Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Interactiunea sociala

Sociologie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Interactiunea sociala

I.S-actiune reciproca sau rezultanta a culpari(interferentei)actiunilor initiate de persoane ,grupuri sau colectivitati prin care se influenteaza conditiile de manifestare si performantele obtinute.



IS- este inpersonala/intergrupala;situationala;de durata variabila si rezulta din influentele reciproce ale agentilor implicate.

In functie de modurile de infuentare reciproca exista trei forme de IS-cooperare,opozitie si acomodare.

Cooperare se produce atunci cand interesele si orientarile actiunilor individuale sunt similare sau comune.

Opozitia se constituie in conditii de diferentiere si divergenta.Cooperarea are o dimensiune gratificatoare(cand o persoana solicit ape alta sa-i ofere raspunsuri incurajatoare pt propria ei actiune,sporindui securitatea emotionala si o dimensiune instrumentala(atunci cand realizarea unui scop solicita efortul concertat al unor actiuni initiate de doi sau mai multi agenti)

Opozitia poate lua forma competitiei(numai un partener isi realizeaza maximal scopurile sau a conflicutului(in conditii de orietare divergenta ireconciliabila a intereselor,scopurilor sau optiunilor partilor).

Acomodarea este IS care rezulta din modificarea sau ajustarea actiunilor in vederea cresterii gradului lor de compatibilitate.In general,IS presupune un consens tacit sau explicit al actorilor sociali asupra regulilor care definesc raporturile interpersonale sau intergrupale.

Tipologia relatiilor sociale      

Relatiile sociale cuprind un registru vast si complex de sfere si domenii de activitate, ele avand atat un continut material-obiectiv,cat si unul spiritual-subiectiv.Aceste relatii pot fi atat personalele cat si materialele,publice sau private,trecatoare sau durabile.

Cele mai frecvente sunt contactele sociale ,contacte ce presupun mai mult o platforma pshihologica decat una spatiala.Ele au un character voluntar,durabil si sunt intermediate pe fondul unor actiunii si scopuri comune.

Se deosebesc de contactele involuntare si trecatoare cum ar fi cele dintre un client si un ospatar,clent-taximetrist care au un character impersonal,ele fiind denumite contacte materiale.

Contactul social-raport ce consta in legatura dintre doua sau mai multe persoane care realizeaza anumite actiunii referitoare la anumite valorii,cele mai frecvente sunt cele personale si materiale.

Contactele personale-apar atunci cand parteneri actioneaza intr-un interes comun pentru rezolvarea problemelor lor.(ex:prietenii,profesori-student).

Contactele materiale-apar atunci cand actiunea vizeaza un anumit obiectiv,fara ca partenerii sa se intereseze in mod deosebit de personalitatea lor,ele avand un caracter impersonal si efemer.

Contactele sociale personale si de durata presupun un fenomen pshihosocial,cel al interactiunii:indivizi cauta sa se influenteze reciproc.

Interactiunile sociale privite ca un sistem de interactiunii sociale dintre doua elemente(indivizi,grupuri,clase)si care au la baza o anumita platforma pshihologica(atitudini,interese),si un anumit fond si o anumita determinare situationala,relatiile sociale imbraca,prin continutul lor obiectiv si subiectiv mai multe forme,avand la baza anumite criterii de delimitare precum:

1)Dupa natural or

-relatii de productie economice;

-relatii politice;

-relatii educationale;

-relatii juridice;

-relatii morale;

-relatii religioase;

2)Dupa cadrul in care se desfasoara:

-inter individuale;

-intre individ si grup;

-intergrupale;

-de clasa;

-intercomunitare.

3)Dupa modul in care afecteaza cooeziunea sociala:

-relatii de cooperare-personala,impersonala,deliberate,simbolica.

-relatii de subordonare si supraordonare;

-relatii de compromis si toleranta;

-relatii de marginalitate-care apar cand indivizii participa la grupuri cu modele valorice diferite fara a se identifica complet cu niciunul dintre ele.

-relatii de competitie;

-relatii conflictuale.

4)Dupa natura activitatii si scopurilor care formeaza obiectu relatiei

-Relatii de munca,de familie,

-de vecinatate,

-de petrecere a timpului liber

5)Dupa gradul de reglementare

-formale(organizationale)

-informale,

Un tip specific al relatiilor sociale este cel denumit relatii sociale tranzitive

Aceste numai au ''frontiere naturale'' clare si la baza lor stau anumiti factori intermediari concretizati in niste ''lanturi de cunostinte''.Nr intermediarilor poate indica in ce grad''lumea cunoaste pe toata lumea''subantelegandu-se ca acest nivel al cunoasteri si al intercunoasteri este facilitate de internet si alte tehnici moderne.Aceste legaturi vizeaza mai mult lumea interlopa,grupurile de mafioti,lumea monderna,lojele masonice.

Socialitatea este un concept utilizat in deosebi de socilogul francez Emil Durkheim si exprima prin el o anumita forma a socialului si a relatiilor sociale.

Socialitatea==concept fundamental al sociologiei prin care se raspunde intrebari dominante in mai toate conceptiile si teoriile sociologiei:cum este posibila ordinea sociala?

Socialoiatea este considerate drept revista constitutive a societatii si este explicate fie ca o consecinta a nature umane(omul este o fiinta sociala),fie ca o consecinta a intelegerii sau acordului rational stabilit intre oameni(contact social).Deseori socialitatea este utilizata ca sinonim al sociabilitatii,care defineste caracteristica omului de a fi fiinta sociala,de a trai in societate ,de a se integra in aceasta(prin procesul de socializare)sau pur si simplu de a se asocia cu alte finite umane.Intre socialitate si sociabilitate sunt diferente determinate de faptul ca sociabilitatea cuprinde numai manifestari pozitive ale socialitatii(altruist,cooperare etc).

Prin urmare sociabilitatea este o forma a socialitatii.

Sodalitatea=acea proprietate a grupului/societatii de a realiza o unitate de actiune in scopul rezolvari unor probleme comune.Presupune interesele si aspiratii comune,coroborate cu o anumita sinergie de grup sau social.

Sinergie=proprietate a grupului=energia de care dispune grupul -forta grupului pt a-si desfasura activitatile,determinate de alte proprietati ale grupurilor coezive.la baza sa stand natura intereselor si a obiectivelor grupului.

REFERAT(5-6 pagini/jumatate de pagina cu scrisul nostrum concluzia)pan ape 11ianoarie

1)Socilogia-stiinta sociala;

2)Etapele investigatiei sociologice;

3)Organizarea sociala;

4)Interactiunea sociala;

5)Ordine sociala si control social;

6)Anomie,devianta,delicventa



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3732
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved