Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


DESCRIEREA AUTOMATELOR FINITE

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
METALE SI ALIAJE FOLOSITE IN CONSTRUCTIA DE ECHIPAMENTE ELECTRICE
SIMULATOR PENTRU MONITORIZAREA SI REGLAREA DEBITULUI
REGIMURI DE FUNCTIONARE. NOTIUNEA DE MODELARE SI SIMULARE
TEOREME ENERGETICE
Tipuri de jonctiuni semiconductoare
Lampi cu vapori de mercur de inalta presiune
Transferul serial
DECODIFICATORUL (DCD)
Blocul BAZA DUBLA DE TIMP ( BBDT )
Numaratoare modulo p realizate prin aducere la zero

DESCRIEREA AUTOMATELOR FINITE

* Introducere:
In vederea sintezei, automatele finite se reprezinta prin una din urmatoarele modalitati de descriere:

1. graf de fluenta: Starile prin care trece automatul sunt reprezentate prin noduri ale grafului, iar tranzitiile intre stari - prin arce orientate ce unesc nodurile. In noduri se marcheaza starile corespunzatoare, iar pe arce se marcheaza valorile intrarilor si iesirilor asociate tranzitiei respective;

2. tabela (matrice) de fluenta: Este o reprezentare tabelara in care liniile corespund starilor curente, iar coloanele - valorilor intrarilor. La intersectiile liniilor si coloanelor se marcheaza starile urmatoare si valorile iesirilor;

3. organigrama: Se construieste schema logica pentru functionarea automatului si se delimiteaza starile. Blocurile de decizie folosesc pentru prelevarea intrarilor, iar blocurile de executie - pentru stabilirea iesirilor;

Fiecare stare se ataseaza unor conditii distincte in care se poate afla automatul.

* Probleme rezolvate:

Q/T

0

1

0

0/000

1/000

1

1/001

2/001

2

2/010

3/010

3

3/011

4/011

4

4/100

5/100

5

5/101

6/101

6

6/110

7/110

7

7/111

0/1111. Sa se descrie un numarator modulo 8 care evolueaza spre starea urmatoare doar in prezenta unui semnal de tact.

Automatul va avea o intrare pentru

tact T si 3 iesiri care vor evolua in

ordinea naturala de numarare.

Se foloseste descrierea prin

matrice de fluenta:

>>>>>>>>>>>>>>


A B

2. Sa se descrie un automat care sa permita contorizarea numarului total de persoane ce intra intr-o incapere. Usa incaperii este prevazuta cu doua fascicule de raze infrarosii, carora li se asociaza variabilele logice A si B; automatul furnizeaza un impuls de incrementare pentru contor atunci cand variabilele de intrare (A, B) parcurg secventa: (0, 0), (1, 0), (1, 1).

Automatul are 2 intrari A si B, si o iesire, I,

pe care furnizeaza impulsul de incrementare.

Se va folosi reprezentarea prin graf de fluenta.

3. Sa se descrie un automat pentru manipulare cu urmatorul ciclu de functionare: la punerea sub tensiune intra intr-o stare initiala, in care asteapta sa se semnaleze prezenta unei piese in campul de lucru; in cazul unei astfel de semnalizari, apuca piesa si o transporta pana la atingerea unei limite de deplasare, cand elibereaza piesa si revine spre pozitia initiala pana la atingerea unei limite de retragere; la atingerea acestei limite, automatul revine in starea initiala, apoi ciclul se reia.

Automatul are 3 intrari (PP = prezenta piesa, LD = limita deplasare, LR = limita retragere) si 3 iesiri (AP = apucare, AV = avans, RT = retragere). Modalitatea de descriere adecvata unui astfel de automat este organigrama.

* Probleme propuse:

1. Sa se reprezinte un numarator in cod Gray pe 3 biti.

2. Sa se construiasca graful de fluenta pentru un automat care controleaza nivelul apei dintr-un recipient. Recipientul este prevazut cu doua sesizoare de nivel. Daca nivelul apei scade sub primul sesizor, se pune in functiune o pompa de alimentare; daca nivelul apei continua sa scada si ajunge si sub al doilea sesizor, se pune in functiune o a doua pompa; pompele raman in functiune pana ce nivelul apei depaseste primul senzor.

3. Sa se construiasca graful de fluenta pentru un automat cu urmatoarea functionare: automatul supravegheaza doua intrari; daca acestea parcurg secventa (0 ), (0,1), (1,1), automatul activeaza o iesire si o mentine astfel pana ce se detecteaza pe intrari secventa inversa.

4. Sa se descrie un automat cu destinatie industriala cu urmatorul ciclu de functionare: din starea initiala, bratul automatului se deplaseaza spre stanga la apasarea unui buton de start; la atingerea limitei stanga, executa o operatie de gaurire, dupa care apuca piesa din campul de lucru si o deplaseaza inspre inainte pana la atingerea limitei de inaintare; aici elibereaza piesa si se retrage in pozitia initiala in doi pasi: retragere pana la limita de retragere, deplasare dreapta pana la atingerea limitei dreapta; ciclul se reia.

5. Sa se construiasca organigrama pentru un automat ce efectueaza o inmultire a doua numere prin adunare repetata.loading...Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 474
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site