Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Certificarea calitatii marfurilor

Merceologie

+ Font mai mare | - Font mai micCertificarea calitatii marfurilorObiectivele principale ale asigurarii calitatii produselor se refera la:castigarea increderii beneficiarului ca i se vor livra produse la calitatea acceptata si dorita;

convingerea beneficiarului si a utilizatorilor finali pentru preocuparea continua de crestere a calitatii bunurilor materiale si a serviciilor.

Pentru realizarea acestor doua obiective principale se constituie un sistem al calitatii complex cu functii care constau in:

functia de cercetare si imbunatatire continua a proiectelor si a produselor;

functia de realizare a produselor si de control a calitatii lor;

functia de atestare si garantare a calitatii.

Esenta asigurarii calitatii consta in descoperirea punctelor slabe care afecteaza performantele calitative si eliminarea lor. Aceste puncte slabe pot fi legate de produse cat si de imaginea lor. Intreaga problematica a calitatii are conotatii manageriale, simplificand, asigurarea calitatii este nascuta din necesitatea de VITEZA (de circulatie a bunurilor) si se urmareste eliminarea punctelor slabe care pot impiedica fluxul marfurilor si fluxul monetar. Circuitul rapid trebuie inteles pana la punctul sau final consumul produselor si eliminarea rezidurilor. Asigurarea calitatii cuprinde toate activitatile si actiunile implicate in obtinerea si folosirea unor produse de calitate, adica atat un sistem al calitatii productiei si circulatiei cat si un sistem al calitatii produselor.

Multimea factorilor care determina punerea in aplicare a unui sistem al calitatii eficient a determinat cateva directii de actiune care cuprind masuri preventive, control si in final garantarea calitatii produselor in consum.


1.1. Relatiile intreprinderii cu organismele de certificare a sistemului calitatii


A devenit o practica obisnuita ca in relatiile dintre producator si beneficiar sa intervina un al treilea personaj neutru care sa fie dezinteresat si sa aprecieze impartial si calificat competenta si seriozitatea intentiilor declarate in privinta calitatii.

Al treilea personaj in relatiile bilaterale, in acest caz, are ca scop sa evite un alt al treilea personaj - JUSTITIA - care rezolva litigiile intre furnizor-vanzator si beneficiar - cumparator post-operator dupa ce raul s-a tacut iar efectul preventiv este minim. Actul certificarii sistemului calitatii trebuie inteles in acest sens.

Asigurarea calitatii in domeniul economic actioneaza in privinta:

documentelor calitatii (manual, proceduri etc.);certificarea sistemului calitatii (auditul lui);

certificarea de conformitate a produselor;

controlul seriozitatii certificarii la receptia produselor.

Pentru a garanta calitatea finala si eficienta masurilor asiguratorii se folosesc de sisteme de lucru pornind de la principii cum ar fi:

existenta unor persoane juridice care sa garanteze prin procedurile aplicate intregul sistem al calitatii folosit de o intreprindere;

posibilitatea notificarii peroanelor juridice angajate si abilitate pentru aprecierea sistemului calitatii si publicitatea lor, in mod oficial, intr-un cadru legal;

convenirea asupra unui sistem de acte care sa confirme si sa garanteze autenticitatea constatarilor, privind multiplele ipostaze ale calitatii.

Relatiile intreprinderii cu autoritatea de garantare, de certificare a sistemului calitatii sunt relatii economice derulate in conditii de contract cu obligatii precis asumate de ambele parti. In stabilirea relatiilor de acest tip, intreprinderile parcurg in general urmatoarele etape:

consultarea ofertelor prezentate de diverse organisme abilitate a efectua certificarea sistemului calitatii;

incheierea contractului de certificarea calitatii sistemului dupa o prealabila identificare a autoevaluarii si negocierea unui proiect al serviciului solicitat, de certificare;

supravegherea sistemului calitatii de catre organizatia care acorda certi-ficarea (conform ISO-SR 45012);

integrarea auditului sistemului calitatii in actiunea de certificare (conform SR-ISO 10011/1, 10011/2);

acordarea certificatului de conformitate a sistemului calitatii si acordarea dreptului de utilizare a marcii de certificare a organizatiei care a facut constatarile (cu care s-a incheiat contractul).


Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 734
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved