Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

loading...

Statistica

SCURT ISTORIC AL SISTEMULUI BANCAR DIN ROMANIA

finante

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
BURSA, PIATA ORGANIZATA SI SPECIALIZATA
Sistemul economiei mondiale si noile tendinte in evolutia structurii investitiilor straine in cadrul acestuia
VALORILE MOBILIARE
Efectul investitiilor straine directe asupra restructurarii si respecializarii economiilor in tranzitie in contextul maximizarii potentialului de expo
Tranzitia in Europa Centrala si de Est
SCURT ISTORIC AL SISTEMULUI BANCAR DIN ROMANIA
Proiecte de investitii realizate cu fonduri SAPARD - Studiu de caz: SC DIRICON SRL
IMPOZITUL PE VENIT IN ROMANIA - PREZENTARE GENERALA
Problema datoriei externe in tarile in dezvoltare
PIATA DE CAPITAL IN ROMANIA

SCURT ISTORIC AL SISTEMULUI BANCAR DIN ROMANIA
Primele dovezi cu privire la o activitate bancara pe teritoriul Romaniei au fost descoperite intre anii 1786 – 1855 , reprezentate prin 55 placi de piatra , gasite intr-o zona de mine aurifere.Aceste placi contin detalii referitoare la contractul de infiintare a unei institutii bancare.

In epoca moderna , primele incercari de creare a unei banci au fost la inceputul secolului XIX . I.C.Bratianu sustinea in 1861 ca ,, ce mult si dureros se simte lipsa unui asezamant financiar puternic si serios care sa poata da tarii existenta baneasca in vremuri de nevoie” . In 1880 la 27 februarie Bratianu depune in Camera proiectul unei banci nationalecare trebuia sa ajute economia nationala mai mult ca oricare institutie.La 17 aprilie 1880 proiectul devine lege de statornicire a normelorde organizare a Bancii Nationale a Romaniei , care urma sa-si inceapa activitatea la 1 iulie 1880 . Banca Nationala a Romaniei este cea mai importanta banca infiintata in acea perioada , care , din punct de vedere organizatoric , a fost conceputa dupa modelul Bancii Nationale a Belgiei . Acesta a fost inceputul dezvoltarii unui system bancar nou si modern .

In anii ‘ 40 sistemul bancar a fost dominat de 5 banci principale :

Banca Romaneasca ;

Banca de Credit Roman ;

Banca Comerciala Romana ;

Banca Comerciala Italiana si Romana ;

Societatea Bancara Romana ;Aceste banci realizau 50 % din totalitatea operatiunilor bancare .

Pana in 1947 , sistemul bancar romanesc cunoaste o dezvoltare remarcabila . Bancile detineau resurse importante si functionau conform standardelor internationale ; personalul bancar era format din specialisti pregatiti in conditii de concurenta si standarde profesionale foarte ridicate , asa cum erau stabilite de Banca Nationala .

Dupa 1947 , sistemul bancar a fost restrans datorita trecerii la economia de comanda si intrarii Romaniei in zona de influenta sovietica .

Pana in anul 1989 in Romania existau 4 banci :

Banca Nationala a Romaniei

Banca Romana de Comert Exterior

Banca de Investitii

Banca Agricola , la care se adauga si C.E.C –ul .

Reforma sistemului bancar a inceput in 1990-1991 , prin elaborarea si abordarea unei noi legislatii bancare privind organizarea si functionarea bancii centrale si a bancilor comeciale.

Sistemul bancar din Romania este structurat pe doua nivele – o banca centrala si institutiile financiare , carora prin lege li s-a acordat statutul de banci.

Banca Nationala a Romaniei este banca centrala a tarii , institutia de emisiune a statului roman. Prin noile reglementari , BNR incearca sa creeze un system bancar modern si , in acelasi timp , sa-si indeplineasca rolul de banca centrala . Operatiunile comerciale indeplinite pana la 1989 de Banca Centrala au fost transferate unei noi banci comerciale (B.C.R.).
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1103
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site