Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Ionel Teodoreanu

Personalitati

+ Font mai mare | - Font mai mic



DOCUMENTE SIMILARE

James Abbeys

Ionel Teodoreanu



Ionel Teodoreanu

S-a nascut la 6 ianuarie 1951 in Iasi, din familie de intelectuali, ca si tatal si fratele sau(Al. O. Teodoreanu - Pastorel), a studiat dreptul, profesand cu talent avocatura.



In 1919 debuteaza in literatura la 'Insemnari literare', cu o suita de notatii metaforice, intitulate 'Jucarii pentru Lilly'.

Dupa ce il cunoaste pe G. I. Bratianu, devine membru al grupului redactiei Viata romaneasca.

In 1923 publica primul volum, 'Ulita copilariei', carte care evoca lumea copilariei, amestec de vis si realitate.

Acelasi univers al copilariei apare si in ciclul 'La Medeleni' ('Hotarul nestatornic', 1925; 'Drumuri', 1926; 'Intre vanturi', 1927), opera cea mai valoroasa a lui Ionel Teodoreanu.

Medeleni, locul vacantelor pline de voiosie redau atmosfera vietii de la tara, nostalgia paradisului pierdut.

In 1929, publica 'Bal mascat', parasind copilaria, zugraveste inadaptarea unui intelectual moldovean la moravurile din Bucuresti.

Publica apoi romanele: 'Turnul Milenei' (1928), 'Fata din Zlatanst' (1931) si 'Golia' (1933) in care evoca fapturi umane anormale, combinand realul cu fantasticul.

In 1934 si 1935 publica romanele de dragoste: 'Craciunul de la Silvestri' si 'Lorelei' unde se intalnesc personaje cu temperamente diferite: tip sensibil si visator cu omul cu simt practic si viguros care este invins.



In 1936 apare 'Arca lui Noe', un roman cu elemente roman politist.

Ultimele romane marcheaza totusi un declin al carierei literare: 'Secretul Anei Florentin' (1937), 'Fundacul Varlaamului' (1938), 'Pravale-Baba' (1939), 'Tudor Ceaur Alcaz' (1940 - 1943), 'La portile noptii' (1946), 'Hai diridam' (1946), 'Zdrula si Puha' (1948).

In aceeasi perioada creeaza si volumele de memorialistica, valoroase ca: 'In casa bunicilor' (1938, cu amintiri din copilarie), 'Ce-a vazut Ilie Painisoara' (1940), 'Intoarcerea in timp' (1941) evoca Iasul, 'Masa umbrelor' (1942), 'Amintiri despre cenaclu de la Viata Romaneasca'.

Ionel Teodoreanu a murit la 3 februarie 1951 in Bucuresti.

NOTA IMPORTANTA: ARTICOLELE PUBLICATE IN PAGINA DE REFERATE AU SCOP DIDACTIC SI SUNT ELABORATE IN URMA UNEI DOCUMENTARI SUSTINUTE. ESTE STRICT INTERZISA PRELUAREA ARTICOLELOR DE PE SITE SI PREZENTAREA LOR LA ORELE DE CURS. Referatele din aceasta sectiune sunt trimise de diferiti colaboratori ai proiectului nostru. Referatele va sunt prezentate pentru COMPLETAREA STUDIULUI INDIVIDUAL, si va incurajam si sustinem sa faceti si voi altele noi bazate pe cercetari proprii





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1626
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved