Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


ANALIZA COMPARATIVA A CALITATII MARFURILOR

Merceologie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
ANALIZA COMPARATIVA A CALITATII MARFURILOR

ANALIZA COMPARATIVA A CALITATII MARFURILOR

 

 

 

 

 

INTRODUCERE1.     SCOPUL LUCRARII

            Analiza comparativa a calitatii marfurilor (A.C.Q.M.) consta in aplicarea unor metodologii adecvate ce presupun compararea a doua sau mai multe marfuri pe baza caracteristicilor lor reprezentative.

            A.C.Q.M. faciliteaza cunoasterea reala a ofertei de produse/servicii, necesitate stringenta pentru toti factorii care actioneaza in medii economice concurentiale, dominate de informatii multiple,incerte si chiar contradictorii in domeniul calitatii.[1]

            Prezenta lucrare isi propune analiza comparativa a calitatii televizoarelor comercializate pe piata romanesca pentru a cunoaste raporturile calitative reale dintre marfurile care compun segmentele de oferta.Permanenta publicitate persuasiva si nu totdeauna corecta in privinta calitatii produselor, conduce la manifestarea unui comportament de cumparare nejudicios.

2.     IMPORTANTA PRODUSULUI ANALIZAT

              Industria electronica a cunoscut in ultima perioada de timp cel mai rapid timp de dezvoltare, atat pe plan mondial cat si la noi in tara, fiind considerata ramura de varf a stiintei si tehnicii.In prezent se acorda o mare atentie dezvoltarii industriei electronice, deoarece influenteaza pozitiv multe ramuri si domenii de activitate : automatizari, masini de calcul, cibernetica, transporturi,  telecomunicatii etc.

              In industria electronica, televizoarele reprezinta un loc important, in cadrul grupei  marfurilor electronice.   

 

 

 

 

 

CAPITOLUL I

 

1.       PREZENTAREA GRUPEI DE MARFURI DIN CARE FACE PARTE

Marfurile electronice au ca principiu de functionare fenomenele legate de emiterea, miscarea si interactiunea particulelor incarcate electric.[2]

            Clasificarea marfurilor electronice se face dupa mai multe criterii :destinatie, particularitati constructive, clase de protectie.

A)      Dupa destinatie sunt:

v                 Aparate electronice : radio receptoare, receptoare de televiziune, magnetofoane, pick-up –uri, combine, amplificatoare, stabilizatoare de tensiune, instrumente de masura si control, ceasuri electronice, aparatura foto- electrica, aparatura de control       ( minicalculatoare ).

v                 Accesorii si instrumente pentru aparate electronice : antene ( pentru radio si TV), filtre adaptoare, cabluri de coborare, microfoane, autotransformatoare, alimentatoare, relee, discuri, cordoane de imprimare-redare etc;

v                 Piese si subansambluri pentru aparatele electronice ;

v                 Active : tuburi electronice, dispozitive semiconductoare( tranzistoare, diode);  

v                 Pasive : rezistente, condensatoare, bobine - transformatoare;

v                 Circuite hibride : subansamble si cablaje imprimate, comutatoare, relee, conectoare.

B)      Dupa particularitatile constructive se deosebesc :

v                 Aparate si componente cu circuite imprimate sau cu cablaje clasice, in montaje cu semiconductoare, cu tuburi electronice sau hibride ;

v                 Aparate cu circuite integrate ( CI sau CIP  –  cele obtinute prin tehnica planar) care pot fi digitale ( logice ) sau liniare ( analogice );

v                 Microprocesoare ( mP ).

C)      Dupa gradul de protectie :

v                 clasa I de protectie, in care aparatul are cel putin o izolatie functionala si o borna ( contact ) de protectie pentru punerea la pamant (prin fisa si prin priza Schuco );

v                 clasa a II-a de protectie nu are legatura la pamant , dar are izolatia dubla sau izolatia intarita in locurile expuse atingerii ( uneori cu o impedanta de protectie intre partile periculoase la atingere );

v                 clasa a III-a de protectie pentru aparatele alimentate cu tensiuni foarte joase

D)      Dupa locul de utilizare :

v                 stationare ;

v                 portabile ;

v                 pentru mijloace mobile ( autovehicule, ambarcatiuni).

2.         PRINCIPALELE CARACTERISTICI DE CALITATE

            Calitatea televizoarelor2 se apreciaza prin urmatoarele grupe de caracteristici: tehnico-functionale specifice imaginii si sunetului, gama dispozitivelor constructive menite sa largeasca posibilitatile de utilizare in conditii de eficienta, precum si cele referitoare la design( forma, dimensiuni, culoare etc )

            Caracteristicile de calitate ale imaginii sunt : definitia, focalizarea, sensibilitatea limita de raportul semnal / zgomot, fidelitatea, stabilitatea, contrastul si stralucirea.

            Definitia imaginii este data de capacitatea televizorului de a reda pe ecran imagini cu elemente structurale formate din puncte si linii cat mai fine, care sa asigure o buna decelare a lor.

            Definitia este strans legata de focalizare, de miscarea fluxului de electroni pe ecranul luminiscent, astfel incat, prin bombardarea lui, sa provoace iluminarea numai a unui punct de pe ecran si nu a unei suprafete mai mari.

            Definitia se exprima prin numarul de linii ce pot fi observate pe ecran in centrul si la periferia imaginii, pe o mira de control. Cu cat numarul de linii este mai mare cu atat aparatul are o definitie mai buna. Limitele definitiei variaza intre 300 si 550 de linii si se da in valori diferite pe orizontala si pe verticala, in centru, respectiv la margini. Aceasta diferenta se explica prin caracterul diferit al imaginii in cele doua directii: continuu in lungul liniilor si  discret, perpendicular pe liniile de explorare. Finetea pe verticala este mai mare cu 50 de linii fata de finetea pe orizontala, la primele trei clase de calitate.  

            Stabilitatea limita  de raportul semnal/ zgomot este data de nivelul minim al semnalului de televiziune pentru a se obtine o imagine normala, iar raportul semnal/ zgomot sa aibe o anumita valoare ( la 20 dB receptia este inteligibila ).

            Fidelitatea consta in capacitatea aparatului de a reda cat mai bine (fidel) imaginea, indiferent de modificarile semnalului de modulatie.

Stabilitatea este data de capacitatea televizorului de a mentine imaginea pe ecran la oscilatiile tensiunii de alimentare sau la variatiile de temperatura. Aceasta caracteristica afecteaza frecventa cadrelor si dimensiunilor imaginii.

Contrastul si stralucirea (luminozitatea) sunt caracteristici dependente una fata de alta, de aceea se si regleaza astfel. Contrastul este apreciat pe mira de control, prin numarul de scari de gri distincte intre alb si negru (cu cat numarul lor este mai mare cu atat aparatul este mai bun). Stralucirea (sau luminozitatea) depinde de caracteristicile substantei luminofare de pe ecran si de focalizarea fasciculului de electroni.

Selectivitatea receptorului de televiziune este asigurata indirect prin mai multi parametri:

ϊ          Atenuarile corespunzatoare semnalelor purtatoare video ale canalului adiacent superior si purtatoare sunet ale canalului adiacent inferior;

ϊ          Atenuarile corespunzatoare semnalelor perturbatoare departate de banda de trecere a canalului. Se exprima in decibeli

Distorsiunile rastrului se apreciaza prin masurarea deformarilor care pot aparea pe fiecare latura a unor patrate din mira de control.distorsiunile se apreciaza procentual si sunt admise la maximum 10%.

In categoria caracteristicilor constructive care faciliteaza utilizarea televizoarelor sunt:

¨      Telecomanda si distanta de actionare a acesteia (5-7m)

¨      Afisarea telecomenzilor si a timpului

¨      Teletext

¨      Numarul de functii ce pot fi comandate etc.

Cu ocazia receptionarii calitative ale loturilor de televizoare  se fac verificari si asupra aspectului exterior , finisajului si culorii casetei etc., precum si asupra functionarii dispozitivelor de comanda.

 

 

CAPITOLUL II

1.      SELECTAREA SORTIMENTELOR

Din gama sortimentala de televizoare existenta pe piata romaneasca au fost selectionate pentru acest studiu televizoarele produse de firmele:Samsung, Freedom, Sony, Nei si Daewoo.

Din analiza gamei sortimentale rezulta ca fiecare din firmele producatoare ofera pe piata romaneasca sortimente cu parametri tehnico-functionali si economici care variaza intre limite foarte largi.

Pentru a putea efectua un studiu al calitatii televizoarelor, s-au ales sortimentele cu caracteristici de calitate comparabile.Un prim criteriu de selectionare a fost dimensiunea diagonalei -- toate produsele care vor fi supuse analizei au aceeasi dimensiune a diagonalei : 51cm.Al doilea criteriu a fost facilitatile si accesoriile oferite de firmele producatoare : telecomanda, teletext etc.

2.      CLASIFICAREA SORTIMENTULUI DE TELEVIZOARE

Principalele criterii de clasificare sunt[4] :

q        Valoarea principalelor caracteristici de calitate :         

­    clasa     I      (superioara)

­    clasa a II  -a ( medie)

­    clasa a III -a ( populare )

­    clasa a IV -a ( portabile)

Televizoarele de clasa I sunt prevazute obligatoriu cu:

-sincronizare automata a cadrelor

-borna de telecomanda

-borna pentru magnetofon

-reglaj de frecventa joasa a tubului

-reglaj de registru de ton.

                       Definitia imaginii are valori de 500-550 linii in centru, pe verticala; in cazul  celor de clasa a IV-a, definitia este de 300 linii.

q       Dimensiunea diagonalei tubului cinescopic :

­    cu diagonala mica  ( sub 31 cm ) ;

­    cu diagonala medie ( intre 47 si 59 cm );

­    cu diagonala mare ( intre 60 si 95 cm ).

Pentru utilizari speciale exista si televizoare in miniatura, cu diagonala ecranului de cativa centimetri,precum si televizoare cu ecrane mai mari sau cu proiectoare video.

q       Forma de prezentare a casetei si a modului de dispunere a comenzii fata de tubul cinescop :

­       cu caseta asimetrica la care comenzile sunt dispuse pe partea dreapta a tubului;

­       cu caseta simetrica la care comenzile sunt asezate pe partea dreapta a difuzorului , in stanga tubului;

­       cu caseta la care comenzile si difuzorul sunt asezate sub tubul cinescopic.

q    Standardul pe baza caruia se transmite imaginea :

Mono, bi si multisistem ( PAL, SECAM si NTSC )

Pe piata romaneasca au patruns firme mai mici sau mai mari, care concura prin varietatea tipurilor de televizoare din ce in ce mai performante, prin functiile pe care le indeplinesc, prin optiunile pe care le ofera beneficiarilor, prin elementul de noutate pe care-l detin etc.

3.   PRODUCATORI

 

--PRODUSUL DE REFERINTA ESTE TELEVIZORUL PRODUS DE FIRMA SAMSUNG MODEL 6277

SAMSUNG

MODEL

6277

7277

CARACTERISTICI

SISTEM

ACORD

Sintetizator de frecventa

CULOARE

PAL  SECAM , NTSC 3,58 , NTSC 4,43

SONOR

B/G , D/K , I , M

NICAM

B/G , I

IMPEDANTA DE

INTRARE

75 ohm coaxial nebalansat

300 ohm dublu

DIAGONALA ECRAN

59 cm

68 cm

RETEA

ELECTRICA

CONSUM

85W

160W

CERINTE

Retea : 220V / 230V /240V ~

Plaja acoperita : 100 – 260V ~

FRECVENTA

50 / 60Hz

CANALE

PROGRAMABILE

100 de canale

Programare automata

Programare manuala

IESIRE SUNET

15W / CANAL x 2

DIMENSIUNI

( L x A x I )

TELEVIZOR

518 x 487 x 497

677 x 494,5 x555,5

TELECOMANDA

64 x 243 x 20

GREUTATE

TELEVIZOR

36 Kg

48Kg

TELECOMANDA

140 g ( inclusiv bateriile )

DISTANTA DE ACTIONARE A TELECOMENZII

8m

10m

FACILITATI

Afisarea pe ecran a functiilor

Afisarea pe ecran a functiilor

Sleep timer

Sleep timer

Oprire automata

Oprire automata

Teletext

Teletext

Ceas

Ceas

Ajustare imagine

Ajustare imagine

Ajustare sonor

Ajustare sonor

Filtru zgomot

Ecran albastru

Acces copii

Filtru zgomot

Imagine in imagine

Monitorizare A/V SCART

Monitorizare A/V SCART

FREEDOM STAR ELECTRONICS

TIPUL TV

FREEDOM     4037

FREEDOM     4051

FREEDOM    4055FREEDOM    4061

FREEDOM   4065

CARACTERISTICI

DIAGONALA

37CM

51CM

55CM

63CM

63CM

SISTEME RECEPTIONATE

CCIR, OIRT

CIR, OIRT

CIR, OIRT

CIR, OIRT

CCIR, OIRT

SISTEME COLOR

PAL BG, DK; SECAM BG, DK

AL BG, DG; SECAM BG, DK

AL BG, DK;  SECAM BG, DK

AL BG-    SECAM BG, DK

PAL BG-         SECAM BG, DK

BENZI RECEPTIONATE

VHF I, VHF III, UHF,CATV       (Hyperband)

HF I, VHF III,    UHF, CATV   (Hyperband)

HF I, VHF III,    UHF

HF (2-4, 5-12), UHF (21-69),  CATV (S1-S20)

VHF (2-4, 5-12), UHF (21-69),  CATV (S1-S20)

NR. PROGRAMELOR

90

90

90

40

40

SURSA DE ALIMENTARE

160-270V C.a., 50 Hz

160-270V C.a., 50 Hz

160-270V C.a., 50 Hz

180-240V

180-240V

PUTEREA AUDIO

4W

4W

4W

2*6W

2*6W

INTRAREA ANTENÃ

75 ohm IEC

75 ohm IEC

75 ohmIEC

75 ohm IEC

75 ohm IEC

PUTEREA CONSUMATÃ (W)

85

85

120

120

120

DIFUZOARE

2*8 ohm

2*8 ohm

2*8 ohm

2*8 ohm

2*8 ohm

DISTORSIUNILE SUNETULUI(%)

10

10

10

10

10

DISTANTA DE ACTIONARE A TELECOMENZII (M)

5

5

5

6,5

6,5

GREUTATEA (KG)

20,5

20,5

30

30

30

DIMENSIUNI

585*515*455

585*515*455

585*515* 455

585*515*455

585*515*455

ALTE FACILITÃTI

-Telecomanda

-On screen display

-Sleep timer

-Oprire automata

-Posibilitati de monitorizare AV SCART

-Telecomanda

-On screen display

-Sleep timer

-Oprire automata

-Posibilitati de monitorizare AV SCART

-Telecomanda

-On screen display

-Sleep timer

-Oprire automata

-Posibilitati de monitorizare AV SCART

-Telecomanda

-Afisarea pe ecran a functiilor

-Sleep timer

-Posibilitati de monitorizare AV SCART, teletext.

SONY

(TRINITRON)

CARACTERISTICI

MODEL

KV-21 M3K , KV-21T3K , KV-21T3R

SISTEM TV

B/G/H , D/K

STANDARDE TV    RECEPTIONATE

PAL ,SECAM, NTSC 3.58 / 4.43 (video input only )

CANALE RECEPTIONATE

VHF : canale 2 – 12

UHF : canale 21 – 69

CATV : canale S1¢, S2¢, S3¢ si S1 – S20

HYPER: canale S21 – S41 ( optional )

TUB CINESCOPIC

DENUMIRE

HiBlack Trinitron

DIAGONALA

Cca. 51 cm

DIMENSIUNI (mm)

518 x 474 x 488

PUTEREA AUDIO

4W ( RMS )

6W ( MUZICA )

PROGRAME

100

DISTANTA DE ACTIONARE A TELECOMENZII

6.5m

CONSUM RETEA ELECTRICA

75W

GREUTATE

20 Kg

ACCESORII

TELECOMANDA RM-386

FACILITATI

-TELETEXT

-AFISARE COMENZI PE ECRAN

-OPRIRE AUTOMATA

NEI

CARACTERISTICI TEHNICE

MODEL

1484 R, TX

1584R,TX

2O44R,TX

2144R, TX

2054 R,

TX

2154 R,

TX

ALIMENTARE

220Vc.a. ( 180-265 Vc.a.) / 50 Hz

PUTERE CONSUMATA

85W

BISISTEM

PAL – SECAM

BISTANDARD

OIRT – CCIR

CANALE RECEPTIONATE

VHF – 1   1 – 5, S1 - S8

VHF – 3    6 – 12, S9 – S20

UHF     21 – 69

CANALE CABLU

S1 – S20

PROGRAME

90

INTRARE ANTENA

FIF – UIF / 75W

BATERII PTR  TELECOMANDA

2 X 1.5 V  tip R6, AA

DISTANTA MAXIMA DE TELECOMANDA

6m

UNGHIUL MAXIM DE TELECOMANDA

± 30°

DIAGONALA (cm)

37

39

51

54

51

54

DIAGONALA EFICACE (cm)

34

36

48

51

48

51

LATIME(mm)

382

382

502

502

502

502

INALTIME (mm)

352

352

494

494

494

494

ADANCIME(mm)

367

367

495

495

495

495

GREUTATE (Kg)

10.6

11.4

22.2

25.2

22.2

25.2

PUTERE AUDIO

4

4

5

5

5

5

 

DAEWOO

CARACTERISTICI

                                         MODEL

14D1    /  14TXT

20D1 / 20D1TXT

2195 / 2195TXT

STANDARDE TV    RECEPTIONATE

PAL / SECAM – BG, D/ K , A / V NTSC
TENSIUNE DE ALIMENTARE

                                   220V AC, 50Hz

PUTERE ABSORBITA

TK : cca. 69W – 14²

       : cca. 85W – 20², 21²

PUTEREA AUDIO

2W ( 10% distorsiuni )

DIFUZOR

3W  8 ohmi OR 5W  16ohmi x 2

SISTEM TELETEXT (OPTIONAL)

FASTEXT ( FLOF sau LIST ), cu memorie de 4 pagini

IMPEDANTA ANTENEI

75 ohmi ,  nesimetric

CANALE RECEPTIONATE

   VHF : canale 2 – 12

   UHF : canale 21 – 69

 CATV : canale S1¢, S2¢, S3¢ si S1 – S20

HYPER: canale S21 – S41 ( optional )

SISTEMUL DE ACORD

Sistem de acord cu sinteza de tensiune

DIAGONALA ECRANULUI

14 inch : 37 cm

20 inch : 51 cm

21 inch : 55 cm

AFISAREA COMENZILOR

Afisare pe ecran ( OSD )

PROGRAME MEMORATE

100 programe

TERMINAL AUXILIAR

Mufa Euro – SCART 21 pini

TELECOMANDA

Tip R-22,  R-25

( necesita 2 baterii tip AAA penlight )

DIMENSIUNI (mm)

366 x 336 x 385

518 x 440 x 463

646 x 455.5 x 474

DISTANTA DE ACTIONARE A TELECOMENZII

            6m

           7m

          8m

GREUTATE

11.5 Kg

19 Kg

21 Kg

 

 

CAPITOLUL III 

      1.CLASIFICAREA CARACTERISTICILOR IN FUNCTIE DE SENSUL IN CARE INFLUENTEAZÃ PRODUSUL

a)   CARACTERISTICI DIRECT PROPORTIONALE CU CALITATEA

        (C1)-diagonala ecranului

        (C2)-programele memorate

        (C3)-puterea audio

        (C4)-distanta de actionare a telecomenzii

        (C5)-norme de receptie

b)   CARACTERISTICI INVERS PROPORTIONALE CU CALITATEA

        (C6)-puterea consumata

        (C7)-distorsiunile in calitatea sunetului

2.ANALIZA COMPARATIVA A CALITATII

r       METODA CLASICA:

¨       FIRMELE PRODUCATOARE CE FAC OBIECTUL ANALIZEI SUNT :

1.   SAMSUNG : 6277 – PRODUS DE REFERINTA

2.   FREEDOM : F 4051

3.   SONY : KV- 21 M3K

4.   NEI : 2044R, TX

5.   DAEWOO : 20D1 TXT

¨      CARACTERISTICILE DE CALITATE FOLOSITE PENTRU ANALIZA :

·     (C1)-diagonala ecranului

·     (C2)-programele memorate

·     (C3)-puterea audio

·     (C4)-distanta de actionare a telecomenzii

·     (C5)-norme de receptie

·     (C6)-puterea consumata

·     (C7)-distorsiunile in calitatea sunetului

Caracteristicile (c1), (c2), (c3), (c4) si (c5) influenteaza direct proportional calitatea, iar (c6), si (c7) invers proportional.

Caracteristicile de calitate sunt cuprinse in tabelul de mai jos.

Metoda consta in ierarhizarea produselor dupa fiecare caracteristica de calitate supusa analizei si in final dupa pret.

CARACTERISTICI

CARACTERISTICI DIRECT PROPORTIONALE

CU  CALITATEA

CARACTERISTICI INVERS PROPORTIONALE CU CALITATEA

PRET

PRODUSE

C1 ( cm )

C2

C3 ( W )

C4 ( m )

C5

C6  ( W )

C7(%)

( $ )

SAMSUNG

6277

(Sa)

51

100

15

8

12

85

--

560

F 4051 FREEDOM   (F)

51

90

4

5

4

85

10

350

 

SONY

KV-21M3K

(So)

51

100

4

6,5

12

75

5

510

NEI

2044R,TX

(N)

51

90

5

6

4

85

10

435

DAEWOO

20D1 TXT

(D)

51

100

5

7

5

85

10

395

           

COORDONAREA PRODUSELOR DUPA CARACTERISTICILE DE CALITATE

            Pentru efectuarea ierarhizarii produselor vor fi analizate datele prezentate in tabelul de mai sus, ordonarea valorilor stabilindu-se grafic.

                GRAFICUL 1.

 


è     DIMENSIUNEA DIAGONALEI ESTE IDENTICA LA SORTIMENTELE LUATE IN CONSIDERATIE

GRAFICUL 2

 


è     ANALIZAND GRAFICUL OBTINUT PENTRU CARACTERISTICA C2 – NUMAR DE PROGRAME MEMORATE ,CONSTATAM:

-          PE PRIMUL LOC SE SITUEAZA PRODUSUL FIRMELOR SAMSUNG, SONY SI DAEWOO

-          PE LOCUL DOI SE SITUEAZA PRODUSELE FIRMELOR FREEDOM SI NEI

GRAFICUL 3.

 


è     DIN STUDIEREA GRAFICULUI SE OBSERVA CA :

-          PE PRIMUL LOC SE SITUEAZA PRODUSUL FIRMEI SAMSUNG

-          PE LOCUL DOI SE SITUEAZA PRODUSELE FIRMELOR NEI SI DAEWOO

-          PE LOCUL TREI SE SITUEAZA PRODUSELE FIRMELOR FREEDOM SI SONY

GRAFICUL 4.

 


è     DIN STUDIEREA GRAFICULUI SE OBSERVA CA :

-          PE PRIMUL LOC SE SITUEAZA PRODUSUL FIRMEI SAMSUNG

-          PE LOCUL DOI PRODUSUL FIRMEI DAEWOO

-          PE LOCUL TREI PRODUSUL FIRMEI SONY

GRAFICUL 5.

 


è    DIN STUDIEREA GRAFICULUI SE OBSERVA CA :

-          PE PRIMUL LOC SE SITUEAZA PRODUSUL FIRMEI SAMSUNG SI SONY

-          PE LOCUL DOI PRODUSUL FIRMEI DAEWOO

-          PE LOCUL TREI PRODUSUL FIRMEI FREEDOM SI NE

GRAFICUL 6.

 


               PENTRU ANALIZAREA REZULTATELOR PRIVIND CARACTERISTICA ( c4) , TREBUIE SA TINEM CONT DE FAPTUL CA ACEASTA ESTE INVERS PROPORTIONALA CU CALITATEA.IN ACEST CONTEXT ORDONAREA VALORILOR ARATA ASTFEL :

-          PE PRIMUL LOC SE SITUEAZA PRODUSUL FIRMEI SONY

-          PE LOCUL DOI PRODUSUL FIRMEI SAMSUNG, FREEDOM, NEI SI DAEWOO

GRAFICUL 7.

 


è    DIN STUDIEREA GRAFICULUI SE OBSERVA CA :

-          PE PRIMUL LOC SE SITUEAZA PRODUSUL FIRMEI SAMSUNG

-          PE LOCUL DOI PRODUSUL FIRMEI SONY

-          PE LOCUL TREI PRODUSUL FIRMEI FREEDOM, NEI SI DAEWOO

In scopul obtinerii unor informatii complete asupra produselor analizate, reprezentarile grafice efectuate pentru fiecare caracteristica, vor fi suprapuse in asa masura incat sa obtinem un grafic pentru  caracteristicile direct proportionale si un grafic pentru caracteristicile invers proportionale.

 

 


In ansamblu, prin analiza graficelor prezentate rezulta urmatoarea ordonare a produselor : DAEWOO, NEI, SONY si FREEDOM.

r     ANALIZA COMPARATIVA PRIN METODA INDICATORULUI SINTETIC AL CALITATII

¨      CALCULAREA COEFICIENTILOR DE IMPORTANTA (PONDERILOR)

Pentru calcularea ponderii fiecarei caracteristici de calitate se pot utiliza doua metode:

1.        Metoda expertizei

2.        Metoda matricei

Prezentul referat va aborda metoda matricei.

METODA MATRICEI PATRATICE

C1

C2

C3

C4

C5

C6

C7

TOTAL

Ci

CI

---------

TOTAL

PI

C11

1

1

1

1

1

1

7

7/28

0,25

C2

0

1

0

1

0

0

0

2

2/28

0,07

C3

0

1

1

1

0

0

1

4

4/28

0,14

C4

0

0

0

1

0

0

0

1

1/28

0,04

C5

0

1

1

1

1

0

1

5

5/28

0,17

C6

0

1

1

1

1

1

1

6

6/28

0,21

C7

0

1

0

1

0

0

1

3

3/28

0,12

TOTAL

28

In tabelul de mai jos sunt prezentate valorile caracteristicilor direct proportionale si invers proportionale cu calitatea pentru produsele supuse analizei precum si ponderea fiecarei caracteristici in stabilirea calitatii.Aceste date vor sta la baza calcularii indicatorului complex al calitatii.

CARACTERISTICI

CARACTERISTICI DIRECT PROPORTIONALE

CU  CALITATEA

CARACTERISTICI INVERS PROPORTIONALE CU CALITATEA

PRET

PRODUSE

C1 ( cm )

C2

C3 ( W )

C4 ( m )

C5

C6  ( W )

C7(%)

( $ )

PSa(referinta)

51

100

15

8

12

85

--

560

PF

51

90

4

5

4

85

10

350

PSo

51

100

4

6,5

12

75

5

510

PN

51

90

5

6

4

85

10

435

PD

51

100

5

7

5

85

10

395

Ponderi (%)

0,25

0,07

0,14

0,04

0,17

0,21

0,12

--

¨      CALCULAREA INDICATORULUI SINTETIC AL CALITÃTII:

Iq= ∑XaiXri*Pi+∑X’riXai*P’ai

unde:

  Xai-caracteristicile direct proportionale cu calitatea ale produsului analizat

Xri-caracteristicile direct proportionale cu calitatea ale produsului de referinta

Pi-ponderea in stabilirea calitatii a caracteristicii I

X’ri-caracteristicile invers proportionale cu calitatea pentru produsul de referinta

X’ai- caracteristicile invers proportionale cu calitatea pentru produsul analizat

P’i-ponderea caracteristicilor invers proportionale cu calitatea

Iq F/Sa = 51/51 · 0,25 + 90/100 · 0,07 + 4/15·0,14 + 5/8 · 0,04 + 4/12 · 0,17 + 85/85 · 0,21+0/10 · 0,12 = 0,641

Iq So/Sa = 51/51 · 0,25 + 100/100 · 0,07 + 4/15 · 0,14 + 6,5/8 · 0,04 + 12/12 · 0,17 + 85/75 ·  0,21 + 0/5 · 0,12 = 0,999

Iq N/Sa = 51/51 · 0,25 + 90/100 · 0,07 + 5/15 · 0,14 + 6/8 · 0,04 + 4/12 · 0,17 + 85/85 · 0,21 + 0/10 · 0,12 = 0,655

Iq D/Sa = 51/51 · 0,25 + 100/100 · 0,07 + 5/15 · 0,14 + 7/8 · 0,04 + 5/12 · 0,17 + 85/85 · 0,21 + 0/10 · 0,12 = 0,681

Dupa efectuarea calcului rezulta urmatoarea ierarhizare:

-                      locul 1 : P(Sa) cu Iq = 1

-                      locul 2 : P(So) cu Iq = 0,999

-                      locul 3 : P(D)   cu Iq = 0,681

-                      locul 4 : P(N)   cu Iq = 0,655

-                      locul 5 : P(F)   cu Iq = 0,641

¨      CALCULAREA INDICATORULUI SINTETIC AL CALITÃTII SI AL EFICIENTEI ECONOMICE

Iq=PaPr(∑XaiXri*Pi+∑X’riX’ai*P’i)

unde:

Pa-pretul produsului analizat

Pr- pretul produsului de referinta

Iqef. (F/Sa)  =350/560·0,641 =  0,400

Iqef. (So/Sa)=510/560·0,999 = 0,909

Iqef. (N/Sa)  =435/560·0,655 = 0,508

Iqef. (D/Sa)  =395/560·0,681 = 0,480

Se obtine urmatoarea ordonare a produselor:

                           locul 1 : P(Sa) cu Iq/p = 1

locul 2 : P(So) cu Iq/p =  0,909

locul 3 : P(N)   cu Iq/p =  0,508

locul 4 : P(D)   cu Iq/p =  0,480

locul 5 : P(F)    cu Iq/p =  0,400

CONCLUZII

Pentru efectuarea analizei comparative privind calitatea televizoarelor, in prima parte s-au prezentat sortimentele si caracteristicile de calitate ale produselor comercializate pe piata romaneasca. Pentru analiza calitatii prin metoda clasica si metoda indicatorului sintetic al calitatii si al eficientei economice, au fost selectionate 5 produse realizate de firme diferite si anume : SAMSUNG, SONY, DAEWOO, NEI si FREEDOM.

La alegerea produselor s-a tinut cont de urmatoarele criterii :dimensiunea diagonalei sa fie identica - 51cm,aproximativ aceleasi facilitati si accesorii.

Caracteristicile analizate au fost urmatoarele:

a) Caracteristici direct proportionale cu calitatea:

-diagonala ecranului (cm sau inch)

-numarul de programe memorate

-puterea audio (W)

-distanta de actionare a telecomenzii (m)

-normele de receptie

b) Caracteristici invers proportionale cu calitatea:

-puterea consumata (W)

-distorsiunile in calitatea sunetului (%).

Prin metoda indicatorului sintetic al calitatii si eficientei economice consideram ca se obtin rezultate mai concludente, intrucat fiecare caracteristica de calitate selectionata contribuie la estimarea calitatii cu anumite ponderi stabilite de specialisti in functie de importanta caracteristicii respective, la calitatea globala a produsului.

Rezultatele obtinute s-au centralizat in tabelele urmatoare pentru indicatorul sintetic al calitatii si pentru indicatorul sintetic al raportului calitate-pret.

Ordonarea dupa indicatorul sintetic al calitatii:

Produse

Valoarea indicatorului

SAMSUNG

1

SONY

0,999

DAEWOO

0,681

NEI

0,655

FREEDOM

0,641

Ordonarea dupa indicatorul sintetic al raportului calitate-pret:

Produse

Valoarea indicatorului

SAMSUNG

1

SONY

0,909

NEI

0,508

DAEWOO

0,480

FREEDOM

0,400

Din analiza datelor rezulta ca produsele firmelor nu si-au mentinut aceeasi ordine, ceea ce arata o slaba corelare a calitatii cu preturile de vanzare.

 

BIBLIOGRAFIE:

1.      prof. univ. dr. Ion Stanciu, lector univ. drd. Ion Schileru, , lector univ. drd. Lumunita Serbulescu, , lector univ. drd. Bogdan Onete, asist. univ. drd. Anca Atanasie, asist. univ. drd. Costel Stanciu -  CALIMETRIE  Ed. Oscar Print, Bucuresti 1998 

2.      Ion Stanciu, Elena Paraianu ,Ion Schileru  - MERCEOLOGIE / CALITATEA SI SORTIMENTUL MARFURILOR NEALIMENTARE , Ed. Oscar Print,  Bucuresti 1998

3.      Alexandru Redes, Elena  Paraianu, C-ta Paslaru - MERCEOLOGIA PRODUSELOR ELECTRICE,ELECTRONICE , A.S.E. ,  Bucuresti 1992

4.       *** Prospectele firmelor producatoare de televizoare :SAMSUNG, SONY, DAEWOO, NEI, FREEDOM ELECTRONICS.[1] CALIMETRIE  Autori :  prof. univ. dr. Ion Stanciu, lector univ. drd. Ion Schileru, , lector univ. drd. Lumunita Serbulescu, , lector univ. drd. Bogdan Onete, asist. univ. drd. Anca Atanasie, asist. univ. drd. Costel Stanciu               Ed. Oscar Print   Bucuresti 1998  p. 53

 

[2] MERCEOLOGIE / CALITATEA SI SORTIMENTUL MARFURILOR NEALIMENTARE.  Autori :  Ion Stanciu, Elena Paraianu ,Ion Schileru   Ed. Oscar Print   Bucuresti 1998  p. 275

2 Merceologie / Calitatea si sortimentul marfurilor nealimentare.  Autori :  Ion Stanciu, Elena Paraianu ,Ion Schileru   Ed. Oscar Print   Bucuresti 1998  p. 317

[4] Merceologie / Calitatea si sortimentul marfurilor nealimentare.  Autori :  Ion Stanciu, Elena Paraianu ,Ion Schileru   Ed. Oscar Print   Bucuresti 1998  p. 319
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 924
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site