Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Tipuri principale de CNA

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Clasificarea masinilor electrice
PROPRIETATI CALITATIVE IN CIRCUITELE ELECTRICE NELINIARE IN REGIM TRANZITORIU
CAMP ELECTROMAGNETIC VARIABIL - LEGILE CAMPULUI ELECTROMAGNETIC
Sisteme liniare I/O - Modelarea sistemelor liniare invariante in timp (LTI)
PRODUCEREA, TRANSPORTUL, DISTRIBUTIA SI UTILIZAREA ENERGIEI ELECTRICE
SURSE DE ALIMENTARE
Realizarea instalatiilor electrice pentru alimentarea masinilor electrice
OPTIMIZAREA UNUI CELULE PV
Inductosinul liniar si cel rotativ
Conductoare in regim electrostatic

Tipuri principale de CNA. Exemple.

            Circuitele de conversie numeric analogica existente in prezent pot fi clasificate in doua mari categorii:

            CNA directe in care are loc conversia direct in marimea de iesire (fara a interveni alte marimi intermediare). Sunt in general mai rapide, dar nu sunt de obicei foarte precise deoarece precizia lor depinde de un numar mare de elemente de circuit. Ca exemple se pot aminti convertoarele cu rezistente ponderate, cele cu retea R-2R etc.            CNA indirecte in care numarul N este convertit mai intai intr-o marime intermediara (durata unui impuls, continutul unei secvente pseudoaleatoare etc. ). Necesita mai putine componente de precizie, deci erorile vor fi mai mici, dar si viteza este redusa. Un exemplu de convertor apartinand acestei categorii este convertorul stohastic.

Exemplu: Convertorul numeric analog pe 8 biti integrat DAC08

            In marea familie a convertoarelor, circuitul integrat DAC08 ocupa o pozitie de standard industrial. Circuitul are o precizie de 0,19% suficienta pentru aplicatiile industriale obisnuite. Fiind un circuit de viteza (timp de stabilire de ordinul a 100ns) poate fi utilizat la achizitiile de date pentru controlul proceselor industriale si prelucrari numerice.

Versatilitatea in utilizare este justificata si de posibilitatea interfatarii cu orice tip de logica (TTL, CMOS etc), de gama larga a tensiunilor de alimentare  ±4,5V…±18Vce pot fi si nesimetrice, precum si de consumul redus (de numai 33mW la o tensiune de alimentare de ±5V) independent de starile celor 8 biti din intrarile logice.

            Schema bloc:

             

            Schema bloc  a convertorului bDAC08 este indicata in figura. Circuitul are doua iesiri de curent notate  si . Acesti curenti au proprietatea ca suma lor este constanta si egala cu , unde  este curentul impus din exterior  care intra in terminalul 14. Curentii sunt furnizati de blocul Comutatoare Curenti, obtinandu-se prin insumarea curentilor din iesirile fiecaruia  din cele 8 comutatoare.

Curentii ,…, furnizati de blocul Retea Ponderare Curenti sunt o fractiune crescatoare cu puterile lui 2, din curentul . Astfel   pentru k=1Έ8. Acesti curenti sunt aplicati la intrarile celor opt comutatoare de curent.

            Comutarea fiecaruia din curentii ,…, spre iesirea  sau  se face in functie de comanda logica ,…,  aferenta comutatorului respectiv. Comenzile  pentru cele opt comutatoare de curent sunt date de blocul Interfata Comenzi Comutatoare de Curent, care are rolul de separare intre cei opt biti de comanda logica  ,…,  si blocul Comutatoare de Curent. Astfel in functie de configuratia logica a intrarilor ,…,  se obtine un curent  proportional cu valoarea numerica a cuvantului binar format din cei opt biti. Valoarea maxima la iesirea de curent  se obtine atunci cand toti curentii sunt comutati la aceasta iesire.
Se obtine: 

            Curentul de referinta, , ce reprezinta marimea analogica din intrarea  convertorului, este transferata catre blocul Retea Ponderare Curenti prin blocul Amp Ref care este un repetor de curent realizat cu un amplificator operational functionand intr-o bucla de reactie negativa de curent.

            Curentul   este furnizat din exterior  cu ajutorul unui generator de curent sau dintr-un generator de tensiune, , si o rezistenta, , care determina valoarea curentului:

            Rezistenta conectata in intarea  este egala cu cea care determina valoarea curentului  (conectata in intrarea), avand rolul sa compenseze efectul curentului din intrarea asupra curentului  transferat catre blocul Retea Ponderare Curenti.

Polarizarea in curent constant a blocurilor componente ale convertorului este asigurata de blocul Circuit Polarizare care furnizeaza curentii de polarizare necesari unei functionari  optime a intregului circuit integrat.

            Observatii asupra comportarii circuitului bDAC-08 in temperatura:

            Specificatiile de neliniaritate si monotonie ale circuitului bDAC08 sunt garantate pentru intregul domeniu al temperaturii de functionare. Deriva termica a curentului de iesire  la capat de scara este mica, valoarea tipica fiind de ±10 ppm/°C, iar curentul de ”zero” la iesire precum si deriva sa termica sunt neglijabile in comparatie cu ½ LSB.
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 485
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site