Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Reguli de functionare a conturilor

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Contabilitatea rezervelor intreprinderii
Gruparile de intreprinderi in practica internationala
CHELTUIELILE BANCARE
Situatiii financiar-contabile
Considerente generale privind auditul financiar
Principii contabile
CONTINUTUL SI STRUCTURA ACTIVELOR IMOBILIZATE
Proiect contabilitate
Lucrare de Disertatie - TRATAMENTUL CONTABIL AL VENITURILOR DIN ACTIVITATI CURENTE CONFORM IAS 18 -Studiu de caz pe SC Amiral Investment SRL-
Contabilitatea T.V.A-ului

TERMENI importanti pentru acest document

reguli de functionare a conturilor : : care sunt regulile de functionarea a conturilor contabile : soldul elementelor de activ si pasiv : :

Reguli de functionare a conturilor

            Regulile de functionare a conturilor au drept scop sa stabileasca partea contului (debit sau credit) in care urmeaza sa se inregistreze soldul initial existent in fiecare cont la deschiderea acestuia, modificarile (cresteri sau micsorari) valorii elementului la care se refera contul, determinate de tranzactiile, evenimentele, operatiile economice si soldul final al conturilor existent la inchiderea acestora. Acestea au ca punct de plecare bilantul cu structurile sale (active, capitaluri si datorii) si cele doua principii de baza ale contabilitatii: dubla reprezentare si dubla inregistrare.

            In capitolul al doilea s-a aratat ca activele sunt dispuse in partea stanga a bilantului, iar pasivele sunt dispuse in partea dreapta a bilantului. Va amintiti? Astfel, activele pot fi „gandite” ca „parti de stanga”, iar pasivele pot fi gandite ca „parti de dreapta”. Pozitia opusa a celor doua categorii ale bilantului (activ si pasiv) face ca regulile de functionare a celor doua feluri de conturi sa fie de sens opus.

v     Reguli de functionare

            1. Prima regula care trebuie retinuta este aceea ca toate conturile de activ incep sa functioneze prin a se debita (partea stanga a contului) si se debiteaza cu soldul initial al conturilor de activ; conturile de pasiv incep sa functioneze prin a se credita (partea dreapta a contului) si se crediteaza cu soldul initial al conturilor de pasiv.

            2. A doua regula importanta este aceea ca toate conturile de activ inregistreaza in debit cresterile (intrarile) elementelor de activ, iar toate conturile de pasiv inregistreaza in credit cresterile (intrarile) elementelor de pasiv.

            3. A treia regula care trebuie tinuta minte este aceea ca toate conturile de activ inregistreaza in credit (partea dreapta a contului) micsorarile elementelor de activ, iar conturile de pasiv inregistreaza in debit (partea stanga a contului) micsorarile (iesirile) elementelor de pasiv.
            4. A patra regula de functionare a conturilor este aceea ca toate conturile de activ au totdeauna sold final debitor sau sunt soldate (echilibrate, balansate), iar toate conturile de pasiv au totdeauna sold final creditor sau sunt soldate (echilibrate, balansate).

            Regulile de functionare a conturilor sunt ilustrate in figura 3.4.

Fig. 3.4.

            Marea majoritate a conturilor functioneaza dupa regulile enuntate mai sus. Sunt insa si conturi care au un comportament variabil in ceea ce priveste soldul final. Dupa soldul pe care-l prezinta la sfarsitul perioadei de gestiune, conturile pot fi de doua feluri: conturi monofunctionale si conturi bifunctionale.

            Conturile monofunctionale sunt conturile care la sfarsitul perioadei de gestiune prezinta un singur fel de sold, debitor sau creditor. Ele sunt totdeauna numai conturi de activ sau numai conturi de pasiv.

            Conturile bifunctionale sunt conturile care, la un moment dat, pot avea fie sold debitor (se incadreaza in categoria conturilor de activ), fie sold creditor (se incadreaza in categoria conturilor de pasiv).


loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 898
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site