Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Functionarea diodei

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
PROIECT ELECTRONIST PENTRU APARATE SI ECHIPAMENTE DE ELECTRONICA PROFESIONALA - Studiul unui amplificator de audiofrecventa
Proiectarea transformatorului de retea de mica putere
Masurarea deplasarilor cu traductoare inductive
Registre de deplasare
Vedere de ansamblu asupra placii 6023E - Semnale
Caracteristici si proprietati de baza ale generatoarelor cu excitatie independenta
CLASIFICAREA MATERIALELOR ELECTROTEHNICE DUPA STRUCTURA BENZILOR DE ENERGIE
MICRO SI NANOTEHNOLOGII - MICROTEHNOLOGII CU LASER
Convertoare analog numerice Flash (cu comparare paralela)
Topologia circuitelor de reactie

Functionarea diodei

Functionarea diodei este descrisa prin intermediul unui grafic denumit CARACTERISTICA DE FUNCTIONARE. Aceasta furnizeaza informatii despre modul in care curentul prin dioda variaza in functie de tensiunea care apare intre terminalele acesteia. Daca pentru curent si tensiune se impun sensurile de referinta din Figura 3, atunci CARACTERISTICA DE FUNCTIONARE a diodei este cea prezentata in Figura 4.   
Figura 4. Caracteristica de functionare a diodei semiconductoare.

In cazul in care tensiunea pe dioda este pozitiva, se spune ca aceasta functioneaza in CONDUCTIE DIRECTA. In cazul in care tensiunea pe dioda este negativa, se spune ca aceasta functioneaza in CONDUCTIE INVERSA.

Se observa urmatoarele aspecte:

in CONDUCTIE DIRECTA: se remarca o tensiune de prag (notata VD in figura) pe scurt prag; daca valoarea tensiunii pe dioda este sub prag, prin dioda NU trece curent electric (de fapt este foarte mic si poate fi aproximat ca fiind zero amperi); daca valoarea tensiunii pe dioda atinge pragul, atunci prin dioda trece curent electric acesta creste exponential in functie de tensiunea pe dioda se remarca faptul ca tensiunea ramane la o valoare apropiata de valoarea VD. Valoarea tensiunii de prag este cuprinsa intre 0,5V 0,7V. Curentul prin dioda nu trebuie sa depaseasca o anumita valoare maxima, notata in cataloagele de diode IF, impusa de puterea maxima pe care o poate disipa dioda fara a se distruge termic. Limitarea curentului prin dioda la o valoare mai mica decat valoarea IF este realizata de catre circuitul in care este utilizata dioda, de obicei, prin intermediul unui rezistor

in CONDUCTIE INVERSA: se remarca o tensiune specifica denumita tensiune de strapungere, (notata VBR in figura) a carui valoare este de ordinul zecilor-sutelor de volti; daca valoarea in modul a tensiunii pe dioda este mai mica decat valoarea VBR, curentul electric NU trece prin dioda (este foarte mic si poate fi aproximat ca fiind zero amperi); daca valoarea tensiunii pe dioda atinge valoarea VBR, atunci prin dioda curentul electric creste necontrolat acest fenomen se numeste STRAPUNGEREA diodei; in acest caz, se spune ca dioda functioneaza in regiunea de strapungere. Strapungerea diodei duce la distrugerea acesteia!!!. Din acest motiv, este necesar ca circuitul in care este utilizata dioda sa limiteze tensiunea negativa pe aceasta la valoare mai mica in modul decat valoare VBR.Din punct de vedere analitic, functionarea diodei semiconductoare este descrisa de ECUATIA DE FUNCTIONARE a diodei semiconductoare. Aceasta furnizeaza relatia matematica dintre curentul prin dioda si tensiunea de la terminalele sale si este reprezentata de relatia:

3.1

unde IS reprezinta curentul de saturatie al diodei, care este aproximativ egal cu curentul ce trece prin dioda in conductie inversa (10-16 10-14A), VT reprezinta tensiunea termica, care depinde direct proportional de temperatura de lucru (are valoarea de 25mV pentru T=250C), iar vA si iA sunt tensiunea, respectiv curentul total (curentul continuu plus curentul variabil) prin dioda.

OBSERVATIA 1: functionarea diodei depinde de temperatura la care aceasta lucreaza, (datorita dependentei curentului iA de tensiunea termica VT). La cresterea temperaturii de lucru, curentul prin dioda creste (in special curentul invers prin dioda), iar tensiunea de prag scade (cu aproximativ 2mV/0C).

OBSERVATIA 2: dioda este un element de circuit NELINIAR T circuitul care o contine devine un CIRCUIT NELINIAR.

Exemplul 1loading...Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 625
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site