Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Distocii produse de cervix

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
RECUPERAREA BOLNAVILOR CU ACCIDENTE VASCULARE CEREBRALE
GRAUL VERDE
OVULE CU CLOTRIMAZOL 100mg
Inlay-uri restaurari estetice
Patologia inflamatorie
AFECTIUNILE CORONARIENE
HIPNOTICELE (somnifere)
ANATOMIA ACTULUI PSIHOTERAPEUTIC
ASTMUL BRONSIC
ANATOMIA PELVISULUI SI A ORGANELOR GENITALE FEMININE - Anatomia ovarului, uterului, trompelor, vaginului, vulvei

Distocii produse de cervix

            Dintre anomalii gatului uterin se recunosc cele de ordin congenital(cervix dublu, brida precervicala), precum si celel dobandite(rigiditatea sau induratia cervicala) sau tulburari functionale(spasmul cervical).           

1. Cervixul dublu

           

            Nu constituie intotdeauna o cauza de distocie, deoarece unul din canalele cervicale este de obicei bine dezvoltat si poate oferi o cale de acces pentru trecerea fatului. Originea acestei anomalii se gaseste in lipsa unirii canalelor lui Muller intr-un singur conduct, in portiunea terminala, in timpul dezvoltarii embrionare. La examenul vaginal se constata prezenta a doua orificii cervicale, din care unul este mai evident.

2. Brida precervicala

           

            Este o ramasita neresorbita din peretele intermullerian, situata in fata ostiumului vaginal al cervixului. Brida precervicaa este de origine musculomembranoasa si sufera modificari asemanatoare vaginului in timpul pregatirii pentru fatare. Ea este o cauza de distocie atunci cand fatul nu trece spre exterior, intrucat brida ajunge intre picioarele lui. De multe ori insa, brida cervicala, prin infiltratia pe care o sufera odata cu vaginul, este impinsa lateral de fatul in trecere spre exterior, incat nu stanjeneste fatarea.

            Diagnosticul se stabileste prin examenul vaginal efectuat cu ocazia fatarii, cand se palpeaza acest obstacol la nivelul regiunii axilare sau perineale a fatului retinut. Cu ocazia unor examene vaginale la femelele care au mai fatat brida precervicala poate fi o surpriza fara sa fi fost o cauza de distocie.

            Prognosticul este favorabil.

            Tratamentul se face atunci cand este o distocie si consta in sectionarea bridei cu foarfecele cat mai aproape de cele doua puncte de insertie.

 Rigiditatea (induratia) cervixului

            Este o cauza de distocie datorita lipsei deschiderii si dilatarii cervixului.

            Rigiditatea cervixului se datoreste infiltratiei conjunctive si cartilaginoase insotita de inlocuirea musculaturii cervicale si disparitia elasticitatii. Dintre cauzele care duc la induratie cervicala amintesc cervicitele, desirarile cervicale cu ocazia interventiilor anterioare pentru remedierea distociilor, tumorilor cervicale etc.
            Prognosticul. Femela este pregatita de fatare, face eforturi de expulzare, fiind imposibila exteriorizarea fatului si a pungilor fetale. La examenul vaginal manual se constata ca lumenul cervical este permeabil doar pentru 2-3 degete si are o textura rigida, scleroasa.

            Diagnosticul se confirma prin examenul vaginal manual. Se face diagnostic diferential cu eforturile premature si fata de torsiunea uterina.

            Tratamentul. Remediul distociei prin rigiditate cervicala este operatia de cezariana.

           

4. Spasmul cervical

            Este o tulburare functionala localizata la nivelul muschiului cervical si se caracterizeaza printr-o contractie sustinuta a unui pliu circular al cervixului. Cauza acestei tulburari rezida printr-o hipersimpaticotonie cu localizare cervicala sai precervicala. Tulburarea neurovegetativa face ca in timpul fatarii contractia muschiului uterin sa creasca progresiv in intensitate, iar musculatura cervicala, in loc sa se relaxeze, din contra, se contracta.

            Diagnosticul se stabileste pe manifestarea clinica comuna distociilor: femela este pregatita de fatare, face eforturi de expulzare, fara exteriorizarea fatului si a pungilor fetale. Se pot distinge 3 grade de permeabilitate a cervixului. In gradul I pot trece canalul cervical, picioarele si corpul fatului, dar se formeaza o manseta la nivelul regiunii axilare. In gradul II se angajeaza numai membrele, iar in gradul III canalul cervical este permeabil pentru 2-3 degete. Cu toate eforturile de expulzare ale femelei, fatul este oprit si nu poate sa progreseze in vagin. Se face un diagnostic diferential cu toriunea uterina, accident in care insa la examenul vaginal se gasesc cutele vaginale caracteristice.

            Prognosticul este rezervat, intrucat hipersimpaticotonia poate persista mentinand si starea de contractura cervicala.

            Tratamentul. Ori de cate ori se pune diagnosticul de spasm cervical va trebui sa se aiba multa rabdare, intrucat adesea un tratament paleativ sau bazat pe anestezice sau tranchilizante duce la disparitia treptata a contracturii cervicale.
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 829
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site