Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


SILVICULTURA CALCULUL PRIN PROCEDEUL SERILOR DE VOLUME A VOLUMULUI UNUI ARBORET ECHIEN DE MOLID

Silvicultura+ Font mai mare | - Font mai mic  

 

CALCULUL PRIN PROCEDEUL SERILOR DE VOLUME A VOLUMULUI UNUI ARBORET ECHIEN DE MOLID

1.Argument

2.Inventarierea totala

3.Inventarierea calitativa

4.Executarea inventarierei

5.Procedeul de cubare cu serii de volume

6.Determinarea diametrului central

7.Determinarea diametrului si inaltimea medie si a seriei de volume

8.Calcului volumului total

9.Bibliografie

Notiuni introductive in dendometrie

Dendrometria are ca obiect de studiu masurarea dimensiunilor arborilor si observarea altor caracteristici ale acestora. In vederea aflarii volumului, a greutatii, a varstei si a cresterii arborilor si arboretelor.

Determinarea volumului ,care se mai numeste si cubare sau cubaj, este partea cea mai importanta a dendrometriei . Ea cuprinde :cubarea arborelui doborat , cubarea arborelui in picioare, si cubarea arboretului.

Cubarea arborelui se efectueaza cu prilejul exploatarii padurilor si prelucrarii lemnului. Arborii in picioare se cubeaza individual foarte rar ; arboretul, care cuprinde un numar mare de arbori, nu poate fi insa cubat, daca nu se cunoaste modul de determinare a volumului unui arbore individual. Arboretele se cubeaza in scopul amenajarii padurilor, al intocmirii actelor de punere in valoare in vederea exploatarii unor arbori sau a unor parchete , al stabilirii amplasamentului unor inteprinderi de prelucrare a lemnului , precum si in scop stiintific.

Dendrometria are legaturi cu mamatematica ( geometria, algebra , analiza matematica si statistica matematica), silvicultura , exploatarea padurilor ,transportulilor forestiere, amenajarea padurilor ,dendrologia si cu alte discipline forestiere, asfel se poate spune ca aceasta disciplina este fundamentata pentru intreaga activitate forestiera.

Procedee de inventariere cubare si sortare a arboretelor

Inventarierea consta in masurarea diametrelor si aprecierea clasei de calitate a trunchiurilor si inregistrarea acestor caracteristici in carnete de teren , pe specii,categorii de diametre si clase de calitate In numeroase cazuri, cu aceasta ocazie se masoara si inaltimile unor arbori .

Inventarierea totala presupune inventarierea tuturor arborilor din arboret sau care urmeaza a fi extrasi cu ocazia lucrarilor de exploatare.

Ea asigura cea mai mare precizie , dar in acelasi timp necesita cheltuieli mari de timp , munca si bani.

Inventarierea partiala prezinta, insa, si unele dezavantaje, dand nastere la o serie de erori ,care sunt cu atat mai mari, cu cat procentul de

inventariere este mai mic, arboretul este mai putin omogen si suprafata arboretului mai mica. De aceea , nu se recomanda aceasta inventariere in arboretele neregulate, cu cosistenta sub 0,4 in cele cu suprafata mai mica 4 ha. Intr-adevar, inventarierile partiale pe suprfete mici reclama un volum mai mare de munca si cheltuieli mai mari decat in cazul inventarieri totale

Inventarierea partiala- orice inventariere si cubare este rational sa se execute numai in cazul unei portiuni relativ omogene din padure, care este arboretul. Arboretele se delimiteaza cu ocazia amenajarilor padurilor.

In cazul cubarii arboretelor prin utilizarea suprafetelor de proba trebuie sa se determine cat mai exact suprafata arboretului , deoarece altfel se obtin rezultate gresite

Elementele de baza ale inventarierii partiale sunt :

--forma

--marimea

--numarul

--amplasarea si delimitarea suprafetelor de proba.

Forma suprafetelor de proba poate fi patrata, dreptunghiulara sau circulara.

Forma patrata se aplica mai mult la suprafetele de proba permanente (cu o durata pe teren de mai mult de zeci de ani), folosite pentru cercetari stintifice .

In practica se folosesc mai multe suprafete de proba dreptunghiulare si cele circulare . Suprafetele circulare sunt mai indicate , avand avantajul ca determinarile sunt mai economice ,sunt mai usor de delimitat si materializat si ,in plus , asigura o precizie mai mare,deoarece circumferinta lor este mai mica decat perimetrul unei benzi cu aceeasi suprafata,fapt care reduce posibilitatile de a gresi la inventarierea arborilor dubiosi , de limita. Arbori de limita sunt cei situati in perimetrul suprafetei de proba .

Marimea suprafetelor de proba este variabila , in raport cu structura arboretelor .Benzile de proba au inaltimea de 10 m si lungimea de 20,30,40,50 sau 100 m. Pe terenurile plane se folosesc benzi cu lungimea de 100 m, iar pe terenurile framantate lungimea lor poate fi de 20-50 m .

Suprafata cercurilor de proba este determinata de numarul arborilor la hectar.

EXECUTAREA INVENTARIERII

Inventarierea propriu-zisa necesita aceleasi operatii fie ca se efectueaza o inventariere partiala, fie una integrala . Singura deosebire consta in faptul ca la inventarierea partiala intervine , in plus amplasarea si determinarea suprafetelor de proba.

Inventarierea arboretelor cuprinde urmatoarele operatii distincte :

--- recunoasterea arboretului;

--- pregatirea carnetului de inventariere sau a fisei de punctaj;

--- masurarea diametrelor ;

--- determinarea calitatii arborilor ;

--- masurarea inaltimilor .

Recunoasterea arboretului - pe baza cunoasterii terenului se stabilesc limitele arboretului , procedeul de inventariere si elementele de arboret componente .In cazul inventarierilor partiale se calculeaza numarul de suprafete de probe si distanta dintre acestea .

Pregatirea carnetului sau a fisei de punctaj consta in notarea ocolului, a unitatii de productie , a unitatii amenajistice ( parcela sau subparcela ), inscrierea categorilor de diametre, a specilor sau a elementelor de arboret si a claselor de calitate a arborilor .

Categorile de diametre se inscriu de obicei din 4 in 4 cm cand se inventariaza arborete tinere, de crang , sau loturi pana la 150---200 arbori,se inscriu categorii de diametre din 2 in 2 cm Speciile se noteaza separate numai cand participa la compozitia arboretului cu mai mult de 10%; celelalte se inregistreaza impreuna , sub denumirea de diverse tari,diverse mai , sau diverse rasinoase . Specile valoroase si cele care prezinta importanta deosebita se inventariaza separate ,indifferent de participarea lor in compozitia arboretului.

In vederea unei sortari corecte este necesar ca inventarierea calitativa a arborilor sa se faca pe elemente de arboret datele inventarieri calitative se inscriu intr-un formular.

Despuierea carnetului consta in reprezentarea arborilor inventariati pe specii, categorii de diametre si clase de calitate .

Inventarierea calitativa a arborilor in clasificare a arborilor pe clase de calitate se bazeaza pe coriatia dintre proportia de lemn rotund de lucru din volumul fusului si cota corespunzatoare din inaltime , independent de specie si de dimensiunile arborilor .

Masurarea diametrelor

Se executa cu ajutorul cuplei forestiere. In cazul inventarierei totale la lucrarile de amenajare a padurilor, echipa de lucru este compusa ,de obicei dintr-un sef de echipa si doi cuplasi .

Pentru ca diametrele sa fie masurate la 1,30 m de sol este necesar ca aceasta inaltime sa se materializeze printr-un semn pe scoarta . Fiecare clupas poarta pe langa clupa , creta alba, o grifa, sau vopsea de ulei cu ajutorul carora inseamna arborii masurati.

La munte se merge pe curbele de nivel ,lucrul incepandu-se din partea interioara a versantului . Masurarea se executa din amonte . Semnele pe arbori se aplica in asa fel incat ele sa fie vazute de clupasi atunci cand se intorc spre a inventaria o noua fisa paralela (postata).

Postatele au latimea de 10-30m in functie de consistenta arboretului si de panta terenului. Fiecare postata are un numar , inregistrarea in carnet facandu-de pe postate pentru control.

Arboretul se strabate pe fasii, muncitorii mergand la distante egale de seful de echipa. Clupasii striga specia ( elemental de arboret) si categoria de diamatre,iar seful de echipa verifica justetea stabilirii elementului de arboret,determina clasa de calitate si inregistreaza datele in carnet.

Dupa terminarea inventarierii se trece la calcularea numarului de arbori masurati.

In cazul inventarierii prin benzi de proba,in dreptul reperelor de pe fir se bat tarusi cu lungimea de 1 m pe care se inscrie pe cate un cioplaj numerele benzilor. Arborii inventariati se insemneaza cu grifa sau cu un toporas in partea dinspre fir.Inregistrarea in carnet se face pentru fiecare banda in parte,existand astfel posibilitatea unei verificari ulterioare.

Masurarea inaltimilorPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4215
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved