Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


Statistica

Locul si rolul societatilor bancare in ansamblul sistemului bancar din Romania

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
PIATA FINANCIARA
Proiect finante banci
BANCA CENTRALA - INDEPENDENTA BANCII CENTRALE
Tipuri de banci dupa rolul pe care il joaca in sistemul bancar national. Implicatii asupra managementului
SCURT ISTORIC AL SISTEMULUI BANCAR DIN ROMANIA
APARATUL FISCAL (Functii). STRUCTURILE ADMINISTRATIVE
Constituirea portofoliilor din trei clase de actiuni
INDICELE CONDITIILOR MONETARE: UN INDICATOR AL POLITICII MONETARE IN ROMANIA
SISTEMUL EUROPEAN AL BANCILOR CENTRALE
Aparitia si dezvoltarea factoringului

TERMENI importanti pentru acest document

: Locul si rolul bancilor in finantarea economiei : locul si rolul statului in sistemul bancar : locul si rolul statului in sistemul bancar: : rolul si locul bancii brd pe piata romaneasca :

Locul si rolul societatilor bancare in ansamblul sistemului bancar din Romania

In cadrul economiilor nationale , bancile comerciale sunt bancile cu cea mai mare pondere . Acest lucru se datoreaza faptului ca au menirea de a atrage depuneri in conturi ( de a crea depozite ) atat din sectorul public cat si din cel privat si in functie de aceste depuneri de a acorda credite .

Bancile comerciale sunt intreprinderi cautatoare de profit privat , punand in balanta riscul si intrarile in managementul de portofoliu cu scopul de a maximiza averea actionarului .

Obiectul principal al activitatii unei banci comerciale il constituie finantarea in lei si in valuta a persoanelor fizice si juridice , care actioneaza in cadrul economiei de piata , in tara si in strainatate , mobilizarea surselor temporar disponibile , finantarea prin credite pe termen scurt , mediu si lung a activitatii de productie , comert , prestari servicii , comert exterior , investitii , efectuarea tuturor tipurilor de operatiuni bancare si acordarea de asistenta economico-financiara agentilor economici .

In Romania , pana in anul 1990 , bancile apartineau in totalitate si erau conduse , planificate , controlate si urmarite de o serie de institutii centrale , care franau orice initiativa , limitand strict activitatea bancara la necesitatile economiei centralizate .

Restructurarea si dezvoltarea sistemului bancar romanesc reprezinta un amplu si continuu proces desfasurat in principal pe doua laturi : cea institutionala si cea functionala . Astfel , restructurarea institutionala a sistemului bancar a cuprins pe de o parte reorganizarea pe principii noi , specifice economiei de piata a vechilor banci existente in sistemul economiei centralizate , iar pe de alta parte infiintarea de banci noi , cu capital de stat si/sau privat .

Sistemul bancar romanesc este conceput si constituit pe doua trepte : treapta inferioara -care cuprinde bancile comerciale- si treapta superioara-care corespunde Bancii Nationale . Aceasta configuratie reiese de fapt si din reglementarile existente privind activitatea bancara .

Treapta inferioara a sistemului bancar este constituita de bancile comerciale , care au statut de societati comerciale pe actiuni . O caracteristica generala a acestor banci o constituie nivelul inca destul de scazut al fondurilor proprii fata de plasamente ( cca . 5% ) , comparativ cu limitele impuse in alte tari (de exemplu : Franta , Germania ) ori recomandate de Banca Reglementelor Internationale . Un asemenea raport al plasamentelor ofera informatii cu privire la nivelul existent de solvabilitate sau de acoperire a riscurilor , jucand un rol important in ceea ce priveste creatia monetara prin intermediul bancilor . Bancile nu isi pot dezvolta activele decat daca isi sporesc paralel fondurile proprii . Este ratiunea pentru care , dupa ce statul va varsa intregul capital cu care a subscris, bancile ( cu deplina autonomie functionala ) sa isi continuie capitalizarea prin lansarea de titluri pe piata .

La nivelul sau , perfectionarea functionala a sistemului bancar , vine sa intregeasca restructurarea de ordin administrativ , crescand astfel potentialul financiar care poate fi exploatat de economia romaneasca . In primul rand a fost abolita pozitia de monopol pe care o aveau anumite banci in finantarea unor ramuri ale economiei ( BANCOREX (BRCE) - pentru comert exterior, Banca Agricola - pentru agricultura ) .

In prezent , toate bancile pot sa aiba clienti in orice ramura a economiei. Ca urmare , in primele luni ale anului 1991 , s-a inregistrat un proces destul de accentuat de migrare a conturilor agentilor economici de la o banca la alta . In prezent , un singur agent economic are conturi deschise la mai multe banci , fiecare dintre acestea fiind interesata de anumitor proiecte . Acest proces s-a accentuat din momentul intrarii in vigoare a Legii bancare , intrucat nici o banca nu mai este autorizata sa acorde unui singur client credite care sa depaseasca 20% din capitalul propriu al bancii .In al doilea rand , paleta de operatiuni a fiecarei banci este foarte larga , in momentul actual in Romania neexistand banci specializate , asfel incat ele pot sa efectueze operatiuni valutare , operatiuni cu metale pretioase , plasamentul , subscrierea gestionarea , pastrarea si comertul cu titluri , consulting bancar , garantii , mandatari , precum si alte operatiuni care pot fi asumate pe cont propriu sau in contul clientilor . Acest lucru nu face decat sa creasca in viitor concurenta in interiorul sistemului bancar , stimuland ridicarea calitatii serviciilor bancare oferite . Nu mai putin importanta este dezvoltarea capacitatii bancilor de a atrage direct resursele banesti disponibile din economie , atat de la agentii economici cat si de la populatie . Venind in intampinarea acestei cerinte obiective , Banca Nationala a autorizat bancile comerciale sa emita certificate de depozit .

Printre cele mai cunoscute si importante banci comerciale , dintr-un numar de 35 , care activeaza la ora actuala in peisajul bancar din Romania , se numara :

Banca Comerciala Romana ( B.C.R.)

Banca Comerciala Romana este o societate bancara cu traditie in istoria sistemului bancar romanesc si a reaparut la 1 decembrie 1990 reinnodand firul istoriei sistemului bancar rupt in anul 1949 , anul suprimarii existentei ultimelor banci comerciale din tara noastra .

BCR a preluat operatiunile comerciale efectuate de fosta Banca Nationala a Rpublicii Socialiste Romania si are in prezent o retea de peste 200 de unitati operative si un capital subscris de 12 miliarde de lei , din care 7 miliarde varsat . Este o societate pe actiuni , iar pentru desfasurarea operatiunilor valutare i s-a pus la dispozitie un fond de 40 milioane de dolari S.U.A.

BCR efectueaza operatiuni bancare si financiare in tara si in strainatate in contul propriu sau al clientilor sai ( persoane fizice sau juridice ) , in numele unor institutii sau in colaborare cu acestea , primeste depozite banesti la vedere si la termen , acorda credite pe termen scurt , mediu si lung , efectueaza operatiuni de incasari si plati in numerar si virament pentru clientii care au deschise conturi curente in BCR , acorda credite in valuta , efectueaza operatiuni de schimb valutar si arbitraj valutar , participa la tranzactii externe financiare de plati si de credit , incheie cu banci si institutii financiare straine angajamente si conditii de plati , incheie contracte referitoare la primirea/acordarea de credite in/din strainatate , efectueaza tranzactii cu metale pretioase .

Banca Romana de Comert Exterior ( BANCOREX )

BANCOREX este o societate bancara specializata in operatiuni financiar-bancare cu strainatatea si detinea in trecut , in perioada economiei centralizate, monopolul asupra operatiunilor bancare desfasurate in cadrul comertului exterior . In 1994 dispune de un capital de 7 miliarde de lei .
BANCOREX realizeaza incasarile si platile in valuta si in lei generate activitatile de export si import , prestari de servicii si turism international , operatiuni cu caracter financiar , cumpara si vinde in tara si in strainatate valute efecte de comert exprimate in lei sau in valuta , acorda credite in lei si in valuta persoanelor fizice sau juridice , romane sau straine , primeste si acorda credite in/din strainatate pe baza de conventii si alte aranjamente cu banci sau institutii finaciare si de credit straine , realizeaza in cont propriu sau pentru terti operatiuni de arbitraj valutar , primeste si emite scrisori de garantie bancara pentru angajamente de plata in lei si in valuta .

Banca Agricola ( B.A. )

Banca Agricola se ocupa , in principal , de finantarea in lei si in valuta a persoanelor fizice si juridice din agricultura si a activitatii din aceasta ramura a economiei .

Banca Agricola efectueaza urmatoarele operatiuni specifice : primeste disponibilitati banesti de la persoane fizice si juridice in depozite la vedere si la termen , in lei si in valuta , contracteaza credite pe diferite termene , in lei si in valuta , in tara si in strainatate , emite obligatiuni obligatiuni si alte titluri de credit , pe termen scurt si mediu , emite cecuri bancare proprii sau in contul altor institutii de credit , emite , confirma si efectueaza operatiuni cu scrisori de garantie bancara .

Banca Romana pentru Dezvoltare ( B . R . D . )

Banca Romana pentru dezvoltare a fost infiintata la 1 decembrie 1990 .

BRD are ca obiect de activitate : efectuarea de operatiuni si servicii bancare pentru proiectele de investitii economice si financiare ale statului , realizate integral sau partial din fonduri bugetare sau din imprumuturi in valuta de la banci de dezvoltare internationale si de la alte banci , atragerea de fonduri banesti , acordarea de credite in lei si in valuta si efectuarea de servicii bancare pentru activitatea de investitii , de productie , comerciala si de prestari servicii , desfasurata de persoane fizice sau juridice .

Banca de Credit Cooperatist ( BANKCOOP )

BANKCOOP a fost infiintata la 1 noiembrie 1990 . Partile participante la aceasta banca sunt : Uniunea Cooperativelor de Credit din Romania , Administratia de Asigurari din Romania ( ASIROM ) , diverse societati comerciale , precum si actionari particulari .

BANKCOOP are ca principal obiect de activitate : efectuarea de operatiuni de decontare pentru cooperativele de consum , cooperativele de credit , intreprinderile de productie industriala , alimentara si prestari de servicii , precum si pentru organizatiile si intreprinderile din cadrul Uniunii Cooperativelor de Consum - Centrocoop si alte persoane fizice si juridice care constituie clientela sa , acordarea de credite pe termen scurt cooperatiei de consum , agentilor economici cu capital de stat sau privat precum si persoanelor fizice care constituie clientela sa.


loading...
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 867
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site