Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


SOCIOMETRIE

Sociologie



+ Font mai mare | - Font mai mic



sociometrie

(lat. socius, "fiinta sociala', "social', lat. metrum "masuratoare'). In acceptiunea originara, indicata prin insasi etimologia cuvintului, s. inseamna masurarea fenomenelor sociale (prin intermediul metodelor statistice). In intelesul sau uzual si actual insa, s. desemneaza conceptia teoretica si sistemul metodologic creat si impus in sociologie si psihosociologie de L J. Moreno, in jurul anilor 30, odata cu aparitia lucrarii Who shall survive ?. Doctrina moreniana porneste de la o viziune psihologizanta asupra societatii, de factura bergsoniana, in centrul careia se afla notiunile de spontaneitate si creativitate pe baza carora este fundamentat un ansamblu de tehnici si procedee de diagnostic si de analiza a relatiilor interpersonale din cadrul grupurilor mici.



In opinia lui Moreno, "realitatea sociala' este rezultatul interactiunii intre doua paliere distincte ale socialului si anume: "societatea externa' sau "macrostructura', reprezentata prin totalitatea structurilor sociale institutionalizate si oficiale, bazate pe reguli si norme de functionare de tip birocratic, cum ar fi statul, biserica, scoala, armata etc. si "matricea sociometrica' sau "microstructura' considerata factorul determinant al intregii dezvoltari sociale formata din multitudinea relatiilor preferential afective de atractie-respingere-indiferenta, ce se stabilesc in mod spontan la nivelul microgrupurilor si au un caracter neoficial si informai.

Acest din urma palier, spre deosebire de primul careeste direct observabil prin insusi caracterul sau institutionalizat, este ascuns, invizibil, implicit. Pentru a putea fi evidentiat este necesara analiza sociometrica ce poate fi realizata cu ajutorul unor tehnici speciale, intre care testul sociometric ocupa locul privilegiat, intre "societatea externa' si "matricea sociometrica' tind sa se stabileasca raporturi contradictorii de opozitie si conflict, justificate de Moreno prin natura diferita a celor doua straturi sociale: pe de o parte, "societatea externa', lipsita de flexibilitate, incearca sa impuna structuri formale si rigide; pe de alta parte, constelatiile afective ale "microstructurii' tind sa propulseze manifestari spontane si novatoare.

Armonizarea relatiilor intre cele doua paliere ale "realitatii sociale' nu este posibila, socoteste Moreno, decit prin infaptuirea "revolutiei si reconstructiei sociometrice', al carei tel este crearea unei societati in care macrostructura sa coincida cu microstructura.

Imaginea universului social creata de Moreno precum si proiectul sau al "revolutiei sociometrice' sint, de la bun inceput, superficiale si utopice. Pe de alta parte insa, s. are meritul de a fi introdus in cimpul investigatiei sociologice fenomenele interindividuale si procesele afective si de a fi creat o metodologie viabila de diagnostic si de ameliorare a acestor fenomene si procese ale grupului mic. De altfel, singurele conceptii moreniene preluare in literatura de specialitate pentru valoarea lor explicativa si operationala sint cele care definesc geneza, extensiunea si intensitatea raporturilor psiho-afective din cadrul microgrupurilor. Acestea sint: teleelementul, atomul social, molecula sociala, socioidul.

Teleelementul, caracterizat de Moreno drept "cea mai mica unitate de sentiment transmisa de la un individ la altul', este o caracteristica a afectivitatii umane ce face posibila legatura intersubiectiva, de tipul atractie-respingere-indiferenta dintre oameni, dintre ei si rolurile lor, dintre ei si anumite obiecte. Ansamblul retelelor "tele' ce se cristalizeaza in jurul unei persoane constituie atomul social ce poate fi mai bogat sau mai rarefiat in functie de "unitatile de sentiment' pozitive, negative sau neutre indreptate spre persoana respectiva. Interrelationarea atomilor sociali genereaza molecula sociala, care la rindul sau este unitatea constitutiva a socioi-dului (o constelatie de molecule sociale).

Descifrarea tuturor acestor configuratii afectiv-preferentiale se poate realiza cu ajutorul metodelor sociometrice de "masurare aici si acum' a structurilor informate din interiorul grupurilor, si anume: testul sociometric, psihodrama, sociodrama, matricea sociometrica. Arsenalul metodologiei sociometrice include, alaturi de procedee de cunpastere a vietii afective a grupurilor, si procedee de ameliorare si reconstructie psiho-sociala a relatiilor interpersonale nefunctionale sau indezirabie, si anume psihodrama si sociodrama.  T.D.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1431
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved