Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


MASURAREA PARAMETRILOR DE CIRCUIT R,L,C

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
MONTAREA SI VERIFICAREA CONTOARELOR
DISTRIBUTIA TRANZITORIE DE TEMPERATURA INTR-O PLACA METALICA SUBTIRE
Numarator binar asincron invers
Elemente de transmisie liniare 1
Schimbarea numarului de faze de la m=3 la m=2. Schema Scott
Regimul de motor al masinilor electrice de curent continuu
UTILIZAREA MOTOARELOR DE CURENT CONTINUU ALIMENTATE DE LA CONVERTOARELOR STATICE
GPS: principii si aplicatii
Structura sistemelor de conversie de energie
Papuci licurici

MASURAREA PARAMETRILOR DE CIRCUIT R,L,C
1. Chestiuni de studiat

1.1. Metoda directa de masurare. Ohmmetrul si capacimetru.

1.2. Metoda indirecta de masurare

1.2.1.Masurarea rezistentei electrice.

1.2.2.Masurarea capacitatii electrice.

1.2.3.Masurarea inductivitatii proprii.

2. Mod de experimentare.

Metodele directe de masurare utilizeaza aparate special construite in vederea masurarii, prin citire directa, a valorii marimii masurate ( de exemplu: ampermetre, voltmetre, ohmmetre, wattmetre etc.). In cazul masurarii elementelor pasive de circuit, acestea necesita, pentru masurare directa, o energie de activare externa, asigurata de o sursa de curent continuu (in cazul masurarii rezistentei electrice), sau de curent alternativ (pentru masurarea impedantei). Lantul de masurare specific aparatului respectiv converteste aceasta marime pasiva (R,X sau Z) intr-un curent sau o tensiune electrica. Un instrument indica direct marimea masurata, in functie de legea de dependenta obtinuta. Cele mai intalnite aparate de acest tip sunt ohmmetrele si faradmetrele (capacimetrele), intalnite, de obicei, in componenta multimetrelor, ca functii ale acestora.

Metodele indirecte de masurare a unor marimi fac apel la masurarea directa a altor marimi si determinarea, prin calcul, a valorii marimii masurate, utilizand diferite legi si teoreme (legea lui Ohm, legea inductiei electromagnetice, teoremele lui Kirchhoff etc.). Aceste metode de masurare sunt laborioase, necesitand calcule, uneori complicate, dar sunt de neinlocuit la masurarea unor marimi specifice elementelor neliniare de circuit, caz in care trebuiesc asigurate conditiile nominale de functionare De exemplu: masurarea rezistentei unei lampi cu incandescenta, a inductivitatii unei bobine cu miez feromagnetic etc.

Se vor masura cu ohmmetrul rezistentele electrice ale elementelor de circuit indicate in laborator si se va determina eroarea de masurare, atat ca valoare relativa cat si ca valoare absoluta.

Se vor masura cu capacimetrul capacitatea electrica a condensatoarelor indicate in laborator si se va determina eroarea de masurare, atat ca valoare relativa cat si ca valoare absoluta.

Masurarea prin metoda indirecta a rezistentei electrice a unui rezistor se bazeaza pe legea lui Ohm in curent continuu :

care impune masurarea tensiunii la bornele rezistorului RX si a intensitatii curentului IX ce parcurge acest rezistor. Din cauza faptului ca ampermetrul si voltmetrul, utilizate la masurarea acestor marimi, nu sunt ideale (rezistentele interne nu au valorile RA RV ), nu se pot masura exact, simultan, UX si IX. Rezulta doua variante de conectare pentru ampermetru si voltmetru:

- montaj amonte - voltmetrul masoara si caderea de tensiune pe ampermetru, iar ampermetrul masoara direct IX ; metoda conduce la erori mai mici in cazul masurarii rezistentelor mari () ;

- montaj aval - voltmetrul masoara tensiunea UX iar ampermetrul masoara si curentul prin voltmetru IV ; metoda este indicata la masurarea rezistentelor mici ( ) .

Schema de montaj pentru masurarea rezistentei electrice prin metoda indirecta a ampermetrului si voltmetrului este prezentata in fig.3.

Precautii in alegerea aparatelor de masurare si a elementelor de reglaj:

se aleg aparate care masoara in curent continuu (ampermetre si voltmetre magnetoelectrice);

pornind de la curentul nominal admis de rezistenta de masurat se alege intervalul de masurare potrivita a ampermetrului, iar pentru voltmetru se alege un interval superior valorii tensiunii sursei de alimentare;

reostatul Rh limiteaza curentul prin circuit la valoarea dorita, curent ce trebuie sa fie mai mic decat curentul nominal al reostatului.

Fig.3. Schema de montaj pentru masurarea indirecta a rezistentei electrice

Se vor masura rezistoarele indicate in laborator, inclusiv o rezistenta neliniara, atat prin montaj amonte cat si prin montaj aval.

Datele obtinute se trec in tabelul 1, impreuna cu rezultatele obtinute prin calcul pentru rezistenta RX si pentru eroarea relativa limita de masurare .

Tabel 1.

Rezistenta

masurata

U

I

RA

RV

RX

R

R

cV

cA

V

A

amonte

aval

Relatii de calcul:

montaj amonte :

;

montaj aval :

.

Erorile relative limita cu care se masoara tensiunea, respectiv intensitatea curentului, sunt determinate in functie de indicii claselor de exactitate ai celor doua aparate, cV si cA , ca fiind:

Pentru a pune in evidenta eroarea de metoda (acreditarea rezultatului in loc de valorile corecte) se vor calcula erorile relative de metoda :

;

Pentru masurarea indirecta a capacitatilor si inductivitatilor se utilizeaza legea lui Ohm in curent alternativ; aceasta permite determinarea modulului unei impedante daca se cunosc valorile efective ale tensiunii la borne UX si curentului IX care o parcurge :

Utilizandu-se montajele amonte si aval impedanta interna a aparatelor influenteaza masurarea. Schema de montaj este prezentata in fig.4.

Fig.4. Schema pentru masurarea indirecta cu ampermetrul si voltmetrul

a capacitatilor si inductivitatilor.

In cazul masurarii capacitatii electrice a unui condensator datele masurate precum si rezultatele calculelor se trec in tabelul 2 :

Tabel 2Condensator

masurat

U

I

RA

RV

f

C

V

A

Hz

F

amonte

aval

Relatiile utilizate pentru calcul:

- montaj amonte : ,

-montaj aval : ,

in care : , f - frecventa tensiunii retelei.

Concluziile ce decurg din relatiile obtinute sunt similare cu cele de la masurarea rezistentei electrice: astfel, la condensatoarele cu pierderi neglijabile se impune utilizarea variantei amonte la capacitati de valori mici si varianta aval la capacitati de valori mari.

Pentru masurarea inductivitatii proprii cu metoda indirecta a ampermetrului si a voltmetrului se utilizeaza tot montajul din fig.4. De remarcat ca este necesara si o masurare in curent continuu, pentru determinarea rezistentei electrice a bobinei respective (Rx).

Datele se trec in tabelul 3.

Tabel 3 .

Bobina masurata

Montaj

U

I

RA

RV

f

RX

LA

LX

V

A

Hz

H

H

amonte

aval

Relatii de calcul :

- montaj amonte : ,

- montaj aval :     cu , .

3. Intrebari recapitulative

3.1. Cum se utilizeaza legea lui Ohm in curent continuu si in curent alternativ la masurarea elementelor pasive de circuit ?

3.2. Explicati alegerea variantei amonte sau aval in functie de marimea de masurat astfel ca eroarea de metoda sa fie minima ?.

3.3. Aratati modul de reflectare a erorilor instrumentale in eroarea de masurare la masurarea rezistentei electrice prin metoda indirecta .

3.4. In ce situatii sunt indicate metodele de masurare studiate in lucrare in comparatie cu alte metode de masurare ?loading...Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1615
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site