Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


Statistica

ANALIZA SI PROIECTAREA OPERATIUNILOR ACTIVE ALE UNEI BANCI COMERCIALE - STUDIU DE CAZ BCR

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
IMPOZITELE – SURSA IMPORTANTA A VENITURILOR BUGETARE
Cardul de cumparaturi Raiffeisen Bank Standard
BURSA, PIATA ORGANIZATA SI SPECIALIZATA
Conceptii asupra problematicii finantelor publice
PIATA BURSIERA: Functii ale bursei
Subiecte - Politici si Tehnici Bancare
ALCULAREA INDICATORILOR DE PERFORMANTA BANCARA (luand ca exemplificare cazul B.I.R.)
GESTIUNEA CREDITELOR BANCARE - CONTINUTUL GESTIUNII CREDITELOR BANCARE
Banca Romana de Dezvoltare (BRD)
CREDITUL SI DOBANDA - Definirea, formele si rolul creditului

TERMENI importanti pentru acest document

: studiu de caz finante banci : bursa de valori evolutia actiunilor si obligatiunilor pe piata bursiera : banci comerciale 2B valori mobiliare : studiu de caz banci comerciale romane :

UNIVERSITATEA AL. I. CUZA FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR IASI

ANALIZA SI PROIECTAREA OPERATIUNILOR ACTIVE ALE UNEI BANCI COMERCIALE

STUDIU DE CAZ BCR

SPECIALIZAREA FINANTE – BANCI

CAP I. MEDIUL DESFASURARII ACTIVITATII UNEI BANCI

I.1. CADRUL GENERAL DE ORGANIZARE SI DESFASURARE A ACTIVITATII BANCARE

ISTORIC- BANCA COMERCIALA ROMANA

   Banca Comerciala Romana isi inscrie numele pe lista bancilor comerciale nou create si reorganizate dupa 1989. Ea este o institutie speciala, ce poate fi considerata o banca noua pentru ca actul sau de nastere poarta data de 1decembrie 1990, dar in acelasi timp , prin activitatea pe care o desfasoara in cadrul Bancii Nationale din care se desprinde este deopotriva o banca cu traditie in domeniul bancar. Inceputul a fost foarte dificil . In afara unui act de identitate , unei banci ii mai sunt necesare un sediu central , o retea de unitati , personal suficient, capital , clienti si o gama adecvata si tentanta de produse si servicii utile pentru acesti clienti.

    Conducerea Bancii Comerciale Romane a reusit sa aduca banca la parametrii deja cunoscuti si confirmati pe plan intern si international. In pofida greutatilor intampinate , B.C.R. , bine condusa , a devenit astazi una din cele mai puternice si prestigioase banci romanesti .In 1990 , B.C.R. pleaca la drum cu un colectiv de 5300 de angajati si 100 unitati in retea , cifre care se dubleaza in primii 5 ani de activitate .Evolutia capitalului este poate cel mai important criteriu de apreciere a fortei financiare a bancii .
         La un capital social subscris de 12 miliarde lei in 1990 , incep sa se adauge fondurile constituite , adica , capitalul total creste in primii 5 ani de activitate la 577 miliarde lei .La experienta acumulata se adauga o alta , noua , urmare a extinderii operatiunilor specifice tranzitiei si economiei de piata . Astfel, in acest interval de timp , banca s-a dezvoltat atat prin cresterea gamei de produse si servicii bancare pe care le-a oferit pana acum clientelei sale , cat si prin asimilarea rapida a unora noi , din care sunt de mentionat :
-trecerea la creditarea pe termen mediu si lung pentru investitii;
-acordarea de credite in valuta ;
-deschiderea de conturi in valuta pentru persoane fizice si juridice si efectuarea de operatiuni de schimb valutar ;
-derularea operatiunilor de decontare , in numele clientilor , a activitatilor de comert exterior .Interesul clientilor de toate categoriile pentru colaborarea cu B.C.R. , evolutia acestei clientele contribuie in final la completarea imaginii despre banca .Unul din elementele calitative , de marca , adaugat de banca il constituie activitatea internationala .Interdependenta dintre pietele interne si externe a facut necesara adaptarea sistemului de lucru al bancii la practicile bancare internationale . In prezent foarte multe societati comerciale isi deruleaza afacerile proprii de comert exterior prin reteaua B.C.R. , si apeleaza la intreaga gama de servicii specifice acestor operatiuni.Scurta si bogata istorie a Bancii Comerciale Romane recunoaste ca realizare deosebita pasii facuti in domeniul informatizarii . In 1990 , toate lucrarile bancii erau executate fara o tehnica de calcul adecvata , iar astazi banca utilizeaza cele mai moderne echipamente din domeniul tehnicii de calcul, care permite o mare flexibilitate si dinamica a operatiunilor efectuate. Prin aceasta s-a obtinut extinderea functionalitatii aplicatiilor informatice destinate operatiunilor valutare , banca dispunand in prezent de un sistem modern de realizare in timp real a tranzactiilor internationale care ofera facilitati de generare , transmitere si reconciliere a mesajelor SWIFT .In mod voit , voi incheia aceste ' file de istorie ' cu cel ce a creat aceasta istorie a Bancii Comerciale Romane , cu omul , cu lucratorul de banca , cu acest partas direct la toate rezultatele bune obtinute pana acum .Angajatii B.C.R. , fie ei conducatori sau lucratori de toate categoriile , au construit cu profesionalism si daruire Banca Comerciala Romana , o banca asa cum este ea acum : puternica , competitiva , eficienta si deosebit de necesara si solicitata de un numar de clienti de toate categoriile din economia nationala si de catre populatie .Calitatea resurselor a reprezentat conditia esentiala a tuturor succeselor obtinute pana in prezent si , din acest punct de vedere , lucratorul de banca se va plasa mereu inaintea oricarui alt factor important care poate conditiona viitorul B.C.R. .Un aspect fundamental al oricarei economii de piata este ca diferite firme opereaza si concureaza pe aceeasi piata pentru aceiasi consumatori . In cazul bancilor , acest lucru asigura clientilor posibilitatea alegerii bancii cu care vor face afaceri . In cele din urma , supravietuiesc bancile care servesc cel mai bine necesitatile pietei si ale clientilor . Intr-o economie de piata si bancile , ca orice societate comerciala , isi realizeaza venitul in ' arena pietei ' .

PROFIL

BCR- Banca Comerciala Roamana este a doua banca romaneasca, dupa activele bancare.Cu o capitalizare de 6 miliarde euro la sfarsitul lunii iunie 2007, BCR- Banca Comerciala Roamana detine prima pozitie, conform acestui indicator, intre societatile din domeniul financiar, listate la Bursa de Valori Bucuresti si a doua pozitie dupa acelasi nivel al capitalizarii bursiere daca luam in considerare toate companiile listate la BVB, indiferent de domeniu. BCR- Banca Comerciala Roamana este prezenta in toate judetele Romaniei printr-o retea de peste 600 de agentii si peste 900 ATM-uri. In luna iunie 2007, BCR numara 3,2 milioane clienti activi individuali si corporativi si peste 2 millioane de carduri.Calitatea servicilor noastre este garantata de cei peste 7500 de profesionisti care formeaza echipa BCR.

FORMA  JURIDICA DE ORGANIZARE

BCR- Banca Comerciala Roamana este o societate pe actiuni. Ea functioneaza conform legii 31/1990 cu privire la societatile comerciale si Ordonantei de Urgenta nr. 99/2006 privind institutul de credit si adecvarea capitalului, precum si conform altor reglementari specifice.

Intrarea bancii la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, la inceputul anului 2001 a determinat cresterea exigentelor in materie de management bancar, in conditiile unei mari transparente cerute de regulile bursei. In calitate de societate listata BCR se supune legislatiei in viguare cu privire la pietele de capital reglementarilor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si al Bursei de Valori Bucuresti.

BCR- Banca Comerciala Roaman

SEDIUL B-dul Regina Elisabeta nr.5, sector 1 Bucuresti

Nr. REGISTRUL COMERTULUI J 40/608/1991

COD FISCAL R352487/1992

ACTIVITATILE AUTORIZATE

BCR- Banca Comerciala Roamana are ca principala activitate “ALTE ACTIVITATI DE INTERMEDIERI MONETARE”, COD CAEN 6512, iar domeniul principal de activitate este : “INTERMEDIERE MONETARA“, COD CAEN 651. Ea poate desfasura conform Actului Constitutiv, urmatoarele activitati:

  Principalele obiective ale dezvoltarii BCR

 Adaptarea organizarii si a metodelor proprii la strategia clientilor

 Cresterea selectiva a activelor

 Inovatia

 Reducerea coeficientului de exploatare

 Rentabilitate durabila .

     Banca de retail si servicii bancare cuprinde toate activitatile destinate persoanelor fizice, persoanelor fizice autorizate si intreprinderilor mici si mijlocii.

     Activitate bancara de retail ofera o gama variata de produse si servicii financiare printr-o platforma multi-canal. Banca este lider pe piata cardurilor de debit si de credit. Serviciile financiare cuprind acordarea de credite de consum la punctul de vanzare, leasing operational de automobile si gestionarea parcului auto ( ALD Automotive SRL ) si leasing financiar incluzand structuri financiare speciale, tranzactii de vanzare si lease back si programe de tip vendor finance.

     Banca clientilor corporate si banca de investitii  desfasoara activitati de financiare pentru persoane juridice si autoritati locale si, desi intr-o faza incipienta in Romania, ofera servicii institutiilor financiare si investitorilor insitutionali. Banca este prezenta intr-o gama mare de industrii.

     Banca de investitii ofera consultanta in fuziuni si achizitii, precum si in domeniul privatizarilor prin filiala bancii.

BCR Securities, ofera servicii de brockeraj la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de valori din Sibiu.

ACTIONARI SI INVESTITORI

Dorinta de a stabili relatii pe termen lung cu actionarii bancii se traduce intr-o politica de transparenta, bazata pe dialog. Strategia noastra in materie de comunicare financiara este sustinuta de urmatoarele principii: egalitatea accesului la informatii pentru toti actionarii si disponibilitatea imediata a acestora, respectarea termenelor in materie de publicare a rezultatelor, transparenta si coerenta a informatiilor furnizate.

 Toate informatiile de natura sa influenteze cursul actiunilor Bancii la Bursa fac obiectul acordului prealabil al BVB, informarii CNVM si difuzarii in mass-media, sub forma de comunicate de presa, comunicate care pot fi imediat consultate in acest site.

Aceeasi politica de transparenta a fost adoptata si in ceea ce priveste comunicarea cu agentiile de rating si cu institutiile pietei de capital.

Pentru a face cunoscute rezultatele sale financiare, BCR organizeaza reuniuni cu analistii financiari, consultantii de plasament, brokerii si investitorii. Devenind deja o traditie in comunitatea financiar -bancara, aceste reuniuni, in cadrul carora sunt prezentate rezultatele anuale ale bancii, ofera managementului bancii si analistilor pietelor financiare ocazia de a face schimb de opinii.

ACTIUNEA BCR

      Incepand cu data de 15 martie 2005, actiunile BCR au fost incluse in indicele regional ROTX lansat de Bursa de Valori din Viena.
     Incepand cu 27 septembrie 2005, actiunile BCR fac parte din indicele 'New Europe Blue Chip Index' (NTX) lansat de Erste Bank si Bursa de la Viena.

     Europe Blue Chip Index' (NTX) lansat de Erste Bank si Bursa de la Viena.                                                                 Acest indice sintetizeaza evolutiile pietelor bursiere din tarile Europei Centrale si de Est, prin prisma celor mai importante 30 companii listate la bursele de valori nationale.
     Aceasta este o recunoastere a rolului important jucat de BCR pe piata de capital din Romania, care acum capata importanta la nivel regional.

2004

2005

2006

Capital propriu IFRS (mil. RON )

1.506

1.825

2.311

Capitalizare bursiera ( mil. RON )

Profit net/actiune         nominala

                                     Baza 2006

0,23

2,16

0,71

0,71

1,01

1,01

Rezultat net/actiune ( RON )    nominal

                                                Baza 2006

1,08

2,16

2,62

2,62

3,32

3,32

Curs ( RON )                         Baza 2006

                                                 inchidere

7,5

13,7

18,5

                                                 Maxim

                                                 Minim

7,6

4,0

14,7

3,7

19,8

14,0

     Tabelul reda evolutia principalilor parametri bursieri in cursul ultimilor trei ani folosind ca baza: IAS BNR.

     Capitalizarea bancii s-aapropiat de 4 miliarde EURO la sfarsitul lui decembrie2006, fata de 2,6 miliarde EURO in decembrie 2005.Capitalizarea bursiera a BCR se situeaza pe locul 2 intretoate societatile listate si pelocul 1 intre societatilefinanciare.

     Din ianuarie 2001, data delistare la bursa, valoareaactiunii BCR a crescut de13 ori (in echivalent euro).Tranzactiile cu actiunile BCR au reprezentat 7% dinvaloarea totala a tranzactiilorefectuate la bursa, in timp cecapitalizarea bursiera a BCR reprezinta 20% dincapitalizarea totala a pietei.

     Valoarea medie a tranzactiilorcotidiene in 2006 s-a ridicatla 0,75 milioane de EUR.Randamentul actiunilor BCR s-a situat la 35% in RON si la 46% in EUR.

Indici bursieri

     Actiunea BCR figureaza in indicele BET si reprezinta 20% din valoarea acestu i indice. Actiunile BCR fac parte din indicele regional ROTX, si din indicele „ New Europe Blue Chip Index ” (NTX) lansati de Bursa din Viena care iau in calcul actiunile cele mai tranzactionate de la Bursa Bucuresti. Acesti indici regionali sintetizeaza evolutiile de pe pietele bursiere din tarile din Europa Centrala si de Est prin cele maiimportante societati de la Bursele de valori nationale.

     PRINCIPALELE PRODUSE BANCARE SI SERVICII PRESTATE

 TIPURI DE SERVICII

Bancile furnizeaza clientilor trei tipuri principale de servicii. Acestea sunt:   

1.   Deschiderea de conturi bancare (de diferite tipuri);

            2.   Facilitati de imprumut (de credit);

     3.   Servicii privind transferul fondurilor

1.   Deschiderea de conturi bancare (de diferite tipuri)

     O banca atrage bani de la clientii sai, prin conturi bancare, platindu-le, in schimb, dobanda pentru depozitele constituite. Plata acestor dobanzi este o cheltuiala pentru banca.

     Atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice, bancile deschid, in evidenta lor, urmatoarele tipuri de conturi--:

·         conturi curente (la vedere ), in lei si/sau in valuta, conturi in care titularii pot face operatiuni de incasari si plati curente;

·         conturi de depozit (la termen), in lei si/sau in valuta, conturi in care depunerile se fac pentru un anumit termen, perioada in care titularii nu pot efectua nici depuneri in cont, nici plati din aceste conturi.

In functie de anumite activitati specifice, pentru clientii persoane juridice, bancile mai deschid si alte tipuri de conturi, cum sunt:

·         conturi blocate, in care sunt depuse sume in lei si/sau in valuta, reprezentand capitalul social necesar constituirii unei societati comerciale. Dupa ce clientul prezinta la banca dovada inregistrarii societatii la Registrul Comertului, contul este deblocat, iar sumele sunt virate in contul curent al societatii;

·         conturi blocate cu destinatie speciala, sunt conturi in care disponibilitatile titularului sunt temporar blocate, in raport de o anumita operatiune, ca masura de protectie pentru banca si pentru buna desfasurare a unor obligatii de plata catre strainatate (acreditive, garantii etc.). Ele se pot constitui, dupa caz, in lei si/sau in valuta;

·         conturi pentru credite, destinate sa evidentieze creditele (in lei si/sau in

valuta ) acordate de banca clientilor si din care urmeaza ca acestia sa dispuna plati;

·         conturi cu suma dobandita prin participare la licitatiile valutare, evidentiaza sume in lei sau valuta rezultate din operatiunile de vanzare/cumparare de valuta sau lei pe piata interbancara, ordonate de client si efectuate de banca in contul acestuia.

   2.  Facilitati de imprumut (de credit)

     Bancile imprumuta clientilor lor sume de bani pentru finantarea afacerilor acestora. Unele banci ofera imprumuturi atat persoanelor fizice cat si persoanelor juridice. Clientul trebuie sa plateasca un tarif pentru analizarea de catre banca a oportunitatii acordarii creditului si o dobanda pentru creditul primit. Aceste tarife si dobanzi reprezinta un venit pentru banca.

3. Servicii privind transferul fondurilor

     Bancile furnizeaza si servicii privind platile prin transferul fondurilor (atat electronic cat si prin instrumente de plata), in numele si la cererea clientilor lor. Banca percepe un comision pentru acest serviciu, comision a carui marime variaza in functie de valoarea sumei si tehnica de transfer a banilor.

     Acest comision aduce un venit bancii.

     Majoritatea persoanelor juridice folosesc o parte, sau chiar toate aceste servicii, la un moment dat, la fel cum unele persoane fizice pot apela la ele, din cand in cand.

     Bancile vand moneda straina (valuta) la cursuri de schimb competitive si percep un comision, pentru serviciut prestat. Principalii concurenti ai bancilor, in acest domeniu, sunt casele de schimb valutar si agentiile de turism, in special din zonele de destinatie ale calatoriilor de vacanta. Aceste doua tipuri de organizatii trebuie sa-si procure, la randul lor, monedele destinate schimbului valutar (de obicei acestea cumparand valuta de la banci).

     Cecurile de calatorie sunt cele mai cunoscute servicii bancare oferite persoanelor care calatoresc. Cecurile pot fi folosite ca atare, pentru plata bunurilor si servicilor, in toate tarile lumi sau pot fi schimbate, oricand, in numerar.

4. Plati privind derularea cheltuielilor guvernamentale

     Bancile efectueaza plati si in numele guvernului, in special cele privind finantarea unor proiecte de investitii de stat. Spre exemplu, statul poate finanta, constructia unei noi scoli sau a unui spital. Companiile de constructii vor primi banii aferenti lucrarilor efectuate si finantate din fondurile statului, prin intermediul bancilor

5. Incasarea taxelor si a amenzilor

     Persoanele care trebuie sa plateasca taxe sau amenzi pot folosi sistemul bancar, pentru plata sumelor datorate diferitelor institutii sau chiar statului.

6. Consemnarea de depozite

     La banci se pot constitui sume in depozit, cu un rol de garantie, care sunt pastrate pe perioada solutionarii unor diferende judiciare sau a altor cauze.

7. Casete pentru pastrarea valorilor

     Clientii unei banci pot folosi seifurile acesteia pentru pastrarea unor valori. Serviciul se numeste casete pentru pastrarea valorilor, bancile percepand in schimb un comision.

     In baza acestui serviciu, clientii isi pot lasa spre pastrare articole de valoare, cutii inchise, testamente sau alte documente importante. Banca emite o chitanta pentru bunurile lasate in pastrare, asumandu-si, astfel, raspunderea asupra acestora.

8.  Seifurile

     Acest tip de serviciu, la fel ca si casetele de valori, implica folosirea unor spatii special amenajate care apartin bancii. Clientului i se pune la dispozitie un seif, accesul la seif fiind sub un dublu control, banca pastrand o cheie si clientul cealalta. Accesul la seif poate avea loc oricand in timpul orelor de program ale bancii, timp in care clientul poate retrage sau depune orice obiecte sau documente.

9.  Banca la domiciliu

     Aceasta sintagma este un termen nou, utilizat in practica bancara contemporana si se refera la posibilitatea bancilor de a oferi clientilor serviciul bancar la domiciliu sau prin telefon. Folsind metode electronice, clientii au acces la conturile lor fara sa-si paraseasca domiciliul. Mai exista alte cateva servici pe care bancile occidentale le pot oferi clientilor lor.

10. Asigurarea de calatorie

     E bine ca toti cei care calatoresc in strainatate sa fie sfatuiti ca inainte de inceperea calatoriei sa fie asigurati pe timpul acesteia, recurgand in acest sens la “ asigurarea de calatorie “. De regula, bancile ofera un pachet standard prin care asigura clientul impotriva principalelor riscuri de calatorie contra platii unei prime de asigurare. Principalul risc, acoperit prin aceste asigurari, este cel privind asistenta medicala, in putine tari straine avand acces direct la un tratament de urgenta gratuit.

     Asigurarea de calatorie permite rambursarea sumelor cheltuite, desi poate exista o limita maxima a sumei recuperabile. Tarile din Uniunea Europeana au incheiat acorduri reciproce cu privire la asigurarea asistentei medicale.

Alte servicii:

Plata facturilor, de telefonie, electricitate si gaz.

Western Union- transfer rapid de bani.

ATM, Exchange. 

MANAGEMENTUL  BCR

CONSILIUL DE ADMINISTRATIE

     Consiliul de Administratie determina orientarile activitatii Bancii si supravegheaza punerea lor in practica.
     Membrii Consiliului sunt alesi de Adunarea Generala a Actionarilor, mandatul lor are o durata de 4 ani si poate fi reinnoit.

Componenta Consiliului de Administratie

Patrick GELIN
Presedinte Director General al BCR din data de 12 octombrie 2004
Petre BUNESCU
Director General Adjunct al BCR, Vicepresedinte al Asociatiei Romane a Bancilor
Sorin-Mihai POPA
Director General Adjunct al BCR
Didier ALIX
Director General Adjunct al BCR
Bogdan BALTAZAR
Presedinte al BCRpana in data de 12 octombrie 2004

COMITETUL DE DIRECTIE

     Sub autoritatea Presedintelui Director General, Comitetul de Directie asigura conducerea strategica a Bancii, cu asistenta a trei Directori Generali Adjuncti.
Membrii sai au mandat pentru a conduce si coordona activitatea de zi cu zi a bancii, cu exceptia operatiunilor care sunt, in mod expres, de resortul Consiliului de Administratie sau al Adunarii Generale. Comitetul de Directie se reuneste saptamanal.

Manfred Wimmer – Presedinte Executiv

Jean Andronie –Vicepresedinte Executiv, Corporate Banking

Oana Petrescu – Vicepresedinte Executiv, Operatiuni

Martin Skopek – Vicepresedinte Executiv, Retail si Private Banking

Helmuth Hintringer – Vicepresedinte Executiv, Financiar si Riscuri

EVOLUTIA VENITURILOR SI A CHELTUIELILOR BANCII

6 luni pana la 30.06.06

6 luni pana la 30.06.07

2007/2006

Venit net bancar din care:

Marja de dobanda

                 Comisioane

749

401

252

1,080

503

425

44%

25%

68%

Cheltuieli generale

379

488

29%

Rezultatul brut din exploatare

370

592

60%

Cost net al riscului

- 5

-95

Rezultatul brut

365

497

36%

Rezultatul net

315

417

32%

     Cresterea cheltuielilor generale fata de primul semestru al anului 2006 reprezinta consecinta fireasca a extinderii retelei de unitati a Bancii.

     Evolutia profitului net este conform obiectivelor propuse pe 2007.

I. 2.PIATA SI COMPETITIA

1. Analiza activitatii Bancii

     La finele anului 2006, Banca avea aproape 2.000.000 de clienti activi persoane fizice, in crestere cu 22% fata de anul precedent.

     La finele anului 2006 sistemul bancar romanesc cuprindea 31 de banci persoane juridice romane si 7 sucursale ale bancilor straine, care detineau active in valoare de 175.460milioane RON si fonduri proprii de 20.778 milioane RON. In urma activitatii de creditare sustinute, profitul net total in sistemul bancar a crescut cu 11% si a atins suma de 650milioane euro.

     In acest mediu activ, puternic concurential, BCR si-a consolidat si chiar intarit cotele de piata. BCR este a doua banca din Romania, ca marime.

 

 Cote de piata in perioada 2004-2006

31 decembrie 2004

(%)

31 decembrie 2005

( %)

31 decembrie 2006

(%)

Credite persoane juridice

15,54

13,5

18,5

Depozite persoane juridice

52,41

16,4

25,6

Credite persoane fizice

18,22

19,8

26,7

Depozite persoane fizice

11,5

14,3

14,3

     

     Veniturile Bancii nu depind de un client sau de un grup de clienti, neexistand astfel riscul ca pierderea unui client sa afecteze in mod semnificativ nivelul veniturilor.

Riscul de piata

     Riscul de piata este riscul de pierdere legat de modificarea variabilelor de pe piata cum arfi ratele de dobanda si cursurile valutare.

Riscul valutar

     Riscul valutar este legat de modificarea cursurilor de schimb. Banca administreaza riscul valutar utilizand limite pentru pozitiile valutare deschise la

nivelul fiecarei valute si la nivelul pozitiei valutare globale.

Riscul de rata a dobanzii

     Riscul de rata a dobanzii este legat de modificarea ratelor de dobanda ale pietei. Acest risc este administrat de Banca prin monitorizarea gap-urilor dintre active si pasive pe intervale de scadenta si/sau pe intervale de repretuire, respectiv prin utilizarea unei limite de senzitivitate a structurii bilantului la riscul de dobanda.

     Riscul de piata este monitorizat pe cele 3 componente principale:

• riscul de curs de schimb prin identificarea pozitiilor deschise si a sensului acestora;

• riscul de rata a dobanzii prin identificarea diferentei intre activele si pasivele sensibile la variatia ratei dobanzii;

• riscul de pret prin evaluarea participatiilor bancii in alte societati.

     Pentru monitorizarea diferitelor componente ale riscului de piata, banca a definit un sistem de control bazat pe limite de expunere, scenarii de stress. Limitele sunt monitorizate permanent, orice depasire fiind justificata si aprobata. Conducerea bancii este informata periodic despre acestedepasiri.

2.1.Clientela persoane fizice

     In ceea ce priveste clientela persoane fizice, banca a continuat sa-si imbogateasca gama de produse si servicii oferite, principalele produse lansate in anul 2005 fiind urmatoarele :

§         Cardul de credit revolving VIVERE cu perioada de gratie, pe baza unui servicing asigurat de BCR Finance;

§          Serviciul privind plata facturilor pentru utilitati prin card la POS-uri instalate la comercianti precum si plata facturilor la ghiseu utilizand cititoare de cod de bare ;

§         Serviciul de transfer international de bani intre Spania si Romania

§          Programul de economisire si creditare MULTIPLAN, care integreaza un plan de economisire programata, un credit de nevoi personale/imobiliar/ipotecar.

§        

2.2 Clientela persoane juridice.

     In ceea ce priveste clientela persoane juridice, banca a continuat sa sustina dezvoltarea atat a intreprinderilor mici si mijlocii care reprezinta cea mai mare parte a acestui segment, cat si a marilor corporatii, inclusiv companii multinationale. BCR ramane banca de referinta pentru marile companii romanesti.

    

      Cota de piata detinuta de BCR. in cadrul sistemului bancar romanesc

                                            Mil. RON

Indicatori

31.12.2004

31.12.2005

31.12.2006

Activ total

11.724

19.221

28.026

Credite neguvernamentale

Credite acordate persoanelor fizice

2.158

4.091

8.844

Credite acordate agentilor economici privati

4.485

5.838

9.134

Fonduri de riscuri bancare generale

6.768

7.484

8.687

Depozite ale clientilor nebancari

4.546

5.249

7.217

     Datele arata o crestere a cotei de piata a BCR., atat in ceea ce priveste creditele acordate, cat si depozitele atrase. Sintetizate, rezultatele BCR. din ultimii 3 ani de activitate se prezinta ca in Tabelul nr.2.

Tabelul nr.2

Situatia BCR in perioada 2004-2006

SPECIFICATIE

2004

2005

2006

Credite acordate

7.564 mil. RON

10.825 mil. RON

18.978mil. RON

Numar clienti

1.450.000

1.433.000

2.000.000

Profit net

350 mil. RON

623 mil. RON

545 mil. Ron

     Rezultatele BCR in perioada 2004-2006 arata o crestere atat in ceia ce priveste creditele acordate, numarul de clienti cat si profitul net.

     In plan macroeconomic se remarca imbinarea unei cresteri economice de 8,3% cu o reducere a inflatiei de la 8,6% in anul 2005 la 4,8% in anul 2006 si un deficit bugetar de 1,7% din PIB.

CAPII: ANALIZA OPERATIUNILOR ACTIVE ALE BANCII BCR

II. 1. ANALIZA OPERATIUNILOR ACTIVE ALE BANCII PE BAZA BILANTULUI SI A ANEXELOR

                                                                                                                                       

Analiza in structura si dinamica a principalelor tipuri de plasamente bancare:

                                                                                                      -Mil. RON-

DENUMIRE INDICATORI

2004

-mii lei-

2005

-mil. RON-

2006

-mil.RON-

Credite si avansuri acordate clientilor

55.033.082.400

10,725,391,697

752

La clientii persoane fizice acordarea creditelor a avut urmatoarea evolutie:

31.12.2004

31.12.2005

31.12.2006

Depozite

5.009

6.249

8.217

Credite

3.158

5.091

9.844

     Evolutia inregistrarilor a creditelor in raport pe anul 2004 cu 2005 reprezinta o crestere de  +86%, iar in raport pe anul 2005 cu 2006, creditele cresc cu  +116%. Depozitele bancare au crescut si ele in proportie de +31% respectiv +37%.

La clientii persoane juridice acordarea creditelor au avut urmatoarea evolutie:

31.12.2004

31.12.2005

31.12.2006

Depozite

5.610

10.483

13.591

Credite

5.485

6.838

10.134

     Evolutia acordarii creditelor la persoanele juridice in raport pe anul 2004/2005 si 2005/2006 reprezinta o crestere de +31% respectiv +56%, iar depozitele bancare au crescut cu +106% in raport 2004/2005 si cu +33% in raportul 2005/2006.

Principalele plasamente ale BCR  sunt urmatoarele:

 1. Simfonia 1,
 2. Stejar,
 3. Brad,
 4. Bursa,
 5. Titluri de stat,
 6. Certificat de depozit BCR,
 7. Depozite la termen,
 8. Concerto.

Structura plasamentelor ale BCR in perioada 2004-2006 era urmatoarea:

2004

2005

2006

Credite

6.643

9.929

17.978

Credite in disponibilitati la BNR

7.356

11.340

14.870

Depozite la institutii de credite

8.619

14.732

19.808

Titluri de plasamente

5.820

8.940

12.200

Analiza pe valute a structurii si dinamicii operatiunilor active:

     Tranzactiile in valuta sunt inregistrate la cursul de schimb de la data tranzactiei. La data bilantului, activele si datoriile monetare denominate in valuta sunt translatate folosind cursul de schimb oficial al BNR pentru ziua respectiva. Aceste rate de scimb au fost:

31.12.2004

31.12.2005

31.12.2006

USD/RON

2.9067

3.1078

3.3817

EURO/RON

3.9663

3.6771

2.5676

     Diferentele de curs care provin din decontarea tranzactiilor la cursuri diferite de cele de la data tranzactiei, precum si diferentele de curs valutar nerealizate aferente activelor si datoriilor monetare denominate in alte valute sunt recunoscute in contul de profit si pierdere, in cursul perioadei.

II. 2.  ANALIZA OPERATIUNILOR DE CREDITARE BANCARA PE : BAZA BILANTULUI SI A ANEXELOR

CREDITE ACORDATE DE BANCA BCR

     Creditele acrdate de BCR in periada 2004-2006 au urmatoarea structura:

2004

2005

2006

Credite acordate persoanelor fizice

15%

17%

21%

Credite acordate persoanelor fizice autorizate

18%

20%

15%

Credite acordate persoanelor juridice

35%

38%

40%

Credite special agricultura

28%

20%

22%

Alte credite

4%

5%

2%

Creditele acordate persoanelor fizice in perioada 2004-2006 au urmatoarea structura:

2004

2005

2006

Credite imobiliare

53.08%

55.40%

58%

Credite expresso

28.30%

30.12%

32%

Credit gadget

18.62

14.48%

10%

Creditele persoanelor fizice autorizate au urmatoarea structura:

2004

2005

2006

Credit expert

57.50%

55%

56.8%

Credit imoexpert

42.50%

45%

43.2%

Creditele acordate persoanelor juridice au urmatoarea structura:

2004

2005

2006

Credit invesstissimo

52.09%

54.67%

58.34%

Credit investissimo plus

47.91%

45.33%

41.66%

Credite special agricultura au urmatoarea structura:

2004

2005

2006

Credite pentru finantarea campaniei agricole

49.7%

52.0%

53.65%

Credite de investitii bazat pe contract de vanzare lapte

50.3%

48.0%

46.35%

ANALIZA  ACTIVITATII PORTOFOLIULUI DE CREDITE

     Principala operatiune bancara este creditarea. Intr-adevar, intre plasamentele bancilor pe primul loc se afla creditele. Felul in care banca aloca fondurile pe care le gestioneaza poate influenta in mod hotarator dezvoltarea economica la nivel local sau national. Pe de alta parte, orice banca isi asuma, intr-o oarecare masura, riscuri atunci cand acorda credite si, in mod cert, toate bancile inregistreaza in mod curent pierderi la portofoliul de credite, atunci cand unii debitori nu isi onoreaza obligatiile. Oricare ar fi insa nivelul riscurilor asumate, pierderile la portofoliul de credite pot fi minimizate daca operatiile de creditare sunt organizate si gestionate cu profesionalism.

     Din acest punct de vedere, cea mai importanta functie a conducerii bancii este de a controla calitatea portofoliului de credite. Aceasta, deoarece slaba calitate a creditelor este principala cauza a falimentelor bancare. Dupa cum se arata intr-un raport al Oficiului Controlului Monedei din SUA referitor la cauzele principale ale falimentelor bancare din aceasta tara in anii ’80, intre acestea se inscriu:

            -neatentia in formularea normelor de creditare;

            -prezenta unor conditii de creditare prea generoase, cuplata cu lipsa unor normative clare;

            -nerespectarea normelor interne de creditare de catre personalul bancii;

            -concentrarea riscanta a creditelor pe anumite piese;

            -slabul control exercitat asupra personalului (inspectorilor);

            -cresterea excesiva a valorii portofoliului de credite, peste posibilitatile rezonabile ale bancii de a acoperi riscurile;

            -sisteme defectuoase sau inexistente de detectare a creditelor cu probleme;

            -necunoasterea fluxurilor de trezorerie a clientilor;

            -creditarea preferentiala (sub conditiile de piata).

     Pentru a depasi deficientele sistemice si procedurale de acest gen, care duc la cresterea pierderilor la portofoliul de credit, bancile trebuie sa conceapa si sa implementeze politici de creditare performante si sa angajeze/pregateasca un personal de un profesionalism ireprosabil, care sa inteleaga si sa respecte disciplina acestor norme. Pentru aceasta este necesar sa existe un feed-back permanent prin care conducerea bancii sa fie informata despre eficacitatea procesului de control al calitatii creditelor, astfel incat cele cu probleme sa fie detectate si corectate (in limita posibilitatilor ) din timp.

CAP III. CREDITAREA BANCARA-principala forma a operatiunilor active

III.1 PRINCIPII SI REGULI PRIVIND ACTIVITATEA DE CREDITARE BANCARA

     Operatiunile active ale bancilor comerciale sunt operatiuni de plasament a depozitelor bancare care asigura functionalitatea statutara a acestora in vederea desfasurarii unei activitati profitabile.

     Acest gen de operatii se grupeaza, in principal, in trei categorii:

ü      Operatiuni de creditare a agentilor economici,

ü      Operatiuni de creditare a persoanelor fizice,

ü      Operatiuni de plasament.

ü     

a)      Operatiuni de creditare a agentilor economici:

Bancile comerciale opereaza cu mai multe tipuri de credite:

 1. Creditul pentru acoperirea necesitatilor de capital fix:

In conditiile extinderii activitatii si a consolidarii afacerilor, tot mai multe intreprinderi isi asigura necesitatile de capital fix participand la piata financiara prin emisiunea de actiuni si obligatiuni. Chiar daca aceasta modalitate de finantare a investitiilor este preferata de majoritatea firmelor, sunt si situatii in care intreprinderile se adreseaza bancilor comerciale, in special pentru creditarea procurarii de echipament. Aceste credite se acorda, de regula, pe termen scurt.

     Se remarca faptul ca, in ceea ce priveste creditarea firmelor pentru procurarea activelor fixe, bancile comerciale sunt mai putin implicate, comparativ cu societatile de investitii, bancile de ramura, societatile financiare, de leasing, etc..

 1. Creditul de capital privind activitatea curenta:

Pentru sustinerea activitatii de exploatatie se folosesc, de regula, doua produse bancare:

ü      Creditarea creantelor comerciale,

ü      Creditele de trezorerir.

2.1.creditele creantelor comerciale. Prin aceasta operatiune, bancile comerciale, pot sa sustina activitatea de plasament pe seama creantelor comerciale pe care furnizorii le au asupra clientilor lor. In cadrul acestei activitati se manifesta una din cele mai vechi tehnici de creditare practicata de catre bancile comerciale si anume operatiunea de scontare.

Scontarea ca forma de referinta in creditarea creantelor comerciale ce se realizeaza prin intermediul operatiunilor cambiale, reprezinta cesiunea cambiei catre un alt beneficiar,in schimbul valorilor actuale. Necesitatea scontarii decurge din nevoia urgenta de capital banesc a beneficiarului titlului de credit comercial. Operatiunea de scontare se adreseaza, in principal bancilor comerciale. Scontul reprezinta in fapt dobanda perceputa de banca pentru perioada de timp cuprinsa intre momentul scontarii si cel al scadentei.

2.2. Creditele de trezorerie. Acestea sunt credite pe termen scurt, in general, pana la un an si se acorda agentilor economici in vederea acoperirii necesitatilor curente legate de ciclul de axploatatie si comercializare. In practica bancara, cel mai adesea, creditele de trezorerie se intalnesc sub doua forme:

ü      Avansul in cont curent,

ü      Credite specializate.

Avansurile in cont curent reprezinta principala forma prin care se exprima creditele de trezorerie(de capital) si se practica pe scara larga in tarile occidentale dezvoltate indeosebi in SUA si Anglia.

Aceste credite se acorda, oarecum automat, atunci cand bancile continua sa faca plati in numele titularului de cont dupa ce acesta si-a epuizat disponibilitatile, in cadrul unei limite, numita linie de credit sau plafon de creditare.

Atunci cand, pentru a se mentine in marja de lichiditate normala, banca comerciala va recurge la refinantare in numele creditelor de trezorerie, ea poate solicita debitorului un angajament sub forma unui bilet la ordin care apoi sa fie supus reescontarii.

Credite specializate. Aceste credite au un caracter specific si sunt destinate a acoperi o serie de necesitati legate de buna desfasurare a productiei. Cele mai des utilizate sunt: credite de campanie, credite pentru stocuri si credite de prefinantare.

Creditele pentru stocuri sunt destinate pentru a acoperi acele marfuri susceptibile de a fi gajate si care sunt depozitate sau se afla in curs de transport. Creditele respective sunt garantate pe baza unui document specific, numit WARANT. Acest document atesta existenta marfurilor  intr-un depozit special (porturi, vami, etc.). Ca document in sine, warantul, este folosit pentru optinerea si garantarea creditului si se poate constitui orcand intr-un efect de comert. Totodata, warantul asigura creditorul de posibilitatea recuperarii creditului acordat. La fel ca si in cazul cambiilor, warantul da posibilitatea bancilor comerciale in posesia carora se afla sa recurga pe seama lui la recreditare.

Creditele de prefinantare  sunt acele credite pe care bancile le acorda pentru a acoperi cheltuielile ocazionate de realizarea unor loturi de produse destinate exportului sau sectorului public. Aceste credite sunt mobilizabile, creand prin refinantare posibilitatea de acoperire a nevoilor de finantare curente, in legatura cu productia si circulatia marfurilor.

b). Operatiuni de creditare la persoanele fizice:

     Ca si in cazul agentilor economici, creditarea persoanelor fizice presupune tehnici si categorii de credite specifice.

Principalele categorii de cheltuieli ale populatiei pe care bancile comerciale le agreeaza pentru credite sunt:

ü      Cumparari de locuinte,

ü      Procurarea unor bunuri de folosinta indelungata ( autoturisme, mobila, aparate electrocasnice etc. )

ü      Efectuarea unor cheltuieli curente.

     Credite pentru locuinte  sunt dintre cele mai diverse, implicand interventia unor societati specializate, cum ar fi, institutii de credit ipotecar care efectuiaza operatiuni de creditare si care isi procura resursele de pe un segment specific al pietei de capital.

     Credite pentru cumpararea unor bunuri de folosinta indelungata.  De aceasta categorie de credite beneficiaza o masa larga de persoane fizice, de regula cele care realizeaza un nivel mediu al veniturilor. Creditele pentru bunuri de folosinta indelungata numite si credite-clienti, beneficiaza din partea bancilor comerciale de o gama larga de facilitati, avandu-se in vedere faptul ca acestea sunt sustinute de o dubla garantie, pe de o parte prin bunurile procurate, iar pe de alta parte pe seama veniturilor debitorului, care asigura, in principal, si sursa de rambursare a ratelor datorate la scadenta.

     Creditarea cheltuielilor curente  bancile comerciale acorda o serie de credite pentru acoperirea cheltuielilor curente, unor persoane particulare sau familiilor.

Imprumuturile pe baza cartilor de credit, se acorda persoanelor particulare, folosindu-se, in principal, doua tehnici specifice:

ü      Prin amanarea platilor fata de momentul cumpararii pe termen de la 15 zile la o luna. Acest credit permite debitorilor o echilibrare mai flexibila a veniturilor familiei cu nivelul cheltuielilor;

ü      Prin acordarea unui credit pe mai multe luni, sub forma cartilor de credit, pentru achizitionarea de marfuri si plata serviciilor.

   

c). Operatiuni de plasament

     Achizitia de titluri de imprumut ale statului ( efecte publice ) si actiuni constituie o alta cale de plasare a resurselor bancare in vederea obtinerii de profit. Majoritatea bancilor comerciale au prevazut chiar in statut ca modalitatea obligatorie de asigurare a lichiditatii, detinerea de active usor valorificabile, cum ar fi, bonurile de tezaur, obligatiunile, etc..

     In dezvoltarea managementului bancar al activelor, in functie de anumite etape in evolutia sistemelor bancare, si ca expresie a particularitatilor care definesc economiile moderne s-au conturat in teoria monetara si a creditului trei concepte: teoria creditului comercial, doctrina transferabilitatii si teoria veniturilor anticipate.

Teoria creditului comercial  ( Comercial Loan Real Bills Doctrin) se fundamenteaza pe necesitatea satisfacerii pozitive a cerintelor dilemei specifice bancilor: lichiditate sau profit.

Teoria transferabilitatii ( schiftability theory ) pune pe primul plan calitatea de intermediar a agentului bancar, posibilitatea acestuia de a transforma creditul bancar, respectiv resursele constituite in depozitein depozite, in credit obligatar.

Teoria veniturilor anticipate  ( Anticipated Income Theory ) a aparut in perioada postbelica o data cu sporirea la cote considerabile a pietei creantelor. Potrivit acestei doctrine bancile considera creditele pe termen lung ca o posibila sursa de lichiditati. Se are in vedere faptul ca, in mod normal, prin anuitati, debitorii ramburseaza creditele la datele fixate, asfel ca se asigura un flux monetar continuu catre creditori care contribuie la asigurarea unei stari permanente de lichiditate.

III.2 TIPURI DE CREDITE ACORDATE DE BANCA

     BCR acorda o gama variata de credite care sunt destinate urmatoarelor categorii de clienti:

ü      Credite acordate persoanelor fizice;

ü      Credite acordate persoanelor fizice autorizate;

ü      Credite acordate persoanelor juridice;

ü      Credite special agricultura;

ü      Alte tipuri de credite.

     Credite acordate persoanelor fizice:

-credite imobiliare: se acorda in lei, EUR sau USD, cu sau fara avans cu o perioada de creditare de 30 de ani, cu dobanzi care pornesc de la 5,75%, grad de indatorare de 70%.

 -credite EXPRESSO: O finantare in Lei sau EUR cuprinsa intre 600 si 60.000 RON, respectiv 200 si 15.000 EUR pana la 100% din valoarea proiectelor, perioada de creditare de pana la 10 ani, fara giranti, o dobanda corelata, variabila cu nivelul dobanzii de pe piata, o gama variata de venituri acceptata.

-credite GADGET: acesta este un credit card, este destinat pentru plata facturilor, detine de la inceput o valorea de 300 lei, se pote folosi non-stop (7 zile din 7, 24h din 24h).

Credite acordate persoanelor fizice autorizate:

-credit EXPERT: o solutie de finantare in lei sau valuta, este destinat dotarii materiale destinate persoanelor fizice autorizate, garantii minime, poate fi garantat cu bunul achizitionat.

-credit IMOEXPERT: este destinat pentru achizitionarea de spatii pentru desfasurarea activitatii, conditii suple si avantajoase, finantare de pana la 100% din valorea investitiei, imprumut de pana la 300.000 EUR pe o durata extinsa de pana la 20 de ani.

Credite acordate persoanelor juridice:

-credit INVESTISSIMO PLUS: este destinat persoanelor juridice pentru desfasurarea activitatii proprii, maxim 2.000.000 EUR sau echivalent in lei, durata maxima de 15 ani, garantii ipoteca asupra bunului si alte garantii acoperitoare, posibil fara aport propriu.

-credit INVESTISSIMO: este destinat societatilor in plina dezvoltare, finantarea poate ajunge pana la 100%, durata maxim 15 ani, gratie 6 luni, garantii, bunul procurat sau alte garantii in functie de aportul propriu, dobanda avantajoasa chiar din primul an.

- carduri destinate angajatilor pentru platile drepturilor banesti.

Cedite special agricultura:

-credit pentru finantarea campaniei agricole: este destinat companiilor de depozitare, fabrici de prelucrare, producatori agricoli posibilitatea alegerii perioadei de creditare si a tipului de rambursare, posibilitatea de a beneficia de o amanare la plata a ratei si a dobanzii de pana la 10 luni, posibilitatea de a obtine garantarea de catre FGCR in proportie de pana la 50% din credit (exclusiv dobanda ),  posibilitatea de a beneficia de o alocatie bugetara conform Legii 150/2003, valorea de pana la 80% din cheltuieli. Destinatie: Finantarea cheltuielilor de exploatare pentru infiintarea, intretinerea si recoltarea culturilor agricole, Finantarea cheltuielilor de exploatare pentru intretinerea si recoltarea plantatiilor pomicole, precum si a vitei de vie.

-credit de investitii bazat pe contract de vanzare lapte:  destinat societatilor colectoare de lapte, achizitionare de vaci pentru productia de lapte, Utilaje, instalatii si echipamente pentru dotarea fermelor. Avantaje: garantii flexibile, analiza in termeni reali, adaptata propriului tip de afacere, fermierii pot opta pentru o rata a dobanzii fixa sau variabila, consilier de clientela dedicat.Valoare: Finantare supla de pana la 100% din valoarea proiectului propus si o durata a creditului de pana la 60 de luni.

 Alte tipuri de credite:

 • Credite de consum,
 • Credite finantare IMM,
 • Carduri privative (credit carduri),
 • Credite multiplan,
 • Credit Dacia, Renault, Nissan,
 • Credid SAPARD,
 • Credit auto,
 • Credit de trezorerie,

III. 3. ETAPELE PROCESULUI DE CREDITARE BANCARA

Etapele procesului de creditare bancara cuprinde:

·         Etapa preliminara: depunerea cererii de credit, analiza ei si interviul cu solicitatntul de credit,

·         Analiza situatiei financiare a solicitantului de credit,

·         Asnaliza credibilitatii solicitantului si aprecierea riscului de credit

·         Acordarea creditului

·         Monitoringul creditar

·         Achitarea creditului.

     Solicitantul de credit depune la banca cererea conform formei stabilite si anexeaza la cererea setul de documente necesare.

     Cerera contine date initiale privind creditul: scopul, suma, termenul, acoperirea, tipul creditului.

     Pachetul de documente pentru primirea creditului contine mai multe tipuri de documente, care pot fi grupate in trei categorii:

I.      acte care confirma statutul juridic al solicitantului:

v     statutul,

v     certificatul de inregistrare,

v     contractul de fondare,

v     licente,

v     informatia privind conducerea firmei.

II.      acte ce caracterizeaza starea financiara a solicitantului:

-          bilantul ultimilor  2 – 3 ani,

-          raportul financiar,

-          extrase din conturi.

III.      acte ce caracterizeaza credibilitatea solicitantului :

-          planul de afaceri,

-          contracte,

-          certificate,

-          garantii, etc.

In caz de necesitate banca poate solicita informatia suplimentara.

In analiza dosarului de creditare, banca trebuie sa raspunda urmatoarelor obiective:

1. Sa decida daca va finanta sau nu.

Din informatiile furnizate bancii de catre societatea comerciala, analistul  de credit trebuie sa le selectioneze pe acelea care ii permit sa aprecieze capacitatea de rambursare, ce volum de datorie poate suporta si pe ce perioada, capacitatea de a absorbi socuri in perioada derularii imprumutului. Sunt decelate(descoperite) eventualele amenintari care planeaza asupra societatii precum si marja de siguranta. Modalitatea de rambursare in situatia aparitiei falimentului inainte de scadenta imprumutului.

2. Gasirea tipului de finantare care sa raspunda cel mai bine necesitatiilor debitorului.

Analiza financiara permite identificarea punctelor tari si a celor slabe legate de ciclul de exploatare si poate facilita luarea unei decizii privind tipul de finantare propus.

Sunt examinate:

v     nevoile de finantare pe termen scurt (nevoile de trezorerie);

v     formele de credit cel mai bine adaptate investitiilor pe termen lung;

v     tipurile de garantii solicitate si gradul lor de acoperire.

3. Utilizarea informatiilor obtinute pentru a face o propunere comerciala completa si personalizata nevoilor societatii comerciale.

SURSELE DE INFORMATII NECESARE ANALIZEI DE CREDIT  

a) situatiile financiare

In cele mai frecvente cazuri, banca intra in posesia lor direct, insa le poate obtine si indirect, recurgand la serviciile unor societati specializate in vanzarea de informatii financiare.

Analistul de credit solicita societatii comerciale bilantul anual si contul de rezultate, insotite de anexele lor care permit mai buna intelegere a operatiilor financiare derulate in decursul unui an. Daca nu exista un istoric al relatiei cu banca, sunt solicitate starile financiare de pe ultimii 4 sau 5 ani de activitate. In cazul in care societatea este deja client al bancii, vor fi solicitate doar documentele pentru anul contabil incheiat precum si previziuni pentru anul in curs.

Este recomandabil ca documentele contabile sa fie acceptate doar in cazul in care sunt certificate de un expert contabil sau de o societate cu activitate recunoscuta de audit contabil si financiar.

b)  analizele economice si sectoriale

Pentru a evalua calitatea potentialului debitor, analistul de credit trebuie sa se asigure ca intelege bine modul sau de functionare:

·   tipul de produse si servicii vandute precum si modul lor de producere;

·   ciclul de fabricatie, cine sunt clientii si furnizorii;

·   perceperea societatii pe piata, oportunitatile si amenintarile;

·   nivelul de concurenta si modul de manifestare prin pret, tehnologie si calitate;

·   factorii de influenta ai competitivitatii;

·   talia critica.

Observam ca analiza riscului de credit nu se rezuma doar la calculul unor rate si indicatori, ci este o evaluare completa a mediului intern si extern al intreprinderii. Calculele financiare (rate, solduri intermediare de gestiune etc.) nu au nici un sens pentru ca nu exista criterii care sa permita analiza calitatii lor.

Analizele sectoriale sunt furnizate de:

·   serviciile de studii economice ale bancilor;

·   organisme specializate: camerele de comert si industrie, banca centrala, asociatiile profesionale etc;

·   presa specializata.

c) informatii complementare

Recurgerea la acest tip de informatii este justificata de faptul ca obiectivul in analiza dosarului de creditare este reducerea riscului cat mai mult posibil.

DOSARUL DE CREDIT

Majoritatea bancilor si a institutiilor financiare utilizeaza formate relative si pentru aplicatiile de credit, formalizarea avand ca scop fluidizarea activii, urmarire pe care o desfasoara membrii comitetelor de credit.

a) prezentarea societatii:

·         nume social si numar la registrul comertului;

·         sector de activitate;

·         repartitia capitalului;

·         conducatori;

·         istoricul;

·         organigrama(redarea schematica) grupului daca este cazul;

·         tipul si suma angajamentelor pe care le are banca asupra companiei, precum si angajamentele bancilor concurente.

b) prezentarea sectorului de activitate:

1.      caracteristicile produselor/serviciilor:

·         tipurile de produse/servicii;

·         modul de productie;

·         modul de aprovizionare si principalii furnizori - sunt efectuate comparatii cu termenele de plata uzuale acordate de furnizorii dintr-un anumit sector.

2.      caracteristicile concurentei:

·         grad de concentrare;

·         modul in care se manifesta concurenta: prin preturi, produse, tehnologie, marci;

·         modul de distributie - cum sunt distribuite produsele/serviciile vandute, structura clientelei;

·         principalii concurenti: cifra de afaceri, rentabilitate, structura financiara, actionariat;

3.      caracteristicile sectorului de activitate, amenintarile si oportunitatile sectorului, puncte tari puncte slabe - analiza SWOT;

4.      pozitionarea intreprinderii pe piata:

·         competitivitate, nivel tehnologic;

·         rentabilitate si soliditate financiara in raport cu concurenta.

c)  analiza situatiei financiare, care trebuie sa includa cel putin urmatoarele aspecte:

·         riscul afacerii;

·         evolutia cifrei de afaceri si a marjelor;

·         solvabilitate, lichiditate: aprecierea calitatii structurii financiare;

·         finantarea nevoilor de exploatare: care sunt nevoile si cum se poate implica banca;

·         finantarea imobilizarilor: care sunt nevoile si cum se poate implica banca;

·         analiza modului de gestionare a societatii - studiu retrospectiv pe ultimele 3- 4 exercitii financiare;

·         evolutia rentabilitatii;

·         formarea profitului net: analiza provizioanelor si a elementelor exceptionale;

·         determinarea capacitatii de rambursare;

·         previziuni pentru anul in curs.

d) recomandarea finala a analistului de credit - acesta trebuie sa concluzioneze fiecare dosar printr-o recomandare bazata pe ponderarea avantajelor si a dezavantajelor respectivei tranzactii, dupa cum urmeaza:

PUNCTE TARI

PUNCTE SLABE

pozitionarea economica

pozitionarea economica

concurenta

concurenta

structura financiara

structura financiara

calitatea gestiunii

calitatea gestiunii

relatii bancare

relatii bancare

AMENINTARI

OPORTUNITATI

evolutii tehnologice

evolutii tehnologice

evolutii economice

evolutii economice

concurenta

concurenta

actionariat

actionariat

Aprobarea creditului:

Elaborarea si inchierea contractului de credit presupune:

·         structurarea creditului;

·         tratativele privind acordarea creditului;

·         pregatirea contractului de credit;

·         semnarea si registrarea juridica.

Structura contractului de credit:

·         partea introductiva;

·         dispozitii generale;

·         obiectul contractului;

·         conditiile de acordare a creditului;

·         conditiile si ordinea efectuarii platilor de achitare;

·         drepturile si obligatiile partilor;

·         asigurarea.

alte conditii:

·         motive extraordinare;

·         adeverinte si garantii;

·         conditii si restrictii;

·         sanctiuni;

·         adresele juridice, rechizitele, semnaturi. 

III. 4. FUNDAMENTAREA DECIZIEI DE CREDITARE BANCARA

III. 4.1 Analiza aspectelor financiare ale imprumutatului

Aceasta analiza se realizeaza prin acordarea unor punctaje pe domenii, privind performantele financiare ale intreprinderii, pozitia sa pe piata, caracteristicile creditului si ale garantiilor, stabilitatea relatiei dintre banca si intreprindere, asa cum este prezentat in urmatoarea figura:

- lichiditate rapida

- solvabilitate patrimoniala

- rata profitului brut

- randamentul capitalului total

- rata utilizarii activelor curente

- gradul de acoperire al dobanzii

- gradul de indatorare

- caracteristicile sectorului

- dependenta clientului de relatia import-export

- pozitia pe piata a clientului

-Evolutia performantelor financiare ale clientului

- Situatia sectorului economic si pozitia pe piata a clientului

Analiza situatiei Intreprinderii de catre o Banca si incadrarea creditului intr-o clasa de performanta

 


                                                                                 

- valoarea si gradul de lichiditate

- Calitatea garantiilor reale

- relatia Banca-Intreprindere

- informatii generale asupra credibilitatii clientului

- Stabilitatea relatiei banca-intre

Banca- Intreprindere si informatii generale asupra credibilitatii creditului

- termenul pt. care se acorda creditul si modalitatea de rambursare

- Durata de creditare si graficul de rambursare


     Sistemul de punctaj nu este unic. Fiecare banca isi elaboreaza proprii indicatori care ofera posibilitatea sa cunoasca situatia intreprinderii cat mai exact.

-          Evolutia performantelor financiare ale clientului

In prima regula, indicatori-de-performanta, se vor introduce de la tastatura datele de intrare (activele curente, stocurile, pasivele curente, total capital propriu, total pasive, profitul brut, cifra de afaceri, profitul net, veniturile totale, profitul operational, cheltuielile cu dobanzi, total datorii si total active), si se vor calcula, in baza formulelor de mai jos, indicatorii de performanta, utilizati pentru determinarea evolutiei performantelor financiare ale clientului. Tot in aceasta regula se mai adauga in baza de fapte si valoarea fiecarui indicator de performanta calculate.

Lichiditate rapida = (active curente – stocuri) / pasive curente

Solvabilitate patrimoniala = total capital propriu / total pasive

Rata profitului brut = (profit brut / cifra de afaceri)*100

Randamentul capitalului total = (profit net / total capital propriu)*100

Rata utilizarii activelor curente = (venituri totale / active curente)*100

Gradul de acoperire al dobanzii = (total datorii / total active)*100

In a doua regula, evolutia-perf-fin-client, se va determina, conform tabelului 1, primul total partial, corespunzator evolutiei performantelor financiare ale clientului, total care va fi adaugat in baza de fapte.

III. 4.2 Analiza aspectelor nefinanciare ale imprumutatului

     Tot mai multe banci comerciale abordeaza analiza si evaluarea bonitatii imprumutatilor folosind metoda rating-ului.

     Prin aceasta metoda, doua directii sunt definitorii in analiza si evaluarea unui agent economic implicat in relatia de creditare:

ü      Analiza economico-financiara cuantificabila;

ü      Analiza aspectelor nefinanciare.

     Analiza aspectelor nefinanciare: este foarte importanta in evaluarea pozitiei agentilor economici, vizand credibilitatea clientilor, marcata, in primul rand de calitatile morale si profesionale ale managerilor agentilor economici solicitanti de credite, ale principalilor asociati si colaboratori. In al doilea rand, se are in vedere calitatea activitatii desfasurata de agentii economici si in principal, indeplinirea obligatiilor generate de relatiile cu partenerii de afaceri.

     In analiza aspectelor nefinanciare ale clientului se va tine seama de o serie de factori specifici care opereaza atat in mediul intern al afacerii, cat si in exteriorul acesteia.

Factorii interni:

a)      Manangementul

b)      Activitatea agentului economic

c)      Strategia

Factori externi:

a)      Caracteristicile domeniului de activitate

b)      Politica economica generala a clientului si strategiile viitoare in cadrul domeniului de activitate

c)      Impactul cadrului legislativ asupra agentului economic

d)      Incidenta factorilor macroeconomici

e)      Dependenta si pozitia geografica fata de:

ü      sursele de aprovizionare,

ü      piata de desfacere,

ü      mijloacele de transport.

      f) Aspecte sociale ale pietei de desfacere: obiceiuri, tendinta spre un anumit tip de consum, motive religioase, etc.

     Investigarea factorilor nefinanciari opereaza in cazul noilor clienti ai bancii, cat si pentru cei care beneficiaza deja de credite.

III. 4.3 Evaluarea performantelor economico-financiare ale agentului imprumutat

     In calitate de imprumutati prezinta o deosebita importanta pentru banca in analiza si clasificarea portofoliului de credite. Prin aceasta se pune in evidenta capacitatea agentilor econimici de a-si onora datoriile la scadenta. Stabilirea performantelor agentilor economici se face diferentiat de la o banca la alta, in functie de o anumita strategie avuta in vedere.

     In urmatorul tabelul 1 sunt aratate cele 5 categorii de performante:

Categorie

Semnificatie

A

Performante prezente si viitoare foarte bune care asigura achitarea la scadenta a creditelor

B

Performante prezente bune si foarte bune, dar cu un grad de incertitudine pentru o perspectiva mai indelungata

C

Performante satisfacatoare, cu o evidenta tendinta de inrautatire

D

Performante scazute caracterizate printr-o stare de ciclicitate la intervale scurte de timp

E

Performante slabe care prefigureaza o stare de insolvabilitate

     Performantele economico-financiare ale agentilor economici se stabilesc pe baza de punctaj obtinut prin notarea criteriilor cuantificabile influentat cu rezultatul aprecierii criteriilor necuantificabile. Sunt aratate la pagina 60.

EVALUAREA AGENTULUI IMPRUMUTAT PRIN METODA CREDIT-SCORING:

SC. LICIU SRL din localitatea Piatra Neamt in baza cererii depuse 3566/25. 09.2007 solicita un credit in valoare de 150 000 lei pe o perioada de 36 luni utilizabila pentru: finantare activitate curenta.

-          creditul va fi garantat cu bunuri mobile si imobile in valore de 170 000 lei

-          totalul garantiei este de 170 000 lei.

DATE GENERALE:

Denumire societatii: - SC LICIU SRL

Date de identificare: - J35/823/1995, CUI: RO 132453

Sediul societatii: - Str. D. Leonida nr. 5,

Obiectul de activitate: - produse de panificatie.

Capital social: 500 lei

In prezent SC LICIU SRL figureaza cu incidente de plati majore (15 cecuri  refuzate la plata in perioada 04.08.2007-20.09.2007 in valoare totala de 17 000 lei)    

Situatia s-a  datorat  aprovizionarilor mari efectuate in lunile iulie si octombrie si pentru care societatea nu a facut fata platii imediate a cec-urilor la data prezentarii acestora in banca Bancpost Piatra Neamt.

Toate  obligatiile de plata catre furnizori conform declaratiei date administrator au fost achitate dupa sosirea cec-urilor in banca,

Nu exista litigii cu furnizorii privind obligatiile de plata.

Societatea se afla in interdictia de eliberarea a CEC ca instrument de decontare pana la data de 20.10.2007   

§         Luna in care a fost verificat in baza de date a C.R.B:    septembrie 2007.

§         Respectarea conditiilor cuprinse in Programul de cunoastere a clientelei si Strategia in domeniul managementului lichiditatii pentru anul financiar in curs:     DA

Relatiile si reputatia pe piata

In anul 2006, studiul pietei a constituit un obiectiv prioritar al conducerii firmei  intrucat s-a considerat ca :

- piata este in crestere permanenta, fapt ce reclama o prezenta permanenta si rapida si o orientare spre nevoile consumatorilor si nu invers; de aici a aparut permanent necesitatea descoperirii cerintelor acestora si apoi organizarea activitatii societatii;

- obtinerea unui profit suplimentar si maximizarea sa se poate realiza numai prin satisfacerea nevoilor consumatorului.

Studiul pietei a permis elaborarea si fundamentarea strategiei de dezvoltare, precum si desfasurarea unui efort investitional in achizitia de mijloace de transport pentru reteaua de distributie, dar si pentru efectuarea de lucrari. 

Investitiile realizate de societate au constituit din acest punct de vedere o componenta a strategiei conducerii in contextul conjunctural al pietei, al dezvoltarii activitatii firmei .

Sunt de remarcat clientii  importanti ai societatii  si care in procent de peste 70 % se regasesc in persoane fizice autorizate si persoane juridice, diferenta fiind reprezentat de persoane fizice, institutii.

          In anul 2006 catre clientii societatii s-au facturat produse in valoare de 65 300  lei, incasandu-se 60 000   lei, ramanand un sold al facturilor neancasate de        5 300   lei.

In anul 2007 catre clientii societatii s-au facturat produse in valoare de  5500 lei, incasandu-se 5300 lei, ramanand un sold al facturilor neincasate de 200  lei.

SC LICIU SRL este perceputa ca o firma solida, solvabila, fapt care a permis obtinerea unor contracte avantajoase (pret, termene de plata) de la majoritatea furnizorilor.

           

Principalii furnizori de materie prima sunt :

           

          -  SC PAMGAZ, SC MOARA GIROV, SC PAMYS, etc.

Cantitatile de produse vandute in perioada 2004- 2006 sunt prezentate in tabelul 2 :

PRODUS

2004

2005

2006

Paine

70 000

85 000

90700

Paine feliata

40 000

55 000

70 000

Produse de patiserie

27 000

42000

54 000

Evaluarea riscului:

Puncte slabe: .

·         activitatea este mai redusa in  perioda iunie – august , fata de restul anului    

·         capitalul social varsat mic si care va fi majorat in perioada urmatoare

·         datorii relativ mare fata de furnizori la care plata se face la termene de 30 -40 zile 

Puncte tari:

Societatea se bucura de o pozitie foarta buna pe piata de profil , anul 2006 marcand o dezvoltare foarte puternica .

Dispune de specialist in domeniul panificatiei, de  echipamente performante desfasurarii activitatii

Firma are toate autorizatiile functionarii in sectorul sau de activitate

Afacerea firmei este de mare viitor si in continua crestere 

Garantiile sunt vandabile si usor de valorificat.

ACTIVE

Referitor la posturile de activ se constata urmatoarele aspecte:

- activele imobilizate inregistreaza o crestere de la 1500 lei la 30.06.2006, la 3520 lei la 31.12.2007 si la 5100  lei  la 31.03.2007 .Acest lucru se datoreaza achizitionarii de active imobilizate, respectiv  utilaje si echipamente pentru panificatie, dar si mijloace de transport .

- activele circulante inregistreaza o crestere permanenta , de la 9 300  lei la 30.06.2006, la 11362  lei la 31.12.2006 si la 15 000  lei la 31.03.2007

In structura activelor circulante la 31.03.07 se evidentiaza :

-          stocuri de 3568  lei 

-          creante in valoare de 65 300 lei ,din care 5 300 lei reprezinta clientii neincasati la 31.03.2007.

-          disponibilitati la vedere in valoare de 229,6 lei

Sc LICIU SRL inregistreaza cheltuieli in avans de 608 mil lei , reprezentand 808 mil lei dobanzi aferente contractelor de leasing si operatiuni in curs de lamurire in valoare de 232 lei    

PASIVE

 Analiza fonduri proprii

-          capitalurile proprii ale societatii au crescut treptat de la 1350  lei la 30.06.2006 l a 1700  lei la 31.03.2007.

Totalul  capitalurilor  proprii la 31.03.2007 este de 1700 lei si are  urmatoarea structura:

     -     250  lei capital social subscris si varsat;

     -   1020lei  rezerve si surse proprii de finantare;

     -   430 lei profit net realizat la 31.03.2007;

     - datoriile societatii in suma de  5626,15 lei in crestere de 1,7 ori fata de 30.06.2006(17 % din pasiv ) si se compun din :

- 3000 lei  credite termen scurt  

- avansuri clienti pentru executari lucrari sau livrare bunuri in valoare de 1710 lei

- alte datorii fata de asociati  in valoare de 205.7 lei

-  710,45 lei pe termen mediu- rate leasing  dupa cum urmeaza

2) Analiza furnizori

La data de 31.03.07  societatea are datorii catre furnizori, in suma de 120 000 lei din care :

- sub 30 zile         65 000 lei

- intre 30-60 zile  40 000 lei

- intre 60-90 zile  10 000 lei

3)   Analiza clienti

La 31.03.07, societatea are clienti  neancasati de 100 000  lei care dupa gradul de vechime se distribuie astfel:

-                 sunt sub 30 zile  50 000lei

-                 intre 30-60 zile    35 000 lei

-                 intre 60-120 zile  15 000 lei 

4) Analiza datoriilor la bugetul de stat

           

La data de 31.03.07, societatea are datorii la bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale ce totalizeaza  12 000 lei  reprezentand datorii  curente la asigurarile sociale, fond de somaj si fonduri speciale si TVA  si care sunt achitate la zi dupa cum urmeaza :

                                                                     - tabelul 3 - datorii curente

Nr.

crt.

Tip de obligatie

Suma datorata

Vechime

Obligatie

Observatii

1

Comision 0.75% ITM

2000

una luna

O.P. 124/14.05.2007

2

Asigurare 0.5%

1200

una luna

O.P. 122/14.05.2007

3

Impozit salarii

4350

una luna

O.P. 121/14.05.2007

4

1% somaj

43.5

una luna

O.P. 120/14.05.2007

5

3% somaj

130,5

una luna

O.P. 119/14.05.2007

6

6.5% sanatate

282,65

una luna

O.P. 118/14.05.2007

7

7% sanatate

304,5

una luna

O.P. 117/14.05.2007

8

9.5% pensie suplimentara

413,25

una luna

O.P. 116/14.05.2007

9

CAS 22%

957

una luna

O.P. 115/14.05.2007

10

Impozit dividende

2318,6

-

O.P. 123/14.05.2007

TOTAL

12 000

Fluxul de numerar prognozat pe perioada de creditare, s-a fundamentat pornind de la realizarile anului 2006 si proiectiile contului de profit si pierdere pe perioada 2006-2007

Lichiditatile prognozate in fluxul de numerar obtinute din activitatea societatii vor asigura conditiile pentru rambursarea creditelor bancare, plata dobanzilor, precum si desfasurarea normala a activitatii.

Cum reiese din analiza credit scoringu-lui pe toata perioada de creditare, agentul economic prognozeaza ca scoring-ul rezultatat sa acopere ratele scadente si dobanzile aferente. Rezulta pe perioada de creditare surplus de resurse .

Calculul indicatorilor de bonitate

A)  Indicatorii financiari

In vederea determinarii capacitatii agentului economic de a-si achita obligatiile la termen, se prezinta  bonitatea determinata pe baza urmatorilor indicatori economico-financiari:

Sistemul de punctaj nu este unic. Fiecare banca isi elaboreaza proprii indicatori care ofera posibilitatea sa cunoasca situatia intreprinderii cat mai exact.

-          Evolutia performantelor financiare ale clientului

In prima regula, indicatori-de-performanta, se vor introduce de la tastatura datele de intrare (activele curente, stocurile, pasivele curente, total capital propriu, total pasive, profitul brut, cifra de afaceri, profitul net, veniturile totale, profitul operational, cheltuielile cu dobanzi, total datorii si total active), si se vor calcula, in baza formulelor de mai jos, indicatorii de performanta, utilizati pentru determinarea evolutiei performantelor financiare ale clientului.Tot in aceasta regula se mai adauga in baza de fapte si valoarea fiecarui indicator de performanta calculate.

Sistemul de punctaj nu este unic. Fiecare banca isi elaboreaza proprii indicatori care ofera posibilitatea sa cunoasca situatia intreprinderii cat mai exact.

Tabelul 4 - evolutia performantelor financiare ale imprumutatului

Indicatori financiari

30.06.06

PUNCT

31.12.06

PCT:

29.02.07

PCT

31.03.07

PCT

Lichiditate rapida

1,03

13

1,3

13

1,35

13

1,5

15

Solvabilitate patrimoniala

0,47

13

0,5

13

0,57

15

0,6

15

Rata profitului brut

12,18

8

12,20

8

13

8

15,40

10

Randamentul cap. Total

15,30

6

16

6

17,20

6

20,1

8

Rata utilizarii activelor curente

640%

5

740%

5

790%

5

810%

7

Gradul de acoperire al dobanzii

4

6

5,4

8

5,6

10

6,2

10

Gradul de indatorare

54%

13

49%

15

47

15

45

15

TOTAL

X

64

X

68

X

72

X

80

B)     Indicatorii nefinanciari

a)      Conducerea activitatii (managementul)     -       15 puncte         

b)   Activitatea clientului                                           -       14 puncte                                   

   c)   Calitatea actionariatului                                      -         6 puncte

 Total        35 puncte          

                             - Bilantul restrans al societatii se prezinta in tabelul 5 astfel:

ACTIV

30.06.2006

31.12.2006

29.02.2007

31.03.2007

Active imobilizate din care

7500

8340

8800

8830

Active circulante-disponibilitati

10 000

12760

15430

15980

Disponibilitati

4590

7800

8000

8270

Active circulante

10660

14370

17450

19000

Active de regularizare

345,540

420,780

440

456

TOTAL

33095,54

43690,78

50120

52536

PASIV

30.06.2006

31.12.2006

29.02.2007

31.03.2007

Capital propriu

1540

2600

2790

2800

Imprumut pe termen mediu + lung din care

5400

6670

7800

8840

Credit pentru leasing

3760

5400

6820

7 100

Capitaluri permanente

1400

3270

3900

4530

Datorii pe termen scurt,

16300

17430

18700

18800

Credite pe termen scurt

2540

3700

4900

5100

Pasive circulante

1760

4300

4530

4650

Pasive de regularizare

395,54

320.78

680

716

TOTAL

33095,54

43690,78

50120

52536

                                                                                                                            

Active de regularizare la 31.03.2007 in suma de 456 lei in activ reprezinta :

-          dobanzi aferente contractului leasing in valoare de 202.6 lei care se include pe costuri in momentul platii ratelor de leasing

-          sume in curs de lamurire  de lamurire 253,4 lei

Determinarea fondului de rulment, a necesarului de fond de rulment si a trezoreriei nete la data 31.03.2007:

FR = Capital permanent – Imobilizari                                  

FR = 4530 – 8830 =  - 4300 lei

NFR = (Active circulante – Disponibilitati) – (Pasive circulante – Credite TS)

R = 19000 – 8270  =  10730lei

Tr = Diponibilitati – Credite TS

Tr = 8270 –  5100  =  3170lei  

                                       

5) VOLUMULUI  MAXIM AL CREDITELOR SOLICITATE

Volumul maxim al liniei de credit determinat conform normelor de creditare este de  28 000 lei , propunandu-se  o linie de credit de 14 000 lei in limita solicitarii .

Linie de credit    14 000 lei

Dobanda 3 luni    3640  lei

            TOTAL   17 640 lei

Procent acoperire cu garantii      115  %

Verificare garantii:     Petre Aurel si Maidanu Ghe.

Data  verificarii:       septembrie 2007

6) CLAUZE SPECIALE SOLICITATE DE CLIENT     

Linie de credit de 14000 lei, 24 luni.

7) DETERMINAREA NIVELULUI DOBANZII SI A COMISIOANELOR CONFORM NORMELOR INTERNE

Dobanda propusa pentru linia de credit este de 26 % pe an , respectiv 3640 lei  pe an .

Comision de risc si gestiune determinat conform normelor este 2.1 %, respectiv 294 lei

Comision analiza documentatie  0.3 %, respentiv  42 lei

8) CONCLUZIILE ANALIZEI PRIVIND CREDITUL SOLICITAT SI PROPUNERI

Comitetul de credite al Bancii, intrunit in sedinta din data 27.09.2007 a analizat, avizat favorabil si propus spre aprobare Centralei bancii acordarea urmatoarelor facilitati de credit pentru SC LICIU SRL  :

-          Linie de credit pe termen de 24 luni pentru finantarea activitatii curente in valoare de 14000 lei

Argumentele sustinerii cererii sunt urmatoarele:

-          Garantiilor bune oferite

-          venituri nete pentru banca generate de comisioanele aferente operatiunilor curente si dobanzilor la credite

-          buna pozitie pe piata si trendul ascendent al afacerii

-          oportunitatilor pe care le ofera prin prisma produselor si serviciilor bacare ce i se pot oferi Comitetul de credite.

III. 5 Fundamentarea costului creditului bancar

Prelegere:

1.      Componentele costului creditului bancar si factorii ce influenteaza marimea lui.

2.      Metode si principii de calcul a ratei dobinzii la credit utilizate de banci.

3.      Mecanismul determinarii deferitor tipuri de rate ale dobinzii la creditul bancar (simpla compusa, fixa, flotanta).

1.     Componentele costului creditului bancar si factorii ce influenteaza marimea lui.

Unul din principalele elemente ale creditului bancar este plata pentru resursele acordate in utilizare temporara – dobanda. Din punct de vedere teoretic sursa de plata a costului cerditului (dobanzii) este profitul debitorului, capatat din valorificarea creditului. Dobanda creditara exista in diverse forme si poate fi clasificata dupa mai multe criterii.

     Dupa formele creditului – dobanda comerciala, bancara, de consum, de leasing, la credite de stat.

     Dupa tipul institutiei creditare – rata bancii centrale, dobanda bancara, dobanda de lombard.

     Dupa tipul creditarii– dobanda la creditele pt mijloacele circulante, la credite pt mijloace fixe, la investitii in VM, de overdraft, de scontare.

     Dupa termenii creditarii – la credite pe termen scurt, pe termen mediu, pe termen lung.

     Dupa tipul operatiunilor – dobanda creditara, interbancara.

     Dupa modul de calcul – simpla , compusa.

     Exista un sir de alti factori care inflienteaza costul creditului. La ei se refera credibilitatea si solvabilitatea debitorului, calitatea asigurarii, garantiile, inflatia, ratele concurentilor, etc.

     Costul creditului se determina ca raportul sumei cheltuielilor de productie catre volumul activelor lucrative. Cheltuielile bancii se compun din (I) cheltuielile de constituire a resurselor si (II) cheltuielile de asigurare a functionarii bancii.

(I)                 – plata pt depozite, pt resursele bancii centrale, creditele interbancare, obligatiunile emise, etc

(II)              – alte cheltuieli operationale si cheltuielile administrative ale bancii.

2.     Metode si principii de calcul a ratei dobinzii la credit utilizate de banci.

     Costul creditului, sau dobanda, incasata de banca, are limite economic argumentate. Limita superioara se stabileste in functie de conditiile constituite pe piati. Limita inferioara depinde de cheltuielile bancii in vederea atragerii resurselor si asigurarii functionaii sale. Aceasta limita se afla in dependenta directa de calitatea resurselor creditare.

     La calcularea dobanzii in fiecare caz se tine cont de nivelul ratei de baza si marja de risc.

Nivelul ratei de baza se stabileste pentru un termen determinat la creditele asigurate , acordate celor mai credibili debitori. Se calculeaza  in functie de costul mediu al plasamentelor creditare si gradul scontat al profitabilitatii operatiunilor creditare in perioada ulterioara.

      Rata de baza a dobanzii = C1 + C2 + P

C1 – costul mediu real al resurselor creditare in perioada planificata

C2 – raportul cheltuielilor operationale planificate catre volumul planificat al plasamentelor creditare lucrative

P – gradul scontat al profitabilitatii operatiunilor creditare.

     Costul mediu real al resurselor creditare in perioada planificata (C1) se determina ca media ponderata a costului resurselor atrase de banca, reiesind din costul fiecarui tip de resurse si ponderea lor in volumul total al mijloacelor mobilizate.

Marja de risc este diferentiata in functie de urmatoarele criterii:

 • Credibilitatea debitorului
 • calitatea asigurarii creditului
 • Termenul creditului
 • Caracterul relatiilor intre banca si debitor
 • Metoda calcularii dobanzii
 • Respectarea termenilor de creditare de catre client.

3.     Mecanismul determinarii deferitor tipuri de rate ale dobanzii la creditul bancar ( fixa, flotanta,simpla, compusa).

     In dependenta de reactionarea la modificarile nivelului ratei pe piata exista rate flotante si fixe ale dobanzii.

     Rata fixa a dobanzii – rata stabilita pentru intreaga perioada de utilizare a resurselor imprumutate  fara revizuire.

     Rata flotanta – rata dobanzii la credite pe termen mediu si lung, marimea careia periodic este revizuita.

     Rata flotanta este compusa din 2 componente. I-a parte reprezinta baza mobila, care se moifica in functie de conjunctura pietei creditare. In acest rol deobicei evolueaza ratele interbancare la oferta resurselor creditare: LIBOR, PIBOR, NIBOR, etc.  Adaos este marimea fixa, care se determina in urma acordului partilor si neschimbata pe durata contractului creditar. Marimea adaosului depinde de  conditiile contractului si gradul de risc.

     In practica bancara internationala se utilizeaza mai multe modele de determinare a ratelor dobanzii la credite.

     Modelul „costul plus” – rata dobanzii = costul resurselor atrase+cheltuieli operationale+compensatia pt riscul obligatiilor neexecutate+marja dorita a profitului. Fiecare din componentele indicate poate fi exprimat in % anuale fata de suma creditului.

     Modelul „costul lider” – rata dobanzii = „prime-rate”+adaos(prima de risk creditar platita de debitori necalitativi+prima de risc la credite pe termen lung). „Prime-rate” este rata dobanzii la care se acorda credite pe termen scurt celor mai calitativi debitori. (cel mai jos nivel al rate dobanzii).

     Modelul adaosului (sub prime-rate) – rata dobanzii la credite = rata dobanzii la resursele atrase + adaos min pt acoperirea riscului si capatarea profitului.

Modelul „cap”  - rata maxima la credite indiferent de dinamica ulterioara a ratelor pe piata.

     Modelul „cost-eficacitate” – are 3 componente 1) evaluarea venitului cumulativ din credite in conditiile diferitor rate ale dobanzii; 2) evaluarea sumei nete a resurselor acordate in imprumut – depozite compensatorii si rezerve obligatorii; 3) evaluarea profituli din credit pana la impozitare prin raportarea 1 la 2.

Dobanda simpla se utilizeaza pt creditarea pe termen scurt. Suma totala a platilor va fi:                              S = P (1 + ni)

S – suma totala a  platilor

P – datoria primara (initiala)

i – rata dobanzii

n – durata creditului

     Dobanda compusa poate fi utilizata in cazul creditelor pe termen lung, cand sumele calculate nu se achita pana la scadenta, ci maresc suma datoriei.

 In cazul ratei fixe      S = P (1 + i)n

n – durata creditului in ani

In cazul ratei flotante  S = P (1+i)n (1+i2)n2.(1+ik)nk

S – suma restanta peste k ani

P – marimea creditului acordat

Ik – rata dobanzii

Nk – durata creditului cu rata indicata a dobanzii

III. 6 Analiza eficientei activitatii de creditare bancara

     O componenta importanta a strategiei generale a unei banci o constiuie activitatea de creditare, creditul fiind produsul de baza oferit clientilor. Acordarea creditului trebuie sa fie avantajoasa atat pentru banca, deoarece prin diversificarea portofoliului de credite poate sa obtina un profit suplimentar, cat si pentru client care pe seama creditelor poate sa-si dezvolte afacerile, sa obtina profit suplimentar si pe aceasta baza, sa-ramburseze imprumutul si sa-si achite datoriile.

     Analiza situatiei economico-financiare a agentului economic are ca punct de plecare bilantul contabil, care este documentul oficial de gestiune al agentului economic, care reflecta situatia patrimoniului unui agent economic la un moment dat. Datele cuprinse in bilant vor fi prelucrate de catre ofiterii de credite pentru a obtine informatii mai clare, necesare analizei.

     Pornind de la bilantul contabil prelucrat si de la contul de profit si pierdere prelucrat, ofiterii de credite vor analiza bonitatea clientilor folosind doua categorii de indicatori:

 1. cifra de afaceri,
 2. capital propriu,
 3. rezultatul exercitiului (profit/pierdere),
 4. fondul de rulment,
 5. necesar de fond de rulment,
 6. trezorerie neta,
 7. lichiditate (imediata, curenta, la o data viitoare),
 8. solvabilitate,
 9. gradul de indatorare (generala financiara),
 10. viteza de rotatie (rotatia activelor circulante),

Indicatori de performanta:

1.      rentabilitatea de exploatare,

2.      rentabilitate economica,

3.      rentabilitate financiara,

4.      riscul financiar (gradul de acoperire al dobanzii),

5.      rata valorii adaugate,

6.      politica de dividende.

Calculul si interpretarea indicatorilor de bonitate se face conform procedurilor prevazute in „Normele Metodologice privind activitatea de creditare” .

CAP. IV.  DIAGNOSTICUL FINANCIAR AL OPERATIUNILOR ACTIVE

     Plasamentele (investitiile) sunt diferite in functie de termen. O banca poate sa decida plasarea fondurilor in diferite tipuri de investitii. In functie de perioada pentru care au fost efectuate, plasamentele pot fi clasificate in doua categorii. In general piata plasamentelor este impartita in piata monetara si piata de capital. Investitiile pe termen scurt sunt negociate pe piata monetara, in timp ce investitiile pe termen mediu si lung sunt negociate pe piata de capital (piata financiara).

     Pocesul de creditare joaca un rol esential in economie. Incasand sume mici de bani de la deponenti si agregand aceste fonduri pentru a le imprumuta solicitanților, bancile pun la dispozitie banii necesari dezvoltarii economicie. In acest proces bancile protejeaza deponentii prin analiza riguroasa a cererilor de creditare.Creditarea in conditiile prin care se asigura rambursarea, permite bancii sa obtina un castig pentru deponentii ei, reducand semnificativ nivelul de risc.

     Creditarea poate fi privita ca un serviciu bancar il ofera clientilor care-l solicita. In economiile competitive, activitatile specifice sectorului tertiar (al serviciilor) trebuie sa se concentreze asupra nevoilor clientilor si sa dezvolte produse si servicii pentru satisfacerea noilor cerinte ale acestora.

     La 31 martie 2007, creditele acordate de BCR se ridicau la peste 19 miliarde Ron cu o crestere de +78% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

     Rezultatul brut din exploatare se ridica la 256 milioane Ron cu +45% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

     Profitul net aferent perioadei este de 168 mil RON in crestere de +12% fata de rezultatul raportat la 31 martie 2006.

     In primul trimestru al anului 2007 banca BCR inregistreaza o crestere a performantelor financiare si comerciale cu o crestere a venitului net bancar de 39%.

     Banca BCR inregistreaza o crestere de peste 92%  de la an la an la creditele

bancare  si a operatiunilo de plasament.

Puncte tari:

-          banca bine capitalizata, cu majorari repetate de capital social si cu profit in crestere de la an la an,

-          pozitie buna in sector, BCR este a doua banca din sistem dupa activele bancare,

-          cresteri de peste 92% a creditelor bancare de la an la an,

-          rentabilitate economica buna, (rata ROA se mentine la o cota favorabila), iar rentabilitatea financiara ROE este mai mare decat a celorlalte banci, comparandu-se cu cele mai mari banci din Bulgaria si Cehia,

Puncte slabe:

-          dinamica modesta a rezultatului net,

-          scaderea de la an la an a ratei profitului.  (profit pe veniturilor)

Oportunitati:

-          potential ridicat pe care il are sectorul bancar din Romania,

-          patrunderea pe piete straine.

Amenintari:

 - concurenta din ce in ce mai vizibila pe piata autohtona.

CAP. V. PROIECTAREA OPERATIUNILOR ACTIVE ALE        BCR

     Pe baza datelor studiate si analizate anterior in cadrul CAP. II eu prevad pentru anul 2008 urmatoarele:

      BCR  a incheiat anul 2004 cu acordare de credite  in valoare de 6.643Ron, iar pentru anul 2005 9.929Ron, pentru anul 2006 17.978 Ron, pentru anul 2007 23.560 Ron. Eu prevad ca in anul 2008 banca va inregistra o crestere de peste 30% situanduse la 30.628 Ron. Depozitele la institutiile de creditare cresc de la an la an cu peste 35% , anul 2007 se inchee cu o valoare de 16.750 Ron. Eu prevad ca si in anul 2008 va fi o crestere de 23.400 Ron. In cazul depozitelor la institutiile de credite ajung la finele anului 2007 21.320 si prevad o crestere de 27.716 Ron. Titlurile de plasament au fost inregistrate la finele anului 2006 12.200 Ron iar in anul 2007 au inregistrat o crestere de peste 42% iar pentru anul 2008 prevad o crestere de peste 48% respectiv 18.056 Ron.

     In ceea ce priveste clientela persoane fizice, banca a continuat sa-si imbogateasca gama de produse si servicii oferite, principalele produse lansate in semestrul I 2007 fiind urmatoarel iar prognozele pentru 2008 sunt urmatoarele:

Semestrul I 2007

2007/2008

Creditul IMOExpert

4,570

6,000

Cardul Gadget

6,100

7,230

Creditul Work & Travel (pentru studenti)

4,210

5,230

Oferta destinata pensionarilor

2,210

3,340

Astfel, la 30 iunie 2007, banca avea peste 2,1 milioane clienti activi persoane fizice, in crestere cu 20% fata de perioada similara a anului precedent, a caror principale produse - depozite si credite, au inregistrat urmatoarea evolutie: 

-          numar clienti activi (mil.) in 2007 2,6; eu prevad pentru anul 2008 ca banca ajunge la 2,8 mil. cienti activi;

-          credite  in 2007 sunt de 14.300 mil. Ron iar pentru anul 2008 prevad o crestere de peste 20 respectiv 17.160 mil. Ron; 

     Valoarea creditelor acordate persoanelor fizice a crescut cu 31%, fata de 31 decembrie 2006, respectiv cu 40% la data de 31 decembrie 2007. Aceasta crestere a fost sustinuta atat de evolutia creditelor de consum, cat si de cresterea creditelor imobiliare.Valoarea depozitelor atrase de la persoane fizice a inregistrat o crestere de 43% in raport cu 31 decembrie 2006 respectiv de 63% la sfarsitul anului 2007. Eu prevad o crestere pentru anul 2008 de 75%.

  Volumul total al creditelor acordate clientilor persoane juridice a fost la data de 31 decembrie 2007 in crestere cu 36% fata de luna decembrie 2006. Eu prevad o crestere cu 44% pentru anul 2008.

     BCR a incheiat anul 2006 cu un profit net de 65,56 milioane lei, de peste cinsprezece ori mai mare decat in 2005, si cu active in crestere cu 60%  potrivit datelor financiare ale bancii. La finele anului 2005, activele BCR erau de 11,665 miliarde lei  iar banca afisa un profit net de peste 553 milioane lei. Profitul brut al bancii pe anul trecut a fost de peste 649 milioane lei, iar  portofoliul de credite acordate populatiei si firmelor a ajuns la 23.560  lei, in crestere cu 67,5% fata de sfarsitul anului 2006.

 

     Pentru anul viitor 2008 am previzionat o serie de tinte ambitioase in domeniul atragerii de noi clienti, obiectivul principal constituindu-l cresterea cotei de piata, prin dezvoltarea de noi produse si servicii specifice bancilor comerciale si perfectionarea celor existente.

     Strategia pentru urmatoarea perioada are in vedere, in continuare, prezenta bancii in toate regiunile tarii, acolo unde clientul are nevoie de asistenta, suport financiar si, mai mult, acolo unde, spre deosebire de competitorii sai, BCR este prezent prin reteaua teritoriala.

     BCR poate finanta acum tranzactii comerciale, emitere de garantii si asumare de

angajamente, aceasta completare a obiectului de activitate fiind necesara, in conditiile in care banca si-a propus o crestere exponentiala a activitatii pe segmentul companii. Banca apreciaza importanta deosebita a sectorului IMM, ca baza pentru dezvoltarea economiei in Romania, fapt pentru care oferta de finantare este bine structurata, urmarindu-se permanent adaptarea la nevoile acestora, indiferent de sectorul de activitate, marimea afacerii sau posibilitatile de garantare a creditului.

Idicatorii economico – financiari:

INDICATOR

31.12.2007

2007/2008

Solvabilitate

12,02%

9,6%

Rentabilitatea capitalului

42.9%

42,6%

Coeficientul de exploatare

38,8%

38,9%

Comisioane/ Venit net bancar

43,4%

49,2%

    

     In cazul politicii monetare stabilirea ratei dobanzii in calitate de obiectiv specific (intermediar) al politicii monetare presupune ca banca centrala sa fie in masura sa o controleze, intrucat nivelul si evolutia ei influenteaza, in mod direct, comportamentul agentilor nefinanciari in materie de consum si economisire, precum si optiunea detinatorilor de capital intre investitii si plasamente. Astfel, nivelul ratei dobanzii trebuie sa fie suficient de atractiv pentru a stimula economisirea si pentru a asigura o selectie satisfacatoare a investitiilor, fara sa franeze excesiv cresterea economiei.

     In contexul liberalizarii financiare, ratele de dobanda nu mai pot sa fie utilizate in calitate de obiectiv specific (intermediar) al politicii monetare intrucat, pe de o parte, bancile centrale nu mai pot sa controleze decat ratele de dobanda pe termen scurt (cele pe termen lung sunt fixate de petele financiare), insa nivelul acestora nu pote sa fie determinat cu anticipatie, iar pe de alta part, ele au un impact imprevizibil asupra obiectivelor finale ale politicii monetare (ratele de dobanda nu mai indeplinesc criterii utilizate de autoritatile monetare in alegerea obiectivelor intermediare ale politicii monetare).

     Rata dobanzii ramane un instrument important al politicii monetare, atat pe plan intern , cat si exter:

 - pe plan intern, influenteaza cererea de credite, volumul investitiilor, ocuparea fortei de munca, arbitrajul dintre titlurile financiare si moneda si implicit cererea globala,

 - pe plan extern, rata dobanzii are un impact insemnat asupra fluxului de capital pe temen scurt.

     Cursul de schimb, are un rol important in definirea strategiei economoce si financiare a unui guver intrucat nivelul sau are consecinte importante asfel:

-          mentine cursul de schimb al monedei straine la un nivel ridicat (moneda nationala este subevaluata) incurajeaza presiuni inflationiste si permite intreprinderilor sa-ti desfasoarea activitatea, fara pre mari eforturi, ceea ce implica selectia acestora dupa performantele economico-financiare. Insa o politica de facilitati pe temen scurt este platita pe termen lung prin reducerea capacitatilor de productie si a nivelului de trai al productiei.

-          mentine cursul de schimb al monedei straine la un nivel scazut (moneda nationala este supraevaluata) inseamna a impune agentilor o presiune deflationista pe care acestia nu o pot suporta, ceea ce determina falimentarea celor care nu se pot adapta si prin urmare incetinirea cresterii economice.

     Eficacitatea transmiterii deciziilor de politica monetara prin canalul cursului de schimb depinde, in principal, de urmatorii factori:

-          increderea participantilor pe piete in deciziile adoptate de autoritatile monetare;

-          gradul de deschidere spre exterior al economiei nationale;

-          capacitatea pietelor de a absorbi socurile provocate de autoritatile monetare

     Deficitul bugetar scazut inregistrat la finele anului 2006, dupa o perioada caracterizata prin excedent bugetar, a dus la lipsa emisiunilor de titluri de stat si la scaderea datoriei publice de la 16% din PIB in 2005 la 12,7% din PIB in 2006, de 10,2% in 2007 si o previziune de 8,9% in 2008.

     Deficitul de cont curent s-a ridicat la 9,97 mld EUR (10,3% din PIB) fiind in crestere cu 44,8% fata de anul 2005. Acest deficit a fost finantat in mare parte prin investitii straine directe totalizand 9,1 mld EUR, dintre care 2,2 mld EUR provin din privatizarea BCR. Investitiile straine au reprezentat atat subscrieri de capital si profituri reinvestite cat si credite intra-grup.

     In plan monetar politica BNR a fost mai restrictiva decat in 2005 fiind orientata mai mult catre controlul lichiditatilor din piata. In acest scop BNR a marit dobanda de politica monetara in doua trepte de la 7,50% la 8,75% si a atras mai multe depozite. Drept urmare, dobanzile BUBOR la 6 luni au crescut de la 7,3% la 31.12.2005 la 8,6%.la 31.12.2006, la 9,1% la 31.12.2007 si eu prevad o crestere de la 9,2% la 10,4 % pentru 2008.

Anexa I

Bilantul Contabil perioada 2004-2006

BILANT

Incheiat la data de 31 decembrie 2005

JUDETUL 41                                                        FORMA DE PROPRIETATE 34

DENUMIREA INSTITUTIEI DE                        ACTIVITATEA MONETARA

CREDITARE BCR                                      COD GRUPA CAEN 6512

ADRESA LOC. BUCURESTI, sector 1               COD FISCAL 361579

STR. B-dul Ion Mihalache nr. 1-7

TELEFON: 301.68.25, FAX 301.68.28

NUMARUL DIN REGISTRUL

COMERTULUI J40/608/1991

ACTIV

COD POZITIE

NOTA

ELEMENTE FINANCIARE

PRECEDENT

2004

INCHEIAT

2005

A

B

1

2

Casa disponibilitati la banci centrale

010

2.1

2.226.031.615

4.660.699.488

Efecte publice si alte titluri acceptate pentru refinantarea la bancile centrale

020

257.974.322

2.695.194.142

- Efecte publice si valori asimilate

023

2.2

257.974.322

2.695.194.142

- Alte titluri acceptate pentru refinantare la bancile centrale

026

-

-

Creante asupra institutiilor de credit

030

1.523.722.949

928.433.962

- la vedere

033

2.3a

283.344.125

409.793.902

- alte creante

036

2.3b,3

1.240.378.824

518.640.060

Creante asupra clientelei

040

2.4,3

6.576.191.099

9.836.223.179

Obligatiuni si alte titluri cu venit fix

050

- emise de organisme publice

053

- emise de alti emitenti, din care

056

- obligatiuni proprii

058

Actiuni si alte titluri cu venit variabil

060

4,5

5.503.940

5.589.475

Participatii, din care

070

2.5,5

12.371.088

19.264.615

- participatii la institutii de credit

075

5.058.488

0

Parti in cadrul societatilor comerciale legate, din care

080

2.6,5

15.136.177

14.886.584

- parti in cadrul institutiilor de credit

085

-

-

Imobilizari necorporale, din care

090

5

34.051.418

29.672.264

- cheltuieli de constituire

093

- fondul comercial, in masura in care a fost achizitionat cu titlu oneros

096

22.516.661

18.013.327

Imobilizari corporale din care:

100

5

904.699.985

921.540.679

- terenuri si cladiri utilizate in scopul desfasurarii activitatilor proprii

105

692.379.038

711.417.452

Capital subscris nevarsat

110

Actiuni si parti proprii

120

Alte active

130

2.7

17.359.395

12.922.494

Cheltuieli inregistrate in avans si venituri angajate

140

2.8

92.818.293

96.859.157

TOTAL ACTIV

150

13.546.235.281

20.458.987.036

ADMINISTRATOR,

CONDUCATORUL COMPARTIMENTULUI

(CONDUCATORUL INSTITUTIEI DE CREDIT)

FINANCIAR-CONTABIL,

Numele, prenumele, semnatura

Numele, prenumele si

si stampila institutiei de credit

semnatura

PATRICK GELIN

ADINA ILEANA RADULESCU

BILANT

Incheiat la data de 31 decembrie 2005

PASIV

COD POZITIE

NOTA

EXERCITIU FINANCIR

PRECEDENT

2004

INCHEIAT

2005

A

B

C

1

2

Datorii privind institutiile de credit

300

1.202.970.483

1.728.486.245

- la vedere

303

2.9a

132.600.229

125.978.810

- la termeb

306

2.9b,3

1.070.370.254

1.602.506.435

Datorii privind clientele

310

8.218659.155

14.823.285.110

- depozite, din care

313

3

5.778.337.924

10.296.563.653

- la vedere

314

401.731.066

551.593.139

- la termen

315

5.376.606.858

9.744.970.514

- alte datorii, din care

316

3

2.440.321.231

4.526.721.457

-          la vedere

317

2.366.343.512

4.446.665.909

- la termen

318

2.10

73.977.719

80.055.548

Datorii constituite prin titluri

320

533.603.104

179.232.896

- titluri de piata interbancara, obligatiuni, titluri de creanta negociabile in circulatie

323

50.000.000

50.000.000

- alte titluri

326

2.11,3

483.603.104

129.232.896

Alte pasive

330

2.12

60.539.605

47.981.792

Venituri inregistrate in avans si datorii angajate

340

2.13

120.437.420

145.132.220

Provizioane pentru riscuri si cheltuieli, din care

350

8

25.017.497

46.907.693

- provizioane pentru pensii si obligatii similate

353

8.525.232

8.563.303

00- alte provizioane

356

16.492.265

38.344.390

Datorii subordonate

360

2.14

367.710.000

Capital social subscris

370

6

418.140.804

696.901.518

Prime de capital

380

Rezerve

390

447.652.918

426.674.207

- rezerve legale

392

244.156.714

244.156.714

- rezerve statutare sau contractuale

394

- rezerve pentru riscuri bancare

396

107.634.584

182.480.274

- rezerva de intrajutorare

397

- rezerva mutuala de garantare

398

- alte rezerve

399

95.861.620

37.219

Rezerve din reevaluare

400

275.643.677

274.643.847

Rezultatul reportat

- Profit

413

363.195.618

484.330.508

- Pierdere

416

0

Rezultatul exercitiului financiar

- Profit

423

359.678.883

553.237.128

- Pierdere

426

0

Repartizarea profitului

430

7

359.678.883

553.237.128

TOTAL PASIV

440

12.785.885.281

20.588.996.036

ADMINISTRATOR,

CONDUCATORUL COMPARTIMENTULUI

(CONDUCATORUL INSTITUTIEI DE CREDIT)

FINANCIAR-CONTABIL,

Numele, prenumele, semnatura

Numele, prenumele si

si stampila institutiei de credit

semnatura

PATRICK GELIN

ADINA ILEANA RADULESCU

ELEMENTE IN AFARA BILANTULUI

COD POZITIE

NOTA

EXERCITIUL FINANCIAR

PRECEDENT

2004

INCHEIAT

2005

A

B

1

2

Datorii cotigente, din care:

600

13

1.085.670.550

1.414.458.037

- acceptari si andosari

603

954.406.733

1.245.291.150

- garantii si active gajate

606

54.498.789

106.600.991

Angajamente, din care:

610

13

1.421.435.668

1.973.834.386

- angajamente aferente tranzactiilor de vanzare cu posibilitate de rascumparare

615

35.837.418

14.453.274

ADMINISTRATOR,

CONDUCATORUL COMPARTIMENTULUI

(CONDUCATORUL INSTITUTIEI DE CREDIT)

FINANCIAR-CONTABIL,

Numele, prenumele, semnatura

Numele, prenumele si

si stampila institusiei de credit

semnatura

PATRICK GELIN

ADINA ILEANA RADULESCU

BILANT

incheiat la data de 30 iunie 2007 -RON-

Sold la:

ACTIV

Cod pozitie

Inceputul anului

(sold la 31.12.2006)

Sfarsitul perioadei

A

B

1

2

Casa, disponibilitati la banci centrale

010

8.332.701.167

8.089.141.401

Efecte publice si alte titluri acceptate pentru refinantare la bancile centrale

020

583.667

120.141.574

      - Efecte publice si valori asimilate

023

583.667

120.141.574

      - Alte titluri acceptate pentru refinantare la bancile centrale

026

0

0

Creante asupra institutiilor de credit

030

637.206.503

725.819.428

      - la vedere

033

244.888.638

275.348.362

      - alte creante

036

392.317.865

450.471.066

Creante asupra clientelei

040

17.796.707.091

20.440.292.550

Obligatiuni si alte titluri cu venit fix

050

3.500.000

3.499.760

     - emise de organisme publice

053

0

0

     - emise de alti emitenti, din care:

056

3.500.000

3.499.760

          - obligatiuni proprii

058
0

0

Actiuni si alte titluri cu venit variabil

060

16.708.333

15.998.920

Participatii, din care:

070

25.929.479

35.348.079

      - participatii la institutii de credit

075

0

0

Parti in cadrul societatilor comerciale legate, din care:

080

16.254.621

41.260.969

      - parti in cadrul institutiilor de credit

085

0

0

Imobilizari necorporale, din care:

090

35.860.252

36.167.441

      - cheltuieli de constituire

093

0

0

     - fondul comercial, in masura in care a fost achizitionat cu titlu oneros

096

13.509.991

11.258.323

Imobilizari corporale, din care:

100

1.026.166.126

1.055.111.176

      - terenuri si cladiri utilizate in scopul desfasurarii activitatilor proprii

105

736.326.217

750.628.838

Capital subscris nevarsat

110

0

0

Alte active

120

18.178.656

71.806.669

Cheltuieli inregistrate in avans si venituri angajate

130

116.421.990

172.766.068

Total activ

140

30.558.996.885

32.774.554.035

BILANT

incheiat la data de 30 iunie 2007

- RON-

Sold la:

 PASIV

Cod pozitie

Inceputul anului

(sold la 31.12.2006)

Sfarsitul perioadei

A

B

1

2

Datorii privind institutiile de credit

300

3.976.873.314

4.936.127.154

      - la vedere

303

331.406.471

890.543.988

      - la termen

306

3.645.466.843

4.045.583.166

Datorii privind clientela

310

19.930.650.291

21.439.576.330

     - depozite, din care:

313

13.139.192.898

12.910.951.158

           - la vedere

314

1.433.406.698

1.417.797.295

           - la termen

315

11.705.786.200

11.493.153.863

     - alte datorii, din care:

316

6.791.457.393

8.528.625.172

           - la vedere

317

6.492.523.555

8.267.892.257

           - la termen

318

298.933.838

260.732.915

Datorii constituite prin titluri

320

785.000.000

735.000.000

      - titluri de piata interbancara, obligatiuni, titluri de creanta negociabile in circulatie

323

785.000.000

735.000.000

      - alte titluri

326

0

0

Alte pasive

330

60.100.535

187.991.525

Venituri inregistrate in avans si datorii angajate

340

226.464.133

354.569.009

Provizioane, din care:

350

39.307.725

34.733.671

      - provizioane pentru pensii si obligatii similare

353

10.322.698

11.235.778

      - provizioane pentru impozite

355

2.016.865

2.016.865

      - alte provizioane

356

26.968.162

21.481.028

Datorii subordonate

360

676.340.000

626.800.000

Capital social subscris

370

696.901.518

696.901.518

Prime  de capital

380

0

0

 Rezerve

390

513.552.229

513.552.229

      -  rezerve legale

392

244.156.714

244.156.714

      - rezerve statutare sau contractuale

394

0

0

      - rezerve pentru riscuri bancare

396

269.358.296

269.358.296

   - rezerva de intrajutorare

397

0

0

   - rezerva mutuala de garantare

398

0

0

   - alte rezerve

399

37.219

37.219

 Rezerve din reevaluare

400

281.110.850

280.042.750

Actiuni proprii (-)

410

0

0

Rezultatul reportat

 

 

 

 - Profit

423

839.917.290

584.862.586

 - Pierdere

426

0

0

Rezultatul exercitiului financiar

 

 

 

 - Profit

433

655.581.242

417.197.263

 - Pierdere

436

0

0

Repartizarea profitului (-)

440

-655.581.242

0

Total pasiv

450

30.441.665.223

33.554.998.774

BILANT

incheiat la data de 30 iunie 2007

ELEMENTE IN AFARA BILANTULUI

Cod

Sold la:

 

pozitie

inceputul anului(sod la 31.12.06)

Sfarsitul perioadei

A

B

1

2

Datorii contingente, din care:

600

2.450.399.793

3.091.250.519

 - acceptari si andosari

603

1.738.144.260

2.173.643.683

 - garantii si active gajate

606

712.255.533

917.606.836

Angajamente, din care:

610

3.139.608.589

3.141.484.397

 - angajamente aferente tranzactiilor de vinzare cu posibilitate de rascumparare

615

0

 

ADMINISTRATOR,

CONDUCATORUL COMPARTIMENTULUI

(CONDUCATORUL INSTITUTIEI DE CREDIT)

FINANCIAR-CONTABIL,

Numele, prenumele, semnatura

Numele, prenumele si

si stampila institutiei de credit

semnatura

ANEXA II

CONTUL DE PROFIT SI PIERDERE in perioada 2004-2006

SITUATIA FLUXURILOR DE TREZORERIE in perioada 2004-2006

CONTUL DE PROFIT SI PIERDERE

la 31 decembrie 2005

DENUMIREA INDICATORULUI

COD POZITIE

NOTA

EXERCITIUL FINANCIAR

Precedent

2004

Incheiat

2005

Dobanzi de primit si venituri asimilate, din care:

010

9.1

1.219.816.619

1.293.920995

- aferente obligatiunilor si altor titluri cu venit fix

015

3.015.890

60.266.283

Dobanzi de platit si cheltuieli asimilate

020

9.2

547.742.965

547.454.163

Venituri privind titlurile

030

4.653.827

2.552.140

- venituri din actiuni si alte titluri cu venit variabil

033

2.370.934

0

- venituri din participatii

035

2.282.893

2.552.140

- venituri din parti in cadrul societatilor comerciale legate

037

0

0

Venituri din comisioane

040

9.3

377.850.924

521.005.498

Cheltuieli cu comisioane

050

9.4

43.787.454

61.063.512

Profit sau pierdere din operatiuni financiare

060

9.5

109.071.076

166.584.543

Alte venituri din exploatare

070

9.6

23.350.637

54.331.272

Cheltuieli administrative generale

080

430.781.909

540.946.413

- Cheltuieli cu personalul, din care:

083

10

217.416.565

271.487.896

- salarii

084

153.364.830

192.437.038

- cheltuieli cu asigurarile sociale, din care

085

48.848.993

62.271.978

- Alte cheltuieli administrative

087

9.8

213.365.344

269.458.517

Corectii asupra valorii imobilizarilor necorporale si corporale

090

76.484.141

86.335.752

Alte cheltuieli de exploatare

100

9.7

54.059.690

63.763.079

Corectii asupra creantelor si provizioanelor pentru datorii cotigente si angajamente

110

501.701.629

550.313.978

Rulari de corectii asupra valorii creantelor si provizioanelor pentru datorii cotigente si angajamentelor

120

410.893.202

451.707.361

Corectii asupra titlurilor transformabile care au caracter de imobilizari financiare, a participatiilor si a partilor in cadrul societatilor comerciale legate

130

83.320

251.427

Reluari din corectii asupra valorii titlurilor transferabile care au caracter de imobilizari financiare, a participatiilor si a partilor in cadrul societatilor comerciale legate

140

90.593

Rezultatul activitatii curente

0

- Profit

153

491.085.770

639.973.485

- Pierdere

156

0

Impozitul pe rezultatul activitatii curente

160

131.406.887

86.736.357

Rezultatul activitatii curente dupa impozitare

0

- Profit

173

359.678.883

553.237.128

- Pierdere

176

Venituri extraordinare

180

Cheltuieli extraordinare

190

ADMINISTRATOR,

CONDUCATORUL COMPARTIMENTULUI

(CONDUCATORUL INSTITUTIEI DE CREDIT)

FINANCIAR-CONTABIL,

Numele, prenumele, semnatura

Numele, prenumele si

si stampila institutiei de credit

semnatura

PATRICK GELIN

ADINA ILEANA RADULESCU

Denumirea indicatorului

COD POZITIE

NOTA

EXERCITIUL FINANCIAR

Precedent

2004

Incheiat

2005

Rezultatul activitatii extraordinare

      - Profit

203

      - Pierdere

206

Impozitul pe rezultatul activitatii extraordinare

210

Rezultatul activitatii extraordinare dupa impozitare

      - Profit

223

      - Pierdere

226

Venituri totale

230

2.868.200.793

4.278.440.263

Cheltuieli totale

Rezultatul brut

240

2.377.115.023

3.638.466.778

      - Profit

253

491.085.770

639.973.485

      - Pierdere

256

Impozitul pe profit

260

131.406.887

86.736.357

- Cheltuieli cu impozitul pe profit curent

263

14

128.520.020

90.151.745

- Cheltuieli cu Impozitul pe profit amanat

265

3.148.134

1.538.740

- Venituri din Impozitul pe profit amanat

267

1.538.740

4.954.128

Alte impozite ce nu apar in elementele de mai sus

270

Rezultatul net al exercitiului financiar

      - Profit

283

359.678.883

553.237.128

      - Pierdere

286

Rezultatul pe actiune

Rezultatul pe actiune

293

                                    0,387

                                   0,595

      - diluat

296

CONTUL DE PROFIT SI PIERDERE

la 31 decembrie 2006

DENUMIREA INDICATORULUI

COD POZITIE

NOTA

EXERCITIUL FINANCIAR

Precedent

2005

Incheiat

2006

Dobanzi de primit si venituri asimilate, din care:

010

9.1

1.293.920995

1,710,315,692

- aferente obligatiunilor si altor titluri cu venit fix

015

60.266.283

44,709,756

Dobanzi de platit si cheltuieli asimilate

020

9.2

547.454.163

824,270,872

Venituri privind titlurile

030

2.552.140

3,477,523

- venituri din actiuni si alte titluri cu venit variabil

033

0

0

- venituri din participatii

035

2.552.140

3,477,523

- venituri din parti in cadrul societatilor comerciale legate

037

0

0

Venituri din comisioane

040

9.3

521.005.498

672,447,298

Cheltuieli cu comisioane

050

9.4

61.063.512

55,381,209

Profit sau pierdere din operatiuni financiare

060

9.5

166.584.543

211,799,792

Alte venituri din exploatare

070

9.6

54.331.272

50,824,916

Cheltuieli administrative generale

080

540.946.413

737,792,145

- Cheltuieli cu personalul, din care:

083

10

271.487.896

347,672,845

- salarii

084

192.437.038

252,498,188

- cheltuieli cu asigurarile sociale, din care

085

62.271.978

76,108,123

- Alte cheltuieli administrative

087

9.8

269.458.517

390,119,300

Corectii asupra valorii imobilizarilor necorporale si corporale

090

86.335.752

91,336,960

Alte cheltuieli de exploatare

100

9.7

63.763.079

77,181,073

Corectii asupra creantelor si provizioanelor pentru datorii cotigente si angajamente

110

550.313.978

676,549,477

Rulari de corectii asupra valorii creantelor si provizioanelor pentru datorii cotigente si angajamentelor

120

451.707.361

572,609,126

Corectii asupra titlurilor transformabile care au caracter de imobilizari financiare, a participatiilor si a partilor in cadrul societatilor comerciale legate

130

251.427

-

Reluari din corectii asupra valorii titlurilor transferabile care au caracter de imobilizari financiare, a participatiilor si a partilor in cadrul societatilor comerciale legate

140

2,355,079

2,873,102

Rezultatul activitatii curente

- Profit

153

639.973.485

761,835,713

- Pierdere

156

-

-

Venituri extraordinare

160

-

-

Cheltuieli extraordinare

170

-

-

Rezultatul activitatii extraordinare

- Profit

183

-

-

- Pierdere

186

-

-

Venituri totale

190

4,278,440,263

5,546,191,115

Cheltuieli totale

200

3,638,466,778

4,784,355,402

Rezultatul brut

- Profit

213

639,973,485

761,835,713

- Pierdere

216

-

-

Impozitul pe profit

220

14

86,736,357

106,254,471

Alte impozite ce nu apar in elementele de mai sus

230

-

-

Rezultatul net al exercitiului financiar

- Profit

243

553,237,128

655,581,242

- Pierdere

246

-

-

ADMINISTRATOR,

CONDUCATORUL COMPARTIMENTULUI

(CONDUCATORUL INSTITUTIEI DE CREDIT)

FINANCIAR-CONTABIL,

Numele, prenumele, semnatura

Numele, prenumele si

si stampila institutiei de credit

semnatura

PATRICK GELIN

ADINA ILEANA RADULESCU

CONTUL DE PROFIT SI PIERDERE

 

la data de 30 septembrie 2007

 

        20

 - RON -

Denumirea indicatrorului

Cod

Realizari aferente perioadei de raportare

 

pozitie

precedenta

curenta

 

A

B

1

2

 

Dobanzi de primit si venituri asimilate, din care:

010

1.203.600.885

1.745.257.321

 

- aferente obligatiunilor si altor titluri cu venit fix

015

44.616.242

3.222.278

 

Dobanzi de platit si cheltuieli asimilate

020

557.266.663

908.322.319

 

Venituri privind titlurile

030

3.472.250

1.244.284

 

- Venituri din actiuni si alte titluri cu venit variabil

033

0

0

 

- Venituri din participatii

035

3.472.250

1.244.284

 

- Venituri din parti in cadrul societatilor comerciale legate

037

0

0

 

Venituri din comisioane

040

462.970.582

667.747.718

 

Cheltuieli cu comisioane

050

38.103.246

48.189.003

 

Profit sau pierdere neta din operatiuni financiare

060

150.527.053

243.508.035

 

Alte venituri din exploatare

070

39.136.240

56.511.759

 

Cheltuieli administrative generale

080

542.933.118

633.476.063

 

- Cheltuieli cu personalul, din care:

083

257.296.250

327.655.302

 

- Salarii

084

187.544.693

240.334.251

 

- Cheltuieli cu asigurarile sociale, din care:

085

55.370.445

68.899.926

 

- cheltuieli aferente pensiilor

086

36.192.383

46.678.813

 

- Alte cheltuieli administrative

087

285.636.868

305.820.761

 

Corectii asupra valorii imobilizarilor necorporale si corporale

090

66.027.984

82.326.532

 

Alte cheltuieli de exploatare

100

56.270.843

51.663.701

 

Corectii asupra valorii creantelor si provizioanelor pentru datorii contingente si angajamente

110

454.934.745

915.714.318

 

Reluari din corectii asupra valorii creantelor si provizioanelor pentru datorii contingente si angajamente

120

407.580.608

738.179.590

 

Corectii asupra valorii titlurilor transferabile care au caracter de imobilizari financiare, a participatiilor si a partilor in cadrul societatilor comerciale legate

130

0

0

 

Reluari din corectii asupra valorii titlurilor transferabile care au caracter de imobilizari financiare, a participatiilor si a partilor in cadrul societatilor comerciale legate

140

2.875.270

1.810.151

 

Rezultatul activitatii curente

 

 

 

 

- Profit

153

554.626.289

814.566.922

 

- Pierdere

156

0

0

 

Venituri extraordinare

160

0

0

 

Cheltuieli extraordinare

170

0

0

 

Rezultatul activitatii extraordinare

 

 

 

 

- Profit

183

0

0

 

- Pierdere

186

0

0

 

Venituri totale

190

3.971.139.644

6.461.486.362

 

Cheltuieli totale

200

3.416.513.355

5.646.919.440

 

Rezultatul brut

 

 

 

 

- Profit

213

554.626.289

814.566.922

 

- Pierdere

216

0

0

 

Impozitul pe profit

220

77.880.989

132.389.520

 

Alte impozite ce nu apar in elementele de mai sus

230

0

0

 

Rezultatul net al exercitiului financiar

 

 

 

 

- Profit

243

476.745.300

682.177.402

 

- Pierdere

246

 

 

 

SITUATIA FLUXURILOR DE TREZORERIE*

Incheiata la data de 31 decembrie 2005 - exemplu metoda indirecta -

RON

Denumirea indicatorului

Cod

Nota

Exercitiul financiar

 

pozitie

Precedent

2004

Incheiat

2005

Rezultatul net

01

359.678.883

553.237.128

Componente ale rezultatului net care nu genereaza fluxuri de trezorerie aferente activitatii de exploatare

± constituirea sau regularizarea provizioanelor

02

53.170.088

50.176.079

+ cheltuieli cu amortizarea

03

74.637.345

87.303.786

± alte ajustari aferente elementelor care nu genereaza fluxuri de numerar

04

0

0

± ajustari aferente elementelor incluse la activitatile de investitii sau finantare

05

-309.750

-1.506.029

± alte ajustari

06

127.311.688

88.421.199

Sub-total (rd.01 la 06)

07

614.488.254

777.632.163

Modificari ale activelor si pasivelor aferente activitatii de exploatare dupa ajustarile pentru elementele care nu genereaza fluxuri de trezorerie aferente activtatii de exploatare

± titluri care nu au caracter de imobilizari financiare

08

2.2

-236.796.728

-2.439.631.220

± creante privind institutiile de credit

09

4.511.614

-203.203.361

±rezerva minima obligatorie

10

-746.799.016

-2.183.839.364

± creante atasate

12

-24.780.749

8.404.446

± alte active aferente activitatii de exploatare

13

-17.246.887

-4.775.034

± datorii privind institutiile de credit

14

635.296.140

525.515.762

± datorii privind clientela

15

2.9

2.390.906.325

6.604.625.955