Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


PROIECT SILVICULTURA CALCULUL PRIN PROCEDEUL SERILOR DE VOLUME A VOLUMULUI UNUI ARBORET ECHIEN DE MOLID

Silvicultura

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
ULMUL
Descrierea generala a teritoriului deservit cultivarii speciilor lemnoase forestiere
Dendrologie conifere
Lucrari de reimpadurire
ARBORELE
STABILIREA SUPRAFETELOR OMOGENE SI A VOLUMELOR AFERENTE
Insecte care rod frunzele
Ipoteze asupra succesului invaziv
VISINI SI CIRESI
ARINII

TERMENI importanti pentru acest document

: : : volum pe arbore in picioare : proiect silvicultura :

GRUP SCOLAR INDUSTRIAL PUCIOASA

           

PROIECT

pentru certificarea competentelor

profesionale  nivelul  III

Domeniul : SILVICULTURA

Specializare : TEHNICIAN IN SILVICULTURA SI

                            EXPLOATARI FORESTIERE

CALCULUL PRIN  PROCEDEUL SERILOR DE  VOLUME A VOLUMULUI  UNUI ARBORET  ECHIEN DE MOLID

CUPRINS

1.Argument

2.Inventarierea totala

3.Inventarierea calitativa

4.Executarea inventarierei

5.Procedeul de cubare cu serii de volume

6.Determinarea diametrului central

7.Determinarea diametrului si inaltimea medie si a seriei de volume

8.Calcului volumului total

9.Bibliografie

Notiuni  introductive in dendometrie

           

Dendrometria  are ca obiect de studiu masurarea dimensiunilor  arborilor  si  observarea altor  caracteristici ale acestora. In vederea aflarii  volumului, a greutatii, a varstei   si a cresterii arborilor si   arboretelor.                 

   Determinarea volumului ,care se mai  numeste si cubare sau cubaj, este   partea cea mai importanta  a dendrometriei . Ea cuprinde :cubarea arborelui doborat , cubarea arborelui  in picioare,  si cubarea arboretului.

            Cubarea  arborelui   se efectueaza  cu prilejul  exploatarii padurilor si prelucrarii  lemnului.  Arborii in picioare  se cubeaza  individual  foarte rar ; arboretul, care cuprinde  un numar mare de arbori, nu poate  fi  insa  cubat, daca nu se cunoaste  modul de determinare  a volumului  unui arbore individual.  Arboretele  se cubeaza   in scopul   amenajarii  padurilor, al intocmirii actelor de punere in valoare   in vederea exploatarii  unor  arbori sau a unor parchete , al stabilirii  amplasamentului  unor inteprinderi  de prelucrare a  lemnului , precum si  in scop stiintific.   

 Dendrometria  are legaturi cu  mamatematica ( geometria, algebra , analiza matematica si statistica matematica), silvicultura , exploatarea padurilor ,transportulilor  forestiere, amenajarea padurilor ,dendrologia  si cu alte  discipline forestiere,  asfel se poate spune  ca aceasta disciplina este fundamentata pentru  intreaga activitate  forestiera.

Procedee de  inventariere  cubare si  sortare a arboretelor

             Inventarierea consta  in masurarea diametrelor  si  aprecierea  clasei  de calitate  a trunchiurilor  si  inregistrarea  acestor  caracteristici  in carnete  de teren , pe specii,categorii de diametre   si clase de calitate  In numeroase cazuri, cu aceasta  ocazie  se masoara si  inaltimile unor arbori .

 Inventarierea totala presupune  inventarierea  tuturor  arborilor din  arboret  sau care urmeaza  a fi extrasi  cu ocazia  lucrarilor  de exploatare.

  Ea asigura cea mai mare precizie , dar in acelasi timp  necesita cheltuieli   mari de timp , munca si  bani.

            Inventarierea  partiala  prezinta, insa, si  unele dezavantaje, dand  nastere la o serie de erori ,care sunt cu atat mai  mari, cu cat  procentul  de  

inventariere este mai mic, arboretul  este mai putin omogen  si suprafata  arboretului  mai mica. De aceea , nu se recomanda aceasta inventariere  in arboretele  neregulate, cu cosistenta sub 0,4 in cele cu suprafata mai mica 4 ha.  Intr-adevar, inventarierile  partiale pe suprfete  mici  reclama un volum mai mare de munca si cheltuieli mai mari  decat in cazul  inventarieri  totale

             Inventarierea  partiala- orice  inventariere si cubare  este rational  sa se  execute numai  in cazul unei portiuni  relativ omogene  din padure, care  este arboretul.  Arboretele se  delimiteaza cu ocazia  amenajarilor  padurilor. 

             In cazul  cubarii arboretelor  prin utilizarea  suprafetelor  de proba  trebuie  sa se determine  cat mai exact  suprafata arboretului , deoarece altfel  se obtin  rezultate  gresite
    Elementele de baza ale  inventarierii partiale  sunt :

                        --forma

                    --marimea

                    --numarul

                    --amplasarea si delimitarea suprafetelor de  proba.  

Forma  suprafetelor  de   proba poate fi  patrata, dreptunghiulara sau circulara.

Forma patrata  se aplica mai mult la  suprafetele de proba  permanente (cu o durata pe teren  de mai  mult de zeci de ani), folosite  pentru  cercetari stintifice .

   

    In practica se folosesc  mai  multe  suprafete  de proba dreptunghiulare  si cele circulare . Suprafetele  circulare sunt mai indicate , avand avantajul ca determinarile sunt mai economice ,sunt mai usor de delimitat  si materializat si ,in plus , asigura o precizie mai mare,deoarece  circumferinta lor este  mai mica decat perimetrul unei benzi cu aceeasi suprafata,fapt care reduce posibilitatile  de a gresi  la inventarierea  arborilor dubiosi , de limita. Arbori  de limita sunt  cei situati  in perimetrul  suprafetei de proba .

    Marimea  suprafetelor de proba  este variabila , in raport cu structura  arboretelor .Benzile de proba  au inaltimea de 10 m  si lungimea de 20,30,40,50 sau 100 m. Pe terenurile plane se folosesc  benzi  cu lungimea  de 100 m, iar pe terenurile framantate  lungimea  lor poate  fi  de 20-50 m .

    Suprafata cercurilor  de proba  este  determinata   de numarul  arborilor la hectar.

EXECUTAREA  INVENTARIERII

    Inventarierea  propriu-zisa  necesita aceleasi operatii fie ca se efectueaza o inventariere  partiala, fie una  integrala . Singura deosebire  consta  in faptul ca la inventarierea  partiala  intervine , in plus amplasarea  si determinarea suprafetelor  de proba.

    Inventarierea  arboretelor cuprinde urmatoarele  operatii  distincte :

                 --- recunoasterea  arboretului;

              --- pregatirea carnetului de inventariere sau a fisei de punctaj;

                 --- masurarea diametrelor ;

              --- determinarea calitatii arborilor ;

                 --- masurarea inaltimilor .

 Recunoasterea   arboretului -  pe baza  cunoasterii  terenului  se stabilesc    limitele arboretului , procedeul de inventariere  si  elementele de  arboret  componente .In cazul  inventarierilor  partiale  se calculeaza  numarul de  suprafete de probe  si distanta  dintre acestea .

            Pregatirea carnetului  sau a fisei de  punctaj   consta in notarea  ocolului, a unitatii  de productie , a unitatii amenajistice ( parcela  sau subparcela ), inscrierea  categorilor de  diametre,  a specilor  sau a elementelor  de arboret  si a claselor de calitate a  arborilor .

    Categorile de  diametre  se inscriu  de obicei  din 4 in 4 cm  cand se inventariaza  arborete  tinere, de crang , sau loturi  pana la 150---200 arbori,se inscriu categorii de diametre  din 2 in 2 cm Speciile se noteaza  separate  numai cand participa  la compozitia  arboretului  cu mai mult  de 10%; celelalte  se inregistreaza  impreuna , sub denumirea de  diverse tari,diverse mai , sau diverse rasinoase . Specile valoroase si cele care  prezinta importanta deosebita se inventariaza separate ,indifferent de participarea  lor in compozitia arboretului.

 In vederea unei sortari corecte este  necesar  ca  inventarierea calitativa a arborilor sa se faca pe elemente  de arboret   datele inventarieri  calitative se inscriu  intr-un  formular.         

 Despuierea carnetului consta  in reprezentarea arborilor  inventariati  pe specii, categorii  de diametre si clase de calitate .

            Inventarierea calitativa   a arborilor in clasificare  a arborilor  pe clase de calitate se bazeaza  pe  coriatia  dintre proportia  de lemn  rotund de  lucru  din volumul fusului   si cota corespunzatoare  din inaltime , independent  de specie  si de dimensiunile  arborilor . 

                             Masurarea  diametrelor 

    Se executa cu ajutorul cuplei forestiere.  In cazul inventarierei  totale  la lucrarile de amenajare  a padurilor, echipa  de lucru  este compusa ,de obicei  dintr-un sef  de echipa  si doi cuplasi .

    Pentru ca diametrele  sa fie masurate  la 1,30 m de sol  este  necesar ca  aceasta  inaltime  sa se  materializeze  printr-un semn  pe scoarta .  Fiecare clupas  poarta pe langa clupa , creta alba, o grifa,  sau vopsea  de ulei  cu ajutorul carora  inseamna  arborii masurati. 

    La munte se merge pe curbele de nivel ,lucrul incepandu-se  din partea interioara  a versantului . Masurarea  se executa  din amonte . Semnele pe arbori se aplica in asa fel  incat ele sa fie vazute  de clupasi  atunci  cand se intorc spre a inventaria  o noua fisa paralela (postata).

    Postatele  au  latimea  de 10-30m in functie de consistenta arboretului  si de panta terenului.  Fiecare postata are un numar , inregistrarea  in carnet  facandu-de  pe  postate pentru control.

     Arboretul se strabate pe fasii, muncitorii mergand  la distante  egale de seful de echipa. Clupasii  striga  specia ( elemental de arboret) si categoria de  diamatre,iar seful de echipa verifica justetea stabilirii elementului de arboret,determina clasa de calitate si inregistreaza datele in carnet.

Dupa terminarea inventarierii se trece la calcularea numarului de arbori masurati.

In cazul inventarierii  prin benzi de proba,in dreptul reperelor de pe fir se bat tarusi cu lungimea de 1 m pe care se inscrie pe cate un cioplaj numerele benzilor. Arborii inventariati se insemneaza cu grifa sau cu un toporas in partea dinspre fir.Inregistrarea in carnet se face pentru fiecare banda in parte,existand astfel posibilitatea unei verificari ulterioare.

Masurarea inaltimilor


loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2205
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site