Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Avortul

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Avortul

Numarul de avorturi depaseste cu mult cifrele citate de statistici, aproximativ 2/3 din numarul avorturilor facute de adolescenti nu sunt raportate niciodata iar numarul acestora continua sa creasca.



Cauzele avortului

Avortul a devenit una din procedurile chirurgicale cele mai obisnuite, se apeleaza la avort din mai multe motive:

Criza sexuala din adolescenta. Activitatea sexuala a adolescentilor continua la o cota alarmanta.

Accesibilitatea la avort. Avortul a devenit o afacere de multe milioane iar o armata de avocati s-au angajat sa dea posibilitatea oricarei femei de orice varsta sa avorteze. Programul de Planificare familiala are un personal de contact care ofera in permanenta informatii despre disponiibilitatile operatiei de avort. Multe clinici suporta pe cheltuiala proprie, o vizita ulterioara pentru fiecare adolescenta care vine pentru un test de sarcina, cu scopul de a atrage tinere insarcinate sa avorteze; in unele state nu sunt legi care sa ceara acordul parintilor; o adolescenta poate sa faca avort fara stirea sau consimtamantul parintilor.

Climatul cultural. Desi majoritatea oamenilor se opun avortului, multi au ajuns sa-l accepte considerand avortul o procedura chirurgicala prin care se indeparteaza din trupul omenesc o parte de tesut nedorit si din acest punct de vedere avortul este plasat in aceeasi categorie cu operatia de apendicita, amigdalita, extragere de masele.

Avortul indus in mod artificial, se practica prin 6 metode:

Absorbtie aspiranta. Procesul acesta presupune dilatarea colului uterin cu o serie de instrumente pentru a permite insertia in uter a unui tub cu absorbtie puternica. Vacuumul desparte copilul si placenta de pantec si depoziteaza copilul dezmembrat intr-un container.

Dilatare si chiuretajul. Colul uterin este dilatat ca si pentru o absorbtie aspiranta, se introduce un cutit din otel in forma de bucla pentru a zgaria peretii uterului. Copilul si placenta sunt taiate in bucati si scosi prin colul uterin. Metoda aceasta se foloseste cel mai des cand varsta copilului este intre 7-12 saptamani.

Dilatare si evacuare. In colul uterin se insereaza o substanta din plante de mare pentru a produce dilatarea acestuia. In uter sunt introduse pensete cu care se diseca copilul bucata cu bucata. Cu o unealta speciala se zdrobeste si se scurge capul, care este de obicei prea mare pentru a fi indepartat intreg.

Injectare de saruri. Se foloseste dupa varsta de 4 luni, cand in jurul corpului s-a acumulat o cantitate considerabila de fluid amniotic. O solutie concentrata de sare este injectata prin abdomenul mamei in sacul copilului. Copilul inghite aceasta solutie mortala si reactioneaza de cele mai multe ori violent. Timp de o ora sau doua fatul are convulsii, dupa care moare otravit cu sare, deshidratat si cu sangerari interne. Adesea intreg invelisul de piele exterioara este ars. De regula mama intra in travaliu timp de o zi sau doua, dupa care da nastere unui copil mort, ars si zbarcit. Otravirea cu sare este cel de-al doilea procedeu ca frecventa.

Protoglandinele. Acestea sunt hormoni care provoaca travaliul. Substantele chimice sunt injectate in lichidul amniotic pentru a provoca nasterea unui copil in al doilea trimestru de viata, care este inca prea nedezvoltat pentru a supravietui in afara uterului. Contractiile sunt atat de violente incat copii au fost decapitati in timpul procedurii. Unii copii au supravietuit acestei traumatizante intrari in lume, si pentru aceasta sarea sau alte toxine pot fi injectate alaturi de prostaglandine pentru a preveni o nastere normala.

Histerotomia. Acest procedeu este folosit de regula in ultimele 3 luni de sarcina sau in cazul in care injectarea de saruri sau prostaglandinele nu reusesc sa ucida copilul. Ca si la cezariana, uterul este penetrat prin operatie, iar copilul este scos afara. Fara un tratament medical prompt copilul de obicei, moare chiar daca unii copii s-au nascut vii prin acest procedeu.

Pe langa aceste procedee companiile farmaceutice si de avortare din S.U.A. si alte tari lucreaza necontenit la dezvoltarea de noi medicamente si metode pentru a obtine avantaje de pe urma acestei industrii deja foarte profitabile.

Efectele avortului:

Pierderea voita si cruda a unei vieti omenesti prin intermediul mamei;

Efecte spirituale. Pacatul produce vinovatie, atat vina morala (vina autentica) cat si vina psihologica (sentimentul de vinovatie), care nu produce numai regrete si sentimentul de vinovatie profunda si de durata, ci si afecteaza relatia persoanei cu Dumnezeu pana cand pacatul nu este marturisit si iertarea primita.

Efecte fizice. Acestea pot fi simultane cu avortul (imediate), in termen de 30 zile de la data executarii (cu intarziere), sau la o data ulterioara (tarzii). Femeile care au avortat primul lor copil au cu 85% mai multe pierderi de sarcina in cazul celor urmatoare; cu 47% mai multe complicatii a travaliului; cu 83% mai multe complicatii la nastere; sunt cu 67% mai predispuse la nasterii premature; au pierdut "copii doriti" de 2 ori mai des fata de femeile care si-au nascut primul copil.

Consecintele avortului:

vatamarea organelor reproductive;

rupturi, perforatii ale uterului;

hemoragii greu tratabile;

dureri pelvice si dispareunia;

sterilitate si pierderi repetate de sarcina;

operatii incomplete; treceri ulterioare a anumitor parti si tesuturi fetale.

rezectie intestinala cu colostomie.

Adolescentele care recurg la avort risca sa sufere o dilatare potentiala, dificila si traumatizanta. Complicatiile datorate avortului pot trece neraportate deoarece de cele mai multe ori doctorul care a facut avortul nu afla de complicatii iar medicul obisnuit nu raporteaza complicatiile din pricina muncii de birou pe care o presupune aceasta.

Efecte emotionale ca stress, durere emotionala; 8 din 21 de femei care au avortat au stare de depresie si anxietate clinica, in contrast 8 din 98 femei care nu au avortat au fost deprimate. Pe termen lung (5-10 ani) stressul provocat de avort determina reactii ca: 81% din femei recunosc preocupare pentru copilul avortat; 73% din femei spun ca secvente din timpul avortului le strafulgera memoria; 69% din femei spun ca in urma avortului au avut sentimentul de "nebunie"; 54% din femei au cosmaruri legate de avort; 35% au senzatia ca sunt vizitate de copilul avortat.

Efecte sociale. Avortul modifica atitudinea societatii fata de handicapati, bolnavi in faza terminala, batrani, care "avorteaza" copii nedoriti, handicapati, necorespunzatori si neproductivi pentru a nu afecta calitatea vietii lor care se doreste a nu fi deteriorata sau intrerupta.

Scriitorii biblici considera zamislirea ca punctul de pornire al vietii unei persoane, sau metaforic, al vietii unei ideii. Dumnezeu este prezentat ca activ chiar in evenimentul conceptiei propriu-zise, deci zamislirea este mai mult decat un fenomen biologic.

Valoarea celui nenascut, asa cum este ea prezentata in Biblie, poate fi analizata din mai multe moduri: - relatia cu chipul lui Dumnezeu, relatia cu Dumnezeu, continuitatea cu viata de dupa nastere, moartea prematura.

Chipul celui nenascut este facut dupa chipul lui Dumnezeu prin procreare. Dumnezeu se raporteaza la fetus intr-un mod foarte intim, ii urmareste dezvoltarea si il pregateste ca individ pentru o chemare precisa. Scriptura sustine valoarea fetusului prin asumarea unei continuitati semnificative intre viata dinainte de nastere si viata de dupa nastere, nu se folosesc cuvinte diferite pentru a desemna viata prenatala de viata postnatala. In Scriptura conceperea si nasterea sunt vazute ca binecuvantari minunate din partea Domnului, iar pierderea de sarcina si uciderea copiilor nenascuti (femei insarcinate despicate) au fost vazute ca blesteme ingrozitoare pentru orice popor.

Avortul este o chestiune dificila si delicata ce implica nu numai copilul nevinovat care nu a fost nascut, ci si un alt copil iubit de Dumnezeu - mama- care este derutata, inspaimantata si indurerata.

Alternative la avort:

adoptia permite unei fete sa fie responsabila de copilul ei nenascut, fara a accepta sarcina cresterii lui inainte de a fi suficient de matura pentru a-i putea face fata. Aceasta decizie este traumatizanta din punct de vedere emotional.

Casatoria daca sunt relativi maturi si se iubesc profund unul pe celalalt. Aceasta problema graviteaza in jurul relativei lor imaturitati, a nevoii de a-si termina studiile, precum si a impactului grav asupra relatiilor cu prietenii lor. Acest impact negativ este cu atat mai mare cu cat adolescenta este mai tanara.

Cresterea copilului de una singura.

Avortul reprezinta intreruperea sarcinii deja existenta in uterul matern. Unii medici o considera metoda contraceptiva dar ea nu se aplica inainte de concepere ci dupa concepere indiferent de faza procesului de dezvoltare si maturizare intrauterina a ovulului fecundat. S-a demonstrat ca noua fiinta, chiar de la concepere poseda un cod genetic propriu, diferit de la parintilor, si deci este complet unica si independenta. Si prin urmare mama nu poate dispune cum vrea de aceasta fiinta, pentru ca nu este o parte a trupului ei ci o fiinta umana diferita.

Pot exista avorturi spontane, cand un incident din cursul sarcinii intrerupe spontan cursul natural al ei. Aceste avorturi pot avea diferite cauze materne (boli, genetic) sau din cauze externe (traumatisme). Pot exista avorturi provocate, la cererea femeii sau din considerente terapeutice, cand se decide intreruperea sarcinii daca viata femeii gravide este in pericol sau fatul prezinta anomalii grave. Desi este o problema grava care ramane in discutie in lumea medicala, politica, religioasa s-a ajuns la o concluzie si anume: "Avortul reprezinta o problema morala si umana ce nu trebuie folosit ca si metoda de planificare familiala". Mama nu are dreptul sa suprime o viata umana dupa cum nu are drept nici medicul, nici psihologul, nici psihiatrul, nici juristul, nici demograful, nici politicianul.

Indiferent prin ce metoda se face avortul (chiuretaj sau aspiratie) el comporta o serie de riscuri si complicatii materne importante, care ar trebui macar ele sa atraga un semnal de alarma. Complicatii imediate:

reactie alergica dramatica la anestezie;

perforatie uterina;

hemoragii masive cu modificari de tip coagulare intravasculara diseminata;

reactii de tip toxic. Aceste complicatii imediate pun viata mamei in pericol sau necesita ulterior operatii laborioase.

Complicatii tardive:

infectii potavortive ce pot merge pana la septicemie si moarte;

sterilitate;

stari psihice (sindromul postavort);

risc neoplazic - proliferarea unor leziuni de tip cervicite hemoragice postavort.

Femeia insarcinata care doreste sa faca avort, in subconstient simte ca intra in jocul mortii si al vietii, la limita intre bine si rau, ca isi neaga natura ei proprie. Ea este impinsa spre acest fapt de presiunile puternice exterioare si interioare, de momentul de criza prin care trece, si nu vede nici o alternativa la avort in acel moment. Ea neaga aceasta lupta interioara o anumita perioada de timp, dupa care poate rabufni cu violenta determinand acele stari psihice si chiar despartirea cuplului. Deseori femeia este doar judecata pentru alegerea sa, fara a fi ajutata sa inteleaga ce urmari va avea aceasta alegere si fara a i se oferi alternative la avort ca ajutor familial, material, sau infierea copilului pe o anumita perioada sau pentru toata viata.

Femeile care recurg la avort, isi motiveaza alegerea prin lipsa mijloacelor materiale sau banesti, pierderea onoarei, a reputatiei (cupluri necasatorite, viol, incest), cariera, viitor profesional. In proportie ridicata avortul nu este solutia la nici una din aceste probleme, ci din contra le amplifica aducand altele de ordin psihologic.

Am spus anterior ca vom prezenta la capitolul avort metodele contraceptive avortive. Acestea sunt dispozitivele intrauterine si pilula de a doua zi.

Dispozitivele intrauterine sau steriletele pot fi in forma de T,Y,7 sau spirala confectionate din diferite materiale (cupru, inox, material plastic) foarte elastice, asociat cu un sistem de rame (filamente). Pot fi impregnate cu progesteron care apoi se elimina lent in organism. Toate steriletele au 2 fire de plastic de cativa centimetri ce constituie firele de legatura si raman libere in vagin, avand rol de a verifica si pozitiona steriletele. Aceste dispozitive intrauterine actioneaza asupra mucoasei interne a uterului (endometrul) determinand o stare inflamatorie a acesteia si impiedicand astfel implantarea ovulului fecundat. DIU produce modificari asupra mobilitatii spermatozoidului si deci asupra capacitatii acestuia de a strabate mucusul cervical. Pe laga faptul ca sunt avortive aceste dispozitive determina: dureri si crampe abdominale, infectii ce se pot croniciza determinand procese neoplazice, sterilitate, perforatii uterine si complicatii ce deriva din aceasta. Risc de sarcina 5-20%.

Pilula de a doua zi impiedica fixarea in uter a ovulului fecundat. Folosirea ei determina dezechilibre hormonale importante, dezechilibre psihice, cu tulburari de coportament, greturi, varsaturi, diaree, migrene si altele.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1257
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved