Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

REZECTIA COLTILOR

Chirurgie veterinara



+ Font mai mare | - Font mai mic



REZECTIA COLTILOR

Indicatii: anomalii de crestere sau tocire a dintilor, aparitia unor proeminente peste nivelul tablei dentare producand jena in masticatie si leziuni ale formatiunilor moi din cavitatea bucala.



Instrumentar: pila manuala de rabotaj sau freza electrica, speculum bucal, dalta, ferastrau de sarma.

Anestezia: tranchilizare si blocajul troncular al nervilor maxilar sau alveolomandibular, dupa caz.

Contentia: patrupodala in travaliu sau langa un perete pentru animalele mari, iar cele mici se imobilizeaza pe masa de operatie.

Tehnica operatorie: Coltii izolati putin voluminosi pot fi rezecati cu clestele sau cu dalta care se loveste moderat cu ciocanul. Vor fi evitate loviturile puternice care pot produce fracturi dentare sau leziuni bucale.

Rezectia coltilor voluminosi se face cu clestele special sau cu ferastraul de sarma.

Se aplica un speculum bucal, se deschide gura animalului si apoi se rezeca portiunea afectata.

La taurine se poate deschide mai usor gura si apoi se aplica un speculum bucal simplu sau un calus de lemn sau se tractioneaza limba lateral.

Suprafata dentara se netezeste apoi cu pila de rabotaj. Capul animalului se tine in declivitate pentru a evita patrunderea portiunilor desprinse din coroana dentara in faringe si deglutitia lor. In acelasi scop se fac irigari ale cavitatii bucale cu solutie de permanganat de potasiu 1% cu ajutorul unui irigator.

La porcine, pentru prevenirea agresivitatii si canibalismului, se face rezectia incisivilor ascutiti sau a caninilor cu clestele sau ferastraul de sarma.

Purceii uneori prezinta incisivi chiar de la nastere sau cresc repede in prima saptamana de viata. Prezenta acestora provoaca leziuni mamare la scroafe care, din cauza durerii, refuza sa mai alapteze. In acest caz, purceii se controleaza si se taie toti incisivii la nivelul gingiei si apoi periodic pana la intarcare. Cresterea acestora este continua, iar rezectia lor nu afecteaza dentitia permanenta.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 763
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved