Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Documentele calitatii marfurilor

Merceologie

+ Font mai mare | - Font mai micDocumentele calitatii marfurilor


1. Importanta managementului calitatii
Asigurarea scopului final al activitatii intreprinderilor, obtinerea profitului, fiind determinat in mare masura de calitatea bunurilor oferite pe piata, acestei probleme ii acorda importanta majoritatea stiintelor economice. Managementul acorda un loc tot mai important calitatii separandu-se o sectiune speciala, managementul calitatii, care dupa cunoscutul calatolog J. Juran cuprinde trei parti: planificarea calitatii, tinerea sub control a calitatii si imbunatatirea calitatii. Merceologia avand ca obiectiv calitatea in relatia cu partea corporala a produsului si cu utilitatea sa, are legatura directa cu managementul calitatii cu care se intersecteaza pe problematica perfectionarii bunurilor, contribuind la elaborarea documen-telor calitatii si a sistemului calitatii. Intreprinderile ofertante de produse si servicii, adoptand un sistem de calitate, organizeaza managementul calitatii si elaboreaza documentele specifice ce sunt de mare importanta in relatiile de piata, ele constituie mijloace de promovare a vanzarii, stau la baza auditului calitatii, sistemului de calitate, pot fi consultate la incheierea contractelor. Merceologia intervine in caracterizarea cea mai corecta a produselor in corelatie cu scopul pentru care au fost realizate.

Fiecare intreprindere in calitate de ofertant, furnizor, isi stabileste sistemul propriu de calitate in functie de obiectivele si strategiile hotarate pentru activitatea de piata. Sistemul calitatii (sau sistemul calitate cum se mai obisnuieste in literatura de specialitate), decurge din politica economica a intreprinderii in acest domeniu si are la baza principiile Calitatii Totale (TQ) sau a Managementului Calitatii Totale (TQM). In cadrul sistemului calitatii liniile directoare se stabilesc tinand cont de conceptele manageriale cu ZERO DEFECTE sau CALITATE DE EXCELENTA.

Aplicarea conceptului Zero defecte initiat de Crosby stabilind relatiile cauza-efect, opreste fabricatia sau ciclul calitatii la aparitia sau depistarea primului defect, pentru a stabilii cauza si a-1 indeparta, astfel pe piata apar produsele fara nici un defect sau corespunzatoare in totalitatea specificatiilor calitative.

Promovarea Calitatii de excelenta agreata in Europa se refera la o noua viziune asupra sistemului calitatii, oarecum diferita de a sistemului standardizat prin seriile ISO-9.000 si seriile 10.000, conformitatea cu specificatiile de calitate fiind o limita inferioara a calitatii, pe piata fiind oferite bunuri de cea mai buna calitate, calitate de excelenta, aceasta fiind calitatea de referinta, deci se apreciaza de la performantele cele mai ridicate practicand o ierarhizare in jos fata de certificarea conformitatii ce reprezinta limita inferioara a calitatii.

Dupa ISO - 9004-3 elementele sistemului calitatii sunt:

cercetarea si prospectarea pietii prin tehnicile de marketing;

cercetarea si dezvoltarea tehnica pentru productie;

proiectarea si stabilirea caracteristicilor de specificare a nivelului calitativ al produselor;

asigurarea materiala (materii prime, utilaje, instrumente de control);

planificarea si perfectionarea proceselor de productie si de conducere (manageriale);

inspectia si masurarea proceselor in vederea reglarii lor;

desfasurarea productiei;

mentinerea proceselor la un nivel corespunzator asigurarii nivelului calitativ final;

inspectia, verificarea si examinarea produselor, (in vederea expedierii marfurilor);

ambalarea si depozitarea;

asigurarea sistemului de distributie si vanzare printr-o trasabilitate logica;

urmarirea utilizarii bunurilor achizitionate de catre beneficiari;

asistenta in cursul folosirii bunurilor;

urmarirea problematicilor legate de scoaterea din uz (remanenta utilitara, afectarea mediului etc.).


2. Documentele sistemului calitatii


Toate elementele, conditiile si dispozitiile adoptate de o intreprindere referitoare la sistemul calitatii se elaboreaza in forma scrisa ca documente sistematice explicite, care in mod obisnuit sunt: manualul calitatii, planul calitatii, procedurile calitatii, documentele calitatii, inregistrarea calitatii precum si diverse dispozitii si instructiuni.

Manualul calitatii are ca scop furnizarea datelor si descrierea sistemelor de conducere a calitatii, responsabilitatile si autoritatile de decizie, elementele de aplicare a standardelor de referinta (ISO 9.000). Manualul calitatii se elaboreaza pentru diferite nivele organizatorice astfel:

manualul calitatii companiei;

manualul calitatii la nivelul unitatilor functionale;

manualul calitatii pe specializari.

Capitolele in redactarea manualului calitatii sunt: generalitati, prezentarea intreprinderii, sistemul calitatii, anexe. Manualul calitatii prezinta intentiile intreprinderii in politica calitatii care constituie atat un mijloc de informare a partenerilor de afaceri cat si un mijloc de punere in aplicare a acestor intentii.
Procedurile sistemului calitatii descriu activitatea unitatilor functionale asupra modului de implementare a elementelor sistemului calitatii, fara a intra in detalii tehnice. Cateva din procedurile prevazute de standardul ISO 9.000 sunt:

analiza contractelor;

tinerea sub control a conceptiei produsului;

tinerea sub control a documentatiei si a datelor;

asigurarea conformitatii produsului;

inspectie si incercari.

Planurile calitatii detaliaza procedurile in privinta obiectivelor calitatii, metodelor de lucru, instructiunilor, masurilor pentru realizarea procedurilor prin descrierea lor. Planurile calitatii se concentreaza pe produs.

Documentele calitatii (diferite de documentele sistemului calitatii) consemneaza aspectele concrete ale calitatii in privinta desenelor, specifi-catiilor, instructiunilor de inspectie si incercari, fisele tehnologice si alte detalieri care permit intelegerea concreta a calitatii produsului si modul de urmarire al realizarii ei.

Inregistrarea calitatii priveste documentele in care se consemneaza rezultatele realizarii calitatii cerute precum si verificarea functionarii intregului sistem al calitatii. Trebuie inregistrate si arhivate:

rapoartele de inspectie;

datele incercarilor;

rapoartele de calificare;

rapoartele de validare;

rapoartele de audit;

rapoartele de analiza a materialelor;

date ale etalonarilor;

rapoarte privind costul calitatii.

Documentele sistemului calitatii cuprind variante care se pot face publice si altele care constituie documente interne. Toate documentele trebuiesc pastrate cu grija si ferite de modificari neautorizate.


3. Costurile calitatii


Realizarea calitatii produselor la un nivel concurential, impune costuri care sunt determinate de activitatile specificate in spirala calitatii (studiul pietei, cercetare-proiectare, fabricatie, inspectie si evaluare, pregatirea pentru vanzare, comercializarea etc.).

Costurile calitatii au o pondere insemnata din totalul incasarilor inregistrandu-se, la intreprinderile care functioneaza pentru piete cu con-curenta puternica ponderi de 25-40 % (mai mari in domeniul serviciilor).

Costurile calitatii pot fi cuantificate direct pe produs sau actiuni sau pot avea o natura neidentificata.

Studiul costurilor in privinta originii lor si a influentei lor asupra nivelului calitativ, rezulta in final din costurile determinate de nerealizarile pe piata formand stocuri nevandabile sau costuri a intreprinderii pe piata. Analiza costurilor in dinamica lor ca si a efectului asupra nivelului calitatii impune o gestionare a acestora cat mai eficienta. Aceasta presupune o echilibrare a costurilor de prevenire a calitatii necorespunzatoare si costurile determinate de noncalitate. In sistemul clasic de analiza se utilizeaza pentru optimizarea lor graficul realizarii costuri-nivel calitativ prezentand evolutia costurilor de prevenire si evaluare si a costurilor determinate de noncalitate asa cum se vede in figura nr. 1. Din evolutia celor doua curbe se observa un punct de minimalizare si o zona considerata acceptabila.


Figura nr. 1 - Diagrama gestiunii calitatii


In cazul aplicarii conceptului Zero defecte, costul total minim poate sa coboare foarte mult neexistand costuri mari pentru noncalitate, procesele generatoare de defecte fiind stopate la timp.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 325
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved