Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


SOMAJUL

Economie

+ Font mai mare | - Font mai mic
SOMAJUL

Somajul este o stare a economiei care afecteaza o parte a populatiei active, disponibila, prin neasigurarea locurilor de munca. Sunt considerati someri toti oamenii apti de munca dar care nu gasesc de lucru si care pot fi angajati in anumite momente de dezvoltare economica.
Dupa definitia Biroului International al Muncii este considerat somer orice persoana de peste 15 ani care (1) este apt de munca (2) nu munceste, (3) este disponibil pentru a se angaja si (4) cauta un loc de munca.

Somajul se caracterizeaza prin :

- nivelul sau, care se exprima absolut prin numarul somerilor si relativ, prin rata somajului, ca raport procentual, intre numarul somerilor si populatia ocupata : (nr. someri/pop. ocupata x 100);

- intensitatea somajului respectiv : somaj total sau somaj partial;

- durata somajului - perioada de la pierderea locului de munca pana la reluarea lucrului;

- structura somajului pe categorii de varsta, calificare, sex etc.

Somajul se formeaza pe baza a doua mari procese :

- pierderea locurilor de munca de catre o parte a populatiei ocupate;

- cresterea ofertei de munca prin ajungerea la varsta de angajare a unor noi generatii.

In cadrul primului proces deosebim mai multe forme de somaj si anume :

somaj ciclic cauzat de crize;

somaj structural datorat modificarii structurii economiei si somaj tehnologic datorita schimbarii tehnologiilor vechi cu altele noi.

Cel de-al doilea proces generator de somaj se datoreaza starii economice, care nu poate asigura locuri de munca in pas cu cresterea ofertei de munca. Se constata ca, mai ales in prezent, somajul este influentat si de migrarea internationala a fortei de munca dintr-o tara in alta.

Din punct de vedere economic somajul este de fapt, un dezechilibru de pe piata muncii, cand oferta de munca este mai mare decat cererea de munca. In conditiile de echilibru al pietei muncii nu exista somaj ci doar somaj voluntar format din oameni care nu doresc sa se angajeze.

Existenta somajului pune doua mari probleme ; (1) pe termen scurt : garantarea unui venit minim pentru someri si (2) pe termen lung : asigurarea de locuri de munca in vederea reducerii si lichidarii somajului.

Garantarea unui venit minim pentru someri se face cu ajutorul sau indemnizatia de somaj, care se plateste o anumita perioada.

Pentru diminuarea somajului se folosesc o serie de masuri sau politici antisomaj, care se impart in trei grupe :

- masuri care privesc direct pe someri si constau in calificarea si orientarea celor ce cauta loc de munca, acordarea de sprijin de catre stat pentru crearea de noi intreprinderi care sa ofere locuri de munca, crearea de noi locuri de munca in activitatile publice. Dar diminuarea substantiala a somajului se poate face numai prin investitii care sa creeze noi locuri de munca, mai ales in domenii ca reciclarea materiilor refolosibile, gestionarea deseurilor, protectia resurselor naturale si a padurilor, producerea energiei neconventionale, nepoluarea apelor etc.;- masuri care privesc populatia activa (ocupata) avand drept scop prevenirea somajului, prin calificarea corespunzatoare si reducerea timpului de lucru si a duratei vietii active, repatrierea emigrantilor. Un loc important revine si garantarii locurilor de munca pentru cei care lucreaza;

- alte masuri pentru diminuarea somajului se refera la angajarea celor ce cauta de lucru, pe termene mai scurte, cu program redus, atipic.

Masurile pentru diminuarea somajului figureaza in revendicarile sindicatelor alaturi de garantarea locurilor de munca si cresterea salariilor.

Indiferent de opiniile privind definirea somajului, este indiscutabil faptul ca acesta reprezinta o stare de dezechilibru pe piata muncii, in cadrul careia cererea de forta de munca (adica oferta de locuri de munca) din partea agentilor economici este mai mica decat oferta de forta de munca (adica cererea de locuri de munca) din partea celor dornici de angajare salariala, la un moment dat. Astfel, somajul este un excedent de mana de lucru (de forta de munca), adica oferta de forta de munca mai mare decat cererea de forta de munca.

Notiunile de baza utilizate in aprecierea somajului sunt:

a) Populatia totala care cuprinde : populatia inactiva si populatia activa.

b) Populatia inactiva care este formata din persoanele lipsite de loc de munca si pe care nu-l cauta : copii de varsta prescolara, elevii si studentii, militarii in termen, femei care nu executa munci remunerate.

c) Populatia activa (apta de munca) care se compune din : persoanele active care au loc de munca remunerat si somerii.

Rata somajului se calculeaza ca raport procentual intre numarul total de someri si populatia apta de munca, stiut fiind faptul ca somerii constituie o parte a populatiei active si nu a populatiei ocupate. Prin aceasta, se poate sti cat reprezinta starea de somaj la fiecare 100 de persoane apte de munca.

In vederea abordarii si rezolvarii a numeroase situatii concrete la nivel local, regional sau zonal, sunt de folos cunoasterea:

a) raportului activi-inactivi prin relatia :

= (Populatia activa / Populatia totala) 100

sau

= (Populatia inactiva / Populatia totala) 100

b) ratei de activitate = (Populatia activa ocupata / Populatia totala) 100

c) gradului de ocupare = (Populatia ocupata / Populatia activa) 100loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 762
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site