Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

EXCITANTELE

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
INSUFICIENTA RESPIRATORIE
Test grila medicina
GENETICA - Teste de evaluare a cunostintelor - diferite compartimente ale geneticii
Aplicatii in medicina ale osciloscopului catodic
Ingrijirea bolnavilor cu infectie urinara
Intoxicatia profesionala cu Pb (saturnism profesional)
Patologia diafragmei , esofagului la nou nascut
INSULINOTERAPIA
Steatoza hepatica
SOCUL CARDIOGEN - Principii de tratament

EXCITANTELE

Cafeina este un excitant al sistemului nervos central, stimuland functiile psihice si motorii ale scoartei; indepateaza senzatia de oboseala, creste activitatea mintala si suprima actiunea deprimanta a alcoolului, narcoticelor si a hipnoticelor. Produce tahicardie, vasodialatatie, vasodilatatie periferica, vasoconstrictie cerebrala si creste moderat diu-reza. Uneori, apar actiuni nedorite, ca nervozitate, insomnie, tremuraturi, palpitatii (efecte similare apar si dupa consumul de cafea si ceai). Se administreaza, dupa prescriptie, fiole de cafeina natriubezoica (1 ml), subcutanat.
Benzedrinul (Amfetamina sulfurica) este un excitant al sistemului nervos central. Stimuleaza scoarta, suprimand senzatia de oboseala si actiunea deprimanta a alcoolului, narcoticelor, barbituricelor, a neurolepticelor si a tranchilizantelor, produce stare de euforie (buna dispozitie), scade pofta de mancare si creste tensiunea arteriala. Stimuleaza inima. Pot aparea si efecte toxice: neliniste, tremuraturi, insomnie, palpitatii, constipatie, uscaciune a gurii, stari confuzionale si chiar psihoze. Provoaca adesea obisnuinta. Se administreaza numai dupa prescriptie, si anume in comprimate de 0,003 g (1 - 3 comprimate).

Substante cu actiune similara sunt: Pervitinul, Anapetolul, Preludinul (analpetic bulbar), ultimele doua fiind si anorexigene (scad apetitul).

Centedrinul stimulent a S.N.C., cu actiune asemanatoare Amfetaminei, se gaseste in comprimate de 0,010 g (1 - 3 comprimate/zi). Este indicat in stari depresive, intoxicatie acuta cu hipnotice. Produce obisnuinta.

Pentetrazolul (Cardiazolul) actioneaza asupra centrilor vasomotori si respiratori bul-bari, crescand presiunea arteriala si stimuland respiratia. Uneori pot aparea convulsii. Se administreaza s.c. sau i.m. fiole de 1 ml solutie de Pentetrazol sau Pentetrazol E (asociat cu efedrina).Nicetamida - analeptic bulbar - este mai activa in conditii de deprimare respiratoare prin morfina si barbiturice. Poate provoca convulsii. Se gaseste sub forma de fiole de 1 ml si 5 ml si solutie.

Bemegridul (Ahypnon) - fiole de 10 ml - administrat i.v. are un efect asemanator Pentetrazolului, antagonizand barbituricele.

De asemenea tot cu efect de stimulare rapida si intensa a centrului respirator bulbar sunt si Micorenul si Picrotoxina.

Stricina este un stimulent medular, un stimulent slab al centrilor vasomotori si respiratori din bulb si un stimulent al secretiei gastrice. Este toxica si produce frecvent convulsii. Se gaseste sub forma de fiole de 1,2 si 4 mg.loading...Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 532
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site