Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


MOZART - Wolfgang Amadeus Mozart - copilaria

Personalitati+ Font mai mare | - Font mai micMOZART

Wolfgang Amadeus Mozart

copilaria

Johannes Chrisosthomus Wolfgangus Theophilos Mozart s-a nascut in data de 27 ianuarie 1756 in orasul Salzburg din Austria, intr-o familie de muzicieni. Tatal Leopold a fost un muzician cunoscut ajungand compozitor la curte si vicecapelmaistru. A realizat sonate, simfonii ( Vanatoarea, O calatorie muzicala cu sania, Nunta taraneasca ), fiind totodata si un interpret talentat cu o vasta cultura muzicala.

In acest mediu familial, in care muzica era preocuparea principala, nu se putea ca micul Wolfgang sa nu o indrageasca inca din primii ani ai vietii. La trei ani se catara singur pe scaunul clavecinului si inventa franturi de melodii care sunau vesel. La patru ani, a compus un concert pentru clavecin, o piesa naiva, desigur, dar incarcata de melodii usoare, pe care tatal sau le-a inregistrat pe portative, micul Wolferl (cum il alintau parintii) necunoscand notele.

Pasiunea pentru muzica il face sa uite de jocurile copilariei, preferand sa stea in fata clavecinului sau sa cante la vioara ore intregi, ajungand ca la cinci ani sa execute cu virtuozitate, la clavecin si vioara, concerte intregi, scrise de compozitorul Wagenseil (precursor al clasicismului). 54555hvl97hfe6n

Dar viata avea sa ia o intorsatura neasteptata o data cu concertul din seara de Craciun a anului 1761 organizat in sala de festivitati din Salzburg cand copilul a uimit asistenta prin interpretarea pe care a facut-o la orga si la vioara.

Tatal Leopold a luat decizia de al prezenta impreuna cu sora lui Nannerl (cu cinci ani mai mare ca Wolferl) in marile centre muzicale ale Europei. Timp de zece ani au urmat, peregrinari prin marile orase europene, care si-au pus amprenta nefasta pe fizicul fragil si gingas al micului artist.

In ianuarie 1762 concerteaza la Munchen in fata electorului de Bavaria, in septembrie acelasi an concerteaza la Passau unde arhiepicopul ramane incantat de muzica lor, dar marea consacrare o au la Viena in aceasi luna cand i-si arata virtuozitatea in fata majestatilor imperiale Maria Tereza si Francisc. Aici s-a intalnit cu Haydn care a spuseste de ajuns, puiule, acum trebuie sa te odihnesti putin”. La Viena se imbolnaveste de o forma grava de scarlatina care il tine departe de concerte cateva luni.

In august 1763, la Frankfurt, Mozart a cantat si a improvizat la vioara si la clavecin, incantand auditoriul, care, la urma, l-a ovationat si l-a incarcat cu daruri. Printre spectatori s-a aflat si tanarul Goethe care a fost emotionat pana la lacrimi. Au urmat Aix-la-Chapelle unde a fost admirat ca organist si la Bruxelles de unde s-a pastrat un allegro in do major. vf555h4597hffe

In noiembrie 1763 familia Mozart a ajuns la Paris . Pentru a li se deschide usile saloanelor muzicale, Leopold Mozart s-a folosit de o scrisoare de recomandare adresata lui Mechior Friedrich Grimm, stabilit aici ca secretar al ducelui de d Orleans si prieten cu Diderot si cu J.J. Rousseau, in resedinta sa din Paris patrona un salon artistic in care se aduna tot ce avea mai stralucitororasul luminilor” in domeniile artei. Timp de cinci luni prin intermediul lui Grimm s-au deschis portile marilor saloane, ajungand sa concerteze si la Versailles in prezenta lui Ludovic al XV- lea. A cantat chiar si in apartamentul doamnei de Pompadour favorita regelui Frantei.

In climatul artistic francez, stimulat de succesele obtinute, copilul Mozart a compus si publicat primele lui opere definitive :patru sonate pentru clavecin si viora (K.V.6,7,8 si9)

Intr-o conversatie cu J.J.Rousseau pe malurile Senei a spus ca la impresionat opera scrisa de Gluck si Catedrala Notre Dame. Prezenta lui aici a fost imortalizata de pictorul Ollivier (“Mozart cantand in palatul printului de Conti”), gravura lui Carmontelle (“Familia Mozart”), statueta lui Gustav Landgrebe (“Micul Mozart”) si o alta a lui Barrias (“Mozart copil”).

La 22 aprilie 1764 familia Mozart ajunge la Londra unde va ramane un an si jumatate. A concertat in fata regelui George al III-lea al Angliei si a reginei, uimind asistenta cu usurinta cu care descifra partituri necunoscute de el, compuse de Bach, Haendel si altii. O intamplare a ramas memorabila cand fiul lui Johann Sebastian Bach, Johann Christian Bach, el insusi compozitor a executat prima parte a unei sonate proprii, dupa care s-a oprit si a spus copilului care-l urmarea atent:”Poti termina tu sonata aceasta a mea?” Spre uimirea intregii asistente Wolfgang s-a asezat la clavecin si a improvizat cu siguranta si precizie partile a doua si a treia ale sonatei. “Copilul acesta este un adevarat fenomen ” a rostit emotionat compozitorul.
In aceasta perioada a compus sase sonate pentru clavecin (K.V.10 si 15) doua simfonii (K.V. 16 si 19) si o serie de mise si motete.

Din cauza talentului fenomenal pe care il avea au starnit tot felul de banuieli barfe si chiar reclamatii care sustineau ca manifestarile micului Mozart sunt doar mistificari. Unii spuneau ca in clavecin ar fi ascuns un automat care canta mecanic, altii ca ar fi un pitic de 55 de ani. Pentru elimina aceste banuieli s-a intrunit Comisia Academiei de stiinte care a efectuat un control medical si-a cercetat certificatul de nastere al micului muzician, decretand ca acesta este un muzician genial precoce.

Intre anii 1765 si 1769 concerteaza in Tarile de Jos: Gand, Anvers, Haga Amsterdam si Utrecht; din nou in Franta: Paris la Versailles, Dijon si Lyon ;

Elvetia: Geneva , Lausane, Berna si Zurich ; Germania : Munchen si Donauechigen unde printul Wenceslas de Furstenberg l-a retinut doua saptamani. Revine din nou in Austria la Salzburg si apoi la Viena unde este a fost primit foarte bine. Aici face cunostiinta cu muzica lui Joseph Haydn care devenea tot mai cunoscut. Sub influenta muzicii acestuia Mozart a introdus menuetul in lucrarile sale. Din aceasta perioada dateaza trei simfonii (K.V.43 )

Una dintre cele mai fructuoase calatorii ale copilariei le-a facut in Italia intre 1769 si 1771. A concertat la Verona si Cremona unde spectatorii l-au aplaudat frenetic. Primarul Veronei, mare meloman, l-a insarcinat pe pictorul Cignaroli sa faca portretul micului muzician, fiind unul din tablourile de copil care s-au paatrat.

A mai concertat la Mantua unde a starnit entuziasmul publicului meloman, articolulul din ziarul vremii care s-a pastrat este elocvent in acest sens.

Una dintre tintele calatoriei sale era Milano, unde contele Firmian, originar din Salzburg, s-a ocupat cu multa grija de organizarea catorva concerte, unde Wolfgang a avut mare succes. Tot aici a compus o opera “Mitridate regele Pontuluicomandata de contele Firmian pentru carnavalul din 1771. A cunoscut foarte multi cantareti de renume printre care pe Piccini compozitor (Roland, Ifigenia, Didona)

Urmatoarea etapa a fost Bologna, unde contele Pallavicini s-a interesat de el si l-a invitat sa dea cateva concerte. Aici s-a intalnit cu Padre Gianbattista Martini (autorul unei vaste istorii a muzicii) idolul italienilor care vorbeste cu uimire despre acest copil minune si totodata dandui cateva lectii.

De la Bologna s-a indreptat spre Florenta unde a avut ocazia sa-l acompanieze pe celebrul cantaret Nardini, cel mai stralucit elev a lui Tartini. A fost primit de arhiducele Leopold, unde a uimit prin rafinamentul executilor sale.

In primavara anului 1770, chiar in Saptamana Mare ajunge la Roma unde asculta slujba si in special celebrul Miserese (Inceputul psalmului 50 a lui David) scris de Gregorio Allegri la 1600. Compozitorul daruise manuscrisul lucrarii Vaticanului si se considera un bun exclusiv al papei. Oricine ar fi indraznit sa si-l insuseasca ar fi fost pedepsit de cler cu excomunicarea. Nimeni din afara Vaticanului nu avusese prilejul sa vada acest manuscris, de aceea dorinta lui Wolfgang era de al asculta. Prilejul s-a ivit in Saptamana Mare, dar totodata I-a luat doar o singura noapte transcrierea lui din memorie, dupa o singura auditie.

Afland despre aceste fapte Sfantul Parinte Clement al XIV-lea la primit in audienta nu l-a pedepsit, l-a decorat cu ordinulPintenul de aursi la indemnat sa scrie mai departe muzica religioasa.

Un alt oras vizitat a fost Neapole unde a intrat in legatura cu maestrii operei bufe, care se nascuse aici in sudul Italiei, la inceputul secolului al XVIII-lea.

Italia a mai vizitat-o de inca doua ori creand aici cateva lucrari care au ramas in bogata s-a opera.

Acestea au fost unele din cele mai principale evenimente din copilaria marelui compozitor, care si acum la mai mult de trei secole creaza o mare admiratie.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1905
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved