Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Boli cu transmitere sexuala

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic


Boli cu transmitere sexuala

In cativa ani, 1% dintre romani ar putea fi purtatori ai virusului SIDA, se arata intr-un Raport al Bancii Mondiale. Studiul de caz realizat de specialistii Bancii compara politicile sociale si rezultatele lor in combaterea flagelului din trei tari: Romania, Bulgaria si Croatia. Rata medie de contaminare cu HIV a adultilor (15-49 de ani) in regiune de 0,7%. Calea principala de raspandire a epidemiei o constituie relatiile sexuale „normale”, neprotejate. Homosexualii reprezinta in Romania doar 5 procente din numarul seropozitivilor, in vreme ce heterosexualii dau 57% din cazuri. Banca Mondiala avertizeaza ca in zona epidemia este abia la inceput si ca urmeaza sa ne confruntam cu ce e mai rau in urmatorii 5-10 ani. Toate cele trei tari sufera din cauza saraciei, lipsei educatiei sexuale in scoli, a mentalitatii adultilor, care refuza folosirea prezervativului sau a unor atitudini publice ostile seropozitivilor, care ii face pe oameni sa amane testarea. Romania se afla intr-o situatie mai dificila din cauza unor probleme specifice. Dintre copiii infectati in timpul regimului Ceausescu, 7,500 au supravietuit, ajungand la varsta activitatii sexuale. Muncitorii romani care au plecat in strainatate, ca si prostituatele care lucreaza afara, vor furniza noi cazuri.

Incidenta sifilisului a crescut de sapte ori in ultimii cinci ani, in timp ce in tarile din jur bolile cu transmitere sexuala au scazut. Acest lucru demonstreaza lipsa de igiena si autoprotectie, un comportament sexual de risc pentru infectarea cu HIV.

Cei 12.559 de romani depistati seropozitivi sunt doar varful unui aisberg, de 8-10 ori mai mare. Majoritatea deceselor se produc la cinci luni dupa depistare, ceea ce arata esecul sistemului de supraveghere, bolnavii ajungand prima data la medic in stadiile terminale ale bolii. Pe langa dramele personale traite de cei afectati de maladie, Banca Mondiala atrage atentia si asupra implicatiilor economice. Numarul in crestere al seropozitivilor va crea probleme sistemului public de sanatate, sporind nevoia unor terapii pentru bolile asociate SIDA (infectii, cancere etc.). Comunitatile de tigani, refractare la informatii, si cei 5.000 de copii ai strazii vor fi de asemenea puternic afectati de epidemia de SIDA, oferind la randul lor ocazia diseminarii virusului. Publicul are si el o mare raspundere, se arata in raportul bancii. Discriminarile si stigmatizarea seropozitivilor ii fac pe oameni sa se teama de testare sau tratament si sa continue raspandirea bolii.

Ca urmare, la 1 noiembrie 2003, Ministerul Sanatatii a lansat „Strategia nationala pentru prevenirea si controlul infectiilor cu transmitere sexuala”. Avand in vedere tendinta de crestere continua a incidentei infectiilor cu transmitere sexuala in Romania, aceasta reprezinta o prioritate de sanatate publica, strategia Ministerului Sanatatii fiind aceea de a asigura imbunatatirea starii de sanatate a populatiei prin prevenirea, combaterea, controlul infectiilor cu transmitere sexuala, precum si accesul echitabil la ingrijiri de sanatate integrate in domeniu.

Prin decizia Uniunii Europene se prevede obligativitatea raportarii sifilisului (si sifilisul congenital), infectiei gonococice, infectiei Chlamydia Trachomatis si infectiei HIV/SIDA. Dintre acestea incidenta sifilisului poate fi considerata drept un indicator al infectiilor cu transmitere sexuala. In tara noastra, sifilisul este una din problemele de sanatate publica cu care ne confruntam, pe de o parte datorita consecintelor economice si sociale pe care le induce si de pe alta parte pentru ca in ultimul deceniu s-a inregistrat o crestere alarmanta de la 19,8‰ in 1998 (aproximativ 4,500 de cazuri) la o raportare de trei ori mai mare in anul 2002 de 56,7‰ (respectiv 12.500 de cazuri).

Din totalul bolnavilor de sifilis, raportat in 2002, aproximativ 60% sunt barbati cu varsta cuprinsa intre 20-34 ani. Spre deosebire de acestia, la sexul feminin cazurile apar la varste ceva mai mici (15-29 ani), ponderea cazurilor fiind in mediul urban.

Conform datelor statistice, reiese ca sursa de infectie a fost identificata doar in proportie de 43,5% din cazurile noi de imbolnavire. Interesant este ca sursa a fost descoperita mai frecvent la femei decat la barbati.

Populatia la risc de a face boala este reprezentata de saraci, someri, cei care practica prostitutia, persoanele dependente de droguri, cei care nu au asigurare de sanatate, cei care au un comportament sexual riscant (neprotejati sau cu parteneri multipli). Conform unor studii recente din SUA, infectia cu Treponema Pallidum (agentul care transmite sifilisul) faciliteaza transmiterea HIV. Sifilisul este o boala care se poate preveni si trata, infectia putand fi diagnosticata cu teste serologice simple si ieftine, iar tratamentul cu antibiotice este simplu si eficient. Dintre masurile de prevenire face parte si supravegherea epidemiologica a populatiei prin unitatile sanitare care efectueaza urmatoarele examene si controale profilactice:

-         examen medical la angajare;

-         examen medical prenuptial;

-         examen periodic al gravidelor;

-         control medical periodic al persoanelor care constituie surse potentiale polivalente de infectie cu transmitere sexuala;

-         control serologic pentru sifilis al tuturor bolnavilor internati in unitatile sanitare, care efectueaza obligatoriu, indiferent de varsta, stare sociala si afectiunea de care sufera bolnavul.

Cu toate acestea, se considera ca datele oficiale existente reflecta o subraportare, in special datorita tendintei evidente a populatiei de a nu se adresa cabinetelor medicale specializate in momentul in care constata aparitia unei leziuni in zona genitala. In plus, cea mai mare parte a cazurilor de sifilis sunt diagnosticare in stadiile II sau III si nu in stadiul primar de infectie.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, media incidentei sifilisului in 2000 era in Uniunea Europeana de 1,07‰ si de 13,2‰ in tarile Europei Centrale si de Est, comparativ cu cea inregistrata in Romania care era de 45,1‰. Incidente mai mari decat ale Romaniei erau raportate doar in Kazahstan (161,3‰), Belarus (104,9‰), Ucraina (91,6‰) si Kurghistan (7,3‰).

Incepand cu 1 iulie 2002 a fost instituit la nivel national un sistem de supraveghere a sifilisului congenital la nou-nascutul viu. In cele 6 luni de supraveghere a fost raportat un numar de 59 de cazuri conformate de sifilis congenital al nou-nascutului viu dintr-un numar de 20 de judete.

In privinta infectiei HIV/SIDA, numarul de cazuri noi se mentine relativ constant, insa caracterul epidemiei HIV s-a modificat. Daca la inceputul anilor ’90 majoritatea cazurilor de infectiei apareau la copii, datorandu-se preponderent transmiterii nosocomiale, in momentul de fata cazurile „noi” la copii sunt reprezentate de copii nascuti de mame seropozitive pentru HIV. Numarul cazurilor de SIDA diagnosticate la copii sub 14 ani este in scadere de la 400-500 cazuri noi intre anii 1991-1998, la 65 de cazuri noi in 2002; cazurile la adulti sunt in relativa crestere.

La data de 31 decembrie 2002 erau inregistrate 13.675 de cazuri cumulate de HIV/SIDA (5.676 de cazuri HIV si 7.999 de cazuri SIDA) dintre care 7.279 (71,89%) dintre acestia fiind copii.

Evolutia morbiditatii prin infectie gonococica a cunoscut o scadere importanta (injumatatire) in 2002 de 17‰ fata de 35,7‰ in 1989, tendinta contrara celei de sifilis. Insa s-ar putea sa fie o subraportare din partea sistemului medical sau o lipsa de adresabilitate catre cabinetele medicale din partea populatiei. Principalele motive pentru cea de-a doua situatie pot fi urmatoarele: caracterul considerat „rusinos” al acestui tip de afectiune, lipsa de informare privind semnele clinice ale ITS sau autoadministrarea de antibiotice.

In ceea ce priveste infectia cu Chlamydia in cursul anului 2002, intr-un numar de 8 judete din tara (Olt, Hunedoara, Calarasi, Constanta, Cluj, Iasi, Suceava, Alba) a fost efectuat un studiu de seroprevalenta si seroincidenta care s-a adresat persoanelor de sex feminin apartinand grupei de varsta 15-45 ani, prin efectuarea de teste serologice. Din 6.067 de probe luate, un numar de 3.147 (52%) au fost pozitive. Acest studiu arata ca infectia genitala cu Chlamydia este o problema de sanatate publica care necesita in continuare efort de investigare si de tratament.

Rolul sistemului de supraveghere este de a detecta cu rapiditate bolile transmisibile si izbucnirile epidemice, de a monitoriza tendinta de evolutie a bolilor transmisibile, precum si de a elabora strategii de sanatate publica si masuri de control in vederea diminuarii incidentei acestor boli.

In prezent, sistemul de supraveghere a infectiilor cu transmitere sexuala este un sistem vertical, rigid, orientat aproape exclusiv catre controlul eficient al cazului. Un sistem de supraveghere eficace a infectiilor cu transmitere sexuala trebuie sa includa activitati complexe, partial sau deloc realizate in Romania in prezent, cum ar fi:

-         supravegherea de tip santinela (inexistenta in momentul de fata in ceea ce priveste infectiile cu transmitere sexuala);

-         culegerea datelor de prevalenta (activitati efectuate partial in cadrul sistemului de raportare);

-         desfasurarea unor activitati de screening (in Romania efectuate partial, doar in cazul gravidelor);