Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

OBSERVAREA POZITIEI BOLNAVULUI - NURSING

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
LUCRARE DE DIPLOMA MEDICINA - ASPECTE CLINICE IN SCHIZOFRENIA LA DEBUT
Trichineloza in Romania
INFECTIA, INFLAMATIA SI DISFUNCTIA DE ORGAN
PNEUMOCONIOZA (azbestoza, talcoza, aluminoza etc.) - TRATAMENT
CIROZA HEPATICA ATROFICA LAENNEC
Patologia cristalinului - Deplasarile cristalinului
Biomateriale de confectionat modele de lucru
SEXUALITATEA LA VARSTA A TREIA
Colita de fermentatie
INTOXICATIA CU PLANTE GENERALITATI

TERMENI importanti pentru acest document

: pozitiile pacientului : pozitiile bolnavului in pat : pozitiile pacientului in pat : pozitia decliva :

OBSERVAREA POZITIEI BOLNAVULUI - NURSING

SCOPUL: este, cunoasterea pozitiilor pe care le iau bolnavii in pat sau in care acestia trebuie asezati pentru ingrijiri, examinari speciale, etc. Pozitia bolnavului in pat este determinata de boala si starea lui generala. Astfel, bolnavii pot adopta:

Pozitia activa: este atunci cand bolnavul se misca singur; nu are nevoie de ajutor, pozitia sa fiind asemanatoare cu a omului sanatos.

Pozitia pasiva: este adoptata in stare grava cand bolnavul este lipsit de forta fizica si are nevoie de ajutor pentru miscare si schimbarea pozitiei.

Pozitia fortata: cand bolnavul adopta o pozitie neobisnuita impusa de boala. Pozitia fortata o vom intalni in paralizia unilaterala a musculaturii dorsale, in crizele dureroase abdominale, in litiaza biliara, etc. sau pozitia fiind impusa de necesitatea efectuarii unui tratament cum ar fi, cu aparate de extensie in fracturi.

(a)    Pozitia de decubit dorsal:- bolnavul este culcat pe spate fara perna; este indicata dupa punctia lombara si in unele afectiuni ale coloanei vertebrale

- bolnavul este culcat pe spate cu o perna subtire sub cap; aceasta pozitie o vom intalni in anemiile post-hemoragice, in afectiunile cerebrale, etc.

- bolnavul este culcat pe spate, cu 2 perne sub cap (p. obisnuita)

(b) Pozitia decubit lateral (drept sau stang):- bolnavul este culcat pe o parte (dreapta sau stanga) cu o perna sub cap, cu membrul inferior care este in contact cu suprafata patului, intins iar celalalt membru indoit si sprijinit cu o perna sau cu un sul.

(c) Pozitia decubit ventral:- bolnavul este culcat pe abdomen, fara perna, cu capul intors intr-o parte, bratele de-a lungul corpului sau flectate si asezate la stanga si la dreapta capului cu fata palmara pe suprafata patului; sub glezne se aseaza un sul sau picioarele pot fi mentinute in unghi drept printr-un gol creat intre saltea si tablia patului; este indicata aceasta pozitie la bolnavii inconstienti, la cei cu escare ale regiunii sacrale (fund), la bolnavii cu paralizii, etc.

(d) Pozitia sezanda:- in pat - bolnavul este mentinut sezand in pat, trunchiul realizand un unghi de 90 grade cu membrele inferioare, prin ridicarea somierei articulate a patului; in paturile cu somiera rigida, pozitia se realizeaza cu ajutorul rezematorului de spate sau cu 4-5 perne asezate la spatele bolnavului.

- in fotoliu bolnavul este asezat confortabil, bine imbracat, acoperit cu o patura in fotoliu

(e) Pozitia semisezanda:- se realizeaza sprijinind spatele bolnavului cu 2 perne, cu rezematorul de spate sau cu ajutorul somierei articulate; deoarece trunchiul formeaza un unghi de 30-40 grade cu membrele inferioare, se aseaza sub talpile bolnavului un sprijinitor pentru ca bolnavul sa nu alunece spre extremitatea distala a patului; aceasta pozitie este indicata in primul ajutor acordat bolnavului cu tulburari respiratorii si este INTERZISA bolnavilor cu tulburari de deglutitie, bolnavilor comatosi si in cursul anesteziei generale.
(f) Pozitia sezanda cu gambele atarnate:- se realizeaza la marginea patului, din pozitia sezanda; sub picioarele bolnavului se aseaza un taburet; bolnavul va fi protejat impotriva racelii, cu o patura; este indicata bolnavilor cu insuficienta cardiaca.

(g) Pozitia decliva sau Trendelenburg:- pozitia se obtine prin ridicarea extremitatii distale a patului pozitia decubit dorsal cu capul bolnavului coborat, realizand o diferenta de 10 pana la 60 cm intre cele 2 extremitati; evitarea alunecarii bolnavului din aceasta pozitie (masa de operatie) se fixeaza bolnavul in chingi (curele) sau in rezematoare speciale pentru umeri; in pat se protejeaza capul bolnavului cu o perna asezata vertical; aceasta pozitie este indicata in anemiile acute grave, in drenajul postural, in hemoragii ale membrelor inferioare, in hemoragii ale organelor genitale, dupa rahianestezie, dupa interventii chirurgicale ginecologice.

(h) Pozitia procliva:- se obtine prin ridicarea extremitatii proximale (cefalee) a patului.

(i) Pozitia ginecologica:- bolnava este asezata pe spate, coapsele flectate pe abdomen, genunchii indepartati; este indicata in examinari ginecologice si obstetricale.

(j) Pozitia genu-pectorala:- bolnavul este asezat in genunchi, acestia fiind usor indepartati, pieptul atinge planul orizontal al canapelei, capul intors intr-o parte, genunchii pe suprafata orizontala a canapelei; este indicata pentru explorari rectale (rectoscopie si tuseu rectal).

OBSERVATIE

Pozitia de decubit lateral este impusa bolnavului, in timpul acordarii unor ingrijiri:- schimbarea lenjeriei; in timpul toaletei sale; administrarea supozitoarelor; in timpul efectuarii clismelor;in timpul efectuarii sondajului duodenal; pentru masurarea temperaturii pe cale rectala; si in vederea efectuarii punctiei lombare.

Schimbarea pozitiei bolnavului

SCOPUL:- daca mentine timp indelungat aceiasi pozitie, bolnavul este predispus la aparitia unor complicatii (escare de decubit, tromboze, embolii, etc.) care ii impiedica procesul de vindecare. Pentru prevenirea aparitiilor acestora, se recomanda schimbarea pozitiei bolnavului. Aceasta se poate efectua activ (bolnavul isi schimba singur pozitia) sau pasiv (bolnavul isi schimba pozitia cu ajutor)


loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 11591
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site