Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Constructia si functionarea distribuitorului cu sertar

Tehnica mecanica

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Prelucrarea prin frezare
Clasificarea strungurilor
INCERCARI DE FIABILITATE
SUDAREA CU FASCICUL LASER
Asamblari prin bolturi si stifturi
Aparate pentru comanda automata
Compunerea generala a Masinilor Unelte, Piese, sisteme de ghidare
BAZE SI SISTEME DE BAZE. ORIENTAREA SEMIFABRICATELOR
STATICA SISTEMELOR
PROIECT DISPOZITIVE DE FABRICATIE

Constructia si functionarea distribuitorului cu sertar

Un distribuitor hidraulic este format in esenta din doua piese intre care are loc o miscare relativa; aceasta asigura acoperirea sau descoperirea unor orificii amplasate intre racordurile externe.
Elementul fix se numeste carcasa sau corp, iar cel mobil sertar sau ventil.

Sertarul poate fi cilindric sau plan si poate efectua o miscare de rotatie sau de translatie. Ventilele pot fi conice sau sferice si de fapt apartin unor supape de sens deblocabile pe cale mecanica, hidraulica, electromecanica sau electrohidraulica, comandate simultan. Cele mai raspandite distribuitoare sunt formate dintr-un sertar cilindric cu miscare de translatie si un corp fix, prevazut cu canale interioare toroidale. Intre umerii sertarelor si camerele toroidale se realizeaza simultan mai multe drosele variabile prin care se regleaza debitul. Schema hidraulica echivalenta a unui distribuitor tipic este prezentata in figura 12.8.

Comanda unui distribuitor poate fi: manuala, mecanica, hidraulica, pneumatica, electromecanica, electrohidraulica, electropneumatica sau combinata.

Simbolul comenzii (fig. 12.9) se ataseaza lateral simbolului distribuitorului; in general exista o corespondenta intre simbolul comenzii si conexiunile realizate de casuta alaturata acesteia.

Comenzile pot fi 'retinute' sau 'neretinute'; daca legaturile generate de o comanda se mentin si dupa disparitia acesteia, comanda se numeste 'retinuta'. O comanda 'neretinuta' are efect numai cat timp este aplicata.

Revenirea obturatorului in pozitia neutra se face sub actiunea unui resort montat intr-o caseta sau cu ajutorul a doua resoarte simetrice.

La debite mici este posibila comanda directa (manuala, mecanica, electromagnetica etc.).

In figura 12.10 se prezinta un distribuitor tipic cu comanda manuala.

La debite mari se utilizeaza comanda indirecta, distribuitoarele avand doua sau trei etaje.Cele mai raspandite distribuitoare au patru racorduri si trei pozitii (4/3).

Corpul lor contine 5 canale toroidale si poate realiza diferite conexiuni prin alegerea adecvata a pozitiei si latimii umerilor sertarului, care determina 'acoperirea' orificiilor (fig. 12.4). Acoperirea este pozitiva daca pentru deschiderea orificiului sertarul trebuie sa realizeze o anumita cursa (egala cu distanta dintre muchiile de distributie).

Cea mai importanta schema de conexiuni din categoria 4/3 este caracterizata prin faptul ca in pozitia centrala (0) toate racordurile sunt inchise.

Pozitiile 1 si 2 permit simultan alimentarea si drenarea unui motor hidraulic in ambele sensuri. Acest tip de distribuitor se numeste 'inversor cu centru inchis' (fig. 12.5). Un caz particular de importanta practica deosebita este caracterizat prin acoperirea nula a tuturor orificiilor, fiind specific sistemelor de reglare automata a pozitiei (servomecanismelor).

O alta schema importanta de distributie 4/3 se numeste 'inversor cu centrul deschis' si este specifica sistemelor de comanda hidraulica proportionala, deoarece in pozitia neutra permite revenirea motorului hidraulic sub actiunea resoartelor de centrare si, in acelasi timp, functionarea pompei cu un consum mic de energie (fig. 12.6).

In cazul sistemelor de actionare cu functionare intermitenta se poate face o economie de energie esentiala daca se utilizeaza un distribuitor 4/3 cu centru partial deschis (fig. 12.7).loading...Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1542
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site