Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

TIBIA

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micTIBIA

Tibia este un os lung, situat in partea mediala a gambei si reprezinta principalul os de sprijin al acesteia; ea are un corp sau diafiza si doua extremitati sau epifize.Epifiza proximala este voluminoasa, usor curbata posterior. Ea este formata din doi condili, unul medial si altul lateral. Fiecare condil are cate o fata articulara superioara pentru condilul femural corespondent; aceste fete sunt concave. Intre cele doua suprafete articulare se afla eminenta intercondiliana. Ea este alcatuita din tuberculul intercondilian medial si tuberculul intercondilian lateral. Anterior si posterior de eminenta, intre suprafetele articulare, se afla cate o depresiune ce poarta numele de arie intercondiliana (anterioara si posterioara).

In clinica, pentru partea superioara a epifizei proximale a tibiei, este folosit termenul de " platou tibial ".

Pe fata laterala a condilului lateral se afla fata articulara pentru fibula. Pe fata anterioara a extremitatii superioare a tibiei, la locul de origine al marginii anterioare, se gaseste tuberozitatea tibiala anterioara; lateral de ea se afla tuberculul Gerdy.

Corpul tibiei are o curbura superioara, concava lateral si alta inferioara, concava medial. El este prismatic, cu trei fete si trei margini. Fata mediala este neteda, situata sub piele; ea se poate palpa. Fata laterala este concava superior si convexa inferior. Fata posterioara prezinta inferior o creasta verticala care imparte zona in doua portiuni: medial si lateral. Marginea anterioara este cea mai ascutita, are forma literei "S" si se palpeaza subcutan. Superior incepe de la tuberozitatea tibiei, iar inferior se termina la maleola mediala.

Corpul mai prezinta margine mediala si margine laterala; cea laterala se mai numeste si interosoasa, deoarece aici se insera membrana interosoasa.

Epifiza distala are forma prismatica. Fata anterioara este neteda; cea posterioara este concava si prezinta un sant oblic. Fata laterala prezinta incizura fibulara ce este articulara cu extremitatea inferioara a fibulei. Fata inferioara prezinta fata articulara inferioara pentru talus (astragal). Fata mediala se prelungeste cu o proeminenta osoasa alungita inferior ce se numeste maleola mediala sau "maleola tibiala". Aceasta prezinta fata articulara maleolara pentru talus, iar posterior santul retromaleolar.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2648
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved