Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

AperitiveBauturiCarne pesteCarne porcCarne puiCarne vitaDulciuriFainoase
LegumePastePentru copiiPentru iarnaSalateSupe si ciorbeUmpluturi

TUICA FIARTA

bauturi



+ Font mai mare | - Font mai mic



TUICA FIARTA

500 ml tuica . 5 lingurite miere



10 boabe piper  . 1 varf cutit scortisoara

10 cuisoare

Se pune tuica intr-un ibric la fiert cu piperul, scortisoara si cuisoarele

Cand s-a incalzit de ies aburi se adauga mierea si se amesteca putin, pana se contopeste totul intr-un vis de iarna

La primul semn, atentie, doar semn de clocot, se ia de pe foc si se acopera; se ofera in cescute mici de lut, cat mai stranse la gura, sa se raceasca incet si sa se concentreze parfumul binefacator, care "ia raceala cu mana'

Tara friguroasa, prea putin temperata, dar foarte continentala, Romania si-a gasit, ca finlandezii ori norvegienii cu berea lor clocotita, incalzitoare interioare rapide, "buiote comestibile' cum se amuza francii sa le spuna. Tuica, care numai de prune poate fi, altminteri e rachiu (de mere, pere, caise, ori din ce o mai fi) e, sub dealurile argesene, de treizeci de grade, iar de la Hateg si Fagaras spre nord, pana-n hotarul vechi al Transilvaniei, de cincizeci si chiar optzeci de "tarii', sub minunate nume: palinca (ceea ce inseamna vin ars in nibelungica), vinars, ginars, horinca. Tare ori slaba, e buna oricum!



Si imaginati-va ce ar insemna viscolul romanesc, muscand ingrozitor din ferestre, fara lumina asta mica si delicata de pe masa, a tuicii fierte, la care sa se-ncalzeasca omul pe inserate.

Romanii n-ar fi putut nicicand scrie "Fetita cu chibrituri' ca n-am avut "catranite' pe vremea genezei folclorului neaos. Dar "Baietelul cu tuici' e o capodopera nescrisa inca, care isi asteapta autorul emotionat.

La constructia unei case, in ramura verde se pune si o sticla cu rachiu, pe masa ursitoarelor se pune, alaturi de sticla cu vin, una de rachiu, moasei i se ofera, in chip ritual, o sticla cu rachiu.

In obiceiurile de nunta, "urciorul cu rachie' este folosit pentru invitarea nuntasilor si alegerea nasului. Ca si paharul cu vin in ritualul petitului, cand primirea sau refuzarea lui inseamna acceptarea sau nu a casatoriei, "urciorul cu rachie' capata valentele unui limbaj codificat de comunicare -primirea sau refuzarea lui inseamna acceptarea sau nu a calitatii de nas sau a participarii la nunta.

(Ofelia Vaduva - "Pasi spre sacru ')





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 701
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved