Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

HISTEROTOMIA

Chirurgie veterinara



+ Font mai mare | - Font mai mic



histerotomia

Histerotomia sau operatia cezariana este interventia prin care se extrage fetusul din uter pe cale chirurgicala. Se cunosc mai multe metode care s-au perfectionat continuu din antichitate, cand operatia se facea doar pentru a salva fetusul, daca supravietuirea mamei era compromisa si pana in prezent, cand interventia se face si in scop economic, iar la femei chiar si fara motivatie medicala.



Indicatii: distocii prin exces de volum, angustie pelvina, torsiunea sau hernia uterului gestant, hidropizia invelitorilor etc. In distocii, operatia are caracter de urgenta si oportunitatea interventiei se stabileste imediat si nu numai dupa epuizarea celorlalte mijloace nechirurgicale, cand pot sa apara complicatii ( ruperi uterine, hemoragii grave , traumatisme vaginale, moartea fatului, infectii etc.).

Histerotomia la vaca

Operatia cezariana la vaca se practica in cazul distociilor si necesita o buna organizare pentru salvarea femelei si a fetusului, iar daca acesta este mort si emfizematos, scopul operatiei este salvarea femelei si prevenirea complicatiilor septice. De cele mai multe ori, traumatismul operator este mult mai bine suportat decat fetotomia sau alte manopere obstetricale.

Instrumentar: pentru diereza, hemostaza si sutura, in concordanta cu amploarea operatiei, campuri de operatie pentru 2-3 schimburi.

Anestezie: NLA, narcoza sau tranchilizare si analgezie loco-regionala. Metodele de anestezie, substantele anestezice si dozele se stabilesc in functie de tehnica chirurgicala, in concordanta cu metoda de contentie sincronizate, astfel incat sa nu produca tulburari cardio-pulmonare la fat, daca acesta este viabil.

Contentie: Decubit lateral drept sau in travaliu.

Tehnica operatorie

A.           Histerotomia prin laparatomie ventro-laterala

Locul de electie este situat sub pliul ei, la un lat de palma de vena mamara anterioara, pe o lungime de 30-40 cm, proportional cu talia animalului, asigurand declivitatea pentru drenaj pe partea stanga.

1. Se face o incizie cutanata si hemostaza preventiva pe vasele de sange subcutanate, apoi se incizeaza tunica abdominala, aponevrozele si peritoneul.

2. Se prinde marginea caudala a epiploonului si se trage inainte, depasind comisura anterioara a plagii abdominale. Din cavitatea abdominala se scurge un lichid citrin, in cantitate variabila.

3. Se exploreaza cu mana cavitatea abdominala si se observa eventuale modificari ale peretelui uterin, cheaguri de sange, lichide fetale care pot sa dea indicii sigure despre eventuale accidente (rupturi uterine, torsiuni) cu implicatie directa asupra evolutiei intraoperatorii si mai ales asupra prognosticului.

4. Exteriorizarea cornului uterin gestant se face cat mai mult spre varf si se introduce un camp de operatie mare sub el, la marginea plagii abdominale.

5. Histerotomia propriu-zisa. Uterul se incizeaza longitudinal, pe marea curbura, evitand sectionarea placentoamelor. Daca a fost sectionat un caruncul uterin, hemoragia este importanta si se aplica imediat o ligatura la baza acestuia. Incizia uterina trebuie sa fie suficient de mare (25-30 cm) pentru a evita desirarea marginilor plagii uterine care se prind in pense hemostatice (ovale sau in 'T') si se tin de catre un ajutor in afara plagii abdominale.

6. Sectionarea invelitorilor se face cu foarfeca, urmarind scurgerea lichidelor fetale in afara cavitatii abdominale.

7. Extragerea fetusului. Se introduce o mana in cavitatea uterina si se prinde un onglon in podul palmei, se flexeraza membrul respectiv si apoi se exteriorizeaza. La fel se procedeaza si cu membrul opus, iar in prezentarile posterioare se exteriorizeaza capul vitelului si apoi se extrage fara a desira peretele uterin.

8. Sutura peretelui uterin se face bietajat cu fir resorbabil, extramucos, precedata de regularizarea marginilor plagii si excizia marginilor placentare pentru a nu fi prinse in sutura.

Sutura de afrontare se face in surjet simplu sau Schmieden, prin seroasa si musculoasa, urmata de o sutura de infundare tot cu fir resorbabil. Anexele fetale se elimina pe cale vaginala, deoarece desprinderea placentoamelor necesita mult timp, fara sa confere avantaje manoperelor care urmeaza.

Daca fetusul a fost mort si continutul uterin este septic, se va indeparta si placenta impreuna cu lichidele ramase. Cavitatea uterina se aseptizeaza prin lavaje abundente cu ser fiziologic caldut si solutii antiseptice, lasand in interior solutii de antibiotice sau bujiuri. In acest caz, sutura este trietajata, prima sutura cuprinde mucoasa uterina si se face cu fir neresorbabil sau cu fir sintetic resorbabil .

9. Stimularea involutiei uterine este necesara numai daca uterul este aton si se face prin injectii intramurale cu substante ocitocice.

10. Aseptizarea uterului la exterior si a cavitatii abdominale daca s-a produs contaminarea sau preventiv se pot introduce solutii neiritante de antibiotice sau se spala cu ser fiziologic si se asaza in cavitatea abdominala.

11. Sutura peretelui abdominal se face trietajat cu fir rezistent, peritoneul cu fascia transversa se sutureaza in fir continuu sau intretaiat, iar celelalte straturi in puncte separate simple sau de rezistenta. Pielea se sutureaza cu ata chirurgicala groasa, in 'U', pentru o mai buna rezistenta.

12. Asigurarea drenajului. Daca marginile plagii au fost puternic infiltrate, traumatizate sau exista suspiciunea de contaminare, se aplica antibiotice in plaga si se fixeaza tub de dren.

Postoperator se recomanda rehidratare, tonice cardiace, calciu, antibioticoterapie, evitarea fibroaselor in primele zile si plimbarea animalului. Se va urmari eliminarea placentei, precum si aspectul scurgerilor vaginale in perioada urmatoare pentru a face interventiile care se impun. Daca anexele fetale nu sunt eliminate, se desprind manual pe cale vaginala, introducand apoi in cavitatea uterina antibiotice sau chimioterapice cateva zile consecutiv sau pana la inchiderea cervixului, sub control transrectal. Masajul uterin transrectal grabeste involutia uterina si stimuleaza cicatrizarea si evacuarea secretiilor.

B.    Histerotomia prin flanc

Calea de acces abdominal se stabileste prin flancul drept sau stang pe animalul contentionat in picioare. Incizia de 25-30 cm are o directie oblica sau verticala, incepand de la 10 cm sub unghiul extern al iliumului. Este preferat flancul drept, deoarece prinderea si exteriorizarea uterului este mult usurata de pozitia rumenului pe partea stanga. Metoda prezinta avantajele interventiilor prin regiuinea flancului la animalele mari (pozitie patrupodala, siguranta suturilor), dar si unele dezavantaje (acces mai dificil la uterul gestant, riscul desirarii mezourilor, spatiu de lucru mai mic, traumatism mai mare), pentru care nu a intrat in practica veterinara la noi.

Timpii operatori si conduita operatorie sunt asemanatori cu metoda Gtze, dar uterul gestant este sustinut de catre un ajutor pe brate sau pe o masa, protejate cu un camp de operatie steril.

Histerotomia la oaie si capra

Indicatii: Operatia se practica mai rar la aceste specii, avand aceleasi indicatii terapeutice la care se adauga si un scop economic la oile din rasa Karakul pentru obtinerea pielicelelor cu buclaj superior, in ultimele zile de gestatie.

Locul de electie si timpii operatori sunt asemanatori, cu deosebirea ca animalul este contentionat in decubit lateral, iar anestezia trebuie sa fie mai bine controlata. Este preferata narcoza sau NLA realizata cu derivati fenotiazinici si ketamina. Daca se depaseste cu bine riscul anestezic si traumatismul operator, evolutia este lipsita de complicatii majore. In cazul gestatiilor gemelare, este necesara deschiderea ambelor coarne uterine, succesiv, prin aceeasi plaga abdominala.

3. Histerotomia la scroafa

Distociile la scroafa sunt rare si se remediaza usor prin mijloace nechirurgicale. Lipsa fortelor de contractie poate fi determinata de afectiuni grave cardio-pulmonare sau infectioase, astfel incat evolutia postoperatorie poate fi compromisa. Succesul interventiei chirurgicale este conditionat de rezultatul investigatiilor examenului preoperator. In general, operatia este bine suportata de animal, daca in momentul interventiei nu se constata complicatii grave (congestii pulmonare, necroze uterine etc.), care au evolutie rapida si nu pot fi controlate medicamentos.

Operatia este indicata in distocii prin exces de volum, mai ales la primipare cu gestatii timpurii sau pentru obtinerea de produsi SPF in laboratoare sau ferme speciale.

Loc de electie: jumatatea inferioara a flancului stang.

Instrumentar: pentru diereza, hemostaza si sutura.

Anestezie: narcoza, NLA sau tranchilizare si anestezie locala prin infiltratie in straturi succesive.

Contentie: decubit lateral pe partea dreapta cu membrele in extensie.

Tehnica operatorie

1. Laparotomie mijlocul flancului stang de 15-20 cm, pana in apropierea pliului ei. Se incizeaza pielea in directie perpendiculara pe axul longitudinal sau oblica, iar straturile musculare se dilacereaza. Peritoneul se incizeaza in aceeasi directie dupa ce s-a facut o butoniera cu foarfeca.

2. Exteriorizarea cornului uterin stang pana la bifurcatie, pe campuri de operatie.

3. Incizia cornului uterin stang se face pe marea curbura in apropierea bifurcatiei, in lungime de 10-15 cm.

4. Extragerea fetusilor din uter. Se extrage mai intai fetusul aflat pe directia inciziei uterine cu o pensa impreuna cu anexele. Ceilalti purcei se aduc succesiv prin taxis la nivelul deschiderii uterine si se extrag, fiind preluati de alta persoana care se ocupa de reanimarea lor. Daca invelitorile nu se extrag usor, nu se insista asupra lor, fiind mai important ritmul alert in desfasurarea operatiei.

5. Se introduce cornul uterin stang in cavitatea abdominala, fara a fi torsionat, pastrand baza lui cu incizia in afara.

6. Se exteriorizeaza cornul drept in totalitate imediat sau pe masura ce se aduc si ceilalti purcei si se extrag pe rand.

7. Aseptizarea cavitatii uterine se face prin lavaje, se introduc antibiotice si se asigura deschiderea cervixului.

8. Sutura plagii uterine se face cu fir resorbabil, bietajat si se stimuleaza involutia uterina cu ocitocice intramural.

9. Sutura peretelui abdominal se face bietajat sau trietajat.

Postoperator se administreaza antibiotice 3-4 zile si alimente semilichide. Plaga se pansuleaza cu tinctura de iod si se protejeaza in primele zile cu un pansament mentinut cu substante adezive. Suptul purceilor nu este stanjenit, daca nu apar reactii febrile, acesta favorizeaza involutia uterina prin mecanisme hormonale naturale. Miscarea zilnica a animalului pe distante scurte are, de asemenea, efecte favorabile.

4. Histerotomia la catea si pisica

Distociile sunt frecvente la aceste animale, provocate mai ales prin exces de volum (imperecheri nepotrivite, varsta inaintata a femelei, numar redus de pui etc.), dar cezariana este solicitata numai in cazul animalelor de rasa, cu mare valoare. In mod curent, recomandam ovariohisterectomia prin care se rezolva distocia intr-un timp mai scurt si este suportata mai usor.

Loc de electie: linia alba inapoia ombilicului.

Instrumentar: pentru diereza, hemostaza si sutura.

Anestezie: narcoza sau NLA.

Contentie: decubit dorsal, pe masa de operatie, cu membrele fixate in extensie.

Tehnica operatorie

1. Laparotomie mediana ventrala de la ombilic pana in dreptul penultimului mamelon.

2. Explorarea cavitatii abdominale si exteriorizarea unui corn uterin gestant.

3. Incizia uterului in apropierea bifurcatiei, pe marea curbura pe o lungime care sa permita extragerea fetusilor, fara desirarea marginilor plagii uterine.

4. Extragerea fetusilor in ordinea asezarii lor, mai intai din cornul exteriorizat si apoi din celalalt. Se extrag impreuna cu anexele fetale fiind adusi in dreptul plagii uterine prin compresiuni manuale prin traversul peretelui uterin. Se cere multa atentie la realizarea acestor manopere pentru a nu se revarsa lichide fetale in cavitatea abdominala.

5. Sutura plagii uterine se face cu fir resorbabil, bietajat, extramucos. Daca au fost fetusi morti, se impune aseptizarea cavitatii uterine si masuri suplimentare de asepsie si antisepsie.

6. Inchiderea plagii abdominale se face dupa repunerea uterului si aseptizarea marginilor plagii si a cavitatii abdominale. Se face sutura bietajata sau trietajata si se protejeaza cu pansament aplciat astfel incat sa nu impiedice suptul. Daca se fixeaza cu benzi sau substante adezive, acestea trebuie sa permita aerarea plagii pentru a evita acumularea secretiilor si macerarea marginilor.

Histerotomia la iapa

Distociile sunt foarte rare la iapa, dar cand apar, produc manifestari clinice dramatice, greu de stapanit in torsiune uterina, prezentare transversala, moartea fetusului etc.

Loc de electie: tesitura flancului stang.

Instrumentar: pentru diereza, hemostaza si sutura.

Anestezie: narcoza sau NLA.

Contentie: decubit lateral pe partea dreapta.

Tehnica operatorie

1. Laparotomie oblica dorso-ventral, antero-posterior sau caudo-cranial pe o lungime de 30-40 cm plecand de langa ultima articulatie condro-costala spre pliul ei sau de sub unghiul extern al iliumului spre ombilic.

2. Se exploreaza cavitatea abdominala si se exteriorizeaza cornul uterin gestant cu marea curbura in afara. Se protejeaza cu un camp ansele intestinale care au tendinta sa iasa prin plaga abdominala.

3. Se incizeaza peretele uterin 25 cm pe marea curbura si se extrage fatul.

4. Se indeparteaza placenta dupa desprindere manuala, se curata cavitatea uterina si se aseptizeaza daca este cazul.

5. Sutura peretelui uterin, introducerea uterului si sutura peretelui abdominal se face ca la vaca. Se acorda o atentie deosebita peritoneului care prezinta o reactivitate deosebita la aceasta specie.

Postoperator se recomanda antibioticoterapie, rehidratare, tonice cardiace, ser antitetanic, repaus si urmarirea involutiei uterine si aspectul secretiilor puerperale.

Accidente si complicatii in histerotomie

Accidente: rupturi uterine, hemoragie, socul operator. Complicatiile isi au originea in tehnica operatorie defectuoasa, materiale si instrumente nesterile, manevre brutale, si tratamentul postoperator necorespunzator.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2734
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved