Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Cunoasterea calculatorului Arhitectura unui calculator

calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
« Reteaua academica »
MANUAL DE UTILIZARE - SILABISITOR - Aplicatie de despartit in silabe
ECHIPAMENTELE PERIFERICE ALE SISTEMELOR DE CALCUL
Revizuirea procesului de depanare
SKI-Pro - Format manager
« Reclame » pe internet
Un sistem PC fortificat
ORGANIZAREA CONDUCERII CU CALCULATOARE A UNITATII CANDU - 600
ARHITECTURA SISTEMELOR DE CALCUL
Ecranul aplicatiei Borland C

Cunoasterea calculatorului Arhitectura unui calculator

Sisteme de operare

Ce este un PC?

         Un PC (personal computer) –denumire generica pentru orice sistem informatic de tip birou- este un sistem de procesare a diferitelor date (imagini, sunete, numerice, etc.) convertite in sistem digital fiind alcatuit din doua elemente principale:Ø      Componentele hardware;

Ø      Programele software

A) Componentele hardware. Elementele hardware sunt elementele fizice ale computerului (e.g. computerul in sine, monitorul, imprimanta, mouse-ul, placi atasate, cabluri, etc.). Computerul (ca prezentare) poate fi de mai multe feluri:

- desktop,

- tower,

- laptop (portabil).

Exista doua tipuri mari de computere din punct de vedere al arhitecturii si functionarii:

Ø      Computer de tip PC (compatibile), conceput de IBM, care, indiferent de producator (IBM, Hewlett Packard HP (Compaq), Dell, Fijitsu-Siemens etc., clone) va functiona in acelasi mod; pentru PC se fac programe specifice (e.g. Microsoft) care vor rula pe orice astfel de sistem.

Ø      Apple Macintosh, pe scurt Mac, cu o arhitectura (componente hardware) si programe diferite si incompatibile cu acelea ale  PC-ului; a aparut cam in acelasi timp. Diferenta, in momentul aparitiei, intre Apple si PC este ca primul avea interfata grafica cu utilizatorul (i.e. imagini si ferestre), fapt ce a fost ulterior preluat si de PC; alta caracteristica este ca a creat componente plug-and-play (i.e. elemente hardware care introduse in ‚cutie’ sunt recunoscute de sistemul de operare (Windows 98, NT, XP, Vista) si instalate).

*Componente hardware. In interiorul unui computer vom gasi, in principiu, urmatoarele componente principale:

§         Placa de baza (Motherboard) contine toate circuitele computerului, inclusiv unitatea de prelucrare CPU (Central Processing Unit).

§         Procesorul (CPU - Central Processing Unit) reprezinta nucleul unui computer, toate calculele efective fiind realizate de CPU.

§         Harddisk-ul (unitatea hard) este principalul mediu de stocare a datelor si programelor (privit ca o memorie fizica). Datele sunt inregistrate pe un disk mic, acoperit cu material magnetic, dimensiunea sa masurandu-se in Gb (gygabytes).

§         Cipurile de memorie RAM (Random Access Memory) sunt folosite pentru stocarea temporara a programului curent si a tuturor datelor cu care se lucreaza; se masoara in Mb/Gb.

§         Sloturile de extensie care servesc la introducerea (conectarea) placilor suplimentare destinate functiilor speciale (e.g. fax/modem/USB).

§         Sloturile de rezerva care servesc la introducerea cipurilor de memorie suplimentara.

§         Unitatea CD-ROM/DVD-ROM  -element standard pentru computerul modern serveste la citirea CD-urilor/ DVD-urile.

§         Floppy (unitatea de disketa) pentru disketele care preiau informatii de volum mic (1,44Mb).

§         Tastatura si mouse-ul. Tastatura este esentiala pentru introducerea textului si a cifrelor. Mouse-ul este necesar pentru navigarea cursorului pe ecran, usurand mult lucrul mai ales la programe de desen sau grafica.

§         Placa de sunet transforma sunetul preluat de pe CD-uri, microfon Web etc. in informatie digitala. Poate prelua sunetele in forma digitala si de la instrumente electronice si, prin mixare si transformari cu ajutorul anumitor soft-uri, computerul se poate constitui in studiou muzical.

§         Placa video face acelasi lucru cu desene sau imagini, putandu-se rula programe TV sau video, inafara de de functiuni de design sau pictura.

§         Scanner-ul, prin senzorii pentru citirea culorilor si luminozitatii unei imagini (tiparite sau diapozitiv) poate transforma o imagine in informatie digitala ce poate fi prelucrata de computer.

§         Modem-ul foloseste la conectarea computerului cu reteaua de telefonie, astfel incat se obtine conectarea la o retea de calculatoare interna (LAN) sau la Internet (privit ca o retea globala).

§         Monitorul este principalul element de iesire al sistemului, permitand vizualizarea datelor procesate de computer. Monitoarele sunt fie de tip CRT (cu tub catodic) fie TFT (cu cristale lichide).

§         Imprimanta preia informatii vizuale si le transpune pe hartie. Imprimantele pot fi cu ace, cu jet sau laser.

§         Boxe si casti audio, camera video –elemente pentru iesirea semnalului sonor/video.

*Componentele software (programe). Software sau, simplu, soft, este denumirea colectiva pentru toate tipurile de aplicatii pentru computer. Ele reprezinta un set urias de instructiuni scrise pentru computer ‚indicandu-i’ acestuia ce sa faca. Exista programe de editare text, de desen, de compus muzica, de procesat imagini, jocuri, de calcul, pentru scanat, virus si antivirus, etc. Computerul, la comanda utilizatorului, gaseste programul il incarca in memorie si il lanseaza. Cele mai multe programe sunt scrise sub sistemul Microsoft (cel mai raspandit sistem de operare) dar exista programe, evident, si pentru Mac-uri. Programele sunt, in principiu, de 3 tipuri:

v     Freeware = gratuite;

v     Shareware = gratuite doar pentru un timp limitat, dupa care trebuie cumparata versiunea completa;
v     Cumparate = pentru care trebuie platit de la inceput.

Ce este un sistem de operare?

Un sistem de operare (Operating system) este un software care controleaza actiunile diverselor parti ale unui computer. Astfel, sistemul de operare este responsabil cu controlul alocarii si folosirii hard-ului, a memoriei, functionarea CPU-ului, spatiul pe disc si sistemele periferice. El reprezinta baza pe care sunt construite celelalte programe ca procesoarele de text (e.g. Word), foi de calcul (e.g. Excel) si alte tipuri de soft. Tipuri de OS:

-MS-DOS (Disk Operating System) - ‚dialogul’ cu computerul se facea numai de la tastatura, scriind comenzi lungi si complicate pentru orice operatie ceruta.

- MS-Windows - foloseste o interfata grafica (GUI -Graphical User Interface)‚ prietenoasa’ cu utilizatorul. Windows este un sistem de operare care permite utilizarea eficienta a ferestrelor (windows) si mouse-ului

- UNIX, care este un sistem multi-user, multi-tasking dezvoltat de firma AT&T Bell Laboratories pentru a rula atat pe PC-uri cat si pe mini-computere si platforme hardware.

- LINUX, aparut in 1991 (free).

Momente din istoria computerului si tehnologiei informatiei –IT&C (hard & soft):

Ø      1943-1946 In timpul celui de-al II razboi mondial a aparut ENIAC- Electronic Numerical Integrator and Computer (18.000 tuburi electronice) si EDVAC la University of Pennsylvania. Arhitectura von Neumann pentru o masina de calcul virtuala, proiectul care sta la baza programelor actuale, creata de matematicianul american John von Neumann, aparuta in aceeasi perioada;

Ø      1946  -UNIVAC, primul computer comercializat;

Ø      1957 –FORTRAN primul program complet de tip limbaj de nivel inalt;

Ø      1961 –COBOL, primul program pentru comert si business;

Ø      1971 –microprocesorul sau ‚computerul pe un chip’;

Ø      1971 –PASCAL limbaj de programare;

Ø      1975 (4 Aprilie) –MICROSOFT: MicroSoft (microcomputer software) infiintat de catre Bill Gates si Paul Allen;

Ø      1975-1985 –aparitia marilor firme: Apple (in garaj), Sun (in departamente universitare), Dell (in camine universitare);

Ø      1981 –lansarea primului PC de la IBM, dupa care a urmat explozia de ‚clone’ sau computere ‚IBM compatibile’;

Ø      1981 –MS-DOS lansare;

Ø      1990 –Windows 3.0;

Ø      1992 –Windows 3.1; INTEL lanseaza pocesoare tip 486DX;

Ø      1993 –Windows NT; INTEL lanseaza seria de procesoare PENTIUM;

Ø      1995 –Windows 95; INTEL lanseaza procesoarul PENTIUM Pro; apare Internet Explorer 1.0;

Ø      1997 –INTEL lanseaza PENTIUM MMX si PENTIUM II;

Ø      1998 –Windows 98;

Ø      2000 –Windows 2000 si Me; INTEL anunta procesoarele PENTIUM IV la 1,5GHz;

Ø      2001 –Windows XP;

Ø      2001-2002 –PENTIUM IV la 2 GHz;

Ø      2003-2004 –PENTIUM IV la aprox. 3GHz;

Ø      2004-2005 –PENTIUM IV > 3GHz;

Ø      2007 –Windows VISTA

Interfata grafica Windows VISTA

Interfata grafica Windows XP
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1048
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site