Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Ilustreaza conceptul operational de narator omniscient, folosind ca suport un text narativ studiat

Literatura romana

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Eseu despre relatiile dintre doua personaje dintr-un roman de dupa al doilea razboi mondial / dintr-un roman de Marin Preda
Baba Dochia (sau Baba Odochia)
Exemplifica modalitatile de caracterizare a personajului, prin referire la un roman studiat (de tip obiectiv sau de tip subiectiv)
Explica rolul elementelor de compozitie intr-un text poetic studiat, apartinand lui Mihai Eminescu
ISTORIA SCRISULUI SI A CARTII - INCEPUTURILE CARTII IN LIMBA ROMANA
Diversitate tematica, stilistica si de viziune in poezia interbelica
Umorul si limbajul lui Creanga in “Amintiri din copilarie” si in “Povestea lui Harap-Alb”
Exprima-ti opinia despre valoarea estetica a unei scrieri in proza de Ion Creanga
Emotie de toamna de Nichita Stanescu
Atat de frageda de Mihai Eminescu

Ilustreaza conceptul operational de narator omniscient, folosind ca suport un text narativ studiat

Naratorul este o voce careia autorul ii incredinteaza rolul de a relata faptele, de a prezenta personajele si relatiile dintre ele, de a infatisa evenimentele si de a le aseza intr-un timp si un loc anume. Naratorul poate fi omniscient, martor sau personaj
Naratorul reprezentabil (omniscient) se identifica in cea mai mare masura cu autorul si are individualitate in cel mai mic grad. Aparand ca o entitate impersonala, el nu participa la derularea actiunii, limitandu-se la a o prezenta in mod obiectiv.

In romanul “Enigma Otiliei” de George Calinescu naratorul este omniscient, deci apropiat in cel mai inalt grad de autor si avand individualitate “zero”.

Viziunea narativa este cea denumita “dindarat”, adica naratorul este obiectiv (detasat, neimplicat in faptele prezentate) si omniscient (deoarece stie mai mult decat personajele sale).

Omniscienta naratorului poate fi probata prin descrierea sugestiva a casei lui mos Costache: imobilul este dominat de o atmosfera sumbra, rece si confuza, asa cum vor fi si multe dintre personaje. Important este ca aceasta sugestie este facuta cititorului inainte ca actantii si actiunea sa fie conturate, deci autorul cunoaste mai multe aspecte decat personajele sale.

Pentru obiectivitate pledeaza prezentarea heterodiegetica, deci la persoana a III-a si la timpul trecut. Actiunea este plasata in mediul urban, in Bucurestiul de la inceputul secolului al XX-lea.Naratorul relateaza aici fapte legate de relatia Felix – Otilia –Pascalopol, de cursa pentru castigarea averii lui mos Costache etc.

Data fiind instanta narativa aleasa de autor, trasaturile morale ale personajelor si actiunile acestora nu sunt calificate direct.

Desi instanta intermediara este cea numita, obiectivitatea se dovedeste doar partiala. Din cauza substratului biografic al subiectului, autorul se implica partinitor in prezentare, exprimandu-si propriile resentimente fata de o familie in care a avut statutul unui orfan. De exemplu, Aglae este descrisa nu doar ca o femeie ridata acut, cu “ochi bulbucati”, dar si cu buze “acre”, epitet care traduce o atitudine personala fata de personaj.

Perspectiva omniscienta este observabila chiar de la inceputul romanului. Astfel, Felix constata seara aspecte greu sesizabile in intunericul noptii de un licean: umezeala care “dezghioca varul” de pe cladiri.loading...Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 799
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site