Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Muschii toracelui; muschii abdomenului

Biologie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
SISTEMUL OSOS
Reticulul endoplasmatic rugos
Respiratia carbonatului( Reducerea respiratorie a CO2)
Agenti chimioterapeutici activi prin inhibitie competitiva
FUNCTIILE MATERIALULUI GENETIC
DIAGNOSTICUL BACTERIOLOGIC IN INFECTII PRODUSE DE GENURILE VIBRIO, PSEUDOMONAS, HELICOBACTER
Fenomene de transport prin membrana celulara
Test Biologie vegetala - SUBIECTE DE TIP COMPLEMENT SIMPLU
Subincrengatura NEOSPORIDIA
MORFOLOGIA BACTERIILOR - GRUPAREA BACTERIILOR

Muschii toracelui; muschii abdomenuluiMUSCHII TORACELUI

Muschii regiunii anterolaterale sunt muschi ce asigura legatura dintre torace si membrul superior.

Muschiul dintat anterior. Ocupa cea mai mare parte a regiunii anterolaterale a toracelui fiind intins de la primele 10 coaste la marginea mediala a scapulei. Este format din 3 grupe de fascicule musculare.

-                  fascicul  superior  intre  unghiul  superior  al  scapulei  si  fata  exterioara  a coastelor 1-2;

-                  fascicul  mijlociu  intre  marginea  mediana  a  scapulei  si  fata  exterioara  a coastelor 2-4;

-                  fascicul inferior intre unghiul inferior al scapulei si fata exterioara a coastelor

5-10 (digitatii incrucisate cu cele ale muschiului oblic extern).

Actiune: daca ia punct fix pe torace, trage de scapula si o duce anterior si lateral indepartand  marginea ei mediala de coloana vertebrala (abductie + rotatie externa a scapulei) prin  fibrele  sale  superioare. Ele  sunt  puse in  evidenta printr-o  miscare de impingere anterioara a bratului.

Daca punctul fix este pe scapula atunci este muschi inspirator (prin portiunea I si III; actiune predominanta) si expirator (prin portiunea II).

Muschiul subclavicular. Se intinde de la fata anterioara a claviculei (portiunea mijlocie) pana la fata superioara a primei coaste si a primului cartilaj costal.

Actiune: coboara clavicula. Potejeaza plexul brahial si vasele subclaviculare de contactul dur cu osul si ridica prima coasta.

Muschiul pectoral mic. Ia nastere pe coastele, 3, 4, 5; se indreapta in sus si lateral si se insera pe procesul coracoid al scapulei.

Actiune: daca ia punct fix pe torace trage procesul coracoid anterior si in jos; este sinergic cu portiunea ascendenta a trapezului; participa la miscarea de basculare a scapulei.

Daca punctul fix este pe scapula ridica coastele (muschiul inspirator ascendent).

Muschiul pectoral mare este format din trei fascicule musculare

- fasciculul superior (clavicular) ia nastere de pe jumatatea mediala a marginii anterioare a claviculei

- fasculul mijlociu (sternocostal) pleaca de pe fata anterioara a sternului si de pe cartilajele primelor sase coaste

- fasciculul inferior (abdominal) pleaca de pe teaca dreptului abdominal

Toate cele 3 fascicule converg spre un tendon comun ce se insera pe tubercului mare al humerusului.

            Actiune: cand ia punct fix pe torace, muschiul este un puternic adductor al bratului. Participa si la miscarea de rotatie interna si flexie a bratului. Cand ia punct fix pe humerus, inervine in actiunea de catarare, ridicand toracele. Este si muschi inspirator.

            MUSCHII PROPRII AI TORACELUI

Muschii intercostali  ocupa spatiul dintre doua coaste succesive. Ei sunt dispusi in doua planuri: intercostalii interni, cu fibre oblice de jos in sus si dinspre anterior spre posterior si intercostalii externi cu fibre oblice de sus in jos si dinapoi spre inainte.

Actiune:  Muschii intercostali interni sunt coboratori ai coastelor (expiratori), iar muschii intercostali externi sunt ridicatori ai coastelor (inspiratori).

Muschii supracostali (ridicatori ai coastelor) se intind de la procesul transvers al unei vertebre dorsale pana la coasta situata cu unul sau doua etaje mai sus.

Actiune: sunt muschi inspiratori.

Muschii subcostali se insera pe fata mediala a primei coaste si pe fata mediala a celei de a doua sau a treia coaste subajacente. Sunt considerati muschi fara valoare functionala.

Muschii transvers al toracelui  ia nastere de pe fata posterioara a sternului si de pe apendicele xifoid. Fibrele sale formeaza fascicule spre cartilajele costale 2 - 6.

Actiune: coboara coastele (expirator).

MUSCHII ABDOMENULUI

Asa cum s-a aratat anterior se impart in:

-                                          Muschi ai regiunii superioare: diafragma;

-                                          Muschi ai regiunii anterioare;

-                                          Muschi ai regiunii posterioare sau lomboiliace;

Muschiul diafragma

Este un muschi plat ce se intinde ca o cupola intre torace si abdomen. Partea sa centrala este o formatiune aponevrotica numita centru tendinos comparabila cu un trifoi. Din acest centru pornesc fibre musculare radiind in trei directii principale:-                  Fibrele sternale ce se ataseaza pe apendicele xifoid (fata interna);

-                  Fibre costale ce se ataseaza pe cartilajeje costale 7 - 12 (fata interna). Fibrele se incruciseaza cu cele ale muschiului transvers;

-                  Fibre vertebrale ce se ataseaza pe vertebrele lombare prin doi stalpi situati de fiecare parte si  anume: stalpii interni de pe corpurile vertebrelor L1-L3   la dreapta si L1-L2 la stanga.

Arcadele fibroase implica doi muschi:


-                  Arcada muschiului psoas, care se intinde de la corpul L1, pana la procesul costiform L1  (ligament arcuat median);

-                   Arcada muschiului patratul lombelor ce se intinde de la procesul L1, pana la coasta 12 (ligament arcuat lateral).

Diafragma este perforata de mai multe orificii pe unde trec vase (artera aorta, vena cava, marea vena azygos), esofagul, nervi.

Actiune: este principalul muschi inspirator.

Inervatie: nervul frenic.

➜Muschii regiunii posterioare

Muschiul psoas este descris impreuna cu muschii membrului inferior ce iau ca punct fix femurul; aici studiem numai actiunea sa asupra coloanei vertebrale

In contractie unilaterala psoasul antreneaza coloana lombara in inclinare laterala, flexie si rotatie de partea opusa a contractiei.

Muschiul patratul lombelor: se ataseaza pe ultima coasta, procesele costiforme ale celor 5 coaste iliace si creasta iliaca. Este format din fibre verticale si oblice care se intrepatrund.

Actiune: daca la punct fix pe bazin coboara coboara coasta 12 (si pe celelalte in acelasi timp)  (expirator). Realizeaza inclinarea laterala a coloanei vertebrale de partea contractiei. Daca ia punct fix pe coaste ridica bazinul de partea contractiei.

Inervatie: nervul subcostal, ramuri anterioare ale nervilor lombari I-IV.

➜Muschii regiunii anterolaterale

Muschiul  transvers abdominal este situat cel mai profund. Acest muschi se insera pe:

-                                                      Fata profunda a ultimelor 7 coaste;

-                                                      Procesele costiforme ale celor 5 vertebre lombare;

-                                                      Creasta iliaca;

-                                                      Pe arcada femurala (ligamentul inghinal).

De  la  origine  fibrele  se  dispun  orizontal  spre  a  se  termina  pe  aponevroza anterioara a transversului ce se uneste cu cea de partea opusa la nivelul linei albe.

Actiune: prin contractia fibrelor circulare se reduce diametrul regiunii abdominale ( rol expirator). Participa la actiunea de totalitate asupra continutului abdominal, fiind cel mai de seama muschi al presei abdominale. Daca consideram aponevroza anterioara ca punct  fix,  este  lordozant  lombar.  Testul  cel   mai  simplu  pentru  a  simti  actiunea transversului este de a tusi.

Inervatie: nervii intercostali 7-12, nervul ilioinghinal, nervul iliohipogastric.

Muschiul oblic intern se insera:

-                                                      Inferior  pe  ligamentul  inghinal,  pe  creasta  iliaca,  pe aponevroza lombara, apoi fibrele se dirijaza in evantai

-                                                      Superior pe ultimele 4 coaste, pe aponevroza anterioara a micului  oblic ce se ataseaza superior pe cartilajele costale, stern, inferior pe pube;
-                                                      Anterior aponevroza sa  se uneste cu cea a oblicului intern de partea opusa la nivelului liniei albe.


Actiune:   in   contractie                unilaterala   realizeaza   inclinarea   laterala   si  rotatia trunchiului

de aceiasi parte.

In contractie bilaterala daca bazinul este punct fix, realizeaza flexia trunchiului pe bazin.  Daca  ia  punct fix  pe coaste  produce  flexia  bazinului pe  torace.  Este muschi expirator.  Este  sinergistul  muschiului  oblic  extern  de  partea  opusa  si  antagonistul oblicului extern de aceiasi parte.

Inervatie: nervii intercostali 7-12, nervul ilioinghinal, nervul iliohipogastric.

Muschiul oblic extern se insera:

- pe ultimele 7 coaste unde isi alterneaza insertiile cu cele ale dorsalului mare si dintatul anterior.

- pe creasta iliaca si ligamentul inghinal ;

- fibrele  au apoi un traiect oblic spre aponevroza marelui oblic  (ce   se  intinde  de  la  stern  la  pube);  cele  doua aponevroze se unesc  anterior la nivelul liniei albe.

Actiune: cand ia punct fix pe insertia distala, in contractie unilaterala, determina inclinarea unilaterala a trunchiului de aceiasi parte si rotatie de partea opusa. In contractie bilaterala flecteaza trunchiul pe bazin, coboara coastele (expirator). Cand ia punct fix pe insertia proximala flecteaza bazinul pe torace; o rotatie a trunchiului la dreapta cu flexie anterioara se va realiza prin contractia simultana a micului oblic drept si a marelui oblic stang.

Inervatie: nervii intercostali 7-12, nervul ilioinghinal, nervul iliohipogastric.

Muschiul drept abdominal este cel mai superficial din muschii abdominali; se intinde anterior de  aponevrozele celor trei muschi anteprezentati rior. Ia nastere superior pe coastele 5,6,7, pe apendicele xifoid si se termina inferior pe pube (marginea superioara a simfizei pubiene). Este intretaiat de trei insertii tendinoase.

Actiune: apropie sternul de pube cand ia punct fix pe pube, flecteaza toracele pe bazin si  coboara  coastele (expirator). Cand ia punct fix pe coaste flecteaza bazinul pe torace. Este antagonist al muschiului errector spinal.

Inervatie: nervii intercostali 7-12, nervul ilioinghinal, nervul iliohipogastric.

DIAFRAGMA SI MUSCHII ABDOMINALI IN RESPIRATIE:

Cavitatea  abdominala  poate  fi  comparata  cu  o  cavitate  cu  continut  lichid, deformabila si incompresibila. Cavitatea toracica poate fi comparata cu o cavitate cu un continut gazos, deformabil si compresibil.

Diafragma se gaseste la limita celor doua cavitati, actiunea se combina cu cea a muschilor  abdominali,participand la multiple actiuni: respiratie, vorbire, strigare, tuse, defecatie, expulsia fatului in timpul nasterii.

In inspiratie  contractia  diafragmei  determina  o  coborare  a  centrului  frenic determinand o crestere a diametrului vertical al cutiei toracice; aceasta se transmite prin intermediul pleurelor la plamani. Se creeaza astfel o presiune negativa intrapulmonara cu patrunderea aerului in plamani ( inspiratie).

Respiratia  curenta  se  realizeaza  conform  acestui  mecanism  si  este  efectuata aproape in  intregime de  diafragm, iar  coborarea centrului frenic poate  fi  franata  de rezistenta abdominala.  Aceasta presupune o contractie a muschilor abdominali, centrul frenic devine atunci punct fix si diafragma devine muschiul ridicator al coastelor.
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 810
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site