Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AdministratieDrept

Contul bancar curent si alte contracte bancare

legislatie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Stabilirea si executarea obligatiei de intretinere
RASPUNDEREA PENALA A PERSOANEI JURIDICE
INFRACTIUNI DE CORUPTIE SI DE SERVICIU
LEGE nr. 791 din 29 decembrie 2001 - functionarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN)
Despre legea civila
Cerere pentru autentificarea unui contract de vanzare-cumparare
Supliment legislativ Acte normative in vigoare care reglementeaza domeniul turismului
Uzul si abitatia
LEGE nr.351 din 6 iulie 2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national - Sectiunea a IV-a Reteaua de localitati
Viciile posesiei

Contul bancar curent si alte contracte bancare
Sectiunea 1

Contul bancar curent

Dreptul de a dispune de soldul creditor

Art.2194 In cazul in care depozitul bancar, creditul sau orice alta operatiune bancara se realizeaza prin contul curent, titularul contului poate sa dispuna in orice moment de soldul creditor al contului, cu respectarea termenului de preaviz, daca acesta a fost convenit de parti.

Compensarea reciproca a soldurilor

Art.2195 - In cazul in care intre institutia de credit si client exista mai multe raporturi juridice sau mai multe conturi, chiar si in monede diferite, soldurile active si pasive se compenseaza reciproc, afara de cazul in care partile au convenit altfel.

Cotitularii unui cont curent

Art.2196 In cazul in care un cont curent are mai multi titulari si s-a convenit ca fiecare dintre acestia are dreptul sa efectueze singur operatiuni in cont, cotitularii sunt considerati creditori sau debitori in solidar pentru soldul contului.

Contul curent indiviz

Art.2197 - (1)In cazul in care titularul contului decedeaza, pana la efectuarea partajului, mostenitorii sunt considerati titulari coindivizari ai contului, pentru efectuarea operatiunilor in cont fiind necesar consimtamantul tuturor coindivizarilor.

(2) Creditorul personal al unuia dintre comostenitori nu poate urmari silit prin poprire soldul creditor al contului indiviz. El poate doar sa ceara partajul.

(3) Comostenitorii sunt tinuti divizibil fata de institutia de credit pentru soldul debitor al contului, daca prin lege sau prin conventie nu se stabileste altfel.

(4) Dispozitiile prezentului articol sunt aplicabile in mod corespunzator si in alte cazuri de indiviziune intre titularii contului curent, daca prin lege nu se prevede altfel.

Denuntarea unilaterala

Art.2198 - In cazul in care operatiunea bancara realizata prin contul curent este incheiata pe durata nedeterminata, oricare dintre parti poate sa denunte contractul de cont curent, cu respectarea unui termen de preaviz de cincisprezece zile, daca din contract sau din uzante nu rezulta un alt termen.

Executarea imputernicirilor primite

Art.2199 - (1) Institutia de credit raspunde potrivit dispozitiilor prevazute in materia contractului de mandat pentru executarea imputernicirilor primite de la titularul contului sau de la un alt client.

(2) Daca imputernicirea primita trebuie executata pe o piata unde nu exista sucursale ale institutiei de credit, aceasta poate sa imputerniceasca la randul ei o filiala a sa, o institutie de credit corespondenta sau o alta institutie de credit.

Termen de prescriptie

Art.2200 - (1) Daca prin lege nu se prevede altfel sau daca partile nu au stipulat expres un alt termen, dreptul la actiunea in restituirea soldului creditor rezultat la inchiderea contului curent se prescrie in termen cinci ani de la data inchiderii contului curent.

(2) In cazul in care contul curent a fost inchis din initiativa institutiei de credit, termenul de prescriptie se calculeaza de la data la care titularul sau, dupa caz, fiecare cotitular al contului a fost notificat in acest sens prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire la ultimul domiciliu sau sediu adus la cunostinta institutiei de credit.

Sectiunea a 2-a

Depozitul bancar

Depozitul de fonduri

Art.2201 (1) Prin constituirea unui depozit de fonduri la o banca, aceasta dobandeste proprietatea asupra sumelor de bani depuse si este obligata sa restituie aceeasi cantitate monetara, de aceeasi specie, la termenul convenit sau, dupa caz, oricand, la cererea deponentului, cu respectarea termenului de preaviz stabilit de parti ori, in lipsa, de uzante.(2) In lipsa de stipulatie contrara, depunerile si retragerile se efectueaza la sediul bancii unde a fost constituit depozitul.

Depozitul de titluri

Art.2202 (1) Prin constituirea unui depozit de titluri, banca este imputernicita cu administrarea acestora. In lipsa de dispozitii speciale, prevederile art.62220 62285 sunt aplicabile in mod corespunzator.

(2) Banca are dreptul la rambursarea cheltuielilor efectuate pentru operatiunile necesare, precum si, in masura stabilita prin conventie sau prin uzante, la o remuneratie.

(3) Este considerata nescrisa orice clauza prin care banca este exonerata de raspundere pentru neexecutarea obligatiilor care ii revin in administrarea titlurilor cu prudenta si diligenta.

Sectiunea a 3-a

Facilitatea de credit

Notiune

Art.2203 Facilitatea de credit este contractul prin care institutia de credit se obliga sa tina la dispozitia clientului o suma de bani pentru o perioada de timp determinata sau nedeterminata.

Utilizarea creditului

Art.2204 - Daca partile nu au stipulat altfel, clientul poate sa utilizeze creditul in mai multe transe, potrivit uzantelor, si poate, prin rambursari succesive, sa reinnoiasca suma disponibila.

Denuntarea unilaterala

Art.2205 (1) In lipsa unei clauze contrare, banca nu poate sa denunte contractul inainte de implinirea termenului decat pentru justa cauza.

(2) Denuntarea unilaterala stinge de indata dreptul clientului de a utiliza creditul, iar banca trebuie sa acorde un termen de cel putin cincisprezece zile pentru restituirea sumelor utilizate si a accesoriilor acestora.

(3) Daca facilitatea de credit s-a incheiat pe durata nedeterminata, fiecare dintre parti poate sa denunte contractul, cu respectarea unui termen de preaviz de cincisprezece zile, daca din contract sau din uzante nu rezulta astfel.

Sectiunea a 4-a

Inchirierea casetelor de valori

Obligatia bancii

Art.2206 - In executarea contractului de inchiriere a casetei de valori, banca raspunde fata de client pentru asigurarea unei incaperi adecvate si sigure, precum si pentru integritatea casetei.

Deschiderea casetei de valori

Art.2207 - (1) In cazul in care caseta este inchiriata mai multor persoane, oricare dintre acestea poate cere deschiderea casetei, daca nu s-a stipulat altfel prin contract.

(2) In caz de deces al clientului sau al unuia dintre clientii care foloseau aceeasi caseta, banca, odata ce a fost instiintata, nu poate sa consimta la deschiderea casetei decat cu acordul tuturor celor indreptatiti sau, in lipsa, in conditiile stabilite de instanta de judecata.

(3) Dispozitiile alin.(2) se aplica in mod corespunzator si in cazul incetarii sau reorganizarii persoanei juridice.

Deschiderea fortata a casetei de valori

Art.2208 - (1) La implinirea termenului prevazut in contract, dupa expirarea unei perioade de trei luni de la notificarea adresata clientului, banca poate cere instantei de judecata, pe cale de ordonanta presedintiala, autorizarea de a deschide caseta. Notificarea clientului se poate face prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.

(2) Deschiderea casetei se face in prezenta unui notar public si, dupa caz, cu respectarea masurilor de prudenta stabilite de instanta.

(3) Instanta de judecata poate, de asemenea, sa dispuna masuri de conservare a obiectelor descoperite, precum si vanzarea acestora in masura necesara acoperirii chiriei si cheltuielilor efectuate de banca, precum si, daca este cazul, a prejudiciului cauzat bancii.loading...Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 850
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site