Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Formatarea textului siteuri

internet

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Structura Internetului - mic ghid
Medii software pentru implementarea tehnicilor Internet
INTERNETUL - SPRIJIN PENTRU CERCETARE
Cautare web avansata – un lucru simplu
MIJLOACE MODERNE DE COMUNICARE RETEAUA INTERNET
Cautarea/navigarea eficienta pe Internet
Bucla locala wirless de banda ingusta
Invatamantul si Internetul
Formatarea textului siteuri
Internetul - Surse de comunicare - Routere si TCP/IP

Text Box: Formatarea textului siteuriEtichetele despre care vom vorbi in continuare nu se mai refera la particularitatile fonturilor ci la felul in care poate fi amplasat un text in cadrul paginii. Inainte de a discuta in amanunt despre etichetele care permit formatarea textului, sa facem cateva precizari privind felul cum sunt afisate textele.

Dupa cum stiti, fisierele HTML sunt fisiere text. Aceasta inseamna ca atunci cand salvati fisierul respectiv, el este salvat numai ca text, deci browserul nu poate recunoaste si executa decat strict acele comenzi prevazute de etichetele HTML. Din acest motiv, trecerea la un rand nou, care in editorul de text se realizeaza prin apasarea tastei ENTER, nu este recunoscuta de browser.

Un alt aspect este plasarea in text a spatiilor. Chiar daca veti introduce spatii suplimentare intre cuvinte atunci cand scrieti documentul HTML in editorul de text, browserul va afisa invariabil un singur spatiu intre doua cuvinte.

Acesta este motivul pentru care fiecare dintre aceste elemente de formatare a textului are o eticheta proprie care indica browserului cum anume sa faca afisarea.

1. Trecerea la un rand nou

Trecerea la un rand nou se realizeaza cu ajutorul etichetei <BR> (de la line break). Eticheta <BR> nu este o eticheta container. Ea are rolul de a comunica browserului ca texul care urmeaza dupa eticheta va fi afisat pe un rand nou asa cum rezulta din Exemplul 5.1.

Exemplul 5. 1

<HTML>

</HTML>

Eticheta <BR> admite atributul clear care poate lua valorile left, right sau all.

In mod normal, la intalnirea etichetei <BR> linia curenta de text este intrerupta si se face trecerea la o linie noua, ca si la actionarea tastei Enter intr-un editor de text. Exista insa situatii cand dorim ca linia sa fie afisata langa un anumit element (o imagine, sau un tabel, de exemplu) care blocheaza partea din stanga sau din dreapta a liniei.

Exemplul 5. 2

<HTML>

</HTML>

2. Titlurile (Headings)

Utilizarea titlurilor este justificata de nevoia de a sublinia prin format structura logica a unui document, dar, nu in ultimul rand, si de monotonia la care expune un text lung, lipsit de variatie in aspect. Fireste ca un asemenea text sfarseste prin a obosi cititorul Web, obisnuit cu texte scurte si concentrate.

Din acest motiv se recomanda 'spargerea' textelor mai lungi si organizarea lor in secvente mai scurte, marcate de titluri si subtitluri, organizate ierarhic, pe nivele.

Titlurile dintr-un document HTML sunt marcate cu ajutorul etichetelor <H1>, <H2>, <H3>, <H4>, <H5>, <H6>. Ele sunt etichete container, deci necesita eticheta corespunzatoare de inchidere.

Eticheta <H1> defineste titlul de dimensiunea maxima, iar <H6> pe cel de dimensiune minima.

Atentie!

Desi standardul HTML nu interzice utilizarea in orice ordine a titlurilor, este de preferat ca acestea sa fie folosite in ordinea 'normala', progresiv, fara a sari peste vreun nivel (de pilda de la H1 direct la H5), pentru a evita eventualele probleme la convertirea textului in alte tipuri de fisiere.

In Exemplul 5.3 vom folosi toate cele sase etichete pentru titluri pentru a face o comparatie cu dimensiunea standard a textului. Puteti observa efectul acestor etichete in Figura 5.3.

Exemplul 5. 3

<HTML>

</HTML>

Este de mentionat o proprietate interesanta a etichetelor de titluri, si anume aceea ca un text scris pe aceeasi linie cu un titlu este afisat in pagina pe randul urmator titlului, lasandu-se o linie libera intre titlu si text, desi nu este prezenta nici una dintre etichetele <BR> sau <P>.

Etichetele de titlu accepta atributul align cu valorile left, center si right pentru alinierea titlului blocului de text la stanga (in mod prestabilit), in centru si respectiv la dreapta. Figura 5.4 reda aspectul paginii descrie de documentul din Exemplul 5.4 care ilustreaza modul de aliniere al titlurilor.

Exemplul 5. 4

<HTML>

</HTML>

3. Paragrafele

Trecerea la un nou paragraf in cadrul textului se realizeaza cu ajutorul etichetei <P> </P>. Aceasta eticheta comunica browserului sa insereze o linie libera in text si sa inceapa o noua linie. Eticheta <P> este o eticheta container dar prezenta etichetei de inchidere </P> este optionala in anumite situatii. Daca ea este prezenta, indica browserului sa insereze o linie libera si dupa blocul de text cuprins intre cele doua etichete.

Eticheta <P> admite atributul align cu cele trei valori ale acestuia: left, center si right, care permit alinierea textului la stanga, centrat respectiv la dreapta.

Exemplul 5.5 ilustreaza cele trei modalitati de aliniere a textului.

Exemplul 5. 5

<HTML>

</HTML>

Din Figura 5.5 care reda aspectul paginii descrise in exemplu se poate observa ca alinierea la stanga este implicita (nu mai trebuie specificat align='left'). Se mai poate observa ca nu a fost folosita eticheta de inchidere a paragrafelor, deoarece la intalnirea unei noi etichete <P> vechiul paragraf se considera inchis. Totusi, prezenta sau absenta etichetei de inchidere a paragrafului atunci cand este prezent atributul align trebuie stabilita cu grija, pentru a nu obtine rezultate neconforme cu dorintele dumneavoastra.

In Exemplul 5.6 dorim sa aliniem un nou paragraf in dreapta paginii, iar textul de pe randul urmator paragrafului, care este introdus prin eticheta <BR>, sa fie scris normal, de la capatul din stanga al paginii.

Exemplul 5. 6

<HTML>

<HTML>

Motivul este faptul ca eticheta

<P align=”right”> nu are eticheta de inchidere </P>, si prin urmare efectul sau se prelungeste pana la intalnirea unei alte etichete <P>.

Daca veti inchide paragraful in mod explicit cu ajutorul etichetei de inchidere, inainte de trecerea la o linie noua, efectul asupra textului va fi cel dorit asa cum rezulta din Figura 5.7.

Desi aparent etichetele <BR> si <P> au un efect asemanator, si anume trecerea la o linie noua, ele nu sunt executate la fel. <BR> comunica browserului unde se incheie o linie, in vreme ce <P> ii impune sa lase o linie libera si sa treaca la un nou paragraf. Daca folosim atributul align al etichetei <P> in situatiile cand dupa paragraf este introdus un alt element in pagina este recomandata inchiderea in mod explicit a etichetei respective.

4. Preformatarea textului

Asa cum am precizat la inceputul capitolului, atunci cand editati documentul HTML cu ajutorul unui editor de text, indiferent cate spatii veti lasa intre cuvinte sau intre liniile de text, browserul va afisa textul invariabil cu un singur spatiu intre cuvinte si va ajusta lungimea liniilor in functie de marimea ferestrei. Cu alte cuvinte, orice spatii sau linii libere suplimentare vor fi ignorate de catre browser. Asa cum am vazut mai sus, trecerea la o linie noua se realizeaza cu ajutorul etichetei <BR> iar inserarea unei linii libere se face cu ajutorul etichetei <P>.

Exista, insa, si o eticheta care impune browserului sa afiseze textul intocmai cum a fost el formatat in documentul HTML. Este vorba despre eticheta <PRE> </PRE>.

Eticheta <PRE> permite preformatarea textului si mentine spatierea si alinierea textului asa cum a fost facuta in documentul sursa HTML. Eticheta de inchidere </PRE> este obligatorie.

Exemplul 5.7 ilustreaza modul cum poate fi folosita eticheta <PRE>. Aspectul paginii descrise in acest document este cel din Figura 5.8.

Testati exemplul folosind eticheta <PRE> iar apoi eliminati-o, pentru a observa mai bine efectul sau.Exemplul 5. 7

<HTML>

</HTML>

5. Centrarea textului

Asa cum am vazut mai sus, afisarea textului centrat in pagina se poate face cu ajutorul etichetei <P> avand atributul align setat la valoarea 'center'.

O alta posibilitate de a realiza acest lucru este de a utiliza o eticheta dedicata, incluzand textul intre etichetele

<CENTER> </CENTER>. Eticheta <CENTER> este o eticheta container, prezenta etichetei de inchidere fiind obligatorie.

Exemplul 5.8 realizeaza centrarea unui text.

Exemplul 5. 8

<HTML>

</HTML>

6. Afisarea textului pe o singura linie

In cazul cand se doreste afisarea unui text pe o singura linie, chiar daca acest lucru inseamna depasirea marginii ferestrei si derularea acestuia pe orizontala, se include blocul de text intre etichetele <NOBR> </NOBR>.

Aceasta eticheta impiedica browserul sa limiteze lungimea liniei la dimensiunea ferestrei.

Exemplul 5.9 ilustreaza folosirea etichetei <NOBR>, pagina avand aspectul din Figura 5.10.

Exemplul 5. 9

<HTML>

</HTML>

7. Blocul <DIV>

O alta modalitate de delimitare si de formatare a unui bloc de text este folosirea etichetei container <DIV> </DIV>. Prezenta etichetei de inchidere este obligatorie.

Eticheta <DIV> realizeaza divizarea unui document HTML in sectiuni distincte, diviziune in care pot fi incluse, pe langa text, si alte elemente: legaturi, imagini, formulare. Ca si in cazul etichetei pentru introducerea paragrafelor, eticheta <DIV> admite atributul align, pentru alinierea textului. Valorile posibile ale acestui atribut, deja cunoscute, sunt:

·        left - aliniere la stanga

·        center - aliniere la centru

·        right - aliniere la dreapta

Alinierea precizata de atributul align al blocului are efect asupra tuturor elementelor incluse in blocul <DIV>. Blocul <DIV> admite si atributul nowrap, care interzice intreruperea randurilor de catre browser.

In documentul descris in Exemplul 5.10 este ilustrata utilizarea acestei etichete.

Exemplul 5. 10

<HTML>

</HTML>

8. Linii orizontale

Intr-o pagina Web pot fi inserate linii orizontale care au rolul de a delimita diferitele zone ale paginii sau de a imbunatati aspectul ei estetic. Acest lucru se face cu ajutorul etichetei <HR>. Eticheta <HR> nu este o eticheta container deci nu exista o eticheta de inchidere.

Pentru a configura o linie orizontala se utilizeaza urmatoarele atribute ale etichetei <HR>:

align - permite alinierea liniei orizontale. Valorile posibile sunt left, center si right

width - specifica lungimea liniei - lungimea poate fi stabilita in pixeli sau in procente din latimea ecranului.

size - specifica grosimea liniei, exprimata in pixeli

color - permite definirea culorii liniei

Exemplul 5. 11

<HTML>

</HTML>

Din Figura 5.12 care reda aspectul paginii descrise in exemplul anterior se poate observa ca simpla prezenta a etichetei <HR> fara nici un fel de atribute duce la afisarea unei linii predefinite, de lungime egala cu 100% din pagina si grosimea egala cu 2 pixeli.

Atributul color al etichetei <HR> nu este suportat de browserul Netscape.

In exemplul urmator (Exemplul 5.12) vom ilustra modul in care eticheta <DIV> aliniaza elementele continute in interiorul sau, in cazul nostru text si linii orizontale.

Exemplul 5. 12

<HTML>
<HTML>

9. Inserarea unei adrese postale

Daca intr-o pagina Web trebuie inclusa o adresa postala, atunci putem folosi eticheta urmatoare: <ADDRESS> </ADDRESS>.

Eticheta <ADDRESS> este o eticheta logica si are drept efect, in cele mai multe browsere, afisarea textului cu caractere italice.

Exemplul 5. 13

<HTML>

</HTML>

10. Inserarea unui citat

Pentru a insera un citat intr-un text se pot folosi doua etichete, in functie de dimensiunea citatului.

Astfel, daca citatul depaseste cateva linii, se foloseste eticheta  <BLOCKQUOTE> </BLOCKQUOTE>.

Efectul acestei etichete este afisarea indentata a textului cuprins intre eticheta de inceput si cea de sfarsit (in majoritatea browserelor) sau afisarea acestuia cu caractere italice (rareori).

Daca dorim ca intr-un text sa citam un termen, titlul unei lucrari sau sa dam o referinta, putem include textul respectiv intre etichetele <CITE> </CITE>.

In cele mai multe dintre browsere, textul inclus intre etichetele <CITE> va fi afisat cu caractere italice.

Exemplul 5.14 ilustreaza modul de folosire al celor doua etichete.

Exemplul 5. 14

<HTML>

</HTML>

11. Inserarea caracterelor speciale

Desi este impropriu sa numim caracterul 'blank' sau space un caracter special, avand in vedere frecventa cu care este folosit, totusi acesta, ca si alte caractere, este inserat in pagina cu ajutorul unei comenzi speciale: comanda & (comanda ampersand).

Asa cum stiti deja, indiferent cate spatii vom introduce atunci cand editam documentul HTML, browserul le va ignora si va afisa cuvintele cu un singur spatiu intre ele. Pentru a forta introducerea spatiilor suplimentare se foloseste comanda &nbsp; (no break space).

Atentie

Comanda incepe cu simbolul & (ampersand) si se termina cu ; (punct si virgula).

In Exemplul 5.15 este ilustrat modul cum pot fi spatiate cuvintele folosind comanda &nbsp;

Exemplul 5. 15

<HTML>

</HTML>

Dupa cum observati din Figura 5.16 cuvintele sunt despartite prin trei spatii in loc de unul singur. Puteti adauga oricate spatii doriti in acest mod. De asemenea, pentru a indenta un text, puteti insera la inceputul fiecarei linii numarul de comenzi &nbsp; egal cu numarul de spatii cu care vreti sa indentati textul.

Iata mai jos un tabel cu comenzile necesare pentru a insera in text cele mai cunoscute caractere.

Tabelul 5. 1

                    

Denumire caracter

Reprezentarea grafica

Comanda HTML

Spatiu liber

&nbsp;

Copyright

©

&copy;

Trademark

&#153;

Registered

®

&reg; sau &#174;

Mai mic decat

<

&lt;

Mai mare decat

>

&gt;

Ampersand

&

&amp;

Ghilimele

'

&quot;

Cent

¢

&#162

Un sfert

¼

&#188

O jumatate

½

&#189

Trei sferturi

¾

&#190

Grade

°

&#176

12. Sugestii privind aspectul textului

Aspectul textului intr-o pagina Web este esential pentru calitatea acesteia. Un text lizibil, scris cu caractere de dimensiune potrivita, bine organizat si asezat in pagina va face din pagina dumneavoastra un mediu accesibil si prietenos care il va stimula pe vizitatorul acesteia sa parcurga cu placere informatiile oferite.

Iata cateva sfaturi referitoare la aspectul paginilor Web, menite sa va ajute la crearea unor texte lizibile, cat mai usor de parcurs de catre cititori.·        Nu folositi fonturi de dimensiuni prea mici sau fonturi cu serife, cum este Times New Roman. Desi este tipul cel mai utilizat pentru publicatiile tiparite, textele scrise cu Times New Roman sunt mai greu de citit de pe monitor. Preferati tipurile Arial, Verdana, Helvetica.

·        Nu folositi numai litere mari (majuscule). Textele scrise cu majuscule sunt mai greu de citit.

·        Nu faceti exces de caractere aldine (ingrosate, bold). Limitati-va la a accentua cuvinte sau portiuni reduse din text. De asemenea, nu folositi caractere cursive (inclinate, sau italice) in exces.

·        Nu folositi prea multe tipuri de fonturi si nici tipuri de fonturi rare. Folosirea unui mare numar de fonturi de dimensiuni si culori diferite va face ca paginile sa arate incarcate si sa fie greu de citit. Folosirea tipurilor de fonturi rare aduce dupa sine riscul ca vizitatorul sa nu le aiba instalate pe computerul propriu, astfel ca textul va fi afisat de browser cu fonturile prestabilite.

·        Nu aranjati textul in pagina pe doua coloane. Aceasta este o practica obisnuita in ziare si reviste dar nu este potrivita intr-o pagina Web deoarece forteaza vizitatorul ca odata ajuns la baza paginii sa o deruleze din nou pentru a citi ce-a de-a doua coloana.

·        Este bine sa folositi fiecare eticheta in scopul pentru care a fost ea definita. Nu folositi etichetele de titlu pentru a accentua anumite parti ale textului care nu sunt titluri. Nu folositi eticheta <ADDRESS> pentru a insera alte texte decat adrese sau eticheta <CITE> pentru a realiza scrierea cu caractere italice a textului.

Motoarele de cautare indexeaza paginile Web si in functie de elementele (etichetele) care sunt incluse in ele iar folosirea lor neadecvata conduce la o indexare eronata a paginii dumneavoastra.

Multe motoare de cautare scaneaza pagina in cautarea titlurilor si pe baza lor construiesc o schita a paginii.

Daca veti folosi etichetele de titlu pentru a accentua anumite parti ale textului (operatie pe care o puteti realiza in mod corect folosind eticheta <FONT>) veti oferi informatii eronate motoarelor de cautare. In acest fel, scad sansele ca paginile dumneavoastra sa fie identificate si citite de cei interesati.

Atentie!

Nu uitati ca paginile vor fi publicate pe Web, unde, pentru a-si atinge scopul, adica pentru a fi citite, trebuie mai intai descoperite de cititori, cel mai frecvent prin intermediul motoarelor de cautare.

13. Concluzii

Browserul afiseaza textele cu cate un singur spatiu intre cuvinte si nu recunoaste sfarsitul de linie si inceputul unei linii noi. Elementele de formatare a textului se introduc in documentul HTML prin intermediul unor etichete specifice:

·        trecerea la un rand nou: eticheta <BR>

·        introducerea unui titlu: etichetele <H1> - <H6>

·        introducerea unui paragraf: eticheta <P> </P>

·        preformatarea textului: eticheta <PRE> </PRE>

·        centrarea textului: eticheta <CENTER> </CENTER>

·        afisarea textului pe o singura line: eticheta <NOBR> </NOBR>

·        crearea unui diviziuni in text: eticheta <DIV> </DIV>

·        inserarea unei linii orizontale: eticheta <HR>

·        inserarea unei adrese: eticheta <ADDRESS> </ADDRESS>

·        inserarea unui citat: etichetele <BLOCKQUOTE> </BLOCKQUOTE> si <CITE> </CITE>

·        inserarea caracterelor speciale prin comanda &;

14. Test

a)    Care este rolul etichetei <BR>?

a)     Trecerea la un rand nou

b)    Inserarea unei linii libere in text

c)     Inserarea unei linii orizontale

1.     Pentru ca browserul sa afiseze textul asa cum a fost el formatat in documentul HTML se foloseste eticheta:

a)      <P>

b)     <PRE>

c)     <DIV>

2.     Ce se va afisa in urmatorul exemplu?

a)     Text1 si Text2 vor fi aliniate la dreapta, cu o linie libera intre ele

b)    Text1 va fi aliniat la stanga, Text2 va fi aliniat la dreapta, cu o linie libera intre ele

c)     Text1 si Text2 vor fi scrise pe aceeasi linie

3.     Pentru a scrie un titlu de dimensiune maxima folosim eticheta:

a)      <H1>

b)     <H6>

c)     <H7>

4.     Pentru a afisa un text pe o singura linie:

a)     folosim eticheta <BR>

b)    folosim eticheta <NOBR>

nu folosim nici o eticheta

5.     Care dintre urmatoarele etichete nu realizeaza centrarea textului?

a)      <P align='center'>Text</P>

b)     <CENTER>Text</CENTER>

c)     <DIV>Text</DIV>

6.     Ce realizeaza eticheta <ADDRESS>?

a)     inserarea unui link

b)    inserarea unei adrese de e-mail

c)     inserarea unei adrese postale

7.     Pentru a insera intr-o pagina o linie orizontala standard folosim eticheta:

a)      <HR>

b)     <HR width='100'>

c)     <HR size='1'>

8.     Eticheta <BLOCKQUOTE> foloseste la:

a)     indentarea textului

b)    scrierea textului cu caractere italice

c)     inserarea unui citat in text

9.     Care dintre aceste afirmatii este falsa?

a)     Toate spatiile si liniile libere introduse in text la editarea documentului HTML sunt afisate intocmai de browser.

b)    Un text scris pe aceeasi linie cu o eticheta de titlu este afisat sub titlu, chiar daca nu este prezenta eticheta <BR>.

c)     Pentru a introduce spatii suplimentare in text se foloseste comanda &nbsp;
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 471
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site