Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Colecistita

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
ACIDOZA (acidifierea organismului?!) - TRATAMENT
LEPTOMENINGITA ACUTA PURULENTA
BOALA ENDOMIOCARDICA
TRATAMENTUL MINIM INVAZIV AL LITIAZEI CAII BILIARE PRINCIPALE - TRATAMENT IN ECHIPA
Instalarea si utilizarea aplicatiei - Evaluarea Starii de Sanatate a Populatiei
ANALIZA FACTORILOR DE STRES
Elemente de dinamica umana
POSTULATELE FUNDAMENTALE ALE BIOFOTONICII
PERETELE POSTERIOR: VALUL PALATIN (VELUM PALATINUM)
Disectia de aorta (DA)

Colecistita

Colecistita este inflamația veziculei biliare. Bila stocata in vezicula din cauza unor tulburari ale fluxului biliar determina inflamație, durere și posibil infecțieColecistita poate fi acuta sau cronica.

Colecistita acuta este inflamația cu caracter acut a peretelui colecistic. Agenții etiologici sunt de obicei germeni din caile biliare: colibacilul, stafilococul, streptococul, pneumococul, salmonelele și mai rar germeni anaerobi.

Colecistele acute prezinta semnele generale ale unei infecții și semne locale: febra, deseori insoțita de frisoane, transpirații, alterarea starii generale, stare subicterica sau icter, durere intensa, anorexie, grețuri, varsaturi și constipație.

Profilaxia consta in tratarea atenta a colecistopatiilor cronice și a litiazei, precum și in urmarirea atenta și prompta a bolilor infecțioase, a starilor septicemice, a tulburarilor gastrointestinale și in asanarea focarelor de infecție.

 Tratamentul este chirurgical in toate cazurile care apar pe fondul unei litiaze biliare și in acelea care nu au tendința sa cedeze in 24 de ore la tratament medical. Infecția se combate din primele momente cu antibiotice in doze mari. Se face hidratare parenterala, eventual cu adaos de procaina și la nevoie, aspirație gastrica. Tratamentul chirurgical consta in colecistectomie cu drenaj.

Colecistitele cronice sunt afecțiuni cronice inflamatorii ale veziculei biliare, de obicei secundare unor focare cronice aflate la distanța. 
Cauzele apariției acestor afecțiuni sunt variate: infecțioase, chimice, alergice, neurohormonale, distrofice. Deasemenea, existența litiazei biliare este un factor important in apariția colecistitei cronice. Afecțiunile digestive (colita, apendicita, boala ulceroasa) pot provoca colecistite secundare.

Printre factorii chimici incriminați putem menționa refularile de suc pancreatic in colecist, sarurile de aur, dozele mari și repetate de barbiturice, abuzul de antibiotice cu eliminare biliara etc.

Boala se manifesta in general cu fenomene de dispepsie biliara și gastrointestinala. Bolnavul acuza ”gust rau” in gura, digestii greoaie, senzație de plenitudine postprandiala, balonari abdominale, uneori arsuri epigastrice; se simte obosit , extenuat fizic, prezinta adesea cefalee sau fenomene de tip migrenos. Sunt frecvente grețurile care pot fi insoțite de varsaturi. Mai poate aparea diareea postprandiala, cu ușoare crampe abdominale. La femei poate aparea dismenoreea.

Profilaxia se realizeaza prin indepartarea focarelor de infecție intestinale și pancreatice, tratand constipația. La femei se acorda o importanța deosebita tratarii tulburarilor in funcționarea glandelor endocrine. Elementul de baza al tratamentului este dieta, similara cu cea recomandata in litiaza biliara (supe de zarzavaturi, sucuri de fructe și ceaiuri reci, decoct de cereale). Tratamentul chirurgical este indicat cand starea bolnavului se agraveaza sau cand apar complicații ori puseuri de aculizari repetate.
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 630
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site