Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Hipodermul

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Hipodermul

Hipodermul este stratul profound al pielii ,situat sub derm si care se continua cu aponevrozele subiacente sau cu periostul oaselor .Spre deosebire de derm ,care este format dintr-un tesut conjunctiv dens , hipodermul se compune din tesut conjunctiv lax .Fibrele conjunctive sunt, in marea lor majoritate ,orientate paralel cu suprafata pielii. Alte fibre au un traiect oblic ,continuandu-se cu aponevrozele subiacente si cu periostul oaselor .In afara de celulele grase ,hipodermul mai contine si alte tipuri de celule comune tuturor tesuturilor conjunctive ,vase si nervi. In hipoderm se gasesc ,de asemenea ,portiunea secretoare a glandelor sudoripare ,muschi pielosi si corpusculi senzitivi (Vater-Pacini ,Golgi-Mazzoni ,Ruffini)



1.B ) Fiziologia pielii

Pielea ,prin pozitia ei particulara de intermediar intre mediul extern si cel intern ,reprezinta nu numai o simpla membrana de protectie mecanica a corpului ,ci un organ dotat cu numeroase functii ,unele proprii, constituind functii specifice ,elementare ,altele de ansamblu , corelate cu metabolismul general si anume :

- functiile elementare epidermice (keratinogeneza si melanogeneza ) ;

- functiile elementare dermice (fizico-mecanice si metabolice ) ;

- functiile de ansamblu (secretorie ,termoreglare, imunologica ,exteroceptoare) ;

Functiile elementare epidermice : keratinogeneza sau formarea keratinei este o functie specifica pielii si se caracterizeaza printr-o rezistenta deosebita fata de acizi ,substante alcaline sau fermenti (deci functia de aparare contra acestor substante ,a microbilor si de protectie mecanica). Melanogeneza consta in capacitatea de a forma un pigment brun-inchis sau melanina (pigmentul melanic) cu rol in protectia fata de radiatiile solare (ultravioletele) .

Functiile elementare dermice :Functiile fizico-mecanice sunt reprezentate de tensiunea cutanata ,rezistenta mecanica si contractilitatea, la care se adauga distributia echilibrata a apei si electrolitilor in tesutul dermic .

Functiile metabolice :legatura functionala dintre metabolismul general al organismului si cel cutanat este asigurata de stratul dermic .

Cele mai importante procese metabolice au loc la nivelul stratului papilar, bogat vascularizat ,unde elementele nutritive patrund in capilarele dermului in substanta fundamentala ,iar de aici ,prin osmoza ,ajung in spatiile lacunare dintre celulele bazale si malpighiene ,apoi la celule .

Functiile de ansamblu :functia secretorie este reprezentata de glandele sudoripare si sebacee ,datorita atat numarului de glande implicate ,cat si cantitati de secretie elaborata .Glandele sudoripare apocrine al caror produs de secretie este alcalin sunt distribuite in regiunile axilare , perimamelonare si perigenitale .Secretia sudorala contine 99% apa si 1 % substante solubile (NaCl ,KCl ,substante azotate , acid lactic ,acizi volatili) .Cantitatea secretiei sudorale in 24 de ore este reprezentata de aproximativ 1 litru (in conditii normale) ,putand ajunge la 10 litrii in conditii de efort prelungit si temperatura crescuta .

. Glandele sudoripare reprezinta o a doua mare grupa de glande secretorii cutanate ,care secreta sebumul ,format in mare parte din lipide (fosfolipide, esteri ai colesterolului si trigliceride) .Produsul de secretie al celor doua grupuri de glande ,sudoarea si sebumul ,formeaza la suprafata pielii un strat protector ,numit "filmul hidrolipidic" sau "mantaua acida" , avand un important rol protector in apararea chimica si antimicrobiana .

. Termoreglarea :pielea reprezinta un intermediar regulator a schimburilor de caldura dintre organism si mediul exterior ,realizata prin radiatie, convectie ,conductie si evaporare .In termoreglare ,o importanta deosebita are sistemul vascular cutanat si sistemul nervos central prin centrii termoreglatori .

. Functia imunologica este indeplinita de celulele reticulohistiocitare care, transformandu-se in macrofage ,intervin in aparare .Alaturi de ele , limfocitele si plasmocitele contribuie la formarea anticorpilor .

. Functia exteroceptoare este reprezentata de numerosi receptori cutanati, care pe caile de conducere ,transmit la centrii nervosi .Pielea constituie un organ unitar ,integrat in metabolismul general al organismului .

Functia de protectie contra loviturilor este indeplinita de patura cornoasa care ,prin rezistenta celulelor sale ,amortizeaza intr-o mare masura loviturile si impiedica actiunea acestora asupra organelor subcutanate .Un rol important in aceasta functie il are si elasticitatea dermului .

. Protectia contra microbilor este indeplinita tot de patura cornoasa care impiedica patrunderea microbilor .Orice ruptura a paturii cornoase reprezinta o portita prin care microbii pot patrunde cu usurinta .

. Protectia contra radiatiilor solare : pielea are un rol important de protectie contra unor radiatii solare ,care pot deveni periculoase pentru organism .Aceasta functie este indeplinita de stratul bazal al epidermului . Cand radiatiile solare sunt prea puternice ,in stratul bazal se dezvolta pigmentul de culoare negricioasa (melanina) care formeaza un fel de ecran protector .

Protectia contra unor lichide si gaze :pielea impiedica patrunderea prin ea a unor substante lichide sau gazoase .Un rol important in aceasta functie il au grasimile ,care se gasesc la suprafata pielii fiind produse de glanda sebacee .Sunt substante ,solubile in grasimi ,care pot sa strabata prin piele si patrund in organism provocand intoxicatii .

Protectia varfurilor degetelor :pielea ,prin productiile cornoase (unghiile) protejeaza varfurile degetelor contra loviturilor .

Functia de respiratie :la nivelul pielii are loc o usoara respiratie cutanata. La adult se elimina prin piele ,in 24 de ore ,4 litri CO .Aceasta respiratie redusa se datoreaza existentei paturii cornoase si faptului ca vasele sanguine sunt situate destul de departe de suprafata pielii .

Functia de excretie :Glandele sudoripare au proprietatea de a elabora sudoarea ,pe care o elimina la suprafata pielii prin pori .Procesul de eliminare se numeste transpiratie sau sudoratie .

Functia de termoreglare :Temperatura normala a corpului omenesc este cuprinsa intre 36,5 si 37sC .Aceasta poate sa creasca in timpul activitatii musculare si daca temperatura mediului inconjurator este mult ridicata fata de temperatura corpului .In asemenea cazuri ,organismul cauta sa mentina temperatura normala prin mecanismul de vasodilatare si cel de vasoconstrictie (autoreglare) .Cand temperatura mediului ambient este ridicata ,are loc la nivelul pielii o vasodilatatie .In felul acesta se pierde , prin radiere ,o mare cantitate de caldura .In cazul cand , dimpotriva , temperatura mediului inconjurator este scazuta ,atunci se produce o vasoconstrictie ,prin aceasta afluxul de sange la nivelul pielii   este oprit si desi ,caldura din organism se pastreaza .

Functia de sensibilitate :pielea este un organ al sensibilitatii cutanate . Ea reprezinta segmental periferical analizatorului cutanat si isi indeplineste rolul de organ de simt ,prin terminatii nervoase ce se gasesc in diferite parti ale ei .Acestea nu sunt decat denditrele neuronilor din ganglionii spinali care se termina liber in epiderm sau in corpusculii tactili din derm si hipoderm .Exista receptori specifici pentru diferite feluri de sensibilitate .Astfel corpusculii Meisser si Merckel sunt afectati sensibilitatii tactile de atingere ,corpusculii Vater-Pacini pentru presiune , terminatiile intraepidermice au rol in sensibilitatea dureroasa ,pe cand sensibilitatea termica are receptori corpusculii Krause ,pentru rece ,si corpusculii Ruffini ,pentru cald .

. Sensibilitatea tactila este determinate de un excitant mecanic care actioneaza asupra corpusculilor Meissner ,Merkel ,cosuletelor nervoase si corpusculilor Vater-Pacini .

. Sensibilitatea dureroasa (durerea cutanata) :senzatiile de durere apar sub actiunea unor excitanti specifici pentru sensibilitatea dureroasa , oricare excitant cutanat poate deveni excitant dureros ,daca depaseste o   anumita intensitate

Functia de depozit :hipodermul acumuleaza o importanta cantitate de grasime ,constituind ,prin aceasta ,un tesut adipos ,care reprezinta o rezerva energetica a organismului ,in caz de nevoie .De asemenea , datorita faptului ca pielea este puternic vascularizata ,formand ,la nivelul stratului papilar si in hipoderm ,retele capilare ,ea indeplineste si o functie de depozit de sange .

Functia metabolica :Pielea are un rol deosebit in metabolismul organismului .Astfel ,prin secretia sudorii ,intervine in metabolismul apei si al sarurilor .

Functia de absorbtie :Desi pielea este impermeabila pentru diferite substante chimice ,totusi ,in mica masura ,ea poate permite trecerea unor substante .Aceasta are o importanta deosebita in practica medicala , folosindu-se in anumite situatii :unguiente ,frectii ,bai cu anumite substante iodate ,sulfurate ,clorurate ,acidulate) ,electroterapie .

Protectia cornoasa a pielii dispusa de partea dorsala a varfului degetelor poarta numele de unghie .



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5380
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved