Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


MULTIMILE PSIHOLOGICE;CARACTERIZARE SI MOD DE MANIFESTARE COMPARATIV CU MULTIMILE COMUNITARE

Psihologie psihiatrie



+ Font mai mare | - Font mai mic



MULTIMILE PSIHOLOGICE;CARACTERIZARE SI MOD DE MANIFESTARE COMPARATIV CU MULTIMILE COMUNITARE

b) Multimile psihologice se caracterizeaza prin existenta unei obiectiv comun explicit sau implicit, care determina o puternica polarizare a sentimentelor, atitudinilor si comportamentelor. In acest caz intervine un factor structurant de natura psihologica, care asigura insa numai o coeziune circumstantiala in timp si spatiu. Participarea emotionala este foarte intensa, ceea ce creeaza conditiile pentru diminuarea apreciabila sau disparitia asa-numitelor "bariere interpersonale", desfasurarea spontana si facila a unor numeroase contacte interpersonale cu persoanele din imediata vecinatate, manifestarea unei receptivitati nelimitate pentru orice informatie legata de situatia creata, comunicarea libera cu persoane total necunoscute, cresterea considerabila a gradului de sugestibilitate s.a.



De fapt, asa dupa cum remarca Le Bon, in aceste imprejurari ia nastere o "fiinta provizorie", cu manifestari cu totul specifice, cu un potential pulsionalemolional considerabil, dezvoltat in dauna celui critic-rational. Apare astfel acel "monstru cu sapte capete", in care individul este pur si simplu absorbit, pierzandu-si in mare masura identitate si spiritul de discernamant, pe fondul unor trairi emotionale extrem de intense.

Galeriile formate din suporterii fanatici ai unor cluburi sportive, mitingurile la care participa sustinatorii frecventi ai unui lider politic carismatic, sau masele care participa la un eveniment revolutionar sunt exemple tipice de multimi psihologice.

d) Multimile comunitare sunt ansambluri umane relativ omogene in raport cu un anumit criteriu (cultural, etnic sau religios, de exemplu), consolidate in timp si constituite pe baza de similitudini naturale sau dobandite. In acest caz traditia este principalul factor coeziv, alaturi de constiinta apartenentei la comunitate in virtutea unor valori recunoscute si acceptate. Cele mai importante comunitati naturale sunt clanurile, triburile, popoarele si natiunile; dintre cele constituie artificial, prin conventie, amintim breslele profesionale si sectele religioase.



Traditiile reprezinta, asa cum s-a spus, "amintirile esentiale ale unei comunitati'; cu alte cuvinte, sunt acele reprezentari, idei, convingeri, norme si modele, consacrate in timp si asimilate de fiecare individ ca repere existentiale care le certifica identitatea sociala si istorica. Sunt in egala masura rezultatul natural al existentei unei comunitati; cat si factorul coeziv esential care ii asigura perenitatea. Datorita traditiilor, comunitatile capata un anumit profil psihologic si comportamental distinctiv, astfel incat putem vorbi atat de psihologia specific a unui anumit popor, cat si a unei bresle profesionale, de exemplu.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1170
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved