Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


CAIET DE PRACTICA Contabilitate si informatica de Gestiune

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai mic


UNIVERSITATEA DE ‘SPIRU HARET’ Bucuresti

Facultatea : Management Financiar Contabil

Specializare : Contabilitate si informatica de Gestiune

CAIET DE PRACTICA

I. ACTIVITATEA AGENTULUI ECONOMIC

1.1. Prezentarea generala a agentului economic

Societatea High Services International S.R.L. este o companie binecunoscuta in domeniul produselor si serviciilor de tehnologie a informatiei si a comunicatiilor, infiintata in 2003 cu capital 100% privat romanesc.

Obiectul de activitate al societatii

Societatea comerciala High Services International S.R.L. are ca domeniu principal de activitate comertul cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice si software-ului – Cod CAEN 5248 .

Obiect de activitate este:

- comertul cu amanuntul, in magazine specializate, cu echipament de birou, calculatoare si software;
- comertul cu amanuntul, in magazine specializate, cu echipament de telecomunicatii;

            Scopul firmei High Services International S.R.L. este:

Activitatea comerciala, tehnica si serviciile IT oferite sunt conforme cerintelor de calitate si legislatiei in vigoare. Acestea sunt conforme standardului ISO 9002, societatea fiind in curs de certificare a calitatii prin S.R.A.C. - Societatea Romana de Certificare a Calitatii.

High Services International este dedicata total pietei romanesti de tehnologia informatiei si comunicatii. Ofera 'intr-un singur pas' totala satisfatie a clientului,impreuna cu reducerea costurilor proprietatii produselor, solutiilor si serviciilor furnizate, beneficiind de un puternic suport tehnic propriu si international.

Oferta firmei High Services International S.R.L. este:

Clientii pot alege din gama larga de produse hardware, software, pentru retele si comunicatii, servicii, solutii, suport tehnic, comercial si logistic.

Produsele hardware (calculatoare, componente, periferice, birotica, consumabile si media), pentru retele si comunicatii, software, provin de la cei mai cunoscuti producatori mondiali, ingloband cele mai moderne solutii si cele mai inalte standarde de calitate si garantie.

Serviciile profesionale oferite includ: service si suport tehnic hardware on-site si on-return; contracte de service hardware si software adaptate clientilor, on-site; rezolvarea incidentelor software in medii Microsoft, Novell, Linux; instalari de retele date si voce; devirusari; extinderea garantiei la produse Compaq, Hewlett Packard, IBM; Internet; Centru de service autorizat IBM.

Proiecteaza si ofera la cerere solutii la cheie; referintele cele mai importante cuprind: retele de comunicatii radio voce/date (WLAN) GSM, in benzi ISM neprotejate 2.4 GHz, 5.7 GHz si in orice alte benzi protejate); retele locale de voce/date cablate (LAN); retele complexe (mixte) utilizand tehnologiile amintite, cu asigurarea securitatii datelor; conectare la Internet, implementari de firewall pe platforme Novell, Microsoft, Linux; proiectare si gazduire de pagini de web si alte aplicatii interactive moderne; solutii de management al documentelor si cunostiintelor; mesagerie in retele LAN, metropolitane, regionale, nationale, internationale, incluzind fax, e-mail, GSM; aplicatii de call-center si help-desk; solutii fiscale omologate de Ministerul de Finante pentru magazine, benzinarii, hoteluri, restaurante; solutii financiare.

Suport tehnic este disponibil in locatiile din Bucuresti, la beneficiar, telefonic (help-desk), prin e-mail, fax, si interactiv prin paginile noastre de web sau ale partenerlor nostri directi, fabricantii, vendorii si reprezentantele autorizate ale acestora din Romania sau internationale.

Livrarile se fac prin mijloace proprii, Prioripost, Coletarie anuntata.

Clienti

Au acordat increderea si au utilizat produsele si serviciile firmei High Services International peste 5.000 de clienti interni - firme private si de stat, romanesti sau internationale -, activand in cele mai diverse domenii: opertatori de telecomunicatii, banci, societati de asigurari, productia si distributia de medicamente, producatori de software, industrie alimentara, industrie, shipping, firme de distributie, firme de stat si/sau privatizate, servicii vamale si de transport, s. a..

            Resurse, locatii, personal

High Services International S.R.L. dispune de o locatie. Sediul social al societatii este in Bucuresti.

Personalul angajat este de 20 persoane, din care 18 au studii superioare in Tehnologia Informatiei sau Stiinte economice (5 inca studenti); fiecare urmeaza anual in medie patru cursuri de specializare/recalificare cu partenerii interni si internationali de marca. Comunicatiile se efectueaza prin 15 linii telefonice dial-up, 10 telefoane GSM, 4 legaturi telefonice inchiriate din care trei legaturi metroplitane de Internet de viteza si calitate.

1.2. Procesul de management in cadrul agentului economic: procese de munca, resurse umane

Organizarea procesuala

Organizarea procesuala consta in stabilirea principalelor procese de munca necesare realizarii sistemului de obiective ale firmei. Principalele procese de munca ce se desfasoara intr-o organizatie sunt: functiunile, activitatile, atributiile si sarcinile.

In general intr-o organizatie exista cinci functiuni principale: cercetare-dezvoltare, comerciala, productie-servicii, financiar-contabila si personal.

Functia comerciala cuprinde trei activitati: marketing, aprovizionare si vanzare.

            Activitatile la randul lor se divid in atributii, care reprezinta procese de munca ce concura la realizarea obiectivelor specifice. Spre exemplu in cadrul marketingului deosebim atributii de prospectare a pietei, reclama si publicitate.

Atributiile se divid in sarcini, care sunt procese de munca complexe sau simple ce contribuie la realizarea obiectivelor individuale si de regula se atribuie unei singure persoane.

Elementele principale ale procesului de munca sunt: subiectul (omul), mijloacele de munca, obiectele muncii si scopul.

In cazul societatii High Services International S.R.L. procesul de munca include urmatoarele elemente:

- director, departamentul marketing, celelalte specializari specifice;

- documentele, informatia;

- echipamente de calcul (calculatoare, imprimante), mobilier;

- mediul (ambianta fizica si sociala in care se desfasoara activitatea);

- relatia vanzator - client;

- scopul procesului de munca (satisfacerea cerintelor clientilor).

Prin studierea procesului de munca se pot descoperi cai de crestere a productivitatii muncii, se pot reduce eforturile fizice si intelectuale si se elimina sau se diminueaza suprasolicitarea.

In cadrul societatii High Services International SRL se acorda o foarte mare atentie resurselor umane, deoarece este modul in care se pate obtine un nivel ridicat de profitabilitate in cadrul companiei.

Managerii doresc sa imbunatateasca performantele si satisfactia angajatilor, constientizand faptul ca valorificarea potentialului pe care il reprezinta personalul este sinonima cu succesul in afaceri.

Altfel spus, o institutie care se doreste orientata spre client, trebuie sa fie in aceeasi masura orientata spre angajat.

In cadrul societatii High Services International SRL, aceste tendinte s-au materializat in programe de pregatire ale caror rezultate sunt vizibile in atitudinea si profesionalismul angajatilor.

In conditiile in care societatea High Services International SRL se adapteaza cerintelor din ce in ce mai exigente ale clientilor, dezvoltarea de noi produse, instrumente si servicii trebuie sa fie sustinuta de un personal cu o calificare de varf, la standarde occidentale.

Performanta personalului societatii High Services International este rezultatul unui proces inceput inca de la infiintarea societatii, axat pe trei directii principale: selectarea riguroasa a echipei de specialisti, permanenta perfectionare a acesteia, dar si stimularea implicarii fiecarui angajat in optimizarea activitatii societatii.

Politica societatii High Services International SRL in domeniul recrutarii a avut in vedere atat experienta, cat si motivatia noilor angajati. La selectare s-a tinut seama de nivelul studiilor absolvite, de competenta, dar si de aspecte legate de onestitatea, seriozitatea si constiinciozitatea candidatilor.

Programele de pregatire profesionala urmaresc asimilarea ultimelor tehnologii si specializarea/recalificarea cu partenerii interni si internationali de marca.

Personalul angajat este de 24 persoane, din care 20 au studii superioare in Tehnologia Informatiei sau Stiinte economice.

Media de varsta este de 30 de ani, personalul tanar si bine instruit reprezentand unul din puncele forte ale companiei. Firma ofera angajatilor sai un mediu de lucru placut, acces la informatie si pregatire profesionala.

1.3. Niveurile si piramida managementului agentului economic. Organe si functii de conducere corespunzatoare fiecarui nivel de management.

Conducerea societatii High Services International SRL este asigurata de directori.

Personalul este supus prevederilor propriului regulament de ordine interioara.

Activitatea este organizata pe compartimente de lucru pentru care s-au desemnat sefi de compartimente.

II. ACTIVITATEA FINANCIAR BANCARA

2.1. Modul de calcul al impozitelor si taxelor, termenilor de plata, acte normative

Situatia impozitelor si taxelor datorate si varsate ofera informatii referitoare la corelatiile unitatii patrimoniale cu bugetul statului si bugetele locale.

Pentru fiecare categorie de impozite si taxe se fac raportari privind sumele datorate, sumele varsate efectiv, sumele ramase de varsat si eventual sumele varsate in plus.

SC High Services International SRL este o societatea comerciala platitoare de impozit pe profit, adica determina  impozitul pe profit aferent profitului impozabil.

            Obligatiile fiscale ale SC High Services International SRL se bazeaza pe reglementarile fiscale existente in vigoare, respectiv impozitele si taxele prevazute in Codul fiscal aprobat prin Legea 571/22.12.2003 cu modificarile ulterioare. In cele ce urmeaza, sunt prezentate cateva din obligatiile fiscale pe care trebuie sa le indeplineasca:

-         depunerea la organul fiscal a situatiilor financiare anuale simplificate pentru anul anterior (situatii pentru societatile comerciale care nu aplica reglementarile armonizate cu Standardele Internationale de Contabilitate

-         depunerea la organul fiscal a declaratiei anuale privind impozitul pe profit pentru anul anterior

-         calcularea si plata impozitului pe profit (trimestrial) aferent trimestrului incheiat

-         calcularea, retinerea si plata impozitului pe venit cu retinere la sursa (pentru veniturile platite de societate sub forma de salarii)

-         calcularea si plata contributiilor pentru asigurari sociale de stat, contributii pentru asigurarile de somaj, contributii pentru fondul de asigurari sociale de sanatate; contributii  pentru fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.

Societatea High Services International SRL isi achita in termen toate datoriile catre bugetul de stat si catre bugetul asigurarilor sociale.

Conform ordinelor emise de Ministerul Finantelor Publice formatul electronic al Decontului de taxa pe valoarea adaugata, al Declaratiei privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat, se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice si se transmite organului competent pe discheta de 3 1/2 inch, 1.440 MB, compatibila MS-DOS. Formatul electronic este insotit de formularul editat de platitori cu ajutorul programului de asistenta, semnat si stampilat, conform legii.

            2.2. Modul de calcul al salariilor, concediilor etc.

Societatea High Services International S.R.L. foloseste un program de software de contabilitate, gestiune comerciala si salarii. Acest program este un instrument special conceput pentru rezolvarea tuturor problemelor de calcul salarial, conform legislatiei muncii in vigoare. Asigura monitorizarea costului fortei de munca cu respectarea standarelor internationale de calcul al salariilor. Integreaza in structura sa o aplicatie de pontaj si control acces, devenind astfel o solutie completa pentru gestiunea resurselor umane.

Configuratia programului de salarizare este urmatoarea:

- Configurarea grilelor de impozitare lunare si anuale                                                                                   - Definirea modului de calcul al concediilor medicale                                                                                      - Configurarea constantelor lunare (ore/ luna lucrate in regie, ore/ luna lucrate in acord, procent intreruperi, procent somaj, procent contributii CASS, CAS, somaj, fond de risc, salariul mediu brut, salariul minim pe economie, ajutor de deces, samd.)                                                                                 - Definirea indicatorilor de salarizare                                                                                                         - Formule pentru calculul salariilor (salariul tarifar), si pentru concedii medicale                                    - Definirea tipurilor de avansuri (chenzinal, prime, de concediu de odihna, indemnizatii de conducere, etc.) , retineri (imputatii, CAR, popriri, samd.), sporuri, casieri si banci                                                   - Definirea deducerilor de baza si a deducerilor suplimentare pentru calculul impozitului pe                  - Operarea pontajului zilnic sau lunar                                                                                                              - Colectarea informatiilor si monitorizarea eficienta a timpului efectiv de lucru, a intarzierilor, absentelor si orelor suplimentare                                                                                                                    - Rapoarte si statistici cu privire la gestiunea resurselor de timp de catre angajati, ore suplimentare lucrate, pontajul lunar detaliat                                                                                                                        - Administrarea personalului (vechimea in munca, tipul de contract, zilele de concediu efectuate, data angajarii, loc de munca, carte de munca, salariu, persoane aflate in intretinere, banca, contul si numarul de card pentru plata salariilor, etc.)                                                                                                             - Operarea avansurilor, primelor, sporurilor, retinerilor, penalizarilor                                                              - Calculul orelor suplimentare, de noapte, in conditii deosebite de munca                                                 - Calculul concediului de odihna, prin preluarea orelor lucrate din aplicatia de pontaj, si totalizarea zilelor de concediu la nivel de departamente                                                                                              - Calculul concediilor medicale, cu defalcarea zilelor de concediu pe zile platite de angajator si pe zile platite de asigurator                                                                                                                                       - Calculul salariului brut pornind de la salariul net in lei

Documentele aferente platii salariilor la societatea High Services International  S.R.L. sunt:

- Stat de plata                                                                                                                             - Declaratie asigurari de sanatate                                                                                                                 - Declaratie asigurari sociale                                                                                                                        - Declaratie somaj                                                                                                                                        - Fise fiscale                                                                                                                                                - Statul de plata catre Inspectoratul Teritorial de Munca     

2.3. Resursele financiare ale intreprinderii 

2.3.1. Finantarea ciclului de exploatare

Transformarile specifice procesului de productie, transformari realizate in cadrul ciclului de exploatare, necesita existenta unor stocuri de active (mijloace) circulante in toate fazele activitatii economice din intreprindere. Formarea acestor stocuri rezulta in urma unor activitati de consum prin care o valoare importanta, sub forma de produse si servicii, se imobilizeaza pentru o perioada de timp, mai mare sau mai mica, in structura economica a intreprinderii.

A. Pozitia activelor (mijloacelor) circulante in structura intreprinderii

 In structura economica a intreprinderii, activele circulante joaca rolul de obiect asupra caruia se realizeaza actiunea de prelucrare si transformare specifica unitatii in cauza. Stocurile de mijloace circulante inglobeaza materii prime si materiale aflate in diferite faze ale prelucrarii, dar si sub forma de produse finite.

Pentru evidentierea formelor pe care le imbraca elementul active (mijloace) circulante vom structura ciclul de exploatare (activitatea economica specifica procesului de productie) in patru etape (incluzand aici si parti ale procesului de schimb):

Aprovizionare

Productie

Desfacere

Realizare

-bani                -materii prime    -materiale          -combustibil       -obiecte inven.    -piese etc.

-productie nefinita (in curs de fabricare)        -cheltuieli anticipate

-produse finite       -semifabricate destinate vanzarii

-creante asupra clientilor                 -bani

   La fel ca si mijloacele fixe (activele corporale), activele circulante intra in structura de productie in urma unui proces de consum. 

B. Starea curenta a activelor circulante

Pentru a contura amploarea consumului din este nevoie sa cunoastem starea la un moment dat a mijloacelor circulante din intreprindere. Acest moment este, de regula, sfarsitul anului in curs, moment care coincide cu incheierea bilantului contabil. In bilant elementul in cauza se afla in componenta Activului circulant, la valoarea din momentul dat. Concomitent, in partea de pasiv se prezinta, pentru aceeasi valoare, situatia curenta a obligatiilor financiare fata de furnizorii de fonduri, din unitate si din afara sa. 

BILANT

ACTIV

PASIV

*       ACTIVE CIRCULANTE 

*       Materiale 

*       Produse finite 

*       Produse, lucrari, servicii facturate si marfuri expediate 

*       Marfuri

*       Disponibilitati banesti 

*       Clienti Debitori

*       CAPITAL SOCIAL         

*       FONDUL DE REZERVA VENITURI, REZERVE SI FINANTARI 

*       OBLIGATII fata de furnizori, creditori, bugetul statului 

*       CREDITE SI IMPRUMUTURI

Pe baza datelor din bilant serviciul financiar apreciaza starea initiala a mijloacelor circulante prin intermediul unor indicatori financiari cum ar fi:

 1. Fondul de rulment

Prin continutul sau fondul de rulment reprezinta o parte a deciziei financiare privind activele circulante, el continand partea de cheltuieli, sub forma de active circulante (o parte dintre ele) si partea de venituri financiare, ca o parte din capitalul permanent

2. Necesarul de fond de rulment

Calculat pe baza bilantului previzionat sau a bugetului previzionat, acest indicator rezulta din comparatia dintre activ (stocuri, clienti, cheltuieli de exploatare) si pasiv (datorii din exploatare, furnizori). Marimea acestui indicator da o imagine asupra efortului financiar pe care trebuie sa si-l asume proprietarii, fie prin contributie proprie (cresterea capitalului social si formare de rezerve),fie prin lansare de imprumuturi pe termen lung (emisiune de obligatiuni), atunci cand partea de Activ este mai mare.

3. Trezorerie neta

Un indicator relevant pentru bunul mers al resortului financiar este Trezoreria neta. Fiind o corelatie dintre disponibilitatile banesti ale unitatii si contributia bancilor prin credit la acoperirea necesarului de mijloace circulante, indicatorul in cauza prezinta capacitatea intreprinderii de a face plati imediate din propriile disponibilitati, sau nivelul recuperarilor sub forma de disponibilitati din imobilizarile in stocuri si cheltuieli pentru productie.

In cazul in care partea de activ (disponibilitati) este mai mare, indicatorul apare sub denumirea de Trezorerie pozitiva. In cazul invers, indicatorul devine Trezorerie negativa, indatorarea fata de banca fiind mai mare, in situatia unor plati imediate.

C. Activitati de consum referitoare la formarea mijloacelor circulante

In legatura cu mijloacele circulante in cadrul societatii High Services International SRL se organizeaza urmatoarele activitati:

  1. Activitatea de aprovizionare cu stocurile necesare productiei;
  2. Activitatea de prelucrare a materiilor prime si de transformare a lor in produse finite;
  3. Activitatea de depozitare;
  4. Activitatea de vanzare-decontare;
  5. Activitatea de asigurare.

Activitatilor economice din toate cele patru faze ale ciclului de exploatare sunt: aprovizionarea, productia, desfacerea si realizarea. Imobilizarea de valori in aceste faze are doua surse, aducerea de valoare din afara unitatii sau din faza precedenta si conservarea de valoare prin procesul de productie, desfacere, aprovizionare.

D. Cheltuielile financiare

Informatia cheltuielilor financiare presupune o proiectare a tuturor activitatilor economice ce se succed din momentul aprovizionarii pana in momentul incasarii contravalorii marfurilor vandute. Modelele utilizate sunt diverse, de la cele globale, pana la cele analitice. In cadrul societatii High Services International SRL s-au practicat modele analitice, deosebit de complicate, dar si cele globale, bazate pe indicatorii vitezei de rotatie.

Veniturile financiare

Elementul mijloace circulante se formeaza cu fonduri din afara intreprinderii. Din interiorul acesteia se mobilizeaza venituri din profitul brut sau se utilizeaza, in cadrul capitalului permanent, soldul conturilor care pastreaza fonduri constituite pe seama rezultatelor financiare din unitate.

Din profitul brut, prin repartizarea pentru cheltuielile care se scad in vederea determinarii profitului impozabil, mijloacele circulante beneficiaza de:

*       - prelevari la fondul de rezerva si alte fonduri speciale (ele intra in capitalul permanent utilizat si pentru acoperirea fondului de rulment atata timp cat sumele de aici raman neutilizate conform destinatiei legale);

*       - acoperirea pierderilor din anii precedenti;

*       - acoperirea unor cheltuieli care nu au fost prinse in calcularea necesarului de fonduri (comisioane, protocol, reclama etc.).

E. Eficienta economica

Drept efect este considerata cifra de afaceri proiectata pentru anul viitor, fie la nivelul pretului de vanzare, fie la nivelul costului complet. Sunt indicatori care iau in considerare ca efect profitul brut sau net proiectat.

In postura de efort apare necesarul de fonduri pentru formarea-dezvoltarea elementului active circulante. Pentru executie se are in vedere activul circulant bilantier, stocurile sau chiar intregul activ al bilantului.

Pentru a intelege semnificatia eficientei in cazul mijloacelor circulante trebuie sa avem clar fenomenul de rotatie pe care fondurile alocate il realizeaza in unitatea economica pe parcursul ciclului de exploatare :

                                                          

Un leu intrat in acest circuit parcurge toate fazele si reintra, dupa o perioada numita durata unei rotatii, in faza de aprovizionare. In acest mod, pe parcursul unui an, un leu adus prin finantare poate contribui la obtinerea unei productii de n lei.

Aspectele de eficienta privind viitoarea utilizare (sau utilizarea efectiva) a fondurilor pentru active se pot pune in evidenta si prin alti indicatori care caracterizeaza gestionarea fondurilor respective:

- rotatia stocurilor V.R. stocuri = C.A. / Stoc

- rotatia intregului activ V.R. activ = C.A. / Total activ

2.3.2. Metode de determinare a necesarului de finantare a ciclului de exploatare

Necesarul de finantare a ciclului de exploatare exprima nevoia totala de k circulante pentru procurarea stocurilor de materiale si produse, precum si pentru finantarea soldului de creante clienti. Metodele de determinare productiei (Q) a necesarului de finantare a ciclului de exploatare se fundamenteaza pe 2 indicatori importanti:

- pe seama costurilor exploatarii;

- pe seama cifrei de afaceri (CA).

Pot fi utilizate metode analitice sau sintetice.

            Metodele analitice presupun determinarea necesarului de finantare a ciclului de exploatare pe elemente de stoc (de materiale, materii prime, produse in curs de fabricatie, produse finite). Datorita complexitatii calculelor si al costului ridicat de fundamentare al necesarulu, folosirea acestei metode se recomanda numai in anumite cazuri:

- la infiintare / in situatia in care au loc modificari structurale considerabile ale activitatii intreprinderii;

- pentru determinarea necesarului de finantare mediu anual al stocurilor urmand ca necesarul trimestrial de finantare sa se determine cu ajutorul metodelor sintetice. Conform acestei  metode necesarul de finantare a ciclului de exploatare e determinat de 2 indicatori:

1. Costurile medii zilnice care caracterizeaz fiecare faza a ciclului de exploatare, respectiv de achizitii si depozitare a marfurilor de fabricatie a subansamblelor de depozitare si livrare a produselor finite (Cmz).

2. Timpul intre 2 reconstituiri succesive de stocuri (t).

Nec = Cmz*t

2.3.3. Echilibrul financiar. Calculul indicatorilor echilibrului financiar si ai capacitatii de autofinantare a intreprinderii

Contul de profit si pierdere sintetizeaza fluxurile financiare pe categorii de activitati si indica modul in care fiecare dintre ele contribuie la formarea rezultatului net. Astfel spus reflecta profitabilitatea firmei obtinuta in urma alocarii si utilizarii resurselor.

Principalele date din contul de profit si pierdere sunt:

 

 

 

-mii lei- 

30.06.2004

 

30.06.2005

 

Cifra de afaceri

 

16.330.321

 

26.347.879

 

Venituri totale

 

16.330.622

 

26.350.577

 

Cheltuieli totale

 

78.549

 

20.104.003

 

Profitul brut

 

16.252.073

 

6.246.574

 

Profitul net

 

16.252.073

 

6.246.574

 

            Anul 2006 fata de anul 2004 a fost un an mai bun din punctul de vedere al rezultatelor financiare pentru societatea High Services International SRL, care a inregistrat o crestere la nivelul cifrei de afaceri de la 16,3 miliarde lei la  miliarde lei in 2004 la 26,3 miliarde lei, ceea ce reprezinta o crestere de 61,34% fata de 2005.

            Contul de profit si pierdere sintetizeaza fluxurile financiare pe categorii de activitati si indica modul in care fiecare dintre ele contribuie la formarea rezultatului net.
            Pe parcursul lui 2004 insa, profitul brut nu a urmarit aceeasi dinamica ca si cifra de afaceri, la sfarsitul anului inregistrandu-se 6,2 miliarde lei profit, existand mai multe cheltuieli pe parcursul anului.  Profitul net a inregistrat de asemenea o scadere.
            Esenta asigurarii echilibrului financiar consta in crearea unei relatii optime intr nevoi si resurse, atat la nivel operativ (pe termen scurt) cat si pe termen mediu si lung.

In general echilibrul financiar se studiaza pe baza documentelor financiare de sinteza: bilant, cont de profit si pierdere, note explicative.

Bilantul exprima printr-o viziune patrimonial functionala, transformarile structurale si de volum inregistrate de activele si pasivele unei fime in decursul unui exercitiu financiar.

Cel mai importatnt indicator care se poate calcula pe baza bilantului este activul net contabil sau situatia neta a firmei:

                                   ANC = Atot – Datorii

                                   ANC = 13.943.341 – 490.994 = 13.452.347

La nivelul bilantului contabil, High Services International SRL inregistreaza o situatie echilibrata, fiind asigurate sursele necesare desfasurarii activitatii. O valoare pozitiva a ANC indica o situatie buna a firmei, in sensul ca si-a conservat capitalurile si a mai adaugat acestora alte resurse obtinute din activitatea firmei.
Societatea isi finanteaza intr-o proportie mai buna activitatea curenta din credite furnizor.

Stocurile societatii au avut o evolutie foarte fluctuanta pe parcursul anului, astfel, la inceputul anului 2006 se situau la 2,34 miliarde lei, dupa primul semestru au scazut la 1,78 miliarde lei. Datorita faptului ca High Services International SRL are contracte comerciale cu clienti mari,  pot sa apara pe parcursul unui an distorsiuni la nivelul echilibrului bilantier, astfel incat dezvoltarea unor relatii comerciale cu cati mai multi parteneri poate atenua diferentele mari ce pot aparea de la un trimestru la altul.
          In continuare, societatea nu inregistreaza datorii bancare pe termen scurt, evitand finantarea de la institutiile bancare, ca urmare a suficientei fondurilor proprii.

Sintetic echilibrul financiar este:

FR = TN - NFR

FR = fond rulment ;     TN = trezoreria neta;     NFR = necesar de fond de rulment

Fondul de rulment reprezinta acea parte a capitalurilor utilizate pentru finantarea activelor circulante. Se mai numeste si marja de siguranta.

                        FR = CP – AI                                                                            FR = AC - RT

CP  = Capital permanent;    AI = active imobilizate;    AC = active circulante;   RT = rezerve de trezorerie

In cazul societatii High Services International SRL:

                        FR = 6.361.815 – 5.053.289 = 1.308.526

                        RT = AC - FR = 2.697.712 – 1.308.526 = 1.389.186

Fondul de rulment este expresia echilibrului financiar pe termen lung. Necesarul de fond de rulment reprezinta diferenta dintre stocuri + creante si datoriile pe termen scurt.

NFR = (S+C) – DATt.s.

In cazul societatii High Services International SRL:

                        NFR = (1.771.943 + 925.769) – 280.185 = 2.447.527

Deoarece necesarul de fond de rulment este pozitiv, antreneaza in mod firesc cresterea nivelului stocurilor si creantelor. Situatia este favorabile datorita cresterii vitezei de rotatie a activelor circulante si relaxarii creditului furnizor.

Necesarul de fond de rulment (NFR) este expresia echilibrului financiar pe termen scurt.

Trezoreria neta este expresia echilibrului general al intreprinderii si indica rentabilitatea activitatii dintr-o anumita perioada.

                        TN = FR - NFR

In cazul societatii High Services International SRL:

                        TN = 1.308.526 – 2.447.527 = -1.139.001

Trezoreria neta negativa in cazul societatii TRICORP TRUST SRL reprezinta un dezechilibru general din punct de vedre financiar.

Pentru studiul echilibrului financiar s-au folosit bilantul (anexa 4) si contul de profit si pierdere (anexa 5).

2.4. Metode de dimensionare a stocurilor

Stabilirea nivelului stocurilor reprezinta o decizie majora referitoare la distributia fizica, decizie care afecteaza satisfacerea clientului. Societatea High Services International SRL ar dori sa detina stocuri suficiente pentru a putea onora imediat comenzile clientilor. Insa, din punct de vedere economic, nu este eficient ca o firma sa detina stocuri atat de mari. Costurile de stocare cresc intr-un ritm care devine tot mai mare pe masura ce nivelul de servire a consumatorilor se apropie de 100%. Persoanele din  conducerea firmei trebuie sa stie cu cat ar creste vanzarile si profiturile daca s-ar mentine stocuri mai mari, putandu-se astfel promite clientilor ca si comenzile lor vor fi onorate intr-un timp mai scurt. Luarea deciziei privitoare la stocare presupune sa se stie cand sa se comande si cat sa se comande.

Pe masura ce stocurile se epuizeaza, persoanele din firma care se ocupa de aprovizionare trebuie sa stie la ce nivel al stocurilor existente sa lanseze o noua comanda de aprovizionare, care sa duca la reimprospatarea acestora. Acest nivel al stocului se numeste prag de comanda (de reimprospatare). Un prag de comanda de 20 inseamna o comanda de reimprospatare a stocului cand acesta scade sub 20 de bucati. Pragul de comanda trebuie sa fie cu  atat mai inalt cu cat timpul de onorare a comenzii este mai lung, rata de utilizare a bunurilor ce compun stocul este mai mare si cu cat nivelul serviciilor oferite clientilor este mai inalt.

                        Salert. = SCmin + Ssig.

unde     Salert.= stoc de alerta;      SCmin = stoc curent minim;      Ssig. = stoc de siguranta

In cadrul societatii High Services International SRL timpul de onorare a comenzii si rata de utilizare a produsului de catre clienti sunt variabile, de aceea pragul de comanda este fixat la o valoare mai inalta pentru a avea la dispozitie un stoc de siguranta. Valoarea finala aleasa pentru pragul de comanda realizeaza un echilibru intre riscul de a ramane fara marfa in stoc si costurile generate de stocurile supranormate.

Cealalta decizie se refera la marimea cantitatilor ce trebuie comandate. Cu cat este mai mare cantitatea comandata, cu atat mai rar vor trebui lansate comenzile. Firma trebuie sa realizeze un echilibru intre cheltuielile aferente prelucrarii comenzilor si costurile de stocare. Costurile de prelucrare a comenzilor trebuie sa fie comparate cu costurile de stocare. Cu cat sunt mai mari stocurile, cu atat cresc costurile de stocare. Acestea constau din taxe de depozitare, costul capitalului, impozite si asigurari, precum si cheltuieli determinate de depreciere si invechire (uzura morala).

Cantitatile comandate trebuie sa evite rupturile de stoc.

In general, la nivelul stocurilor, trebuie determinata cantitatea optima de comandat. Aceasta este data de relatia:

Q  =    Na*C    =        2Na*C         2                                                                                                                 .              P*S              pg*S                                        

Q = cantitatea optima de comandat; Na = necesarul de aprovizionat; C = costul de aprovizionare a unei comenzi ; P = pretul de achizitie a materiei prime; S = costul de stocare; pg = perioada de gestiune

Nivelul maxim al stocului ce corespunde cantitatii optime se determina cu formula:

Q = Na/X   

Un lant de furnizare bazat pe reactia consumatorilor este declansata de client, ceea ce inseamna ca productia si inlocuirea stocurilor se realizeaza pe masura ce sosesc comenzile. Firma produce ceea ce se vinde la momentul respectiv, De exemplu, societatea High Services International SRL , preia comenzile pentru calculatoare, dupa care produc (ansambleaza) si livreaza clientilor calculatoarele in termen de o zi. Productia in functie de comenzile primite, si nu in functie de prognoze, redce substantial costurile si riscurile de stocare.

III. ACTIVITATEA CONTABILA

3.1. Documente privind evidenta operativa, intocmirea si circuitul acestora.

In cadrul intreprinderii, activele circulante materiale (stocurile) ocazioneaza numeroase operatii, care pot fi grupate dupa continutul lor in operatiuni de aprovizionare si conservare, operatii de eliberare din depozite, inventariere.

Aceste operatiuni sunt consemnate in diferite documente si evidente operative specifice.

In vederea indeplinirii obiectivelor prevazute in programul de aprovizionare, societatea High Services International SRL emite catre furnizori comenzi, iar pe baza acestora incheie contracte economice.

In anumite conditii, contractele economice sunt inlocuite de catre furnizori prin confirmarea de comanda.

Pentru urmarirea modului in care sunt realizate contractele de aprovizionare, serviciul aprovizionare organizeaza o evidenta operativa, care cuprinde: registrul de comenzi si fisa de urmarire a executarii comenzilor. In aceste evidente se inscriu comenzile emise catre furnizori, precum si termenele de livrare stabilite de comun acord cu acestia, prin contracte economice sau, in lipsa acestora, prin confirmarea de comanda trimisa de furnizor, data la care a fost executata comanda, se face mentiuni privind revenirile pentru urgentarea executarii comenzii, penalizarile datorate pentru neexecutarea conditiunilor contractate etc.

In cadrul executarii comenzii si a contractului de aprovizionare, High Services International SRL primeste de la furnizor avizul de insotire si / sau factura fiscala.

Avizul de insotire a marfii se emite, pe masura livrarii, de catre compartimentul vanzari si serveste ca document pentru eliberarea si scaderea depozitului, cu produsele, marfurilor sau altor valori destinate vanzarii trimise pentru prelucrare la terti, in custodie sau pastrare; este un document de insotire a bunurilor pe timpul transportului, document pentru intocmirea facturii fiscale; document de primire in gestiunea cumparatorului. Circula de la furnizor la cumparator. In gestiunea furnizorului, exemplarul 1 este preluat de delegatul unitatii care face transportul sau al clientului, pentru a insoti bunurile pe timpul transportului; iar exemplarul 2 ajunge la compartimentul vanzari, pentru inregistrarea cantitatilor in evidenta privind executarea contractelor si apoi transmis la compartimentul financiar-contabil pentru a fi atasat la factura si inregistrat.

In gestiunea cumparatorului, High Services International  SRL,  exemplarul 1 sta la baza operatiunii de receptie de catre comisia de receptie a bunurilor aprovizionate, dupa care este trimis compartimentului aprovizionare pentru inregistrarea cantitatilor intrate, in registrul de evidenta al aprovizionarilor si certificarea efectuarii platii catre furnizor, precum si pentru inregistrarea in contabilitate, atasat la factura fiscala.

Intreprinderile care intocmesc factura fiscala ,in momentul livrarii bunurilor, nu vor mai emite avizul de insotire decat pentru bunurile trimise pentru prelucrare la terti, in custodie sau spre prelucrare, factura fiscala realizand, pe langa functiile avizului de insotire, si pe cele de transport pentru viza de control financiar preventiv, si, totodata, este act justificativ pentru decontarea (incasare-plata) contravalorii.

Operatiunile de luare in primire a valorilor materialelor aprovizionate se numeste receptie. La sosirea materialelor de la furnizor se executa urmatoarele operatiuni de receptionare:

·        receptia  transportului  efectuata  de delegatul serviciului aprovizionarii al intreprinderii cumparatoare. Aceasta se executa in momentul preluarii transportului de la caraus si consta in verificarea starii ambalajelor. In cazul in care se constata violari ale ambalajului se procedeaza pe loc la desfacerea coletului si se inventariaza continutul. Pentru lipsurile constatate se intocmeste un proces-verbal de constatare, care se semneaza de delegatul unitatii de transport si de cel al intreprinderii destinate;

·        receptia  cantitativa  efectuata  de  catre  persoana  care  preia  in gestiune materialele  sosite.  Prin  receptie  se  confrunta  datele  din  comanda  cu  avizul  de insotire sau factura fiscala primita de la furnizor si cu materialele efectiv sosite, concordanta intre sortimentele si cantitatile de materiale inscrise in factura cu cele primite;

·        receptia   calitativa  se  efectueaza  de  catre  un  specialist.

Daca la receptia valorilor materiale se constata deteriorarea sau lipsa coletelor, nepotriviri calitative fata de datele indicate in documentele insotitoare, se intocmeste Nota de receptie si constatare de diferente. Prin acest document materialele necorespunzatoare calitativ sau in neconcordanta cu comanda sunt respinse la receptie, preluate in custodie si tinute la dispozitia furnizorului.

Primirea avizului de insotire si a facturii fiscale, sosirea transportului si plata facturii se inscriu, in ordine cronologica, in Registrul de comenzi si in Fisa de urmarire a executarii comenzilor.

Daca materialele se primesc in transe sau sosesc inainte de primirea facturii de la furnizor, precum si in cazul in care materialele respective au fost achitate si lasate un timp in custodia furnizorului, pentru consemnarea receptiei, se intocmeste Nota de intrare-receptie .

In cazul in care factura soseste odata cu materialele, receptia valorilor materiale se poate consemna direct pe factura fara a se mai intocmi Nota de intrare-receptie.

Bonul de predare-transfer-restituire este folosit pentru predarea la magazie a produselor, semifabricatelor si a materialelor obtinute din productia proprie, pentru tranzitarea materialelor de la un loc de depozitare la altul in cadrul aceleiasi intreprinderi, precum si pentru restituirea celor neutilizate la sfarsitul perioadei.

Documentele folosite pentru eliberarea stocurilor de active circulante cu privire  la  materialele  pentru  consum  sunt:  Bonul  de  consum si  Fisa  limita  de consum.

Valorile materiale trimise spre prelucrare la terti se elibereaza pe baza Dispozitiei de livrare, Aviz de insotire pe care se face mentiunea “pentru prelucrare la terti”. La inapoierea materialelor se controleaza daca s-a primit cantitatea preluata corespunzatoare, in raport cu normele de consum, iar pe documentele de receptie, pentru o evidenta corecta, se face mentiunea “din prelucrare”.

Livrarea marfurilor si produselor finite catre terti se face pa baza facturii fiscale..

Fisa de magazie  este un document de evidenta operativa a magaziei (depozitului) si se intocmeste separat pentru fiecare fel, calitate sau sortiment de stocuri materiale.

Documentele referitoare la valorile materiale intrate in unitatea patrimoniala (facturi, avize de insotire, nota de intrare-receptie etc.), dupa inregistrarea in fisele de magazie, se predau serviciului (resortului) de aprovizionare. Dupa verificare, avizare si inregistrare in evidenta tehnico-operativa a aprovizionarii, aceste documente se transmit la compartimentul de contabilitate in termenele stabilite de conducatorul compartimentului contabil-financiar.

Documentele primire de iesire a stocurilor din depozite se predau la compartimentul contabilitate.

3.2. Forma de contabilitate folosita

               Forma de contabilitate folosita de societatea High Services International SRL este dubla inregistrare.
               Dubla inregistrare consta in inregistrarea simultata si cu aceeasi suma a unei tranzactii economico-financiara in 2 conturi : 
               - in debit
               - in creditul celuilalt cont.
               Legatura reciproca dintre debitul unui cont si creditul altui cont se stabileste cu ocazia inregistrarii tranzactiei economico-financiare in contabilitatea curenta pe baza dublei inregistrari se numeste : CORESPONDENTA CONTURILOR.
               Primul tip fundamental al dublei inregistrari consta in inregistrarea operatiei economice concomitent in debitul unui cont de activ si in creditul altui cont, de asemenea de activ, insa in partile opuse ale acestora. 
               Al doilea tip fundamental al dublei inregistrari se formeaza pornind de la cea de-a doua modificare bilantiera de structura in pasiv, reprezentata prin ecuatia: 
                                              A = P + x – x 
               Al doilea tip fundamental al dublei inregistrari consta in inregistrarea concomitenta a operatiei economice in creditul unui cont de pasiv si in debitul altui cont, de asemenea, de pasiv.
               Al treilea tip fundamental al dublei inregistrari porneste de la al treilea tip de modificari bilantiere, respectiv modificarea de volum in sensul cresterii, reprezentat de ecuatia
                                              A + x = P + x
               Al treilea tip fundamental al dublei inregistrari consta in inregistrarea concomitenta a operatiei economice in debitul unui cont de active si in creditul unui cont de pasiv.
               Al patrulea tip fundamental al dublei inregistrari porneste de la al patrulea tip de modificari bilantiere, respectiv modificarea de volum in sensul scaderii, reprezentat de ecuatia
                                              A – x = P - x
               Al patrulea tip fundamental al dublei inregistrari consta in inregistrarea concomitenta a operatiei economice in credtul unui cont de active si in debitul unui cont de pasiv.
               Dubla inregistrare a operatiilor economice in conturi determina stabilirea unor importante legaturi reciproce intre conturi. Ea permite verificarea exactitatii inregistrarii operatiilor economice si face sa creasca valoarea informationala a contabilitatii.

3.3.  Aspecte privind contabilitatea financiara
               Conform Legii contabilitatii 82/1991 cu modificarile aduse de OG 70/2004 si Legea 420/2004, aplicabile de la data de 01.01.2005 - publicata in M.O. nr. 993 din 28.10.2004, societatea High Services International SRL organizeaza si conduce contabilitatea proprie, respectiv contabilitatea financiara, potrivit prezentei legi, si contabilitatea de gestiune adaptata la specificul activitatii.

Contabilitatea financiara furnizeaza informatii contabile care sunt destinate utilizatorilor externi: investitorii, creditorii, guvernul sau publicul larg si este concretizata prin situatii financiare numite situatii de sinteza.

In cazul firmei High Services International SRL sunt utilizate echipamente informatice, prin pachetul integrat CONTABILITATE, pentru intocmirea documentelor justificative si pentru prelucrarea si inregistrarea datelor in contabilitate, registrele si formularele privind activitatea financiara si contabila, pot fi adaptate in functie de necesitatile proprii de utilizare, in conditiile respectarii continutului de informatii ale modelelor prevazute in nomenclator.

Administratorul societatii trebuie sa intocmeasca un set de situatii financiare in forma standardizata ce contine: bilant, cont de profit si pierdere, tabloul fluxului de numerar, note explicative.

               Contabilitatea se tine in limba romana si in moneda nationala.
               In cadrul societatii High Services International SRL conducerea contabilitatii este in
partida dubla si se intocmeasc situatii financiare anuale.
               Orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ. 
               Documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitate angajeaza raspunderea persoanelor care le-au intocmit, vizat si aprobat, precum si a celor care le-au inregistrat in contabilitate, dupa caz. 
               Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la societatea High Services International SRL revine directorului economic si contabilului-sef . Aceste persoane au studii economice superioare si raspund impreuna cu personalul din subordine de organizarea si conducerea contabilitatii, in conditiile legii. 
               Contabilitatea imobilizarilor se tine pe categorii si pe fiecare obiect de evidenta. 
               Contabilitatea stocurilor se tine cantitativ si valoric sau numai valoric, in conditiile stabilite de reglementarile legale. 
               Registrele de contabilitate obligatorii sunt: Registrul-jurnal, Registrul-inventar si Cartea mare. Intocmirea, editarea si pastrarea registrelor de contabilitate se efectueaza conform normelor elaborate de Ministerul Finantelor Publice. 
Registrele de contabilitate se utilizeaza in stricta concordanta cu destinatia acestora si se prezinta in mod ordonat si astfel completate incat sa permita, in orice moment, identificarea si controlul operatiunilor contabile efectuate. 
               Pentru verificarea inregistrarii corecte in contabilitate a operatiunilor efectuate se intocmeste balanta de verificare. 
               Registrul-jurnal, Registrul-inventar si Cartea mare, precum si documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitatea financiara se pastreaza in arhiva timp de 10 ani, cu incepere de la data incheierii exercitiului financiar in cursul caruia au fost intocmite, cu exceptia statelor de salarii, care se pastreaza timp de 50 de ani. 
               Situatiile financiare anuale consolidate constituie un tot unitar. Acestea cuprind bilantul consolidat, contul de profit si pierdere consolidat.
3.4. Evidenta contabila a fondurilor proprii si a fondurilor atrase (straine)
               Politica de finantare a societatii TRICORP TRUST SRL este finantarea din fonduri proprii (autofinantarea, cresteri de capital).
               Un alt fond propriu este considerat si capitalul propriu.
               High Services International SRL se dezvolta prin forte proprii, fara a apela la fonduri straine, folosind drept surse o parte a profitului obtinut in exercitiul expirat si fondul de amortizare, urmarind atat acoperirea necesarului de inlocuire  a activelor imobilizate cat si cresterea activelor de exploatare.
               Evidenta contabila a majorarii de capital prin repartizari din profitul net al anului precedent si al exercitiului curent este inregistrata astfel:
               - Cote  din profitul net al exercitiului precedent de 120.000.000 lei repartizate pentru cresterea capitalului social, cu retinerea unui impozit pe dividende de 10% (12.000.000 lei):
                               107                          =            %                                           120.000.000           
„rezultatul reportat”                                 1012                                     108.000.000
                                                     „capital subscris varsat”
                                                                            446                                          12.000.000
                                                             „alte impozite, taxe si 
                                                             varsaminte asimilate” 
               - Cote  din profitul net al anului curent de 180.000.000 lei repartizate pentru cresterea capitalului social, cu retinerea unui impozit pe dividende de 10% (18.000.000 lei):
                               129                          =            %                                           180.000.000           
„repartizare profitului”                                            1012                                      162.000.000
                                                     „capital subscris varsat”
                                                                            446                                          18.000.000
                                                             „alte impozite, taxe si 
                                                             varsaminte asimilate” 

3.5. Contabiliatatea previzionala
Mediul in care actioneaza intreprinderea se bazeaza pe ireversibilitatea timpului si pe incertitudine; “scurgerea timpului este insotita de achizitia continua de informatii care sa reduca incertitudinea”.

In prezent, profesia contabila este tot mai constienta de impactul potential al schimbarilor de mediu asupra capacitatii acesteia de a raspunde, in planul informarii financiare, nevoilor de predictie, dar si de certitudine ale utilizatorilor de informatii financiare. Pentru a raspunde nevoilor utilizatorilor, un raport financiar trebuie:

- sa furnizeze mai multe informatii despre proiecte, oportunitati, riscuri si incertitudini;

- sa se concentreze mai atent asupra factorilor care creeaza valoare pe termen lung, asupra determinantilor non-financiari ai valorii: procese, inovare, resurse umane.

In ultimii ani a devenit din ce in ce mai actuala ideea de contabilizare la valoarea estimata a fluxurilor viitoare de trezorerie pe care acestea le pot aduce intreprinderii, si nu la cost istoric; altfel spus, pentru a reprezenta valoric un activ, se tinde tot mai mult spre contabilizarea veniturilor viitoare decat spre cea a cheltuielilor trecute. Confruntata cu traditionala evaluare in costuri istorice, aceasta tendinta, cel putin pentru inceput, are menirea sa bulverseze atat pe contabilul, cat si pe analistul financiar de formatie clasica.

Din motive de prudenta, evaluarea elementelor specifice pozitiei financiare a intreprinderii la momentul intocmirii situatiilor financiare se realizeaza la valoarea contabila neta, astfel costul istoric este ajustat cu valori rectificative, de natura amortismentelor si provizioanelor pentru depreciere.

3.6. Contabilitatea investitiilor, a mijloacelor fixe si a imobilizarilor financiare. Calculul amortizarii.                                                                                                            Mijloacele fixe, deservesc mai multe exercitii, isi pastreaza forma materiala initiala pana la scoaterea din folosinta, iar includerea uzurii se face prin intermediul amortizarii.

Intrarea in gestiune a mijloacelor fixe se face prin:

-          procurarea de la furnizori

-          aport la capitalul social

-          donatii

-          din productie proprie

-          plusuri la inventar

·        In anul 2005, High Services International SRL  achizitioneaza o masina in valoare de 160.000.000 lei, TVA 19% pe baza de factura. Contravaloarea facturii se acita printr-un ordin de plata 100.000.000 lei iar restul printr-un CEC cu limita de suma.

*       a) achizitionarea masinii conform facturii

%                     =                     404                                                                 190.400.000

2133                           „Furnizori de imobilizari”                                       160.000.000

„mijloace de transport”

            4426                                                                                                           30.400.000

„TVA deductibila”                              

            b) achitarea furnizorului

            404                  =                     %                                                               190.400.000

„Furnizori de imobilizari”                 5121                                                                    100.000.000

                                               „Conturi la banci in lei”

5126                                                                 90.400.000

„ Carnete de cecuri cu limita de suma”

Iesirea din gestiune a mijloacelor fixe se face prin:

-          prin casare

-          complet amortizate

-          incomplet amortizate

-          vandute (complet amortizate, incomplet amortizate)

-          lipsuri si imputate, incomplet amortizate.

Amortizarea mijloacelor fixe poate fi:

a)      amortizare lineara: consta in calcularea si repartizarea uniforma a valorii de intrare a mijloacelor fixe pe durata de functionare a acestora

b)      amortizare degresiva: presupune multiplicarea cotelor de amortizare lineara cu coeficient prevazut de lege astfel:

-          pentru durata de 1 – 5 ani: 1.5

-          pentru durata de 5 – 10 ani: 2

-          peste 10 ani: 2.5

c)      amortizare accelerata: consta in calcularea, in exercitiul financiar in care imobilizarile corporale intra in activul societatii, a unei amortizari in limita prevazuta de lege din valoarea de intrare a acestora. In exercitiile urmatoare, amortizarea se calculeaza dupa regimul amortizarii lineara.

In cazul societatii High Services International SRL, amortizarea este calculata pentru a diminua costul utilizand metoda liniara de amortizare pe durata de functionare a mijloacelor fixe si a componentelor lor, care sunt contabilizate separat.

Duratele estimate, pe grupe principale de imobilizari, sunt urmatoarele:

-          Constructii  -  40 ani

-          Instalatii si utilaje – 5-12 ani

-          Mijloace de transport – 5 ani

-          Mobilier, aparatura de birou si altele – 3-5 ani

·        Societatea High Services International SRL vinde conform facturii masina a carei valoare de inventar este 190.400.000 lei, amortizata in proportie de 20%, adica 38.080.000 lei, pretul de vanzare este de 180.000.000 lei.

a)      inregistrarea vanzarii conform facturii

461                  =                     %                                                   214.200.000

„debitori diversi”                                             7721                                                   180.000.000

                                                  „venituri din cedarea activelor”

                                                                       4427                                                     34.200.000

                                                           „ TVA colectata”

b)      iesirea din gestiune a mijlocului fix

%                    =                     2133                                                   190.400.000   

2815                                                       „mijloace de transport”                       

„amortizarea mijloacelor                                                                                  38.080.000

de transport

6721                                                                                                                                                                             152.030.000

„cheltuieli privind

activele cedate”

c)      se incaseaza factura prin banca

5121                =                           461                                               214.200.000           „ conturi la banci in lei”               „debitori diversi”

d)      se inchid conturile de cheltuieli si venituri

121                  =                     6721                                                   152.030.000               152.030.000

            „profit si pierdere”                   „cheltuieli privind

activele cedate”

                        7721                =                     121                                                     180.000.000               180.000.000

            „venituri din cedarea     „ profit si pierdere”

            activelor”

3.7. Contabilitatea stocurilor

In contabilitate, stocurile sunt reflectate astfel:

·        valoric, in contabilitatea sintetica;

·        cantitativ si valoric, cu unele exceptii, in contabilitatea analitica;

·        cantitativ, in evidenta operativa de la locurile de depozitare.

Preturile folosite la evaluarea activelor circulante inregistrate in contabilitate se numesc preturi de inregistrare. Ele pot diferi in functie de optiunea unitatilor patrimoniale si de natura stocurilor si productiei in curs de executie. Astfel:

  • Materiile prime, materialele consumabile, obiectele de inventar, ambalajele si baracamentele achizitionate din afara unitatii pot fi reflectate in contabilitate la costul de achizitie, pretul standard sau pretul de facturare al furnizorului.

·        Costul de achizitie folosit la inregistrarea intrarii stocurilor respective in contabilitate este format din pretul de facturare al furnizorului, taxele si ambalajelor nerecuperabile, cheltuielile de transport-aprovizionare si alte cheltuieli incluse in factura furnizorului. Un asemenea pret devine cost istoric si va fi luat in considerare la eliberarea stocurilor in cauza de la locurile de depozitare. Intrucat costul de achizitie, devine pret de inregistrare in contabilitate chiar pentru aceleasi sortimente, difera de la o perioada la alta in functie de marimea preturilor de livrare practicate de furnizori sau volumul cheltuielilor de transport-aprovizionare, se ridica problema preturilor unitare care trebuie practicate la iesirea stocurilor in cauza de la locurile de depozitare.

In cadrul societatii High Services International SRL, stocurile sunt inregistrate la pretul de achizitie. Costul stocurilor se bazeaza pe principiul FIFO (primul intrat – primul iesit) sau costul mediu ponderat si include cheltuielile ocazionate de achizitia acestora si aducerea in locatia curenta.

·        Societatea High Services International SRL achizitioneaza marfuri de la furnizor la cost de achizitie de 22.000.000 lei, TVA 19% (4.180.000 lei) , adaus comercial 30% (6.600.000 lei), TVA la vanzare 19% (5.434.000 lei), pret de vanzare cu amanuntul 34.034.000 lei.

a)      receptia marfurilor de la furnizor, conform facturii

      %                    =                     401                                                                 26.180.000

371                             „furnizori”                                            22.000.000

„marfuri”                     

      4426                                                                                        4.180.000

„TVA deductibila

            b) se inregistreaza adausul comercial si TVA aferent marfurilor achizitionate

            371                  =                     %                                            12.034.000                

„marfuri”                                             378                                                                 6.600.000

                                               „diferente de pret

                                               la marfuri”

                                                           4428                                                               5.434.000

                                               „TVA neexigibila”

c)vanzarea marfurilor prin magazinul cu amanuntul

            5311                =                     %                                34.034.000

„casa in lei”                                         707                                                     28.600.000

                                               „venituri din vanzarea

                                               marfurilor”

                                                           4427                                                     5.434.000

                                               „TVA colectata”

            d) descarcarea gestiunii magazinului cu valoarea marfurilor vandute

            %                    =                     371                                                     34.034.000

                                                           „marfuri”

            607                                                                            22.000.000

„cheltuieli privind                                            

marfurile”

            378                                                                              6.600.000

„diferente de pret la marfuri”

            4428                                                                          5.434.000

„TVA neexigibila”

3.8. Contabilitatea decontarilor cu terti.

In cazul societatii High Services International SRL operatiile privind datoriile fata de terti sunt:

-          operatii privind datoriile comerciale (achizitii de la furnizori: marfuri, materiale consumabile; furnizare energie electrica, termica, etc.)

-          operatii privind datoriile salariale, sociale si asimilate

-          operatii privind datoriile fiscale si asimilate (impozitul pe profit, TVA, impozit pe salarii

-          alte datorii fata de bugetul statului (impozite, taxe si varsaminte asimilate)

·        Pentru furnizarea energiei electrice, societatea High Services International SRL acorda furnizorului un avans de 10.000.000 care se regularizeaza ulterior la achitarea facturii care este de 50.000.000 lei, TVA 19%. Furnizorul accepta un bilet la ordin pentru decontarea diferentei de plata.

a)      acordarea unui avans furnizorului de energie electrica:

            %                    =                     5121                                                               11.900.000     

            409                             „conturi la banci in lei”              10.000.000

„furnizori-debitori”

            4426                                                                                      1.900.000

„TVA deductibila”

b)      inregistrarea facturii de energie electrica:

            %                    =                     401                                                                 59.500.000     

            605                             „furnizori”                                            50.000.000

„cheltuieli privind

energia si apa” 

            4426                                                                                        9.500.000

„TVA deductibila”

c)      regularizarea avansului acordat:

            %                    =                     409                                                                 10.000.000

            401                             „furnizori-debitori)                               11.900.000

„furnizori”

            4426                                                                                        1.900.000

„TVA deductibila

d)      acceptarea de catre furnizor a unui bilet la ordin entru decontarea diferentei de plata:

            401                  =                     403                                         47.600.000      47.600.000

„furnizori”                                            „efecte de platit”

            e) la scadenta, biletul la ordin se deconteaza:

            403                  =                     5121                                       47.600.000      47.600.000

„efecte de platit”                                  „conturi la banci in lei”

Operatiile privind creantele sunt:

-          creante in legatura cu clientii

-          creante in legatura cu personalul

-          TVA de recuperat de la buget

-          Alte creante privind bugetul statului

·        Societatea High Services International SRL  vinde produse finite (calculatoare) pe credit comercial. Valoarea facturii la pret de vanzare 50.000.000 lei, TVA 19%, incasarea se face in contul curent la banca. Pretul de inregistrare al produselor 40.000.000 lei.

a)      inregistrarea facturii pentru vanzarea produselor:

            411                  =                     %                                            59.500.000

„clienti”                                               701                                                                 50.000.000

                                               „venituri din vanzarea

                                               produselor finite”

                                                           4427                                                                 5.900.000

                                               „TVA colectata”

b)      incasarea facturii prin banca”

            5121                =                     411                                         59.500.000      59.500.000„conturi la banci in lei”              „clienti”

                 c) se descarca gestiunea de produsele finite

            711                  =                     345                                         40.000.000      40.000.000

„venituri din                  „produse finite”

productia stocata”

           

Toate aceste operatiuni se efectueaza cu ajutorul dispozitivelor de plati / incasari: ordin de plata (OP), CEC, chitanta, bon fiscal, bilet la ordin, etc

3.9. Contabilitatea trezoreriei agentului economic

            Contabilitatea trezoreriei cuprinde totalitatea fluxurilor financiare. Cuprinde investitiile financiare pe termen scurt..

            Trezoreria cuprinde ansamblul lichiditatilor monetare si a echivalentelor de numerar de care dispune o unitate pentru a face fata platilor scadente.

Lichiditatile monetare reprezinta mijloace banesti efective: numerar prin casierie (anexa 16), disponibil din banca, avans de trezorerie.. Echivalentele de numerar cuprind valori de incasat (efecte comerciale, cecuri, titluri de plasament: actiuni obligatiuni si alte valori, timbre fiscale, postale bonuri valorice, de combustibil, de alimente.

            Documentele privind trezoreria societatii High Services International SRL sunt: registrul de casa, dispozitie de plata/incasare, chitanta, monetarul, cecul ,OP , biletul la ordin, cambia, extras de cont .

Contabilitatea se tine cu ajutorul conturilor din clasa 5.

            Plati prin casierie:

a) depunerea numerarului la banca

            5121                =                     5311                           50.000.000                 50.000.000

„conturi la banci in lei”  „ casa in lei”

b) plata salariilor la lichidare

            421                  =                     5311                           30.000.000                 30.000.000

„personal-renumeratii               „casa in lei”

Datorate”

c) plata chiriei pe luna curenta

            612                  =                     5311                           5.000.000                  5.000.000

„cheltuieli cu redeventele,                     „casa in lei”

locatiile de gestiune

si chiriile

3.10 Contabilitatea veniturilor si cheltuielilor

Structura cheltuielilor societatii High Services International SRL este:

-          cheltuieli cu costul marfurilor

-          cheltuieli cu chirii (doua din spatiile in care functioneaza computer-shop-urile fiind inchiriate)

-          cheltuieli postale si de telecomunicatii (telefonie fixa, mobila, internet)

-          cheltuieli cu transportul marfurilor (exista contracte incheiate cu diverse firme de curierat rapid, transporturi necesare in cazul expedierilor in alte locatii atunci cand nu se efectueaza prin mijloace proprii)

-          cheltuieli cu salariile si asigurarile sociale

-          cheltuieli cu combustibilul si intretinerea autototurismelor aflate in patrimoniul societatii

-          cheltuieli cu amortizarea mijloacelor fixe si cheltuieli cu obiecele de inventar.

Structura veniturilor societatii High Services International SRL este:

-          venituri din vanzarea marfurilor – acestea avand ponderea cea mai importanta in cifra de afaceri a firmei

-          venituri din prestari servicii.

3.11. Situatii financiare anuale. Bilantul si contul de profit si pierdere. Lucrari contabile de inchidere a exercitiului financiar.

            Societatea High Services International SRL intocmeste situatiile financiare anuale simplificate, conform OMF 306/26 februarie 20002. Situatiile financiare sunt intocmite in lei si exprimate in mii lei.

            Situatiile financiare anuale cuprind:

-          bilantul

-          contul de profit si pierdere

-          situatia modificarilor capitalului propriu

-          situatia fluxurilor de trezorerie

-          politici contabile si note explicative

Situatiile financiare anuale ofera o imagine fidela a pozitiei financiare, performantei, modificarilor capitalului propriu si fluxurilor de trezorerie ale societatii pentru respectivul exercitiu financiar.

Pentru intocmirea situatiilor financiare se au in vedere o serie de lucrari premergatoare inchiderii exercitiului financiar. Acestea constau din:

a)      intocmirea balantei de verificare inainte de inventariere

b)      inventarierea generala a patrimoniului

c)      inregistrarea operatiunilor de regularizare:

-          inregistrarea diferentelor constatate la inventariere

-          inregistrarea unor operatiuni privind amortizarile

-          inregistrarea operatiunilor privind provizioanele pentru deprecieri si riscuri si cheltuieli

-          inregistrarea diferentelor de curs valutar aferente disponibilitatilor creantelor si datoriilor in valtuta

-          inregistrarea operatiunilor privind cheltuielile in avans  

d)      determinarea rezultatului exercitiului si repartizarea acestuia

e)      intocmirea balantei de verificare finala

f)        intocmirea situatiilor financiare anuale

IV. ACTIVITATEA DE MARKETING

4.1. Organizarea activitatii de marketing, sfera atributiilor compartimentului de marketing.

Marketingul este un proces social si managerial prin care indivizi si grupuri de indivizi obtin ceea ce le ete necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse avand o anumita valoare. Definitia de mai sus cuprinde urmatoarele concepte de baza: nevoi, dorinte si cereri; produse; valoare, cost si satisfactie; schimb, tranzactii si relatii; piete; marketing si marketeri. Acestea sunt redate grafic in figura.

                                                          

Conducerea activitatii de marketing presupune previzionarea, organizarea si coordonarea ei cu celelalte activitati ce se desfasoara in cadrul societatii, dar si antrenarea intregului personal la insusirea si adoptarea opticii de marketing, precum si controlul modului de infaptuire a politicii de marketing elaborata.

Ca proces, organizarea activitatii de marketing urmareste ordonarea actiunilor ce se desfasoara in scopul realizarii obiectivelor stabilite permitand definirea si delimitarea functiunii de marketing si a componentelor ei: activitati, atributii si sarcini.  Ca structura, organizarea urmareste gruparea activitatilor, atributiilor si sarcinilor, pe baza anumtor criterii si repartizarea acestora, in scopul infaptuirii lor, pe grupe de lucru si persoane in vederea asigurarii in cele mai bune conditii a infaptuirii obiectivelor fixate.

          Atributiile compartimentului de marketing sunt:

-          studiaza nevoile si dorintele clientilor din cadrul unor segmente de piata bine definite.

-          Aloca efortul de marketing in functie de rentabilitatea potentiala pe termen lung a segmentelor de piata vizate.

-          Elaboreaza oferte atragatoare pentru fiecare segment vizat.

-          Evalueaza imaginea firmei si gradul de satisfacere a clientului.

-          Aduna si evalueaza, in mod permanent, idei privitoare la produse noi, la imbunatatirea produselor aflate in fabricatie si la serviciile destinate sa satisfaca nevoile clientilor.

-          Exercita influenta asupra tuturor compartimentelor si asupra tuturor angajatilor companiei, incercand sa-i determine sa puna clientul in centrul gandirii si al practicilor.

          In cadrul societatii High Services International SRL activitatea de marketing se desfasoara intr-un compartiment specializat – compartimentul de marketing.

Compartimentul de marketing alaturi de celelalte este subordonat conducatorului societatii. In compartimentul de marketing sunt concentrate toate activitatile de marketing, care se reflecta direct in eficienta activitatii societatii.

 

4.2. Politica de produs a agentului economic; gama sortimentala, alternative strategice in politica de produs.

Ce este un produs? Produsul este orice lucru care poate fi oferit pe o piata in scopul captarii interesului, al achizitionarii, utilizarii sau consumului si care poate satisface o dorinta sau o nevoie.

De regula, marketerii clasifica produsele in functie de caracteristicile acestora, fiecare tip de produs avand o strategie specifica. In figura de mai jos sunt prezentate principalele clasificari ale bunurilor comercializate de High Services International SRL, precum si implicatiile lor asupra strategiei de piata.

In procesul de elaborare a strategiei de marketing pentru un produs, societatea High Services International SRL a adoptat o decizie cu privire la adoptarea marcii produsului. Marca reprezinta o componenta esentiala a strategiei de produs. O marca se identifica cu vanzatorul sau producatorul bunului.. Marca este o promisiune a vanzatorului de a oferi in permanenta cumparatorilor anumite produse, avantaje, servicii. Marcile cele mai bune garanteaza calitatea bunurilor si serviciilor.

            Strategia de politica de produs se refera la:

-          modificarile si dimensiunile gamei de produse

-          nivelul calitativ al produselor

-          gradul de inoire al produselor

4.3. Politica de pret, strategii de preturi adoptate de agentii economici, agentul economic, logistica marfurilor, variante de strategii de distributie.

Pretul este singura cmponenta a mixului de marketing care produce venituri, celelalte componente necesitand numai cheltuieli. Pretul este de asemenea, un element foarte flexibil al mixului, putand f modificat foarte rapid, spre deosebire de caracteristicile unui produs si activitatea de distributie.

In cadrul firmei High Services International SRL  conducerea este cea care stabileste obiectivele si politicile generale refertoare la preturi si aproba acele preturi propuse de catre sefi situati pe scari ierarhice inferioare.

Prin stabilirea unui anumit nivel al pretului, firma realizeaza realizarea urmatoarelor obiective:

a) obiective financiare: maximizarea profitului, rentabilitate, realizarea unei cifre de afaceri sau a unui volum de vanzari maxim

b) obiective comerciale:  cota de piata, lupta impotriva concurentei, promovarea unei game de produse

Metoda adaosului este metoda de calculare a pretului adoptata de High Services International SRL. In primul rand exista o mai multa siguranta asupra costurilor decat asupra cererii. Legand pretul de cost, se simplifica propria munca de stabilire a pretului, nefiind nevoiti sa o modifice de fiecare data cand are loc o schimbare a cererii., In al doilea rand, folosind aceasta metoda de calcul, preturile tind sa fie aceleasi. In acest fel, concurenta in sfera preturilor este mica. In al treilea rand multi sunt convinsi ca aplicarea acestei metode corespunde in mai mare masura atat nevoilor cumparatorilor, cat si vanzatorilor.

4.4. Politica promotionala; structura si modalitatile de realizare a activitatii promotionale; evaluarea acesteia.

            Politica de promovare este o comunicare a intreprinderii moderne cu mediul extern, adica cu piata, care presupune o informatie a consumatorilor potentiali si a intermediarilor precum si actiuni specifice de influentare a comportamentului de cumparare si consum in scopul sprijinirii procesului de vanzare.

            Politica de promovare este componenta cea mai costisitoare a strategiei de marketing.

In elaborarea programului de publicitate, managerii de marketing ai societatii High Services International SRL au inceput cu identificarea pietei-tinta si a motivelor de cumparare ale consumatorului. Apoi s-a trecut la luarea celor cinci decizii fundamentale, cunoscute sub numele de cei cinci M:

·        Care sunt obiectivele publicitatii? (misiunea)

·        Cat de multi bani pot fi cheltuiti? (bani=money – engl.)

·        Ce mesaj trebuie lansat? (mesajul)

·        Ce mijloace de comunicare trebuie folosite? (mijloacele)

·        Cum trebuie evaluate rezultatele? (masurare)

Principalele instrumente de promovare, adoptate de High Services International SRL sunt:

·        CATALOGUL. Aceste cataloage prezinta produsele pe categorii de sortimente. Cataloagele sunt distribuite direct din magazin sau sunt trimise prin posta.

·        CUMPARAREA PRIN MIJLOACE ELECTRONICE. Aceasta metoda presupune utilzarea calculatoarelor personale prin intermediul carora  se poate obtine accesul la internet si se pot analiza caracteristicile si preturile tuturor produselor disponibile, indica locul de unde pot fi cumparate.

·        TARGURI SI MANIFESTARI COMERCIALE. In domeniul calculatoarelor se organizeaza anual CERF, la care participa peste 200 de firme. Targurile ajuta firmele sa intre in contact cu mlti clienti la care nu pot ajunge prin intermediul fortelor de vanzare.

Evaluarea rezultatelor promovarii se face prin studierea schimbarilor survenite in constientizarea/cunoastere/atitudinea fata de produs. Impactul asupra vanzarilor si profitului reprezinta cel mai satisfacator indicator.

4.5. Negocierea contractelor comercilae de vanzare-cumparare

Vanzarea-cumpararea este o operatiune comercial care inlesneste si face posibil schimbul marfurilor. Marea majoritate a actelor de comert se afla in legata cu contractul de vanzare-cumparare. Astfel, High Services International SRL a incheiat urmatoarele contracte de vanzare-cumparare:

-          Contracte de vanzare-cumparare incheiate cu societati care cumpara periodic marfa

-          Contract de vanzare-cumparare cu societatile de transport cae fac posibila circulatia marfurilor in tara.

-          Contract de vanzare-cumparare cu societati de asigurari care garanteaza realizarea echivalentului marfurilor care au fost distruse sau furate.

Aceste contracte de vanzare-cumparare au fost negociate de conducerea societatii High Services International SRL.

V. CONCLUZII

Pentru a acoperi unele aspecte semnalate ca probleme critice vor trebui sa existe preocupari pe linia :

* simplificarii administrative ;

* managementului electronic al documentelor ;

* cooperarilor intercompartimentale ;

* bugetarii pe programe ;

* introducerii unor instrumente de evaluare a satisfactiei cetateanulu ;

* introducerii unor instrumente de standardizare, a unui « cod al calitatii » ;

* generalizarii certificarii calitatii activitatii/serviciului ;

* accesului la finantari externe.

* implementarea unor metode mai eficiente de a realiza forta managementului fortei de vanzare, al reclamei comerciale, al promovarii vanzarilor si al distributiei.

* asistenta personalului angrenat in activitatea de marketing, astfel incat eficientya acestei activitati sa creasca.

 VI.  Bibliografie:

·        Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1850/2004 privind registrele si formularele financiar-contabile M. Of. nr. 23 bis din 7 ianuarie 2005;

·        Ordinul ministrului finantelor publice nr.306/2012 pentru aprobarea

·        Reglementarilor contabile simplificate, armonizate cu directivele

·        europene. M. Of. nr. 279 din 25 aprilie 2002;

·        Ordinul ministrului finantelor publice nr. 94/2001 pentru aprobarea

·        Reglementarilor contabile armonizate cu Directiva a IV-a a

·        Comunitatilor Economice Europene si cu Standardele Internationale de

·        Contabilitate M. Of. nr. 85 din 20 februarie 2001;

·        Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2264/2001 pentru aprobarea

·        modelelor formularelor specifice cu regim special privind activitatea

·        financiara si contabila si normelor privind intocmirea si utilizarea

·        acestora. M.O. nr. 136 din 21 februarie 2002.

·        Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale. Republicata M. Of. nr. 1066 din 17 noiembrie 2004.

·        Legea contabilitatii nr. 82/1991. Rep. M. Of. nr. 48 din 14 ianuarie 2005.

·        OMFP nr.1827/2003 privind modificarea si completarea unor reglementari in domeniul contabilitatii. M. Of. nr. 53 din 22 ianuarie 2004.

·        OMFP nr. 1775/2004 privind unele reglementari in domeniul contabilitatii

·        OMFP nr. 1088/2004 pentru aprobarea Precizarilor privind reflectarea in contabilitate a unor operatiuni referitore la acoperire pierderii contabile.


loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5639
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site