Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

Izvoarele interpretative ale dreptului afacerilor

afaceri

+ Font mai mare | - Font mai micIzvoarele interpretative ale dreptului afacerilor

Uzanta/ obiceiul juridic/ cutuma

Doctrina juridica

Jurisprudenta (practica judiciara)Au rolul de a ajuta la interpretarea corecta si aplicarea adecvata a normelor de drept sau, dupa caz, a clauzelor contractuale.

Uzanta/ obiceiul juridic/ cutuma

Definitie: uzanta este o regula de conduita care decurge din practica sociala, fiind folosita timp indelungat si respectata ca o norma obligatorie.

Aplicabilitatea uzantelor interpretative conventionale este dedusa din cateva prevederi legale:

-Codul civil roman (art.970, art.980, art.981);

-Legea nr.298/2001 (modifica si completeaza Legea nr. 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale);

-Legea nr.509/2002 privind agentii comerciali permanenti (art.10).

Prevederi legale care fac trimitere la uzante/ obicei juridic/ cutuma

-Codul civil roman

Art.970 prevede ''Conventiile trebuie executate cu buna-credinta''. Ele obliga nu numai la ceea ce este prevazut in continutul lor dar si la toate urmarile pe care echitatea, obiceiul sau legea le confera obligatiei dupa natura sa.

Art.980 prevede ca dispozitiile indoielnice se interpreteaza dupa obiceiul locului unde s-a incheiat contractul (clauzele echivoce se interpreteaza tinand seama de obiceiul activitatii comerciale de la locul incheierii contractului).

Art.981: ''Clauzele obisnuite intr-un contract se subinteleg, desi nu sunt expuse intr-insul''(obiceiurile activitatii comerciale se considera acceptate tacit de catre partile contractante).

-Legea nr.298/2001 (modifica si completeaza Legea nr.11/2001 privind combaterea concurentei neloiale) stipuleaza in:

-art.1: obligatia comerciantilor de a-si exercita activitatea cu buna-credinta si potrivit uzantelor cinstite;

-art.2 defineste concurenta neloiala ca fiind orice act sau fapt contrar uzantelor cinstite in activitatea comerciala sau industriala;

-Legea nr.509/2002 privind agentii comerciali permanenti dispune in art.10 al.2 in sensul ca: agentul comercial permanent are dreptul sa primeasca o remuneratie in conformitate cu uzantele comerciale ale zonei si sectorului de piata in care acesta opereaza, in lipsa unor prevederi legale sau stipulatii/clauze derogatorii.

In absenta uzantelor, stabilirea remuneratiei acestuia va tine seama de aspectele caracteristice operatiunilor efectuate.

Izvoarele interpretative ale dreptului afacerilor

-Doctrina juridica

Definitie: doctrina juridica este un instrument de interpretare si de aplicare a legilor ce cuprinde un ansamblu de analize, teorii, opinii si interpretari stiintifice ale materialului normativ.

Nu constituie izvor de drept in sensul traditional al conceptului de izvor de drept.

Solutiile doctrinei sunt transpuse uneori in legislatie.

-Jurisprudenta (practica judiciara)

Definitie: jurisprudenta este formata din totalitatea solutiilor pronuntate de instantele judecatoresti intr-o anumita materie sau domeniu juridic.

Nu constituie izvor de drept in sensul traditional al conceptului de izvor de drept.

Instantele de judecata nu sunt competente sa creeze legi, ci numai sa le aplice.

Principiile de drept. Principiile dreptului afacerilor

Definitie: sunt reguli fundamentale care se desprind pe cale de interpretare din ansamblul normelor de drept sau din anumite categorii de norme juridice ce reglementeaza un anumit domeniu sau materie juridica.

Princpiile dr. afacerilor: sunt reguli care decurg din normele legii comerciale, in principal, dar si din alte izvoare normative.

Enuntarea unor reguli principale:

In activitatea comerciala , banii sunt frugiferi  (produc dobanzi)- temei legal: art.43 C.com.''Datoriile comerciale lichide si platibile in bani produc dobanda de drept din ziua cand devin exigibile''.

In activitatea comerciala, actele juridice sunt prezumate a fi cu titlu oneros (scopul activitatii comerciale este obtinerea profitului-''finis mercatorum'').

In obligatiile comerciale, in caz de dubiu, se aplica regula care favorizeaza circulatia (art.978 C. civil).

In activitatea comerciala, contractarea in facoarea tertei persoane este obisnuita- principiul este ilustrat in Legea nr.509/2002 privind agentii comerciali permanenti.

Comerciantii au obligatia de a se comporta cu buna-credinta si potrivit uzantelor cinstite- temei legal: art.970 C.civil, Legea nr.298/2001.

Exemplificare: Legea nr.1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei enunta in art.7 principiile cooperatiste (principiul controlului democratic, principiul participarii economice a membrilor cooperatori, principiul cooperarii intre societatile cooperative, etc.) si precizeaza, totodata, ca principiile ''nu au caracter normativ, fiind folosite la interpretarea si aplicarea prevederilor prezentei legi''.

TEMA 3 Faptele de comert-modalitate de obiectivare a afacerilor
  • Conceptul de fapte de comert
  • Categoriile faptelor de comert
    • Faptele de comert obiective
    • Faptele de comert subiective
    • Faptele de comert unilaterale (mixte)
  • Operatiunile agricole

Conceptul de ''fapte juridice''

Conform teoriei generale a dreptului, in sistemul nostru juridic, conceptul de ''fapte juridice'' cuprinde in continutul sau:

-faptele juridice pr-zise-evenimentele si actiunile umane care, fiind prevazute de normele juridice, produc efecte juridice prin vointa legii;

-actele juridice-manifestari de vointa ale persoanelor care sunt efectuate in scopul de a produce efecte juridice;

Conceptul de fapte de comert

Notiune.Consideratii terminologice.

-notiunea de fapte de comert este prevazuta si consacrata de Art.3 C.com. (enumera principalele acte si operatiuni comerciale);

-legislatia comerciala actuala nu utilizeaza o terminologie unitara, dar opereaza cu sintagme precum: ''acte de comert (Legea nr. 31/1990, rep.), ''fapte de comert'' (C.com.),''activitati economice''(O.U.G nr.44/2008, Legea nr.161/2003);

-notiunile sunt sinonime.

Codul Comercial Roman consacra sintagma ''fapte de comert'' delimitandu-se de sursele sale de inspiratie: C. com. francez si C. com. italian;

In sistemul juridic roman, conceptul de ''fapte juridice'' are un sens mai larg decat conceptul de ''acte juridice'', intrucat le inglobeaza si pe acestea din urma;

Faptele de comert cuprind, prin urmare, faptele comerciale pr-zise si actele juridice comerciale (de ex. contractele comerciale).

TEMEI LEGAL

-art. 3 C. com. roman

-enumerarea faptelor de comert din art.3 C. com. are un caracter exemplificativ (enuntiativ, demonstrativ);

-doctrina si jurisprudenta au inclus in acest concept si alte acte sau operatiuni care prezinta natura faptelor de comert (transporturile aeriene, activitatea de hotelarie, de publicitate, de productie de film si televiziune, etc.).

Definitie.Categorii

Definitie: faptele (actele) de comert sunt actele juridice, faptele juridice si operatiunile economice prin care se realizeaza productia de marfuri, interpunerea in schimbul si circulatia marfurilor, executarea de lucrari si prestarea de servicii in scopul obtinerii profitului.

Clasificare-Criteriu legal

-in raport de criteriul legal distingem urmatoarele categorii de comert:

a.       fapte de comert obicetive-art.3 C.com. ;

b.      fapte de comert subiective-art 4 C.com. ;

c.       fapte de comert unilaterale (mixte)-art.56 C.com. ;

Importanta practica a clasificarii faptelor de comert rezida in sublinierea elementelor comune si specifice care permit precticienilor recunoasterea acestora in practica siaplicarea regimului juridic corespunzator.

  • Faptele de comert obiective

Definitie: faptele de comert obiective sunt actele juridice, faptele juridice si operatiunile comerciale carora legiuitorul le-a recunoscut caracterul comercial datorita naturii comerciale a actului juridic, fara a fi relevanta calitatea (statutul) persoanei care le efectueaza;

Caracterul obiectiv rezulta din natura intriseca comerciala a actelor si operatiunilor care intra in categoria faptelor de comert obiective;

TEMEI LEGAL: Art.3 C.com.

Clasificare

-criteriul obiectului si functiei economice:

operatiuni de interpunere in schimbul si circulatia marfurilor (I);

operatiuni de intreprindere (II);

operatiuni conexe (accesorii) (III);

I. Operatiunile de interpunere in schimbul si circulatia marfurilor

Corespund notiunii economice de comert

1.Operatiunile de vanzare-cumparare comerciala:

-temei legal;

-caracterizare;

-conditiile intentiei de revanzare;

-exceptii legale;

-cazuri particulare.

2.Operatiunile de banca si schimb:

-temei legal;

-caracterizare;

-categorii.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4314
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved