Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


PIETELE FINANCIARE

Economie



+ Font mai mare | - Font mai mic



PIETELE FINANCIARE

1. CAPITAL SI CAPITAL FINANCIAR



1.1 Formula generala a capitalului

Circulatia marfurilor este punctul de plecare al capitalului. Productie de marfuri si circulatie dezvoltata a marfurilor, comert, iata premisele istorice in care ia nastere capitalul. Comertul mondial si piata mondiala inaugureaza in secolul al XVI-lea istoria moderna a capitalului.

Daca facem abstractie de continutul material al circulatiei marfurilor, de schimbul de valori de intrebuintare, si nu privim decat formele economice pe care le genereaza acest proces, gasim ca produsul lui ultim sunt banii. Acest produs ultim al circulatiei marfurilor este prima forma de manifestare a capitalului.

Din punct de vedere istoric, capitalul se opune pretutindeni proprietatii funciare in primul rand sub forma de bani, de avutie in bani: capital comercial si capital camataresc. Nu este insa nevoie sa ne intoarcem la istoria formarii capitalului, pentru a vedea ca banii sunt prima sa forma de manifestare. Fenomenul se repeta zilnic inaintea ochilor nostri. Si in prezent, orice capital nou apare pentru prima oara pe scena, adica pe piata, indiferent daca este vorba de piata de marfuri, de piata muncii sau de cea de bani, sub forma de bani, bani care, prin anumite procese, urmeaza sa se transforme in capital.

Banii in forma de bani si banii in forma de capital nu se deosebesc, in primul rand, decat prin formele lor diferite de circulatie.

1. Finantele internationale

 

Relatiile de natura financiara, de credit si monetare s-au amplificat pe plan international, consolidandu-se prin formarea economiei mondiale in cadrul careia are loc miscarea valorii intre natiuni sub forma fondurilor financiare, de credit si al creantelor mijlocite de semnele monetare. In relatiile economice dintre natiuni, legaturile economice de export cunosc trei procese: 1) procesul de evaluare prin care, cu ajutorul unui etalon monetar international sau cu statut international, se creeaza informatia de pret international pentru bunurile exportate; 2) procesul de repartitie prin care se finanteaza sau se crediteaza importatorul pentru a inlesni miscarea bunurilor de la exportator la importa-tor; 3) procesul de plata prin care, folosindu-se mijloacele de plata internationale, se sting obligatiile determinate de export prin incasarea contravalorii bunurilor exportate de catre exportator. Prin urmare, activitatea financiar-monetara internationala cuprinde actiuni de evaluare, de repartitie si de credit si actiuni de plata ce au loc intre tari.

Cercetarile recente imbina teoriile ce stau la baza relatiilor financiar-monetare internationale cu politicile monetare si tehnicile financiare nationale. Intr-o noua conceptie si analiza, Henri Bourguinat[2] rastoarna vechea ordine: de la national - la inter-national, introducand-o pe aceea "de la international - la national". Aceasta abordare pare valabila deoarece, inainte, sfera de cuprindere a relatiilor financiar-monetare internationale se limita la nivelul fluxului de plati, uneori anexand si problematica miscarilor de capitaluri, in vreme ce instrumentele de analiza utilizate (multiplicatorul extern, elasticitatea etc.) erau simple extensii ale celor utilizate pe plan national, modelele de echilibru intern fiind aplicate si la relatiile financiare internationale.

Finantele internationale reprezinta astazi "o retea din ce in ce mai densa de operatiuni de vanzare-cumparare sau de credit-imprumut, cu caracter speculativ si de acoperire, care transcende frontierele nationale si deasupra carora se organizeaza, in consecinta, o adevarata megapiata financiara mondiala"

Astazi, asadar, finantele internationale cuprind:

a) pietele financiare internationale;

b) bancile internationale;

c) finantele intreprinderilor internationale;

d) investitiile internationale de portofoliu.

 


Transformarea finantelor internationale in epoca moderna s-a datorat cresterii interdependentei dentei spatiilor financiare nationale, interconexiunii burselor de valori, politicii solidare a
dobanzilor, proliferarii instrumentelor financiare noi care permit trecerea de la o moneda la alta, dupa cum anticipeaza operatorii, precum si altor fenomene care au dus, in final, la nasterea unei piete financiare globale, guvernata de propriile sale legi si dispunand de o structura ierarhizata si tot mai integrata. Aspectul integrarii insusi a cunoscut o componenta verticala, prin interconectarea si comunicarea neintrerupta intre pietele monetare, financiare si de schimb, devenite simple compartimente ale pietei globale, precum si o componenta orizontala ca urmare a deschiderii spatiilor financiare nationale.

Rolul si tendintele pietei financiare


Structurile financiare si bancare au cunoscut, incepand cu anii '80 si '90 ai secolului trecut, o cvadrupla explozie - la nivel juridic, geografic, structural si tehnic.

1. Dereglementarea

Miscarea internationala de deregulation (dereglementare) a izbucnit in Statele Unite, ca urmare a ideilor si politicii economice ale presedintelui Reagan. Ea a condus, incepand cu anul 1981, la crearea a numeroase produse si tehnici, in special, in domeniul bancar si financiar, propagandu-se in toate tarile industrializate unde, in fata acerbei concurente internationale, a condus la modernizarea structurilor rigide: au fost reformate bursele; au fost autorizate produse financiare existente mai inainte pe europiata, dar interzise in Marea Britanie, Franta, Germania si Japonia; au fost introduse obligatiunile cu rata variabila; s-au creat peste tot piete de financial futures (piete la termen de instrumente financiare) si optiuni. "In cinci ani, lumea financiara internationala a evoluat mai mult decat in cincizeci; autoritatile tarilor industrializate refuzasera pana atunci orice reforma profunda, domeniul financiar parand ca necesita un anumit conformism - parere total gresita, un respect al traditiilor, chiar daca finantele moderne sunt, inainte de toate, oportuniste."

Mondializarea

Datorate probabil dereglementarii, finantele devin mondiale - fara frontiere. Dereglementarea - scoaterea progresiva a controlului schimburilor - permite miscarea capitalurilor catre locurile cele mai avantajoase, cu riscul de a face rapid arbitraje daca ele se schimba. De exemplu, mondializarea a permis utilizarea foarte larga a swapsurilor4 de catre intreprinderi sau, ca in cazul Statelor Unite, gestionarea fondurilor de pensii prin investitii in afara tarii. Pietele financiare au inceput sa functioneze 24 de ore pe zi astfel ca, un european, poate trata seara cu New York-ul si dimineata cu Tokyo. Orientarea catre cotatiile continue va determina, poate, ca finantistii sa lucreze ca muncitorii din uzine, in trei schimburi pe zi.

3. Globalizarea

Intrucat pietele de capitaluri erau compartimentate, erau necesare decizii chiar de la inceputul investitiei: prima decizie se referea la durata imprumutului - piata monetara pe termen scurt sau piata monetara pe termen mediu sau lung. A doua decizie indispensabila se referea la natura produselor - fie credite, fie emisiune de valori mobiliare. Integrarea pietelor intr-o megapiata de capital, unde notiunile de durata si natura devin nesemnificative, face ca, de exemplu, obligatiunile, care in mod traditional sunt pe termen mediu si lung, sa-si scurteze durata pe europiete, fiind acum cuprinsa intre un an si "perpetuitate" (perpetual bonds) sau, invers, certificatele de depozit, emise, in trecut, pe cateva luni, sa fie emise, in prezent, pe mai multi ani. Alte exemple sunt date de creditele pe termen scurt, care acum sunt sistematic reinnoite, devenind substitute ale produselor pe termen lung, de produsele hibrid, semicredite, semivalori mobiliare reprezentand noi active financiare, care nu mai corespund definitiilor clasice - ele minimizeaza riscul asumat de detinator sau maximizeaza perspectivele de castig.

Conform Comisariatului general, globalizarea "este un fenomen care denota o integrare completa, in acelasi timp temporala si spatiala, a diverselor componente ale sistemului financiar international: intre operatiuni pe termen scurt si operatiuni pe termen lung, intre operatiuni sigure si cele conditionate, intre piete interne si internationale. Globalizarea se bazeaza, in mare masura, pe un proces foarte complicat de dezintegrare si de recombinare sau de redistributie a principalilor parametri caracteristici activelor financiare".

4. Inovarea permanenta

Inovatiile financiare, desi nu intotdeauna justificate, se datoreaza unor ratiuni comerciale si prac-tice. Inovatia permanenta se afla si la originea unor reale sofisticari, facand, din ce in ce mai necesara, recurgerea la specialisti, in finante, in general, si in multiple specializari ale acesteia, in special (specialisti in optiuni, finantari, futures).

In principal, doua consecinte decurg din inovatia permanenta: evolutia indispensabila a manie-relor de a proceda si a strategiilor de adoptat de catre institutiile bancare si financiare pentru a-si mentine activitatea si emergenta a noi riscuri micro si macroeconomice care conduc, uneori, la adopta-rea de reglementari prudentiale, diminuand fenomenul de dereglementare.

Titrizarea este traducerea expresiei americane securitisation; security care inseamna valoare mobiliara. Ea consta in inlocuirea vanzarii de credite prin emisiunea si plasarea titlurilor negociabile.

Dezintermedierea bancara in circuitul finantarii, consecinta directa a titrizarii, este opusa intermedierii, care facea din banci singura legatura posibila intre detinatorii de resurse (imprumutantii) si cei care au nevoie de aceste resurse (imprumutatii), care recurg la credite. In prezent, banca nu mai este un intermediar indispensabil pentru finantarea intreprinderilor (wholesale market sau piata intreprinderilor), ci trebuie sa se reorienteze catre activitatile de prestari de servicii, privilegiind clientela privata (retail market sau piata particularilor) si infruntand o noua concurenta internationala.

Inovatia financiara

Revenind la inovatia financiara, trebuie spus ca ea apare:

a) ca o necesitate Dupa cum am mai aratat, de-a lungul primelor trei sferturi ale secolului
al XX-lea, inovatia financiara era aproape interzisa in cea mai mare parte a tarilor, produsele financiare facand obiectul unor reglementari stricte. Dereglementarea s-a produs in doua etape:

- anii '70, in care s-au produs mutatii importante in ordinea economica: abandonarea cheltuie-lilor fixe in favoarea celor flotante (intrata in vigoare in 1973 si oficializata prin acordul din Jamaica, in ianuarie 1976); dezvoltarea dezechilibrelor balantelor de plati, ca urmare a socurilor petroliere din perioada 1973-1979;

- anii '80, in care sunt transformate pietele financiare prin deschiderea lor catre investitorii straini, pentru a permite o mobilitate internationala a capitalurilor, autorizandu-se concurenta si libera creatie - s-a produs reforma in structuri;

b) ca o tendinta de extindere in toate tarile puternic industrializate. Controlul schimburilor a fost progresiv suprimat in intreaga lume. In SUA, Legea Bancara din 1980 si Legea Garn Saint Germaine din 1982 au servit ca model pentru mutatiile financiare ce s-au succedat in Europa si Asia. Marea Britanie, Franta, Italia5, Belgia au fost primele tari in care s-a produs reforma. Le-au urmat, mult mai tarziu, Germania, Elvetia si Japonia care au cautat, timp indelungat, sa se fereasca de concu-renta straina;

c) ca o inovatie ce priveste intreaga gama de produse financiare In fapt, inovatia financiara se manifesta prin:

- reforme ale pietelor de valori mobiliare;

- crearea, in numeroase tari, a titlurilor de creanta negociabile (commercial paper) si mutatiile pietelor monetare;

- aparitia produselor de acoperire a riscurilor (hedging) si a produselor de gestiune colectiva (OPCVM - Organisme de Plasament Colectiv in Valori Mobiliare).

Teoria eficientei pietelor financiare

Contributii teoretice

Incepand cu 1970, prin studiile lui Eugene Fama, carora le-a urmat o sinteza in 1991, prin cele ale lui Jensen din 1978, ale lui Grossman si Stiglitz din 1980 s.a. a fost adusa in dezbaterea teoretica tema eficientei pietelor financiare, formulandu-se problema daca pietele financiare au propria lor "inteligenta". In aceasta privinta pot fi identificate trei mari tendinte in randul celor care incearca sa analizeze comportamentele pietelor financiare: a) teoria unei piete a hazardului (random walk theory), potrivit careia intreaga fluctuatie a pietelor financiare este aleatorie; b) teoria scolii "fundamen-taliste" potrivit careia orice fluctuatie este rezultatul unui ansamblu inteligibil, in baza caruia se pot face evaluari; c) analiza tehnica si cartografica ai caror sustinatori adopta o pozitie intermediara, pe care o putem numi diagnostic si care, respingand cercetarea factorilor explicativi ai evaluarii cursului activelor financiare, considera ca orice activ nu are alta valoare posibila decat pretul stabilit de piata.

O teorie particulara este cea a "rationalitatii mimate", elaborata de Andr Orlans care, deosebit de autorii neoclasici, considera ca imitatia sau mima este, in anumite conditii, un comportament rational. De exemplu, un market maker se comporta rational atunci cand, vazand cum creste cursul unui titlu, ignora intreaga situatie financiara a intreprinderii si, pentru a urma miscarea altor operatori, mai degraba cumpara decat sa nu cumpere.

4. Conceptul de eficienta a pietelor financiare

Tipurile de eficienta formulate pana in prezent sunt:

a) eficienta alocarilor, formulata in cadrul teoriei neoclasice a echilibrului general si apartinand lui Vilfredo Pareto, potrivit careia piata eficienta este piata in care pretul constituie un semnal fiabil pentru alocarea resurselor si care se formeaza astfel incat sa egalizeze randamentul marginal pentru toate alocarile de fonduri;

b) eficienta operationala (competitionala), potrivit careia concurenta in conditii de atomicitate a agentilor economici (se adopta si alte ipoteze restrictive) este cea care realizeaza cea mai eficienta alocare a resurselor;

c) eficienta informationala, elaborata de Eugne Fama, potrivit careia pretul reflecta din plin toate informatiile disponibile cu privire la un eveniment. S-ar putea spune ca o piata este eficienta (in sensul informational al termenului) din momentul in care preturile pe aceasta piata integreaza instantaneu ansamblul informatiilor pertinente si necesare evaluarii activelor financiare. Aceasta teorie a eficientei priveste atat piata bursiera, cat si pe cea valutara.6 Pretul reflecta o eficienta slaba atunci cand inglobeaza toate informatiile trecute, o eficienta semiforte atunci cand adauga informatiilor trecute si pe cele prezente (publicabile in mod curent) si o eficienta forte atunci cand inglobeaza si informatiile cu caracter privat, privilegiat sau confidential disponibile numai decidentilor din firma, celor initiati (insider trading). In ipoteza de piata eficienta (Efficient Market Hypothesis = EMH), investitorii au incredere in pretul de piata, deoarece reflecta valoarea justa si ofera conditii echivalente in procesul de tranzactionare a titlurilor financiare.

In concluzie, "O piata eficienta este aceea in care lipsesc oportunitatile de arbitraj a diferentelor dintre pretul de piata si valoarea actuala a investitiei in cumpararea titlului financiar. Pe o piata eficienta, pretul de piata reflecta valoarea intrinseca a titlurilor, reflecta corect cele doua componente ale valorii: pretul-timp al banilor si prima de risc asumat. Numai in aceste

conditii, pretul este etalonul corect al valorii, iar semnalul dat prin pret va conduce spre decizii de alocare optima a resurselor (a capitalurilor, in cazul de fata)"

Structura pietei financiare

Circuitul activelor financiare se desfasoara intre ofertantii de fonduri (investitori) si beneficiarii acestora, tranzactiile avand loc pe piata financiara. Piata financiara este alcatuita din doua compo-nente, avand in vedere tipul activelor financiare care se negociaza si mecanismul prin care acestea sunt introduse in circuitul financiar:

a) piata monetara. Pe piata monetara nationala se efectueaza tranzactii monetare, in moneda nationala, intre rezidentii aceleiasi tari. Piata monetara este piata pe care bancile se imprumuta intre ele, pe termen scurt. Aparitia acestei piete se datoreaza surplusului de incasari pe care le au unele banci si surplusului de plati pe care le au alte banci. De la aceasta regula fac exceptie unele institutii, cum ar fi CEC-ul sau bancile ipotecare, care sunt, de obicei, debitoare. Prin urmare, piata monetara indeplineste functia de compensare a deficitului cu excedentul de lichiditate pe doua cai: 1) prin creditul acordat intre banci; 2) prin cumpararea, de la diferite banci, a unor hartii de valoare specifice pietei monetare, a caror scadenta este relativ apropiata si care prezinta certitudine in ceea ce priveste transformarea lor in bani lichizi, fara pierderi. O componenta a pietei monetare este piata valutara, pe care se confrunta cererea si oferta pentru diferite valute, care sunt, atat pentru ofertant, cat si pentru solicitant, monede straine, schimbul dintre ele urmand sa depaseasca restrictiile care ingreuneaza circulatia internationala a capitalului;

b) piata de capital Piata capitalurilor este specializata in intermedierea de tranzactii cu active financiare care au scadente pe termene medii (1-5 ani) si lungi (peste 5 ani). Prin intermediul ei, sunt satisfacute nevoile de capital ale solicitantilor cu disponibilitatile de capital ale ofertantilor. In general, piata capitalurilor mareste posibilitatile financiare.

Principalele functii ale pietelor de capital sunt:

- emisiunea si vanzarea pentru prima data de titluri financiare ale emitentilor sau debitorilor catre posesorii de capitaluri financiare care doresc sa cumpere valori mobiliare;

- negocierea de valori mobiliare, cu conditia ca acestea sa fie vandute si transformate in lichiditati de primii lor posesori si mai inainte de scadenta.

5.1. Tipurile si caracteristicile pietei de capital

Pietele de capital pot fi grupate in functie de anumite criterii si caracteristici, cum ar fi: nivelul de tranzactionare, tipul de hartii de valoare tranzactionate, procedurile de schimb utilizate, localizarea fizica a pietei etc.

a. Nivelul de tranzactionare. Conform acestui criteriu exista:

piata primara - este piata in cadrul careia emisiunile de titluri sunt tranzactionate pentru prima data; emitentii de titluri obtin fondurile necesare pentru dezvoltarea afacerilor lor;

piata secundara - este piata in cadrul careia sunt tranzactionate titlurile ce sunt deja in circu-latie. Este piata tranzactionarilor repetate, in functie de cererea si oferta de capital exprimate. Aceasta piata face obiectul activitatilor bursiere si al mecanismelor acestora. Ea mai este denumita si piata bursiera;

a treia piata - este piata in cadrul careia are loc comercializarea titlurilor din afara bursei, printr-o retea specializata de societati mobiliare;

a patra piata sau piata tranzactiilor directe - este piata in cadrul careia titlurile sunt comer-cializate in bloc printr-o retea de institutii financiare la care iau parte cei interesati.

Pietele a treia si a patra sunt cele mai noi piete, dar cu dimensiuni deja notabile si care pot juca, in viitor, un rol de importanta crescanda in tranzactiile cu titluri.

b. Tipul de titluri. Conform acestui criteriu exista, in principal:

piata de actiuni - este piata de tranzactionare a actiunilor comune (ordinare) si a celor prefe-rentiale, precum si a altor tipuri de actiuni ce acorda drepturi reziduale asupra veniturilor emitentilor;

piata de obligatiuni - este piata de tranzactionare a oricarei creante ce presupune plati perio-dice ale cupoanelor si rambursarea fondului de imprumut la data scadenta;

piata titlurilor de stat - este piata titlurilor de valoare puse spre vanzare populatiei si persoa-nelor juridice de catre stat.

c. Proceduri de tranzactionare. Conform acestui criteriu exista:

piata de licitatie - este piata in cadrul careia tranzactionarea este controlata de o a treia parte (numita si agent de piata), in functie de suprapunerea preturilor ordinelor de cumparare sau de vanzare, in cazul anumitor titluri. Tranzactiile sunt efectuate la acele preturi pentru care exista si cerere si oferta. Piata este impersonala, in sensul ca identitatile celor ce vand sau cumpara sunt necunoscute;

piata de negociere - este piata in cadrul careia cei ce vand sau cumpara negociaza intre ei volumul si pretul titlurilor in mod direct sau printr-un agent: broker sau dealer. Daca o tranzactie este incheiata de catre dealer sau broker, identitatea unei parti ramane necunoscuta celeilalte. Acest tip de piata este util pentru titlurile inactive si pentru tranzactiile de valori foarte mari, care pot determina fluctuatii pe termen pe piata de licitatie, pana in momentul in care vor exista destule ordine in cealalta parte a pietei. Negocierea acorda timp pentru identificarea ofertantilor si cumparatorilor si, de asemenea, pentru recalcularea pretului sau volumului tranzactiei. Piata de negociere se mai numeste si piata inter-dealeri.

d. Locul tranzactionarii. Conform acestui criteriu exista:

piata organizata - este piata cu reguli de tranzactionare stabilite, de regula, dupa principiile de lucru ale pietei de licitatie, la un sediu central cu localizare certa. Actiunile sunt tranzactionate in ca-drul unui astfel de tip de piata;

piata "Over The Counter" (OTC) - este piata constituita din birourile dealerilor, brokerilor si ale emitentilor de titluri secundare (banci comerciale, companii de asigurari). Pentru ca aceste tranzactii sa se desfasoare in multe locuri, ea este "construita" prin telefon, telex sau computer. Aceste piete sunt, in principal, piete de negociere, obligatiunile fiind obiectul principal al tranzactiilor.

e. Dinamica si riscul tranzactiilor. Conform acestui criteriu exista:

piata la vedere - este piata pe care titlurile sunt tranzactionate pentru livrare si plata imediata. "Imediat" este definit de catre piata si are forma variata, in functie de tipurile de titluri. Mai este folo-sita si denumirea de piata de numerar. Principala caracteristica a acestei piete este reglarea imediata a tranzactiilor. Tipurile de valori mobiliare cotate pe un astfel de tip de piata fac obiectul tranzactiilor de valoare redusa;

piata anticipata (forward) - este principala piata ce permite cele mai diverse tranzactii cu titluri. Caracteristica ei majora este constituita de faptul ca operatiile de vanzare-cumparare sunt achi-tate o data pe luna, in ziua de lichidare. Tranzactiile sunt efectuate pentru un anumit volum de titluri, numit cotatie;

piata "futures" - este piata in cadrul careia titlurile sunt comercializate in vederea unor livrari si plati viitoare. Instrumentul comercial se numeste contract futures. Titlurile comercializate ce sunt stipulate in contract pot fi deja in circulatie sau pot fi emise inainte de data scadenta mentionata in contract. Daca un contract futures este tranzactionat "Over The Counter" prin negociere, el se va numi contract anticipat;

piata de optiune (options) - este piata in cadrul careia sunt tranzactionate titluri cu livrare ul-terioara, conditionata de prevenirea riscului de investitie. Instrumentul comercial se numeste contract de optiune.

f. Intensitatea zilnica a tranzactiilor. Conform acestui criteriu exista:

piata permanenta - este piata in cadrul careia, pentru un titlu, se inregistreaza o succesiune de cotatii bursiere in timpul unei sedinte (call-over). Principiul acestei piete este executarea comenzilor in timp util si cotatia diferitelor cursuri pe durata intregii zile. De obicei, aceste piete publica zilnic 4 cursuri: pretul de deschidere, cel mai mare pret al zilei, cel mai scazut pret al zilei, pretul de inchidere;

piata de apel - este piata in cadrul careia cotatiile tranzactiilor se efectueaza prin stabilirea unui pret de echilibru la o ora de echilibru.

g. Dupa modul in care se procura si se tranzactioneaza banii Conform acestui criteriu exista:

piete de datorie - sunt piete caracterizate prin instrumente care, in general, raporteaza dobanda la perioade fixe, pentru imprumuturi acordate pe perioade cuprinse intre 12 luni si 30 de ani. Din aceasta cauza, respectivele piete mai sunt cunoscute si sub denumirea de piete de venituri fixe (Fixed Income Markets). Aceste piete implica angajarea de imprumuturi pe termen mediu si lung;

piete de titluri de valoare - sunt piete care, de asemenea, implica angajarea de imprumuturi pe termen mediu si lung, dar, in acest caz, imprumutatorului nu i se plateste dobanda. In schimb, firma care angajeaza imprumutul emite actiuni (stocks sau shares) in favoarea investitorilor, care devin, astfel, coproprietari ai respectivei societati - cu alte cuvinte devin detinatori de cote-parti (actionari) din capitalul unei companii. In functie de cat de bine performeaza respectiva firma, investitorii pot bene-ficia sau nu pot beneficia de plati de dividende pe actiunile pe care le detin.

Principalele caracteristici ale pietelor de capital sunt: a) negociabilitatea: angajarea de impru-muturi banesti si investirea sunt realizate prin utilizarea de instrumente financiare care sunt nego-ciabile. Aceasta inseamna ca titlul de proprietate poate fi transferat in orice moment; b) finantarea nebancara: emitentul de pe pietele de capital nu angajeaza imprumutului banesti direct de la o banca comerciala, ci emite instrumente financiare in scopul vanzarii lor catre investitori; c) termenul de scadenta: in general, termenul de scadenta - perioada pentru care se acorda sau se angajeaza imprumu-turi banesti - este mai mare de un an; d) instrumente financiare: pe piata de capital, instrumentele de datorie, cum ar fi obligatiunile, sunt emise cu precizarea termenului de scadenta, a dobanzii care trebuie platita si a termenului de plata. In cadrul pietelor de titluri de valoare, actiunile care se emit reprezinta parti din capitalul unei societati.

5. Cele doua tipuri de piete de titluri de valoare

a. Piata primara de capital

Piata primara sau piata noilor emisiuni este acea piata pe care are loc transferul initial de bani de la investitori catre firme, odata cu emiterea de actiuni. Prima vanzare a valorilor mobiliare emise se realizeaza in cadrul pietei primare, caracterizata prin existenta unui singur vanzator, respectiv emitentul valorilor mobiliare. Ea se face, de regula, la un pret unic de vanzare a valorilor mobiliare. Intrucat contravaloarea actiunilor nu este rambursata, firmele obtin un imprumut perpetuu.


Mijloacele prin care o societate comerciala poate obtine fonduri - fie prin majorarea capitalului social, fie prin atragerea unui imprumut - sunt oferta publica de vanzare si plasamentul privat. Astfel, cand o firma este "lansata" (floated) la o bursa de valori, capitalul procurat provine de la o piata publica. Noile emisiuni de acest fel mai sunt denumite, uneori, ofertari publice initiale (Initial Public Offerings - IPOs). Daca o firma doreste sa fie lansata, ea trebuie sa indeplineasca anumite criterii financiare. O data ce o firma a fost lansata la o bursa, ea este trecuta pe lista oficiala sau principala, devenind astfel "listata".

b. Piata secundara de capital

Odata puse in circulatie titlurile mobiliare prin emisiunea pe piata primara, acestea fac obiectul tranzactiilor pe piata secundara.


De mentionat este si faptul ca majoritatea afacerilor de pe pietele de actiuni din lume nu constau in noi emisiuni, ci se concentreaza pe piata secundara, respectiv tranzactionarea de actiuni dupa momentul emiterii lor initiale. Daca cineva care a cumparat actiuni ar pastra respectivele actiuni asteptand sa incaseze dividendele aferente, nu ar mai exista o piata secundara.

Piata secundara de valori mobiliare in Romania are doua componente: Bursa de Valori Bucuresti si piata electronica RASDAQ.

Interdependenta dintre piata financiara
primara si piata financiara secundara

Desi aceste doua piete au functii specifice, intre ele exista o stransa interdependenta. Astfel, de exemplu, in cazul pietei obligatare, dobanda la obligatiunile emise se adapteaza in functie de pretul curent al obligatiunilor, stabilit pe piata secundara. In functie de evolutia cursului bursier al actiunilor pe piata, societatea emitenta va avea dificultati (cursul bursier nu creste) sau va reusi (cursul bursier creste) sa-si asigure cresterea capitalului financiar. Rezulta, deci, ca piata financiara primara este legata de evolutia titlurilor financiare de pe piata financiara secundara, iar aceasta influenteaza, la randul ei, comportamentul subiectilor economici (ofertanti si solicitatori de capital financiar) de pe piata financiara primara.

Operatiunile financiare sunt specifice celor doua componente ale pietei de capital.

Pe piata financiara primara se deruleaza operatiunile legate de emisiunea titlurilor financiare, prin intermediul sistemului bancar si al organismelor financiare specializate. Prin emisiunea titlurilor financiare are loc plasarea veniturilor economisite prin intermediul pietei financiare primare. Pe piata financiara secundara au loc tranzactii curente cu titluri financiare si operatiuni speculative.9

5.4. Rolul pietelor de capital in finantarea economiei

Avantajele finantarii economiei cu ajutorul pietelor de capital pot fi privite cel putin din doua puncte de vedere:

- bancile beneficiaza de o sursa permanenta de fonduri, fara a se solicita plati fixe sau dobanzi. Finantarea cu ajutorul actiunilor poate permite acumularea acelor fonduri mari de plata care sunt necesare pentru rambursarea obligatiilor;

- intreprinzatorii beneficiaza de scaderea riscului si de capitalul necesar inceperii si derularii unor afaceri.

Gabriela Anghelache arata, in lucrarea Piete de capital si tranzactii bursiere, ca nevoia de finantare a intreprinderilor pe baza emisiunii de actiuni a fost marcata de relatiile rigide dintre banci si grupurile industriale si de apelarea la participatiile guvernului, la credite si la garantii guvernamentale. Exista unele contributii importante pe care pietele de capital le pot avea la dezvoltarea economica:

eficienta, competitivitatea si solvabilitatea sectorului financiar;

mobilizarea economiilor financiare;

eficienta de alocare a investitiilor;

solvabilitatea sectorului societatilor comerciale;

descentralizarea proprietatii si distribuirea avutiei;

accesul societatilor noi si in formare la finantarea prin actiuni.

Pietele financiare internationale

In secolul al XIX-lea, piata financiara internationala s-a confundat cu piata financiara din Londra, la care s-a adaugat, intre anii 1895 si 1914, piata financiara din Paris. Aceste doua piete financiare redistribuiau economiile provenite din strainatate si de la populatie. Dupa primul razboi mondial, a aparut piata financiara din New York, iar caderea ei, in 1929, a marcat inceputul marii crize economice. Cea mai mare parte a exporturilor de fonduri pe termen lung se efectua, cu toate acestea, in afara pietei: donatii, ajutoare multilaterale, investitii directe, credite.

Daca in anul 1960, singura piata de emisiuni straine era la New York, trei ani mai tarziu apar primele emisiuni euroobligatare, pentru ca, numai dupa inca doi ani, sa se dezvolte rapid eurocreditele.

Dezvoltarea pietei financiare internationale constituie o consecinta a necesitatilor manifestate de investitori si de cei care doresc sa-si plaseze capitalul financiar. Bancile internationale au un rol important in dezvoltarea acesteia si a procedeelor de emisiune.

Pietele financiare internationale cuprind doua componente:

a) ansamblul pietelor financiare ale tarilor care aproba, sub rezerva unor reglementari, emisiuni de titluri financiare straine, ca si tranzactii cu titluri financiare straine;

b) piata eurocapitalului, pe care imprumuturile pe termen mijlociu si lung sunt eliberate intr-o moneda care nu este obligatoriu cea a imprumutatorului si nici a celui care se imprumuta si, deci, plasamentul este efectuat in functie de economiile provenind din mai multe tari, intermediate de un sindicat bancar international. Cand piata eurocapitalului se sprijina puternic pe pietele financiare nationale, aceasta nu este perfect independenta. Autonomia ei rezulta din natura operatiilor si din modul de functionare.

Participarea pietelor financiare nationale la operatiile internationale depinde de:

stabilitatea monedei nationale;

sprijinirea pe o economie in crestere, cu un potential comercial si industrial puternic;

importante capacitati de finantare disponibile;

o larga retea de filiale;

intermediari financiari cu o mare experienta;

libera convertibilitate si liberul transfer al titlurilor financiare;

fiscalitate preferentiala pentru operatiile financiare internationale.

Pietele financiare internationale sunt piete fara patrie, anonime si instabile. Preturile curente si dobanzile sunt foarte oscilante, in functie de moneda-suport si de conjuncturile economice. Aceste piete nu sunt controlate decat indirect, la nivelul pietelor nationale si pe baza unor criterii nationale.

Prin masivul capital financiar antrenat, aceste piete influenteaza capitalul financiar destinat investitiilor nationale, producand urmatoarele efecte:

- efectul de structura, care consta in transformarea veniturilor economisite la nivel national in capital strain. Fonduri financiare provenite din tarile din Orientul Apropiat, America Latina si din alte tari in curs de dezvoltare alimenteaza piata financiara a tarilor dezvoltate industrial. Emisiunile de titluri financiare internationale permit, adesea, realizarea de investitii in mod direct in tarile dezvoltate;

- efectul dobanzii, care consta in cresterea ratei dobanzii, cu incidenta asupra investitiilor nationale;

- efectul de lichiditate, care reprezinta rarefierea capitalului national al unor tari.

Observatiile dumneavoastra

 


7. Spre o filosofie a pietelor

Astazi pietele de capital opereaza si sunt guvernate de un sistem de legi si reguli menite sa protejeze investitorii. Odata cu cresterea numarului investitorilor si cu evolutia generala a sistemului financiar pe plan international sarcina reglementarii devine tot mai dificila.

In ultimele decenii in sistemul financiar au avut loc schimbari care, prin amploare, viteza si radicalitate au avut caracterul unei revolutii. Globalizarea financiara contemporana cuprinde toate statele-natiune si toate economiile; amploarea fluxurilor financiare brute este fara precedent; comertul financiar global este instantaneu, in timp real, 24 de ore din 24; activitatea financiara globala nu se mai limiteaza la obligatiuni si investitii de portofoliu, ci este dominata de investitii externe directe, obligatiuni internationale private, derivate si comertul valutar; organizarea sistemului financiar international s-a schimbat: in loc sa se realizeze de catre guverne ea este dominata de o multitudine de actori privati (banci, institutii financiare, etc.); in plus, in locul unui singur centru financiar hegemonic (Londra), cum exista in secolul al XIX-lea, in prezent s-au impus trei centre de baza ale activitatii financiare (Londra, New York si Tokio); supravegherea si reglementarea sistemului financiar global au devenit o activitate multilaterala, institutionalizata in cadrul FMI, al Bancii pentru Reglementari Internationale si al retelelor trans-guvernamentale ale bancilor centrale; limitele intre reglementarea internationala si cea interna au fost incalcate, activitatea bancara fiind supusa armonizarii si coordonarii pe baza regulilor si exigentelor financiare.

Dimensiunea globalizarii are sensul masurii in care comertul, finantele si productia invadeaza piata mondiala, respectiv creeaza fluxuri mondiale de o amploare fara precedent, facand din stat un spectator la "festivalul schimbarilor". Acum traim intr-o "lume a statului versus logica pietei" in care omenirea s-a industrializat, s-a democratizat si s-a globalizat. Preeminenta globalizarii nu are consens, astfel ca:

hiperglobalistii (ca Ohmae) privesc globalizarea contemporana ca pe o era noua in care popoarele de pretutindeni sunt tot mai mult supuse sanctiunilor pietei globale;

scepticii (ca Hirst si Thompson) argumenteaza ca globalizarea este un mit care ascunde realitatea unei economii internationale divizate tot mai mult in trei blocuri regionale majore in care guvernele nationale raman foarte puternice;

transfomistii (ca Rosenau si Giddens) considera ca globalizarea nu are o istorie a ei, un precedent, astfel incat statele de pe intreg globul trec printr-un proces de schimbare profunda pe masura ce incearca sa se adapteze la o lume tot mai interconectata si cu un grad ridicat de incertitudine.

Intr-o masura sau alta toate scolile recunosc ca in lume are loc o schimbare.

Globalizarea pietelor si dezvoltarea fara precedent a tehnicii de varf a condus la necesitatea regandirii sistemelor de reglementare pentru a asigura compatibilitatea acestora cu noile evolutii din piata de capital. In acest context vom incerca sa prezentam principalii factori care au avut o influenta determinanta in orientarea activitatii bursiere pe plan mondial.

7.1. Activitatea pe piata internationala de capital in contextul globalizarii

# Globalizarea financiara a permis companiilor multinationale cu caracter industrial sau financiar sa imprumute sau sa plaseze bani fara limitari, unde doresc si cand vor, utilizand toate instrumentele financiare existente.

La baza acestui proces sta regula celor trei "D" care inseamna dezintermedierea, deregle-mentarea si defragmentarea. Semnificatia celor trei "D" este urmatoarea:

Dezintermedierea consta in accesul direct al operatorilor internationali la pietele financiare fara a mai recurge la intermediari financiari si bancari pentru efectuarea operatiunilor de plasament si imprumut. De exemplu trezorierul unei companii poate prefera finantarea unui imprumut facut la o banca din lume printr-o emisiune de euroobligatiuni la Londra.

Defragmentarea pietelor corespunde abolirii frontierelor dintre piete, care pana in acel moment erau separate si respectiv deschiderii catre exterior a pietelor nationale, dar si in interiorul acestor piete prin desfiintarea compartimentarilor existente. In aceste conditii cel care investeste sau imprumuta are mai multe posibilitati sa caute cel mai bun randament, trecand de la un titlu la altul sau de la o moneda la alta, sau de la un procedeu de acoperire la altul, sa aleaga intre obligatiunile in euro si cele in dolari, sa treaca de la actiuni la optiuni sau de la optiuni la contracte futures.

Sa luam cazul unei operatiuni swap cu devize: Consideram ca o societate americana are nevoie de euro pentru una din filialele ei. Societatea realizeaza mai intai un imprumut in dolari la o banca din S.U.A., in conditii avantajoase deoarece societatea este cunoscuta si beneficiaza de o reputatie buna. Schimba apoi imprumutul obtinut la o societate germana care se afla si ea in cautare de dolari, sau poate opta pentru schimbarea in euro pe oricare piata valutara care ofera un pret mai avantajos.

Pentru valute, obligatiuni guvernamentale, derivate tranzactionate la bursa si alte produse financiare tranzactiile se efectueaza in cele mai importante centre financiare ale lumii. Pietele de la Londra, New York, si Tokio au devenit atat de cautate incat functioneaza 24 de ore din 24. Ele gazduiesc majoritatea tranzactiilor cu activele mentionate si actioneaza pentru a stabili preturi mondiale de referinta. Dar pietele mondiale pentru actiuni, obligatiuni corporatiste si alte active financiare sunt si ele in evolutie pe masura ce pietele nationale se implica din ce in ce mai mult, iar activele de acest gen sunt tranzactionate pe oricare din centrele financiare ale lumii.

Dereglementarea se refera la faptul ca autoritatile monetare din principalele tari industrializate au abolit reglementarile privitoare la schimburi pentru a facilita circulatia internationala a capitalului.

In perioada 1983 - 1984 s-a produs deschiderea sistemului financiar japonez sub presiunea autoritatilor americane, iar in 1990 au fost desfiintate sistemele nationale de control al schimburilor in Europa. Acest proces s-a inscris in cadrul valului de liberalizare a miscarii capitalurilor initiat in S.U.A. la sfarsitul anului 1970, val care s-a raspandit apoi in intreaga lume. Ca urmare s-a realizat o accelerare a mobilitatii geografice a capitalurilor, dar si posibilitatea de a substitui intre ele instrumentele financiare.

# Alaturi de globalizare, dezvoltarea fara precedent din domeniul informaticii si Internetului, precum si de trecerea de la paradigma keynesista a managementului prin cerere la paradigma economiei ofertei, marcheaza tranzitia de la sistemele financiare bazate pe banci si finantare prin credite bancare la sisteme financiare bazate pe piete de capital si finantare prin emisiuni de actiuni si obligatiuni ridicand astfel economia de piata pe o treapta superioara de eficienta.

In acest proces S:U.A este lider, iar Europa, desi inca in urma, avanseaza rapid. Convergenta intre modelul american si cel european este crescanda. Japonia se afla insa de un deceniu in declin, datorita cantonarii in structuri demodate, care pana in 1990 fusesera sursa performantelor sale exceptionale. Ea este inca adepta sistemului financiar bazat pe banci, a conglomeratelor industrial-financiare, a participarilor incrucisate. Cantonarea in sisteme financiare bazate pe banci si alimentarea prin credite bancare a grupurilor speculative din constructii, ca si vulnerabilitatea, in conditiile globalizarii, a sistemelor monetare ancorate la dolar se afla la originea dificultatilor tarilor cu dezvoltare rapida din Asia de Est si Sud - Est.

# Revolutia tehnologica, ce a avut la baza noile tehnologii informatice si progresele in domeniul telecomunicatiilor au dus la o mondializare accelerata a pietelor financiare, concomitent cu reducerea autonomiei pietelor nationale carora le-au crescut semnificativ volatilitatea.

Viteza cu care volatilitatea cursurilor bursiere se poate transmite intre diferite piete financiare nationale este demonstrata de crizele financiare mondiale din octombrie 1987, precum si de criza asiatica.

Libera circulatie a capitalurilor intre tari a constituit primul pas spre internationalizarea pietelor de capital nationale, iar masurile de eliminare a restrictiilor din legislatiile nationale au fost luate in majoritatea cazurilor inca la inceputul anilor '80. Libertatea miscarilor de capital pe plan international a deschis noi orizonturi agentilor economici pentru arbitrajul intre pietele de capital nationale.

Schimbarile cele mai semnificative care au afectat si structura sistemului financiar international, adaptandu-1 tendintelor de globalizare a pietelor, sunt:

reducerea rolului sistemului bancar in finantarea intreprinderilor prin dezvoltarea pietei titlurilor de valoare, aceasta insemnand trecerea treptata de la o finantare indirecta catre una directa;

valul masiv de privatizari din economiile occidentale, care a incurajat dezvoltarea pietelor de capital nationale;

dezvoltarea investitorilor institutionali;

internationalizarea investitiilor financiare.

# Internationalizarea pietelor financiare trebuie privita si in contextul evolutiilor care au loc in economia mondiala, in conexiune cu procesele si fenomenele economice ce se deruleaza, precum integrarea economica regionala, cresterea interdependentelor dintre economiile nationale, cooperarea in productie dintre firmele situate in tari diferite si amplificarea comertului international.

Datele statistice pun in evidenta ca fata de doua decenii in urma, comertul a crescut de doua ori mai repede decat productia, investitiile straine directe, de trei ori mai repede, iar volumul tranzactiilor bursiere zilnice a crescut in ultimul deceniu de 2,5 ori mai repede decat cresterea productiei mondiale.

# Gradul de globalizare a pietelor financiare nationale este diferit, in functie de produsele financiare avute in vedere: pe termen scurt sau pe termen lung, valute, obligatiuni sau actiuni, etc.

In cazul pietei capitalurilor pe termen scurt si al pietei valutare, datorita lichiditatii si concurentei mari, precum si a riscurilor scazute si a simplitatii instrumentelor, comparativ cu celelalte piete avute in vedere, dezvoltarea este pusa in legatura directa cu gradul de globalizare.

In cazul pietei obligatiunilor, procesul de globalizare s-a dezvoltat preponderent la nivelul pietei primare, pe masura emisiunilor internationale de obligatiuni. La nivelul pietei secundare, legaturile sunt inca nesemnificative, comparativ cu dimensiunile pietei primare, avand in vedere ca in mod traditional asemenea piete sunt, de regula, mai izolate.

In cazul pietei actiunilor, tendinta de globalizare, se manifesta cu intensitate dar exista o serie de constrangeri atat la nivelul investitorilor, cat si al emitentilor:

La nivelul investitorului, apar complicatii ce sunt generate de gestiunea unui portofoliu international de actiuni, in sensul ca:

procesul de evaluare a actiunilor straine este mai complex, mai dificil si mai costisitor decat in cazul evaluarii actiunilor nationale;

calitatea diferita a informatiilor financiare oferite de firme din diverse tari si dificultatile generate de posibilitatea de comparare a acestor informatii. Se exemplifica diferentele dintre tari in ce priveste sistemele contabile;

investitiile straine directe si de portofoliu din unele tari se desfasoara cu incertitudine in privinta regimului si perspectivelor acestora;

inca nu exista un sistem international functional de compensare pentru tranzactiile efectuate cu actiuni;

riscul valutar inerent utilizarii mai multor valute si costurile presupuse de gestiunea acestui risc sunt foarte mari.

La nivelul emitentului, emisiunile internationale de actiuni sunt mai complexe decat cele de obligatiuni, daca avem in vedere, de exemplu, ca:

investitorii straini, in raport cu numarul actiunilor detinute, au drept de control asupra managementului firmei;

emisiunea de actiuni pe piete straine intampina dificultati datorate diferentelor de pret practicate pe piata din tara de origine, datorita caracterului fungibil al actiunilor.

Masura internationalizarii pietelor financiare este reflectata si de urmatorii factori:

in emisiunile internationale se constata implicarea masiva a investitorilor de origine americana;

ierarhizarea investitorilor institutionali aseaza pe primul loc fondurile americane de investitii, de pensii si societatile de asigurari, pe locul al doilea    investitorii institutionali japonezi, iar pe locul al treilea sunt europenii;

cele mai mari societati de intermediere financiara sunt: Merrill Lynch, Salomon Brothers, Daiwa Securities sau Nomura Securities.

# Globalizarea financiara a determinat disparitia granitelor dintre institutiile de credit, bancile de investitii si firmele de asigurari, astfel ca bancile comerciale se implica si in activitati de brokeraj cu valori mobiliare, gestiune de active financiare, prestarea de servicii de investitii, vanzarea de servicii de asigurari. Institutiile financiare tind sa actioneze ca "supermarketuri financiare" care presteaza intreaga gama de servicii financiare. Aceasta transformare este pusa in evidenta de faptul ca in anul 2000, in SUA, Legea Glass - Steagall, care in urma cu peste sase decenii instaurase separarea juridica dintre institutiile de credit, cele de investitii financiare si firmele de asigurari, a fost abrogata, eliminand astfel diferenta dintre institutiile financiare americane si cele europene si obstacolul din calea globalizarii financiare.

Ascensiunea investitorilor institutionali precum fonduri mutuale, fonduri de pensii investite in instrumente financiare, societati de asigurari, asigura raspandirea privilegiata a produselor pietelor de capital in calitate de instrumente de economisire si de investire in tari straine. O mare parte a fluxului de capitaluri straine sunt plasamente ale investitorilor institutionali la piete bursiere din alte state. Dezvoltarea acestor investitori si, respectiv, atragerea celor straini a devenit parte a strategiilor nationale de dezvoltare pe termen lung si de modernizare a serviciilor financiare. Fundamentul dezvoltarii investitorilor institutionali este dispersia indirecta a proprietatii asupra capitalului actionarial la nivelul publicului larg. Impreuna cu accesul la proprietatea imobiliara, pe care, de asemenea, il faciliteaza, aceasta ar putea constitui instrumentul de democratizare economica a capitalului. Primul efect al difuzarii directe si indirecte a actionariatului la nivelul publicului larg il constituie diminuarea rezistentei la schimbare, respectiv la masurile distructive social, de rationalizare sub impulsul progresului tehnologic si al concurentei.

# La nivelul societatilor, afirmarea pietelor de capital ca modalitate de baza de finantare exterioara si trecere la paradigma economiei ofertei au drept principala urmare evolutia conceptului si practicii guvernarii corporative, de natura sa dea o mai buna rezolvare problemei agentului, asigurand noi posibilitati de afirmare a suveranitatii actionarului.

# Desi ascensiunea prestatorilor de servicii de investitii si extinderea Internetului determina aparitia unor sisteme de tranzactionare bursiera alternativa, care interfereaza cu marile sisteme cu ringuri bursiere, tendinta in Europa, dar si in SUA, este de consolidare a pietelor de tranzactionare traditionale si in primul rand a sistemelor de clearing, decontare si depozitare. De altfel si mecanismele de tranzactionare on-line sunt guvernate de aceleasi reguli bursiere, iar tendinta, sub imperiul revolutiei financiare, este de regrupare intr-o autoritate unica, ca in Anglia, a diferitelor agentii de reglementare si supraveghere.

Se impune totusi sa mai facem cateva precizari in ceea ce priveste reglementarea pe cele patru segmente al pietei secundare de capital, si anume:

1) piata principala, care nu este altceva decat bursa de valori clasica, isi desfasoara activitatea in baza unor reglementari stricte si precise;

2) pe piata secundara OTC reglementarile sunt elaborate de Asociatia Intermediarilor, care este organism cu putere de reglementare. Acest segment se constituie intr-o piata pentru companiile care in viitor vor candida la cotarea pe bursa;

3) pe piata tertiara reglementarile nu sunt suficient de bine conturate. Pe acest segment sunt generate tranzactii inter-dealer;

4) piata cvaternara este considerata piata de negocieri libere cu titluri necotate oficial. Operatiunile sunt efectuate intre investitori, fara interventia societatilor de brokeraj. Investitorii care opereaza pe aceasta piata sunt de mari dimensiuni si o aleg pentru a evita plata comisioanelor de tranzactionare. Tranzactiile sunt efectuate prin sistemul de executare a ordinelor de vanzare-cumparare de valori mobiliare "INSTINET" care reprezinta in fapt o agentie de brokeraj ce realizeaza tranzactii pentru: manageri, brokeri, creatori de piata localizati pretutindeni in lume.

Sistemul "INSTINET" combina tehnologii IT avansate de tranzactionare cu servicii de brokeraj traditionale, asigurand astfel reducerea costurilor totale. Negocierea si tranzactionarea se realizeaza fara a se dezvalui identitatea, strategia si localizarea participantilor.

"INSTINET" este sustinut de un serviciu eficient de compensare-decontare si reglementare proprie avand birouri la cele mai mari burse din lume.

Aparitia unui astfel de sistem a avut la baza incercarile nereusite de reglementare si institutionalizare a segmentului de piata cvaternara nereglementata. Aplicarea unor masuri de reglementare a acesteia a determinat crearea imediata a unui nou segment de piata libera, nereglementata si in afara cotei. Aceasta situatie demonstreaza ca incercarile de a legifera pietele nereglementate, aflate in "zona gri a legalitatii" nu au dat rezultate deoarece disciplinarea si controlul lor conduc la aparitia unei noi piete nereglementate care le iau locul.

7. Aliantele si fuziunile intre burse - premisa a realizarii unor burse puternice si stabile

Analistii considera ca bursele traditionale au in fata un viitor dificil la inceputul noului mileniu daca nu se vor supune unor schimbari radicale, atat in ceea ce priveste organizarea cat si apropierea de clientii lor. Aceasta presupune ca bursele nationale sa depaseasca granitele impuse de mediul economic national, sa renunte la autonomia lor si sa intre in aliante cu alte burse, dincolo de granitele nationale.

Bursele europene au simtit nevoia de a modifica modul lor traditional in care au evoluat pana in prezent, dandu-si seama ca dimensiunile lor reduse, ca urmare a economiilor nationale ce le aveau la baza, precum si numarul mic de investitori pe care reuseau sa-i atraga nu le va permite sa faca fata competitiei induse de bursele de mari dimensiuni cum sunt LSE si NYSE. Acestea atrag spre ele marile companii europene care prefera ca actiunile lor sa fie cotate pe o piata vizibila, bine cunoscuta si cu grad mare de lichiditate.

In acest context in perioada 1995 - 1997 s-au construit diverse aliante la care au participat Deutsche B rse, Frankfurt pe Main, Bursa din Paris, Bursa din Bruxelles, Bursa din Amsterdam.

In epoca globalizarii se observa tot mai des tendinta de concentrare si consolidare a pietelor bursiere in vederea crearii unei piete mai puternice si mai competitive, sub presiunea cerintelor clientilor care sun interesati tot mai mult de servicii globale si de tarife mai scazute.

In acest sens un exemplu elocvent este fuziunea realizata intre Euronext si NYSE in aprilie 2007 in valoare de 14 mld. $. Prin aceasta fuziune se creeaza cel mai mare grup bursier din lume, cu sedii in Europa si S.U.A., atat in zona euro cat si in sfera de influenta a dolarului. Aceasta masura a nemultumit o parte din actionari, precum si politicieni europeni care doreau mai degraba o fuziune pan-europeana. Aceasta fuziune a determinat, la nivel mondial, cresterea tendintei de consolidare a pietei actiunilor si a industriei tranzactiilor.

Fuziunea de ordinul miliardelor de dolari nu reprezinta insa singura modalitate prin care bursele pot colabora. Multe burse din lume stabilesc legaturi intre ele prin vanzari de mici participatii sau prin parteneriate, cu speranta ca aceste aliante vor reprezenta un pas catre acorduri mai ample in viitor.

Se poate exemplifica alianta anuntata in martie 2007 intre TSE si LSE care presupune dezvoltarea in comun a unor produse financiare si tehnologii informationale de partajare a informatiilor.

De asemenea, NYSE si TSE intentioneaza sa se intalneasca in mod regulat pentru a discuta pe marginea strategiei in diverse domenii, cum ar fi cel al tehnologiei.

Alianta la scara redusa ar putea deveni mai frecventa pe masura ce bursele din intreaga lume se transforma in entitati tranzactionate public. Printre bursele care ar putea inregistra o astfel de transformare in 2007 se numara Mexico Stock Exchange, Montreal Exchange, Bursa din Sao Paolo si Bursa din Varsovia.

7.3. Reactii ale burselor la aparitia unor influente negative

de ordin economic in statele puternic dezvoltate

Aproape toti investitorii urmaresc cu atentie evolutia marilor burse in conditiile aparitiei unor influente negative. Pe marginea acestui subiect au loc dezbateri aprinse, majoritatea specialistilor recunoscand ca prabusirea extrem de dura a unor burse este cauzata de faptul ca la    nivel international atmosfera devine negativa in ce priveste pietele de capital.

Observatiile specialistilor au condus la concluzia conform careia la nivel international exista o legatura puternica intre economiile celor mai mari si mai dezvoltate tari: unele sunt mari consumatoare de produse; altele au nevoi masive de materii prime si instalatii productive; in vreme ce o a treia categorie o constituie tarile producatoare si exportatoare de bunuri de larg consum, materii prime si mijloace de productie.

Vom analiza urmatorul exemplu:

     China este recunoscuta ca fiind una din cele mai mari piete de desfacere, atat pentru obiective de folosinta indelungata, cat si pentru materii prime. Deoarece economia Chinei creste foarte rapid in ultimii ani, ea absoarbe uriase resurse si investitii banesti.

     S:U.A. constituie un alt exemplu de mare consumator la nivelul economiei globale. Este cunoscut faptul ca principalul motor de crestere economica in S.U.A. este consumul intern. S.U.A. este pozitionata intre cele mai mari trei piete de desfacere din lume.

Atunci cand China si S.U.A. isi incetinesc ritmul de crestere economica, devine evident ca vor avea nevoie de mai putine resurse, vor utiliza mai putini bani pentru consumul de bunuri si servicii, ceea ce determina ca marii producatori si exportatori de resurse din Asia si Europa sa vanda mai putin si in consecinta sa obtina profituri mai mici.

Si cum bursele reprezinta barometrul cel mai fidel si mai sensibil al economiilor respective, acestea vor reactiona imediat, fiind legate intre ele ca evolutie.

Astfel, la primul semnal de incetinire a ritmului de crestere economica in S.U.A. sau China, exportatorii europeni si cei japonezi, specializati in productia de bunuri de larg consum, precum si cei din Canada si Australia, mari furnizori de materii prime, intra in panica, iar daca NYSE scade imediat in ziua urmatoare vor scadea si bursele din Londra si Tokio.

Sa analizam acum situatia in care Japonia mareste rata dobanzii. Atunci capitalurile masive imprumutate ieftin din bancile japoneze si investite peste tot in lume sunt nevoite sa se retraga din investitiile respective si sa se intoarca inapoi in tara de origine. Ca atare bursele scad, anticipand o ipotetica presiune viitoare din partea vanzatorilor iar yenul se apreciaza.

Ce se intampla insa la o bursa ca cea din Romania

Romania are ca motor de crestere economica tot consumul intern, la fel ca S.U.A. Deoarece noi nu suntem mari exportatori nu putem resimti consecintele negative majore ca S.U.A. si China cand au intrat in recesiune. Mai mult, creditul se ieftineste, deci bursa romaneasca nu ar avea motive sa scada atunci cand scad marile burse internationale (Cei Trei Mari).

Si totusi bursa din Romania scade cand marile piete bursiere scad. Fondurile mari de investitii se retrag din plasamentele in actiuni si se orienteaza catre obligatiuni si depozite bancare. Ca atare cand managerul unui fond de investitii ia decizia de lichidare a plasamentului in actiuni la NYSE si LSE, cu siguranta ca va lua aceeasi decizie si pentru plasamentele de la BVB. Deoarece la BVB lichiditatea pietei este foarte redusa, vanzarile imping cotatiile in jos mai mult decat ar face-o pe oricare alta mare bursa din lume. Numai asa se explica de ce atunci cand marile burse scad, aceasta determina o scadere si mai mare a Bursei de la Bucuresti. Fenomenul este inca putin vizibil la noi deoarece nu avem deocamdata in piata multi investitori institutionali straini. Pe masura ce Romania va deveni mai vizibila pe plan international si reactia bursei romanesti va fi mai vizibila.

Un exemplu concludent care atesta rationamentul prezentat mai sus il reprezinta evenimentul produs pe pietele bursiere in ziua de 27 februarie 2007.

In acea zi fostul presedinte al Rezervei Federale a S.U.A. a avertizat ca economia americana ar putea intra intr-o recesiune, ceea ce va influenta negativ piata de capital.

Acest anunt s-a suprapus peste cel al autoritatilor locale din China, in care se afirma ca Guvernul de la Beijing intentioneaza sa initieze masuri constand in taxe suplimentare pentru a descuraja speculatiile de pe piata de capital.

Panica creata de aceste anunturi a condus la scaderea indicelui DJIA, care a pierdut peste 500 de puncte, fapt ce a determinat introducerea unor restrictii de tranzactionare la NYSE.

Potrivit informatiilor difuzate ulterior, si Bursa din Shanghai    a reactionat imediat inregistrand cea mai drastica scadere, de 9 %, iar Bursa de la Tokio (TSE), a doua ca marime din lume, a inregistrat o scadere de 2,85 %. Panica a cuprins initial pietele asiatice, apoi, prin contaminare, s-a extins la aproape toate bursele din lume.

Desi Bursa de la Bucuresti este de mici dimensiuni, ea este totusi conectata la bursa internationala, reactia investitorilor straini, care nu s-a lasat asteptata, a determinat scaderi ale preturilor actiunilor cotate la BVB cu peste 3 %.

Urmatoarele zile au fost caracterizate de "nervozitate" pe bursa, jucatorii din piata manifestand nesiguranta si retineri, evitand astfel activele cu un grad de risc mai ridicat.

Acest eveniment este considerat ca fiind cea mai semnificativa cadere bursiera de dupa 11 septembrie 2001, mediile de informare americane catalogandu-l ca "martea neagra a burselor".

 


Rezumat

La sfarsitul acestui capitol va rugam sa reflectati asupra urmatoarelor aspecte:

● cele trei procese ale legaturilor economice de export in relatiile dintre natiuni;

● cvadrupla explozie a structurilor financiare si bancare de la inceputul anilor '80 si '90;

● considerentele pentru care se manifesta inovatia financiara;

● continutul inovatiei financiare;

● teoria eficientei pietelor financiare;

● structura pietei financiare;

● interdependentele dintre piata financiara primara si piata financiara secundara.

??

 


● De ce, initial, inovatia financiara a fost interzisa?

● Cercetarile recente imbina teoriile ce stau la baza relatiilor financiar-monetare internationale,
cu politicile monetare si tehnicile financiare nationale.

Observatiile dumneavoastra
 


Completati tabelul de mai jos cu termenii-cheie identificati de dumneavoastra


Teste-grila


Raspunsuri

1e

2d

3a

4c

5b

6c

Ce punctaj ati inregistrat? Ar fi trebuit sa inregistrati cel putin 4 puncte. Daca nu ati reusit, ar trebui sa studiati din nou materialul.


Sinteza


Teoria scolii fundamentaliste

 

Teoria pietei hazardului

 
PPPP PP


Surse bibliografice suplimentare

1. Dragoescu, E., Piete financiare primare si secundare si operatiuni de bursa, Editura Mesagerul, Chisinau, 1995.

Gaftoniuc, Simona, Finante internationale, editia a III-a, Editura Economica, Bucuresti,



K. MARX, 1960, Capitalul, Editia a IV-a, Editura politica, Bucuresti, p. 177.

Bourguinat, Henri, Finance internationale, P.U.F., Themis economie, Paris, 1997.

Dufloux, Claude, Piete financiare, Editura Economica, Bucuresti, 2002, p. 5

Operatiune prin care se schimba un titlu financiar contra altui titlu financiar pentru o perioada determinata.

Importanta din ce in ce mai mare a datoriei publice facea ineficienta organizarea anterioara a pietelor financiare, cerand lichiditatea pietei titlurilor ca element indispensabil pentru atragerea capitalurilor straine.

Dufloux, Claude, op. cit., p. 35.

Bourguinat, Henri, op cit.

REUTERS, Introducere in studiul pietelor de titluri de valoare, John Wiley & Sons (Asia) Pte. Ltd., Editura Economica, Bucuresti, 2000, p. 18-19.

Corduneanu, Carmen, Piete financiare si operatiuni bursiere, editia a III-a, Editura Mirton, Timisoara, 1996, p. 24-28.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1003
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved