Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Capsunul

Pomicultura



+ Font mai mare | - Font mai mic



Capsunul

Fragaria grandiflora Ehrh

Fam.Rosaceae

Subfam.Rosoideae



Datorita multiplelor sale calitati, dar mai ales pentru faptul ca sunt primele fructe de primavara, capsunile ocupa un loc important in industria de prelucrare.

Capsunul este o planta semiierboasa perena ce creste sub forma de tufa cu inaltimea de 15-40 cm. Partea subterana este formata din rizom (tulpina) si radacini, iar cea aeriana din ultimele ramificatii ale tulpinii, lastari foarte scurti, frunze, stoloni si inflorescente (cu flori, respectiv fructe) (fig.26).

Fructul are o parte comestibila, care reprezinta fructul fals, provenit din ingrosarea receptacului si numeroase nucule sau achene, denumite impropriu seminte, care sunt fructele propriu-zise, diseminate in suprafata fructului fals. Acesta are, in functie de soi, greutate cuprinsa intre 7 si 28 grame.

Continentul cu cea mai mare productie de capsuni este Europa, urmat de America de Nord si Centrala si Asia. Dintre tarile mari producatoare amintim: SUA, Japonia, Polonia, Italia, Spania si Franta.

In Romania, cele mai mari cantitati de capsuni se obtin in judetele Satu Mare, Valcea, Dolj, Arges, Gorj si Mures.    

Factorii care au contribuit la extinderea si intensivizarea culturii capsunului in principalele tari sunt :

- introducerea unor soiuri cu calitati superioare;

- utilizarea materialului saditor liber de viroze;

- trecerea de la cultura multi- anuala (traditionala) la cea anuala si extinderea culturii protejate;

- imbunatatirea tehnologiilor de cultura;   

- valorificarea mai diversificata a productiei de fructe, indeosebi prin congelare si industrializare.

Prin alegerea judicioasa a sortimentului se poate prelungi sezonul de capsuni la 30-35 zile, aproximativ de la 20 mai, prin soiuri timpurii, pana la 20-25 iunie, cu soiurile tardive.

Sezonul de capsuni incepe cu soiurile timpurii: Premial, Earlybelle, Surprise des Halles, continua cu Gorella, Aiko, Red Gauntlet si se incheie cu soiurile tarzii Senga Sengana si Benton.

Pentru prelucrare sunt apreciate soiurile de marime mijlocie, dar mai ales acelea intens colorate (inclusiv pulpa), al caror caliciu se poate elimina usor cu ajutorul mijloacelor mecanizate.

Capsunile contin la 100 grame produs proaspat urmatoarele : 88,7 g apa, 5,5 g zaharuri, 0,9 g proteine, 0,4 g grasimi, 1,4 g celuloza, 26 mg Ca, 14 mg Mg, 142 mg K, 3,2 mg Na, 33 mg P, 59 mg vitamina C, 0,096 mg vitamina A, 0,3 g pectina (pectat de calciu) si au pH-ul =3,4.

Capsunile se preteaza pentru cele mai variate moduri de valorificare (in stare proaspata, spume, congelate si prelucrate sub forma de dulceata, compot, gem, jeleu, suc, nectar, sirop).

Evolutia in coacere a fructelor dupa faza de parga este foarte rapida, mai ales pe vreme calda si secetoasa. Aceasta evolutie constituie si o insusire de soi. La unele soiuri (Gorella, Red Gauntlet) pulpa se mentine destul de consistenta pana la maturitatea deplina a fructului,in timp ce la altele (Profusion), in preajma recoltarii fructele pierd mult din consistenta, respectiv din rezistenta la transport.

Momentul optim de recoltare se stabileste in stransa legatura cu destinatia fructelor. Cand fructele se consuma pe loc sau sunt transportate pe distante mici, ele se recolteaza cand se coloreaza complet in rosu, dar pulpa lor este inca tare, adica atunci cand realizeaza coacerea in proportie de 90%.

Capsunile destinate prepararii de dulceata, gem si peltea se recolteaza cand devin rosii pe 75-85% din suprafata, portiunea din varf fiind roza, iar pulpa destul de tare. In vederea prelucrarii sub forma de suc, capsunile vor fi recoltate la coacerea deplina, cand contin cea mai mare cantitate de zahar si elibereaza maximum de suc.

Din punct de vedere calitativ, materia prima trebuie sa corespunda SR. 3179-93.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1285
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved