Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

loading...

ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Ciclul biologic de viata

Pomicultura

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Catina alba
Aroma fructelor
FACTORII CARE INFLUENTEAZA CRESTEREA SI MATURAREA FRUCTELOR
Zmeurul
Conductivitatea termica a fructelor
CULTURA MURULUI DE GRADINA
CULTURA MARULUI
Capsunul
POLUAREA CU PESTICIDE A AGROECOSISTEMELOR POMICOLE SI PROTECTIA MEDIULUI AMBIANT
Agrisul

Ciclul biologic de viata se refera la totalitatea manifestarilor de viata, proceselor si fenomenelor prin care trec plantele si se desfasoara intr-o anumita succesiune, anual sau multianual. Plantele legumicole pot sa fie anuale (tomate), bianuale (varza) si chiar multianuale (sparanghelul), in functie de durata perioadei de viata. Arbustii, pomii si vita de vie sunt plante multianuale, cu o durata de viata de 5-35 ani la primele si pana la 40-60 de ani la vita de vie. Numai nucul in mod exceptional traieste pana la 100 de ani.
Ciclul anual La plantele legumicole anuale ciclul biologic se confunda cu durata vietii si cu perioada de vegetatie activa. La plantele legumicole bianuale sau multianuale apare si perioada de viata latenta unde unele organe cum sunt capatana de varza, radacina la morcovi, rizomii la hrean, arpagicul la ceapa, se pastreaza peste iarna in pamant sau in depozit, iar in anul urmator se planteaza in vederea producerii de samanta.

La pomii fructiferi si vita de vie se distinge in ciclul biologic anual perioada de viata activa sau de vegetatie si perioada de viata latenta sau de repaus relativ, in aceasta ultima perioada manifestarile de viata se desfasoara foarte incet si nu se observa la exterior. Ea dureaza circa 4 luni, de la inceputul caderii frunzelor in toamna pana la pornirea in circulatie a sevei la sfarsitul lunii martie.

Perioada de vegetatie la plantele legumicole cuprinde urmatoarele faze: rasarirea plantelor, cresterea radacinilor, cresterea frunzelor cotiledonate si a primelor frunze adevarate, cresterea tulpinii principale si a lastarilor laterali, formarea etajelor de frunze, imbobocitul, infloritul, formarea si dezvoltarea fructelor, formarea semintelor .
Perioada de vegetatie la pomi si vita de vie incepe cu pornirea in vegetatie si se termina cu caderea frunzelor. Se deosebesc fazele: umflarea mugurilor, dezmuguritul si formarea primelor frunze, cresterea lastarilor, imbobocitul, infloritul, formarea si dezvoltarea fructelor, maturarea fructelor, formarea semintelor , coacerea lemnului si caderea frunzelor.

Ciclul multianual, caracteristic in special pomilor si vitei de vie, incepe cu formarea semintei si se termina cu moartea plantelor si cuprinde patru perioade: embrionara, de tinerete, de maturitate sau rodire, de batranete sau declin.loading...Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1083
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site