Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

TEHNICA MASAJULUI ARTICULATIEI GLEZNEI SI ARTICULATIEI PICIORULUI PROPRIU-ZIS

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
INFECTII GENITALE
STUDIU PRIVIND CERCETAREA ACTIUNII TEMPERATURILOR JOASE ASUPRA ORGANISMULUI
DEZVOLTAREA TIMPURIE (0-3 ANI) - cresterea; mersul; prehensiunea; coordonarea ochi-mana-ochi
Dezvoltarea fatului in fiecare luna de sarcina
Mobilizarea traumatizatului - SMURD
ADENOIDITA ACUTA A COPILULUI MARE
Proiect de interventie avand in vederea infiintarii unei clinici de dezalcoolizare
URGENTE IN PNEUMOLOGIE - INSUFICIENTA RESPIRATORIE ACUTA (OXIGENOTERAPIA)
FOAIA DE OBSERVATIE CLINICA - Examenul obiectiv – Semiologia fanerelor
DEFECTUL SEPTAL INTERVENTRICULAR

TEHNICA MASAJULUI ARTICULATIEI GLEZNEI SI ARTICULATIEI PICIORULUI PROPRIU-ZIS

Descriere anatomica
Articulatia gleznei este formata din articulatia peroneo-tibiala si tibio-tarsiana.

La articulatia piciorului avem articulatii intertarsiene formate din cele sapte zone si anume: calcaneu, astragal (sau tabus), cuboid, scafoid si trei oase cuneiforme. Apoi articulatiile metatarsofalangiene (formate din ultimul rand al tarsienelor) si articulatiile interfalangiene.Muschii care actioneaza asupra articulatiilor gleznei si piciorului propriu-zis sunt impartiti dupa actiune:

-in partea anterioara a piciorului sunt muschii flexori pe gamba, iar pe partea plantara muschii extensori si muschii pronatori si supinatori, care fac pronatia si supinatia piciorului si adductori ai degetelor si ai halucelui.

-in partea plantara muschii sunt grupati in muschi tenari, hipotenari, bureletul plantar, mijlocul talpii este plasata aponevroza plantara formata din cele cinci tendoane, flexorul halucelui si flexorul comun al celor patru degete.Intre oasele metatarsiene avem muschii interososi, iar la degete muschii lombricali.Articulatia gleznei este o articulatie portanta foarte rezistenta datorita ligamentului inelar al tarsului care leaga strans articulatia ca un manson sub care trec dinauntru in afara tendoanele gambierului anterior, extensorul propriu al degetului mare si tendoanele extensorului comun al celor patru degete precum si tendoanele muschilor flexori.

Intre grupul acestor tendoane de muschi in partea laterala se gasesc cele doua maleole (interna si externa) ale gleznei, iar la partea inferioara a lor se afla sinoviala articulara, care este foarte accesibila masajului.

Tehnica masajului la articulatia gleznei si piciorului propriu-zis

Intotdeauna masajul gleznei si labei piciorului se executa impreuna cu regiunea gambei, deoarece muschii gambei actioneaza si asupra piciorului propriu-zis.Pozitia pacientului este ventrala (cu fata in jos) si cu mainile relaxate pe langa corp.Incepem masajul cu netezirea cu ambele palme pe muschii gambei: posterioare, iar pe fata plantara facem netezirea cu pumnul, deruland pumnul de la radacina catre varful degetelor.Dupa care efectuam framantari cu o mana si cu doua maini pe muschii gambei posterioare. Se face si netezirea tendonului lui Ahile, pornind de la calcaneu catre partea superioara a gambei intre police si celelalte patru degete.Mai facem framantarea pe muschii tenari, hipotenari si bureletul plantar facand compresiunile si relaxarile intre police si celelalte patru degete cu o singura mana.Tot o forma a framantarii este geluireape care o facem de o parte si de alta a tendonului lui Ahile pana la muschii gemeni si o mai executam pe aponevroza plantara pornind de la bureletul plantar pana la calcaneu.Mai putem executa pe gamba si mangaluirea. Manevrele sunt de incalzire a regiunii Cea mai importanta manevra la articulatia gleznei si articulatia piciorului propriu-zis este frictiunea. Aceasta se efectueaza de o parte si de alta a tendonului lui Ahile, apoi injurai maleolei interne si externe, dupa ce, in prealabil, am facut netezirea.Pe aponevroza plantara facem frictiunea cu cotul sau coatele degetelor foarte puternic atat pentru tonifierea musculaturii plantare, cat si pentru tonifierea tendoanelor aponevrozei, deoarece o boala foarte des intalnita inca dincopilarie este platfusul (picior plat) sau in popor caderea

boltii plantare.Urmeaza tapotamentul cu toate formele pe muschii gambei posterior, iar pe fata plantara tapotamentul cu partea cubitala si cu pumnul cu o singura mana. Cand executam tapotamentul in zona plantara flectam usor gamba pe coapsa. Vibratia se face cu palma intreaga pe gambierii pos­teriori si regiunea plantara apoi netezirea de incheiere, dupa care intoarcem pacientul cu fata in sus (pozitie dorsala) si executam masajul pe partea anterioara a gambei, gleznei si piciorului propriu-zis. incepem tot cu netezirea cu ambele palme pornind de la glezne catre genunchi, o mana fiind pe muschii peronieri, iar cealalta pe gambierul anterior. Pe fata dorsala a piciorului facem netezirea cu palma avand degetele indreptate catre glezna. Tot aici mai facem netezirea articulatiei gleznei pornind cu cele doua police de la mijlocul articulatiei, dupa care ocolim cele doua maleole interna si externa. Ca manevre de incalzire a regiunii, executam framantarea cu o mana pe muschii peronieri si gambierul anterior (tibialul anterior).Iar pe fata dorsala a piciorului, ca forma de framantare, facem geluirea pentru muschii interososi cu degetele departate pentru fiecare metatarsian in parte.

Cea mai importanta manevra a acestei regiuni este frictiunea. Aceasta se efectueaza in articulatia gleznei si perimaleolar cu pozitia deget peste deget.

Dupa ce am executat de mai multe ori manevra, facem vibratia (tapotamentul pe partea dorsala nu se executa) cu toata palma pornind de la gamba catre genunchi si apoi netezirea de incheiere.

partea superioara prin muschiul diafragm si coastele false; in partea inferioara cu pubisul, iar in partile laterale prin liniile subaxilare care trec prin crestele iliace. Abdomenul reprezinta o cavitate in care se gasesc organele interne abdominale.Musculatura abdomenului este formata din:

- dreptii abdominali

- oblicii abdominali

- oblic extern

- oblic intern

- piramidal

- cremaster

Abdomenul este impartit in doua de o fascie tendinoasa in mijlocul careia se gaseste ombilicul.Acest perete abdominal este foarte moale, permitand mascurului sa patrunda cu anumite manevre la organele in­terne pana la coloana vertebrala.

Pentru a cunoaste pozitia organelor interne abdominale (in cazul cand este indicat masajul pentru unele dintre ele), mascurul trebuie sa cunoasca zonele topografice ale acestora.Pentru aceasta am impartit abdomenul imaginar prin doua linii orizontale si doua verticale, formand la abdomen 9 (noua) zone topografice.

Astfel: o linie orizontala care trece pe dedesubtul coastelor false si alta la nivelul crestelor iliace.Iar cele doua linii verticale ar trece de la mijlocul coastelor false pana la mijlocul liniilor inghinale (arcadelor inghinale).

- Hipocondrul drept - ficatul, vezica biliara, colecistul

- Epigastrul - stomacul

- Hipocondrul stang - splina si pancreasul

- Flancul drept - colonul ascendent

- Mezogastru - intestinul subtire si colonul transvers

- Flancul stang - colonul descendent

- Fosa iliaca dreapta - apendicele

-Hipogastru - vezica urinara

- Fosa iliaca stanga - rectul.

Masajul abdominal se face in functie de scopul urmarit separat pentru peretele abdominal si separat pentru masajul organelor interne. Masajul organelor interne se face atunci cand ele sunt in disfunctie, cautand sa le acceleram circulatia sangelui pentru a fi mai usor nutrite si pentru a indeparta disfunctia respectiva.Cel mai des intalnit este masajul colonului ascendent, transvers si descendent pentru constipatii si pentru marirea

peristaltismului.Se mai face si masajul ficatului in cazul dischineziilor biliare si masajul stomacului (in cazul ptozei abdominale).Masajul pancreasului si splinei pentru activarea circulatiei sangelui. La vezica urinara se face masaj foarte rar.

Tehnica masajului la peretele abdominal

Intotdeauna masajul abdominal se face dimineata si inainte de masa sau la 2 - 3 ore dupa aceasta. Nu se face masaj pe stomacul plin.Pentru masaj, pacientul este asezat in pozitie dorsala, cu coapsele flectate la un unghi de 45 de grade pe bazin, avand mainile pe piept sau pe langa corp, pentru ca musculatura sa fie cat mai relaxata.Masajul se incepe cu netezirea, tinand cele doua palme bine intinse dbasupra si dedesubtul ombilicului.Executam prima forma de netezire in sensul acelor de ceasornic, adica in directia evacuarii intestinale, mulandu-ne foarte bine mainile pe suprafata musculara a abdomenului.Aceasta forma de netezire se executa la inceput cu viteza si intensitate mica, apoi mai rapid, muland bine mainile pe toate organele interne. Aceasta netezire de introducere se efectueaza de 7 - 10 ori.A doua forma de netezire se executa centrand palma deasupra ombilicului pe intestinul subtire, tinand policele dedesubtul acestuia (caz rar), descriind un cerc.A treia forma de netezire se executa transversal, deplasand organele interne catre stanga si dreapta, impingand cu radacina mainii si tragand cu fata anterioara a degetelor catre noi. Daca a treia forma s-a executat alternativ, ultima se va executa cu ambele maini concomitent.In masajul tonifiant, o manevra foarte importanta este ciupitul care se executa mai ales pe un abdomen flasc.

Dupa toate formele de framantare, se face si frictiunea peretelui abdominal cu pumnul sau cu varful degetelor. Se insista cu aceasta forma de frictiune mai mult in scopul maririi motilitatii intestinale (constipatii).

Se pozitioneaza mana peste mana pornind de la fosa iliaca dreapta, unde se afla cecul (apendicele), se apasa prin palpare usoara pana la peretele osos, dupa care se fac miscari circulare profunde deplasandu-ne apoi pe colonul ascendent, transvers, descendent si rect pana la vezica urinara (din aproape in aproape).Se executa toate formele de tapotament, rugand pacientul sa-si ridice mambrele inferioare la un unghi de 45 de grade in aer fara a i le sustine pentru a-si contracta musculatura abdominala, (caus, cubital si pumn), dupa care urmeaza vibratia peretelui abdominal cu toata palma (trans­versal sau in lungul fibrelor musculare).Pentru organele interne, vibratia se face tinand mana peste mana.Masajul musculaturii peretelui abdominal mai poate fi sedativ, unde se insista cu neteziri, usoare framantari si vibratii.Masajul se termina cu netezirea de incheiere de 6-7 ori si exercitii de gimnastica medicala active, unde pacientul executa anumite miscari..

EXERCITII DE GIMNASTICA MEDICALA MISCARI ACTIVE

1. Pacientul din pozitia de decubit dorsal se ridica in sezut, fara a sprijini mainile de pat.

2. Cu mainile intinse se apleaca mult din pozitia sezand catre varfurile degetelor de la picioare.

3. Tot din pozitie dorsala fara sa se sprijine cu mainile si picioarele, se rostogoleste in stanga si in dreapta.

4. Tot din pozitie dorsala isi ridica picioarele la 90° si le

coboara fara sa se sprijine cu mainile. 5. Din pozitia dorsala ridica membrele inferioare pana la

45°, dupa care incepe sa faca mersul cu bicicleta sau tot

din aceasta pozitie face foarfeca cu deschidere orizontala.

Toate aceste exercitii au ca scop marirea fortei musculare prin tonifierea fibrelor musculare.

Masajul ficatului si stomacului

Masajul ficatului si vezicii biliare se face in cazul dichineziilor biliare (vezica biliara lenesa), iar masajul stomacului se face cu scopul intaririi musculaturii proprii (a stomacului) si pentru o accelerare a miscarilor de evacuare a acestuia.

Cum se face masajul ?

Dupa ce in prealabil am incalzit cu cateva forme de netezire si framantare muschii peretelui abdominal, executam frictiuni cu 2 - 3 degete apropiate cu miscari circulare, atat pe ficat, cat si pe stomac.

Apoi vibratia cu toata palma tot sub forma circulara pe toate organele interne.

Masajul precordial

Masajul precordial (regiunea toraco-cardiaca) intotdeauna se face de catre medic pentru ca mascurul nu are de unde sa cunoasca ce afectiuni are inima sau cordul.

Mascurul trebuie sa cunoasca bine raporturile dintre fata anterioara a inimii si a marilor vase de sange de la baza acesteia cu peretele toracic.Aceste regiuni care sunt de mare importanta trebuie bine cunoscute, deoarece in regiunea precordiala pot fi provocate in mod reflex prin manevrele de masaj modificari importante ale functiei inimii.

Marile vase de sange de la baza inimii, adica aorta ascendenta dreapta, vena cava superioara si trunchiurile bronho-cefalice, in stanga trunchiul arterei pulmonare, pot fi influentate de actiunea reflexa a masajului efectuat pe zona lor de proiectie.

Pentru a efectua masajul regiunii precordiale, pacientul trebuie sa fie in stare de relaxare musculara cat mai completa. Pentru aceasta, pacientul se va aseza in decubit dorsal pe o bancheta cu capul si trunchiul usor ridicate fata de planul patului, fie cu ajutorul spatarului patului, fie cu perne si cu genunchii usor flectati.Exista doua tipuri de masaj precordial, in functie de scopul urmarit:

1. un tip de masaj excitant asupra miocardului cu scop de intensificare a functiei lui.

un alt tip de masaj este acela cu efecte de calmare si de reducere a functiei miocardului, de indepartare a palpitatiilor.

l. Primul tip de masaj (de excitare a functiilor inimii) se  face cu manewe energice incepand cu netezirile cu palma intreaga sub forma circulara tot de Ia dreapta la stanga, urmat de vibratii puternice si chiar uneori cu batere cu partea cubitala a mainii paralel cu coastele. Acest tip de masaj produce o crestere a tensiunii arteriale cand ea este coborata, sau uneori paradoxal, poate sa scada tensiunea arteriala aducand-o la normal prin acest masaj excitant.

Un alt scop al masajului este de a regla pulsul la pacientii care au aritmii.

2. Al doilea tip, de calmare, se face cu manevre de netezire si vibratie, dar foarte usoare (blande) executate mai ales catre varful inimii. Aceste manevre trebuie simtite pe partea dorsala a toracelui.

Aceste vibratii mai putem sa le executam cu ambele maini, (pacientul) fiind in sezut, o mana fiind pe partea dorsala a toracelui, iar cealalta pe regiunea precordiala. Acest tip de masaj are actiune locala asupra functiei cardiace cu efecte generale bune, diminuand sensibilitatea dureroasa injumatatea stanga a toracelui.

Kinetoterapie si active de inspiratie, mana peste ma rugand pacientul sa inspire profund.

Miscarile active

pacientul inspira adanc cu ridicarea mainilor prin lat­eral si le coboara de-a lungul corpului in expiratie

pacientul intinde mainile inainte, flecteaza capul pe piept si din aceasta pozitie cu o inspiratie adanca, face extensia capului si intinderea bratelor lateral concomitent.

Avand capul flectat si tinand mainile impreunate pe regiunea occipitala cu coatele apropiate catre barbie, executa inspiratii adanci dupa care face extensia capului, tragand coatele inapoi in timpul expiratiei.loading...Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2338
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site