiperbilirubinemiei neconjugate
   C: punct de diferentiere in evaluarea precoce a icterului
   D: sindromul Gilbert
   E: sindromul Crigler-Najjar tip I

152.Care din urmatoarele afirmatii privind proprietatile bilirubinei conjugate sunt adevarate: (pg 275)
   A: se excreta renal
   B: are o mare afinitate pentru lipide spre deosebire de bilirubina neconjugata
   C: este hidrosolubila
   D: poate forma cu albumina un complex covalent ireversibil
   E: reprezinta in mod normal 90% din bilirubina serica circulanta

153. Care din urmatoarele mecanisme sunt implicate in cresterea bilirubinei din starile septice: (pg 278)
   A: supraproductie de bilirubina
   B: conjugare scazuta a bilirubinei
   C: obstructie intraductala
   D: afectarea excretiei hepatice
   E: captare scazuta

155Bilirubina nu poate fi dozata in: (pg 275-276)
   A: lichide articulare
   B: lichid cefalo-rahidian
   C: lacrimi
   D: saliva
   E: sucul pancreatic

156 Urmatoarele afirmatii legate de metabolismul urobilinogenului sunt adevarate: (pg 276)
   A: se produce prin hidroliza bilirubinei conjugate sub actiunea bacteriilor colonice
   B: o parte este preluata in ficat prin circulatia portala si reexcretata in bila
   C: in colestaza excretia urinara a urobilinogenului creste semnificativ
   D: in hemoliza excretia urinara a urobilinogenului creste semnificativ
   E: excretia urinara zilnica nu depaseste 4 mg

157Care din afirmatiile urmatoare despre colangiopancreatografia endoscopica retrograda sunt adevarate? (pg 281)
   A: este metoda de prima intentie in orice sindrom icteric
   B: permite vizualizarea ampulei Vater
   C: permite vizualizarea ductelor pancreatice si biopsierea directa a epiteliului ductal
   D: are dezavantajul ca nu permite biopsierea ampulei Vater
   E: este tehnica preferata pentru diagnosticul si tratamentul obstructiilor biliare distale

158.Care dintre urmatoarele medicamente pot produce colestaza: (pg 278)
   A: androgeni
   B: contraceptive orale
   C: acid ursodezoxicolic
   D: clorpromazina
   E: izoniazida

159In colestaza intrahepatica cresc urmatoarele enzime: (pg 280)
   A: 5 nucleotidaza
   B: fosfataza alcalina
   C: colinesteraza
   D: gama glutamil transpeptidaza
   E: glutation 5 transferaza

160.Icterul este: (pg 275)
   A: detectat cand bilirubina serica este mai mare sau egal de 34-43 micromoli/l
   B: intalnit numai in afectiuni cu hiperbilirubinemie conjugata
   C: diferentiat de carotinemie prin absenta icterului scleral in aceasta afectiune
   D: insotit de nuanta verzuie a pielii in hiperbilirubinemie conjugata, accentuata sau de lunga durata
   E: detectabil la valori mai mici de bilirubina decat 2-2,5 mg/dl la pacientii cu edeme

161. Bilirubina conjugata are urmatoarele caracteristici: (pg 275)
   A: este hidrosolubila
   B: reprezinta mai mult de 90% din bilirubina serica
   C: este capabila sa fie excretata de rinichi
   D: poate forma un complex covalent ireversibil cu albumina, denumita bilirubina delta
   E: in perioada neonatala celulele creierului au o afinitate pentru ea, facilitand retentia sa in creier

162. Referitor la metabolismul bilirubinei, urmatoarle afirmatii sunt false: (pg 276)
   A: reactia de conjugare are loc in reticului endoplasmatic, fiind catalizata de bilirubin-glucuronil tranferaza
   B: in conditii normale numai bilirubina conjugata poate fi excretata in bila
   C: excretia urinara zilnica de urobilinogen depaseste 14 mg
   D: prezenta bilirubinei in urina este dovada hiperbilirubinemiei conjugate
   E: bilirubina conjugata serica tinde sa atinga un platou la niveluri sub 510-680 micromoli pe ora la pacienti cu leziuni hepatocelulare grave

163.Icterul nuclear: (pg 276)
   A: poate fi prevenit prin tratament intens cu lumina albastra la pacientii cu icter neonatal
   B: este accentuat de hemoliza
   C: este micsorat de hipoalbuminemie
   D: este marit de acidoza
   E: este diminuat de niveluri crescute ale acizilor grasi liberi


164. Hiperbilirubinemia predominant neconjugata: (pg 278)
   A: este considerata cand reactia Van den Bergh indica 50% din bilirubina serica totala ca fiind neconjugata
   B: este sugerata de absenta bilirubinei in urina
   C: este considerata cand reactia Van den Bergh indica 80-85% din bilirubina serica totala ca fiind conjugata
   D: este sugerata de prezenta bilirubinei in urina
   E: poate sa apara in deficitul ereditar de transferaza


165. Hiperbilirubinemia predominant conjugata poate sa apara in: (pg 278)
   A: boala hepatica alcoolica
   B: colestaza indusa de contraceptivele orale
   C: colangiocarcinom
   D: icterul laptelui de san
   E: icterul neonatal


166. Tulburarile hepatocelulare in care icterul poate fi asociat ca faza obstructiva sau colestatica sunt: (pg 279)
   A: hepatita alcoolica
   B: colestaza intrahepatica benigna recurenta
   C: sindromul Gilbert
   D: reactii medicamentoase (Clorpromazina)
   E: sindrom Crigler- Najjar tip II

167. Mecanismele care explica excretia scazuta a bilirubinei conjugate in boala hepatocelulara si boala colestatica sunt: (pg 279)
   A: ocluzia canaliculara de catre hepatocitele umflate
   B: obstructia ductelor terminale intrahepatice prin celule inflamatorii
   C: activarea proteinelor de transport membranare
   D: ocluzia canaliculara de bila ingrosata
   E: impiedicarea recaptarii pigmentului excretat

168. Obstructia completa a ductelor biliare extrahepatice se manifesta prin: (pg 279)
   A: icter cu hiperbilirubinemie predominant neconjugata
   B: bilirubinurie marcata
   C: absenta bilirubinuriei
   D: scaune acolice
   E: atigerea unui platou al bilirubinei serice la nivelul de 30-40 mg/dl

169.Obstructia partiala a ductelor biliare extrahepatice se manifesta prin: (pg 279)
   A: icter, daca clearence-ul bilirubinei in duoden este incapabil sa echilibreze nivelul productiei de pigment
   B: presiunea intrabiliara crescuta
   C: gradul icterului depinde de prezenta unei boli hepatocelulare simultane
   D: prezenta colangitei poate exacerba afectarea excretiei de bilirubina
   E: nu apare icter decat daca este intrerupt drenajul biliar la peste 90% din parenchimul hepatic

170. Icterul din bolile hepatocelulare se caracterizeaza prin: (pg 278)
   A: sunt afectate toate cele trei etape ale metabolismului bilirubinei
   B: in cea mai mare masura este afectata captarea bilirubinei
   C: predomina bilirubina neconjugata in ser
   D: in cea mai mare masura este afectata excretia bilirubinei
   E: predomina bilirubina conjugata in ser

171.Cauze de hiperbilirubinemie predominant neconjugata: (pg 278)
   A: sindromul Dubin-Johnson
   B: sindromul Gilbert
   C: sindromul Rotor
   D: colangita sclerozanta
   E: sindromul Criegler-Najjar tip II

172. Care dintre urmatoarele afectiuni se asociaza cu hiperbilirubinemia predominant conjugata? (pg 278)
   A: nutritie parenterala
   B: ciroza biliara primitiva
   C: colangiohepatita orientala
   D: post prelungit
   E: icterul laptelui de san

173In evaluarea pacientului icteric, scaunele acholice sugereaza: (pg 279)
   A: chist coledocian inflamat
   B: litiaza coledociana
   C: ciroza biliara primitiva
   D: colangita sclerozanta
   E: colita ulceroasa

174. In bolile hepatocelulare (hepatite si ciroze) icterul poate fi determinat de : (pg 278)
   A: afectarea excretiei biliare
   B: reducerea conjugarii bilirubinei
   C: cresterea conjugarii bilirubinei
   D: reducerea captarii bilirubinei
   E: obstructie biliara extrahepatica


175. Bilirubina neconjugata se caracterizeaza prin: (pg 275)
   A: circula in plasma stans legata de albumina
   B: celulele creierului au o mare afinitate fata de ea
   C: formeaza cu albumina un complex ireversibil
   D: se excreta renal
   E: are afinitate pentru lipide

182. Care dintre urmatoarele afirmatii despre rolul ecografiei abdominale in explorarea unui sindrom icteric sunt adevarate ? (pg 280)
   A: Diferentiaza cauzele intrahepatice de icter de obstructia extrahepatica.
   B: Are specificitate mare pentru cauzele de icter cu hiperbilirubinemie neconjugata.
   C: Detecteaza canalele biliare extrahepatice dilatate, cu mare sensibilitate.
   D: Specificitatea pentru identificarea ductelor extrahepatice dilatate este sub 90%.
   E: Nu detecteaza calculii intraductali in 40% din cazuri.

183.Care dintre urmatoarele afirmatii despre ERCP sunt adevarate ? (pg 281)
   A: Are dezavantajul ca nu permite vizualizarea ampulei Vater.
   B: Permite vizualizarea ductelor pancreatice si biopsierea directa a epiteliului ductal.
   C: Este frecvent tehnica preferata pentru diagnosticul si tratamentul obstructiilor biliare distale.
   D: Este metoda de explorare de prima intentie in orice sindrom icteric.
   E: Este abordarea preferata a calculilor intraductali restanti dupa colecistectomie chirurgicala sau laparoscopica.

184.Care dintre urmatoarele afirmatii despre icterul determinat de supraproductia de bilirubina sunt adevarate ? (pg 278)
   A: Nivelul bilirubinei serice creste de obicei peste 10 mg%.
   B: Nivelul bilirubinei serice este de regula crescut pana la 3 - 4 mg%.
   C: Este secundar hemolizei intra sau extravasculare.
   D: Apare in stari cu eritropeieza ineficienta.
   E: Este insotit de prurit.

185. Care dintre urmatoarele ictere asociaza hiperbilirubinemie predominant conjugata ? (pg 278)
   A: Sindromul Crigler Najjar.
   B: Administrare de contraceptive orale.
   C: Administrare de cloramfenicol.
   D: Colangita sclerozanta.
   E: Icterul neo natal.

186. Care dintre urmatoarele ictere sunt determinate de hiperbilirubinemie predominant neconjugata ? (pg 278)
   A: Litiaza biliara.
   B: Hemoliza.
   C: Sindromul Dubin Johnson.
   D: Sindromul Gilbert.
   E: Icterul colestastic de sarcina.
187. In bolile hepatocelulare (hepatite si ciroze) icterul poate fi determinat de: (pg 278)
   A: Reducerea conjugarii bilirubinei.
   B: Cresterea conjugarii bilirubinei.
   C: Obstructie biliara extrahepatica.
   D: Afectarea excretiei biliare.
   E: Reducerea captarii bilirubinei.

188. Obstructia completa a ductelor biliare extrahepatice determina icter cu: (pg 279)
   A: Absenta bilirubinuriei.
   B: Hiperbilirubinemie predominant conjugata.
   C: Bilirubinurie marcata.
   D: Scaune acholice.
   E: Hiperbilirubinemie predominant neconjugata.

189Care dintre urmatoarele medicamente pot produce colestaza ? (pg 278)
   A: Izoniazida.
   B: Androgeni.
   C: Contraceptive orale.
   D: Acid ursodezoxicolic
   E: Clorpromazina.

190. Tulburarile hepatocelulare in care icterul poate fi asociat cu o faza obstructiva sau colestatica includ: (pg 279)
   A: Infiltrarea grasa a ficatului indusa de alcool.
   B: icterele din ultimul trimestru de sarcina
   C: Hepatita alcoolica.
   D: Sindromul Gilbert.
   E: Sindromul Rotor.

191. Care dintre urmatoarele ictere sunt determinate de hiperbilirubinemie predominant conjugata ? (pg 278)
   A: sinromul Gilbert
   B: sindromul Dubin-Johnson
   C: boala hepatica alcoolica
   D: colangita sclerozanta
   E: stare septica


192.Pruritul se asociaza frecvent cu icterul din: (pg 279)
   A: hemoliza
   B: colangita sclerozanta
   C: sindrom Gilbert
   D: sindrom Rotor
   E: ciroza biliara primitiva


193. Bilirubina neconjugata are urmatoarele proprietati: (pg 275)
   A: Este hidrosolubila
   B: Are afinitate pentru lipide
   C: Este excretata renal
   D: Se leaga reversibil de albumina serica
   E: Poate forma complexe covalente reversibile cu albumina


194. Bilirubina conjugata poseda urmatoarele proprietati: (pg 275)
   A: Este hidrosolubila
   B: Nu se absoarbe in intestin
   C: Se absoarbe intestinal
   D: Poate forma complexe covalente ireversibile cu albumina
   E: Nu este excretata renal


195. Pentru bilirubina delta sunt adevarate urmatoarele afirmatii: (pg 275)
   A: Este o forma de bilirubina neconjugata
   B: Nu este excretata prin rinichi
   C: Are un timp de injumatatire serica de 15-20 zile
   D: Are un timp de injumatatire scurt si dispare rapid din ser
   E: Este detectabila in plasma in conditiile unei hiperbilirubinemii conjugate prelungite

196.Bilirubina este prezenta in: (pg 275-276)
   A: Lichidul pleural
   B: Lacrimi
   C: Saliva
   D: Lichidul cefalorahidian
   E: Sucul pancreatic
197. Riscul de icter nuclear este marit in: (pg 276)
   A: Hemoliza
   B: Hipoalbuminemie
   C: Acidoza
   D: Alcaloza
   E: Niveluri serice crescute ale acizilor grasi liberi

198. Tulburarile metabolismului bilirubinei pot surveni prin urmatoarele mecanisme: (pg 278)
   A: Supraproductie
   B: Captare hepatica scazuta
   C: Captare hepatica crescuta
   D: Conjugare hepatica scazuta
   E: Excretie scazuta a bilirubinei in bila

199.Bilirubina circulanta deriva din: (pg 275)
   A: Eritrcitele imbatranite
   B: Citocromii hepatici
   C: Mielocite
   D: Mioglobina musculara
   E: Plasmocite


200.Precizati care dintre urmatoarele afirmatii sunt false: (pg 275-276)
   A: La pacientii anemici icterul este detectat la niveluri mai mici de bilirubina
   B: Icterul scleral este un semn mai sensibil de hiperbilirubinemie decat icterul generalizat
   C: Carotenodermia provoaca icter scleral
   D: Aparitia icterului este influentata de fluxul sanguin si de edeme
   E: La extremitatile paralizate si edematoase icterul este mai pronuntat

201. Icterul se caracterizeaza prin: (pg 275)
   A: Cresterea nivelului seric al bilirubinei
   B: Pigmentareagalbena a pielii si sclerelor
   C: Cresterea transaminazelor
   D: Coloratia galbena a pielii
   E: ÃŽnchiderea la culoare a urinei


202. Precizati care dintre urmatoarele afirmatii referitoare la metabolismul hepatic al bilirubinei sunt adevarate: (pg 276)
   A: Bilirubina neconjugata captata de hepatocit este hidrosolubila
   B: Conjugarea bilirubinei cu acid glucuronic ii scade hidrosolubilitatea
   C: Reactia de a bilirubinei are loc in aparatul Golgi
   D: Reactia de conjugare a bilirubinei este catalizata de bilirubin-glucuronil-transferaza
   E: Reactia de conjugare a bilirubinei se desfasoara in doi timpi


203.Precizati caredintre urmatoarele afirmatii privitoare la metabolismul urobilinogenului sunt adevarate: (pg 276)
   A: Este produs prin metabolizarea bilirubinei conjugate de catre bacteriile ileale si colonice
   B: Poate fi reabsorbit din intestinul subtire si colon si intra in circulatia portala
   C: O parte este preluat de ficat si excretat in bila
   D: ÃŽn conditii normale excretia urinara zilnica depaseste 4 mg
   E: ÃŽn colestaza productia si excretia urinara a urobilinogenului sunt crescute

204. Hiperbilirubinemia predominant neconjugata prin deficit in activitatea glucuroniltransferazei nu se intalneste in: (pg 278)
   A: Icterul neonatal
   B: Sindromul Dubin-Johnson
   C: Sindromul Rotor
   D: Sindromul Gilbert
   E: Sindromul Crigler-Najjar

205 Hiperbilirubinemia predominant conjugata din boala hepatocelulara si boala colestatica hepatica se datoreaza urmatoarelor mecanisme: (pg 279)
   A: Ocluzia canaliculelor de catre bila ingrosata
   B: Ocluzia canaliculelor de catre hepatocitele umflate
   C: Obstructia ductelor biliare intrahepatice terminale prin celule inflamatorii
   D: Inhibitia specifica a proteinelor de transport membranare
   E: Scaderea permeabilitatii membranei hepatocelulare

206.Icterul asociat cu hiperbilirubinemie predominant conjugata se intalneste in: (pg 279)
   A: Eritropoieza ineficienta
   B: Boli hepatocelulare
   C: Obstructie biliara intrahepatica
   D: Stare septica
   E: Obstructie biliara extrahepatica

207.Precizati care dintre urmatoarele medicamente produce colestaza: (pg 279)
   A: Cloramfenicol
   B: Steroizi anabolizanti
   C: Acetaminofen
   D: Clorpromazina
   E: Izoniazida

208 Mentionati care dintre urmatoarele medicamente produce necroza hepatocelulara: (pg 279)
   A: Acetaminofen
   B: Pregnandiol
   C: Cloramfenicol
   D: Izoniazida
   E: Clorpromazina

209 Sarcina predispune la: (pg 279)
   A: Colestaza
   B: Necroza hepatocelulara
   C: Colangita sclerozanta
   D: Steatoza hepatica
   E: Insuficienta hepatica acuta

210.Colestaza intrahepatica sau obstructia extrahepatica se caracterizeaza prin cresteri ale: (pg 280)
   A: Fosfatezei alcaline
   B: 5-Nucleotidazei
   C: Aminotransferazelor
   D: Gama-glutamil-transpeptidazei
   E: Acetilcolinesterazei

211 Hiperbilirubinemia conjugata fara anomalii enzimatice hepatice se poate intalni in: (pg 280)
   A: Sarcina
   B: Septicemie
   C: Dupa interventii chirurgicale recente
   D: Stres fizic
   E: Ingestie masiva de alcool

212.Hiperbilirubinemia conjugata izolata poate fi intalnita in urmatoarele situatii: (pg 280)
   A: Post prelungit
   B: Sindromul Rotor
   C: Sindromul Dubin-Johnson
   D: Stare septica
   E: Unii pacienti cu sindromul colestazei intrahepatice recurente benigne

213.Hepatita toxica este produsa mai frecvent de: (pg 280)
   A: Acetaminofen
   B: Clorpromazina
   C: Izoniazida
   D: Agenti anestezici halogenati
   E: Pregnandiol

214. Indicati care dintre urmatoarele afirmatii referitoare la rolul ecografiei abdominale in explorarea unui sindrom icteric sunt false: (pg 280)
   A: Diferentiaza cauzele intrahepatice de icter de obstructia extrahepatica
   B: Identifica ductele biliare extrahepatice dilatate
   C: Nu reuseste sa detecteze aproximativ 40% din calculii intraductali
   D: Specificitatea pentru detectarea ductelor extrahepatice dilatate este mai mica de 90%
   E: Este utila pentru identificarea cauzelor de icter cu predominanta bilirubinei neconjugate

217. In colestaza intrahepatica nu cresc enzimele: (pg 280)
   A: Glutation a€“S- transferaza
   B: Gama glutamil-transpeptidaza
   C: 5-nucleotidaza
   D: Fosfataza alcalina
   E: Colinesteraza


218. Referitor la bilirubina neconjugata nu sunt adevarate urmatoarele afirmatii: (pg 275)
   A: Circula in plasma legata strans de albumina
   B: Circula in plasma nelegata de albumina
   C: Celulele creierului au o afinitate fata de bilirubina neconjugata
   D: Celulele creierului nu au o afinitate fata de bilirubina neconjugata
   E: Apare in urina

219. Referitor la bilirubina conjugata sunt adevarate urmatoarele afirmatii: (pg 276)
   A: Nu este excretata in bila
   B: Se absoarbe din intestin
   C: Nu se absoarbe din intestin
   D: Apare in urina
   E: Nu apare in urina


221. Hiperbilirubinemia predominant neconjugata apare in: (pg 278)
   A: hemoliza intra si extravasculara
   B: tratamentele cu colramfenicol sau pregnandiol
   C: colangita sclerozanta
   D: reactii adverse la contraceptive orale sau clorpromazima
   E: diabet zaharat

222. Despre sindromul Gilbert sunt adevarate urmatoarele afirmatii: (pg 280)
   A: este un rezultat al deficientei de piruvat-kinaza hepatica
   B: este cea mai frecventa cauza de crestere usoara a bilirubinei neconjugate
   C: este asociat cu frecvente anomalii enzimatice hepatice
   D: pe termen lung, evolueaza cu tulburari neurologice prin impregnarea structurilor cerebrale
   E: aparitia icterului este favorizata de febra, alcool, infectii

223.Sunt sugestive pentru colestaza intrahepatica cresteri predominante ale urmatoarelor enzime (pg 280)
   A: 5-nucleotidaza
   B: aminotransferazele
   C: gamma-glutamiltransferaza
   D: lactic-dehidrogenaza
   E: fosfataza acida

224.Bilirubina este prezenta in urmatoarele lichide ale corpului cu exceptia: (pg 275-276)
   A: lichid articular
   B: lacrimi
   C: sucul pancreatic
   D: lichidul cefalorahidian
   E: lichidul pleural
225.Care din urmatoarele afirmatii privind proprietatile bilirubinei conjugate nu sunt adevarate ? (pg 275)
   A: liposolubila
   B: se excreta renal
   C: reprezinta circa 90% din bilirubina serica circulanta
   D: poate forma cu albumina un complex covalent reversibil
   E: are o afinitate mai mare pentru lipide, spre deosebire de bilirubina neconjugata

226.Sursele de bilirubina sunt urmatoarele: (pg 275)
   A: eritrocitele
   B: mioglobina
   C: nucleoproteinele
   D: enzimele continand hem
   E: citocromii hepatici

227.Care sunt cele trei faze ale procesului de metabolizare hepatica a bilirubinei ? (pg 276)
   A: preluarea hepatica
   B: supraproductie de bilirubina
   C: depozitare hepatocitara
   D: conjugare hepatica
   E: excretia prin bila

228.Riscul de icter nuclear este marit in urmatoarele conditii, cu exceptia: (pg 276)
   A: hemoliza
   B: alcaloza metabolica
   C: hiperalbuminemie
   D: unele infectii
   E: acidoza metabolica

229.Urina galbena sau portocalie este datorata urmatoarelor medicamente cu exceptia: (pg 278)
   A: Ampicilina
   B: Rifampicina
   C: Tiamina
   D: Eritromicina
   E: Sulfasalazina

230.In care din urmatoarele afectiuni ereditare apare icter prin deficit ereditar de transferaza: (pg 278)
   A: icter neonatal
   B: sindromul Rotor
   C: sindromul Gilbert
   D: sindromul Dubin-Johnson
   E: sindromul Crigler-Najjar

231. In care din urmatoarele tulburari hepatocelulare, icterul nu este de tip obstructiv sau colestatic: (pg 279)
   A: icterul indus de steroizi
   B: icterul din primul trimestru de sarcina
   C: hepatita alcoolica
   D: sindromul Gilbert
   E: neoplasmul hepatic( hepatocarcinom)

232.Care din urmatoarele cauze pot produce scaune acolice hem positive ( scaune de argint ) ? (pg 279)
   A: carcinom pancreatic
   B: colangiocarcinomul
   C: hepatocarcinomul
   D: colangita sclerozanta
   E: carcinom ampular

233Cauzele frecvente de hepatita toxica sunt date de: (pg 280)
   A: rifampicina
   B: izoniazida
   C: acetaminofenul
   D: clorpromazina
   E: agenti anestezici halogenati
234. Sindromul ductului biliar disparut poate apare in urmatoarele afectiuni cu exceptia: (pg 281)
   A: infectia cu virus hepatic tip C
   B: boala de iradiere
   C: leucemie limfatica cronica
   D: infectia cu virus citomegalic
   E: rejectia transplantului de ficat

235.Care din urmatoarele afirmatii despre icterul determinat de supraproductia de bilirubina sunt false ? (pg 278)
   A: apare in stari cu eritropoieza ineficienta
   B: apare doar secundar unei hemolize intravasculare
   C: nivelul bilirubinei serice este crescut pana la 5-6mg/dl
   D: este insotita de febra si de durere abdominala
   E: nivelul bilirubinei serice este crescut pana la 3-4mg/dl




236. In ceea ce priveste prezenta bilirubinei in tesuturi: (pg 275)
   A: Apare in lichidele corpului (pleural, cefalorahidian, articular) invers proportional cu continutul in albumine.
   B: Nu apare in secretiile adevarate (lacrimi, saliva si lichid pancreatic).
   C: La pacientul icteric extremitatile paralizate si edematoase tind sa ramana nrcolorate.
   D: Bilirubina neconjugata eliberata in plasma se leaga covalent de albumina.
   E: Bilirubina conjugata poate forma un complex covalent ireversibil cu albumina.

237.Exceptiile de la regula asocierii hiperbilirubinemiei predominant neconjugata cu hemoliza intravasculara sau cu resorbtia unui hematom voluminos sunt: (pg 279)
   A: Colestaza intrahepatica.
   B: Tulburari rare, ereditare ale glucuronil-transferazei.
   C: Sdr. Gilbert.
   D: Hepatita virala acuta.
   E: Insuficienta hepatica in stadiul final.


238.Hiperbilirubinemia predominant conjugata fara anomalii enzimatice hepatice este neobisnuita dar se poate intalni in: (pg 280)
   A: Infarcte masive de organ.
   B: Septicemie.
   C: Colestaza intrahepatica.
   D: Sarcina.
   E: Interventii chirurgicale recente.


239. Hiperbilirubinemia conjugata izolata este manifestarea primara in: (pg 280)
   A: Sdr. Rotor.
   B: Sdr. Gilbert
   C: Colestaza intrahepatica recurenta benigna.
   D: Sdr. Dubin-Johnson.
   E: Sdr. Crigler-Najjar.


240.Icterul de nuanta verzuie poate apare in urmatoarele boli hepatice foarte grave: ()
   A: ciroza biliara;
   B: colangita sclerozanta;
   C: hepatite cronice;
   D: colecistita;
   E: obstructia maligna.

241.Evidentiati urmatoarele tipuri de modificari enzimatice ce pot sa apar in colestaze si obstructia cailor biliare extrahepatice: ()
   A: 5 nucletidaza;
   B: atc-antimitocondriali;
   C: gamaglutamil transpeptidaza;
   D: fosfataza alcalina;
   E: fosfataza acida.


242.Febra si sensibilitata epigastrica sau in hipocondrul drept sunt frecvent asociate cu: (234)
   A: colecistita
   B: colestaza
   C: colangita
   D: tumora Pancreatica
   E: litiaza coledocului


243. Cauzele de coloratie rosie a urinii sunt (pg. 278)
   A: sulfasalazina
   B: mioglobina
   C: melanina
   D: pyridiu
   E: porfirina

244. Sindromul Gilbert (pg 278-280)
   A: poate produce leziuni hepatice pe termen lung
   B: poate prezenta dereglarea captarii hepatice a bilirubunei
   C: prezinta dereglarea usoara al activitatii glucuronil-transferazei
   D: nu se asociaza cu crestera enzimelor hepatice
   E: este cea mai frecventa cauza de cresterea usoara al biliribinei indirecte

245.Timpul de injumatatire pentru bilirubina delta este: ()
   A: 15-20 de zile
   B: 30-40 zile
   C: similara cu a bilirubinei conjugate
   D: similara cu a albuminei
   E: 2 luni


247. Cauza de urina maro-inchis sau neagra este datorata: ()
   A: acidului homogentizic
   B: acidului citric
   C: melaninei
   D: ampicilina
   E: hemoglobinei


248.Care dintre afirmatiile urmatoare despre metabolismul bilirubinei sunt false? (276)
   A: bilirubina conjugata legata de albumina este prezentata celulei hepatice
   B: albumina exista in bila
   C: etapa care limiteaza ritmul metabolizarii bilirubinei este conjugarea
   D: bilirubina intra in hepatocit numai prin difuziune
   E: numai bilirubina conjugata poate fi excretata in bila


249.Sindromul Crigler-Najjar tip I:
   A: este o tulburare autozomal dominanta
   B: se asociaza cu icter nuclear si mortalitate infantila prin disfunctia SNC
   C: este asociat cu scadere moderata de glucuronil transferaza
   D: glucuronil transferaza lipseste total in aceasta afectiune
   E: se vindeca la pubertate


REZULTATE


1. B;

2. B;

3. B;

4. D;

5. A;

6. D;

7. C;

8. D;

9. E ;

10. D;

11. C;

12. D

13. C;

14. B;

15. C;

16. E;

17. E;

18. D;

19. D;

20. D;

21. C;

22. A;

23. C;

24. D;

25. A;

26. B;

27. C;

28. D;

29-;

30. C;

31. C;

32. D;

33. C;

34. B;

35. C;

36. A;

37. E;

38 -;

39. D;

40 -;

41. D;

42. B;

43. E;

44. A;

45. A;

46. B;

47. D;

48. A;

49. B;

50. C;

51. D;

52. B;

53. A;

54. C;

55. B;

56. E;

57. C;

58. B;

59. E;

60-;

61-;

62. D;

63. D;

64. E;

65. D;

66. A;

67. C;

68. C;

69. A;

70. C;

71. B;

72. D;

73. A;

74. D;

75. B;

76 -;

77. D;



78. AE;

79. ACDE;

80. BCD;

81. ACD;

82. CD;

83. BD;

84. ACE;

85. BC;

86. BD;

87. BCE;

88. ACE;

89. AE;

90. ABD;

91. BDE;

92. ADE;

93. CDE;

94. ABCD;

95. ABD;

96. BCD;

97. ABCE;

98. ABC;

99. ABE;

100. BDE;

101. BCD;

102. ABE;

103. ABE;

104. AB;

105. AC;

106. ADE;

107. ADE;

108. ABDE;

109. AB;

110. ABC;

111. AE;

112. AE;

113. AD;

114. ACD;

115. BC;

116. ABCE;

117. CDE;

118. CE;

119. AB;

120. ABC;

121. BCD;

122. CDE;

123. AC;

124. ADE;

125. ACD;

126. AC;

127. ACD;

128. ABCD;

129. ACD;

130. AC;

131. ABC;

132. AC;

133. ABD;

134. ABCE;

135. BE;

136. ABCD;

137. ABC;

138. ACD;

139. ABD;

140. ABD;

141. AB;

142. ABC;

143. ABE;

144. ABCD;

145. ABC;

146. ABCD;

147. ABCD;

148. DE;

149. ABCD;

150. AC;

151-;

152. ACD;

153. BDE;

154-;

155. CDE;

156. ABDE;

157. BCE;

158. ABD;

159. ABD;

160. ACD;

161. ACD;

162. CE;

163. ABD;

164. BE;

165. ABC;

166. ABD;

167. ABD;

168. BDE;

169. ABCD;

170. ADE;

171. BE;

172. ABC;

173. AB;

174. ABD;

175. ABE;

176-181=”-“

182. ACE;

183. BCE;

184. BCD;

185. BD;

186. BD;

187. ADE;

188. BCD;

189. BCE;

190. ABCE;

191. BCDE;

192. BE;

193. BD;

194. ABD;

195. BCE;

196. AD;

197. ABCE;

198. ABDE;

199. ABD;

200. CE;

201. ABDE;

202. DE;

203. ABC;

204. BC;

205. ABCD;

206. BCDE;

207. BD;

208. AD;

209. ADE;

210. ABD;

211. ABC;

212. BCE;

213. ACD;

214. DE;

215-‘

216-;

217. AE;

218. BDE;

219. CD;

220-;

221. AB;

222. BE;

223. AC;

224. BC;

225. ACDE;

226. ABDE;

227. ADE;

228. BCD;

229. AD;

230. CE;

231. BDE;

232. ABE;

233. BCE;

234. AC;

235. BCD;

236. BCE;

237. BCE;

238. BDE;

239. ACD;

240. ABCE;

241. ACD;

242. ACE;

243. BDE;

244. BCDE;

245. AD;

246-.;

247. AC;

248. ACD;

249. BD;









Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1137
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site