Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

SUBSTANTE HIPNOTICE

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic



Substante hipnotice

Substantele hipnotice exercita actiune deprimanta asupra sistemului nervos central si favorizeaza instalarea somnului de tip fiziologic si a schimburilor nutritive din tesutul nervos. De aceea inhibitia determinata de substantele hipnotice este o inhibitie de protectie prin care se regleaza nu numai schimburile biochimice din tesutul nervos ci si din intregul organism. Unele substante hipnotice au si actiune anticonvulsivanta sau/si analgezica.



Derivati ai acidului barbituric

In functie de doza substantele barbiturice actioneaza ca linistitoare, hipnotice sau narcotice. Unii dintre derivati au si actiune analgezica de intensitate mica si sunt folositi in mod obisnuit pentru a potenta actiunea substantelor antipiretice. Multe substante barbiturice sunt antagonisti ai substantelor excitante ale sistemului nervos central si sunt foarte utile in tratamentul starilor convulsivante. O parte dintre substantele barbiturice au si actiune antispasmodica asupra musculaturii netede vasculare, intestinale si uterine.

Barbitalul (Veronalul) este un acid dietilbarbituric, oficinal. Se foloseste pentru actiunea sa sedativa si hipnotica in tratamentul epilepsiei, eclampsiei si formei nervoase a jigodie la caine la care se administreaza in doza de 0,05-0,3g/animal. In doza de 0,1-0,2g/Kg determina instalarea somnului indelungat.

Barbitalul sodic, oficinal denumit si Medinal (Veronal sodic) prezinta avantajul ca este solubil in apa. Se gaseste pe piata sub forma de solutie injectabila si se administreaza sub forma de injectii intravenoase sau intramusculare.

Preparatul Antimigrin (Veropirin) se comercializeaza sub forma de comprimate, contine barbital si aminofenazona si are actiune analgezica, antipiretica, antimigrenoasa si slab psihomotorie.

Fenobarbitalul (Luminal, Gardenal) este acid 5-fenil-5-etil-barbituric, oficinal, foarte greu solubil in apa. Are actiune sedativa, hipnotica, anticonvulsivanta si antispasmodica periferica (efect vasodilatator). Induce instalarea somnului care dureaza aproximativ  8 ore. Se gaseste in comert sub forma de solutie injectabila 10%. Se utilizeaza pentru tratamentul starilor de excitatie in doza de 0,01-0,015g/Kg la caine si 0,02-0,03g/Kg la suine si ovine. Fenobarbitalul sodic (Luminal sodic) oficinal este o pulbere solubila in apa. Se comercializeaza sub forma de solutie 10% injectabila si se foloseste in aceleasi doze.

Pentotalul (Tiopental, Nesdonal, Trapanal) este sarea sodica a acidului etilmetilbutiltiobarbituric. Narcoza se instaleaza in decurs de 30-40 secunde, faza de excitatie este minima, analgezia moderata si miorelaxarea slaba. Se foloseste pentru a induce narcoza de scurta durata (aproximativ 15 minute) sau pentru preanestezie. Se gaseste sub forma de solutie injectabila 5%. Se inoculeaza repede pe cale intravenoasa in doze de 0,01-0,015g/Kg la nanimale mari, 0,008-0,01g/Kg la porcine si 0,015-0,03g/Kg la caini si pisici.

Pernoctonul (Sonbutal) se utilizeaza sub forma de solutii injectabile 10%. La caine se administreaza pe cale intravenoasa cu o viteza de 1ml/minut si determina instalarea narcozei superficiale care are o durata de 2-3 ore, iar daca anterior se administreaza o doza de morfina se poate elimina faza de excitatie aparenta. La caine, pisica si iepure doza este de 0,025g/Kg.

Eunarconul (Pronarcon) este o sare sodica de acid N-metil-izopropilbromalilbarbituric si se gaseste pe piata sub forma de solutie injectabila 10% care se administreaza obisnuit pe cale intravenoasa injectata lent. Narcoza dureaza aproximativ 15 minute si nu apare faza de excitatie aparenta. La porc doza este de 0,01-0,02g/Kg, iar la caine de 0,03g/Kg.



Brevinarconul (Inactin, Venobarbital) se utilizeaza sarea sodica a acidului etilmetilpropiltiobarbituric care determina narcoza dupa  15-20 secunde si dureaza aproximativ 15 minute. Prezinta avantajul ca nu determina faza de excitatie aparenta. La ovine se inoculeza 0,015-0,02g/Kg si se asociaza obisnuit cu scopolamina, iar la caine doza este de 0,025-0,04g/Kg.

Kemitalul (Intranarcon) este sarea sodica a acidului alilciclohexeniltiobarbituric si se gaseste pe piata sub forma de solutie injectabila 10%. Pentru a se obtine narcoza, care obisnuit dureaza 15-20 minute se administreaza lent pe cale intravenoasa 0,002g/Kg la porc, 0,005g/Kg la caine si 0,001g/Kg la pisica. De retinut ca dupa inocularea intranarconului nu apare faza de excitatie aparenta. La animalele mari se recomanda sa se asocieze cu Anavenol (beta-nafto-xietanol) care actioneaza asupra centrilor nervosi din maduva spinarii determinand paralizia membrelor, apoi a trunchiului si in final a gatului si capului. Narcoza este urmata de somn postnarcotic sau numai de o stare de somnolenta.

Derivati ai magneziului

Cationii de magneziu (Mg++) administrati pe cale parenterala actioneaza ca hipnotic sau narcotic in functie de doza. Sarurile de magneziu administrate per os se absorb in cantitate foarte mica din tractusul digestiv si nu actioneaza ca hipnotic sau narcotic.

In doze narcotice cationii de Mg exercita actiune deprimanta asupra encefalului si maduvei spinarii si opresc transmiterea stimului de contractie la nivelul placutelor motorii din muschii striati.

Cationii de Mg cresc sensibilitatea muschiului cardiac la actiunea acetilcolinei si determina hipotensiune prin vasodilatatie periferica (efect depresor asupra musculaturii vaselor periferice). De retinut ca Mg exercita si actiune inhibitoare asupra functiilor secreto-motorii din tractul digestiv.

Sulfatul de magneziu (sarea amara) este un reactiv oficinal. Pentru actiunea hipnotica si sedativa se utilizeaza solutia injectabila 25% care se inoculeaza obisnuit pe cale subcutanata in doza de  100-200ml la animalele mari si de 10-20 ml la caine in 2-3 puncte separate deoarece solutia este iritanta. La iepure se administreaza 5ml/animal. Actiunea apare la aproximativ 30 minute dupa administrare si dureaza aproximativ 2 ½ ore. In tratamentul colicilor se utilizeaza solutie saturata (64,6%) injectabila adminitrata pe cale intravenoasa in doza de 20-50ml la animalele mari. Pentru eutanasierea cainilor si pisicilor care sufera de afectiuni incurabile se injecteaza pe cale intravenoasa solutie saturata (64,6%) in doza de 5-15g substanta activa pe animal.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2084
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved