Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

AFACERI PE WEB (E-BUSINESS)

afaceri+ Font mai mare | - Font mai micAFACERI PE WEB (E-BUSINESS)

Conceptul de e-business s-a nascut cu mult inainte de aparitia Internetului. Inca din anii '70, domeniul afacerilor asistate de calculator a devenit popular pentru retelele financiare. Diferite institutii (bancile) erau conectate prin intermediul unor retele private in vederea efectuarii diverselor tranzactii cu sprijinul tehnologiei computationale. Standardul EDI (Electronic Data Interchange) stipuleaza diverse formate universale de interschimb de informatii.Odata cu aparitia Internetului, dimensiunea afacerilor electronice a crescut simtitor. Termenul e-business a fost folosit pentru prima data in 1997 de catre IBM, care il defineste astfel:

e-business este o modalitate de acces securizat, flexibil si integrat pentru desfasurarea diferitelor afaceri prin combinarea proceselor si sistemelor care executa operatii de baza ale afacerilor cu cele ce fac posibila gasirea informatiilor pe Internet.

Teoretic, prin conectarea sistemului informatic al unei firme / institutii la Web, se poate spune ca se dezvolta un e-business. Bill Gates numea acest proces "instruirea sistemului nervos central al afacerii".

La inceput a fost folosit termenul e-commerce, care a devenit ulterior doar un aspect (important) al conceptului e-business.

Un alt termen - lansat de compania Hewlett-Packard in 1999 - este cel de e-service, definit astfel:

e-service desemneaza oferirea unor solutii complete pentru e-business, constituite din hardware, software si consultanta.

Internetul pune la dispozitie diferite forme de comunicare, combinand toate tehnologiile actuale intr-un singur cadru de lucru in care sunt integrate diferite dispozitive electronice. Exemple de operatii posibile: trimiterea unui fax, receptionarea unui mesaj vocal, convertirea unui fax intr-un mesaj e-mail si reciproc; tranzactiile pot fi efectuate prin telefonul mobil cu acces prin WAP; ne putem conecta la Internet pentru navigare si cautare informatii. Toate acestea ofera afacerilor posibilitatea de integrare mult mai simplu si mai rapid.


AVANTAJELE AFACERILOR PE WEB

Oportunitatea de a castiga mai multi clienti si de a comunica mai strans cu acestia. Pe web, fiecare afacere are prezenta 'non-stop' si, indiferent daca afacerea este mica, medie sau mare, aceasta isi poate castiga clienti din intreaga lume sau se poate adresa unei clientele specializate. Tehnologiile informatiei (TI) dau posibilitatea cunoasterii cat mai multor aspecte despre clienti si preferintele lor. Aceasta conduce la realizarea facila a rapoartelor analitice privind procesele de afaceri.

Costuri reduse pentru servicii de distributie. Internetul scade costul distributiei de informatii si le mentine actualizate. Pe web, informatia poate avea si statutul de produs, de exemplu, in comertul electronic se observa trecerea de la vanzarea de bunuri palpabile la cea de date (consultanta, muzica, filme, software, etc.).

DIFICULTATI

Migrarea de la o piata locala la o piata mondiala - necesita dezvoltarea unui model viabil de afacere.

Problema drepturilor de autor - nu se recomanda etalarea pe web a unui anumit continut fara a avea acordul autorilor.

Legalitatea - activitatea trebuie desfasurata in conditii legale.

Securitatea - nerespectarea normelor de securitate si asigurare a confidentialitatii duce la un esec timpuriu.

Viabilitate - procesele antrenate intr-o afacere trebuie sa fie viabile.

ETAPELE PREZENTEI PE WEB

In prima etapa, compania isi face simtita prezenta pe web prin intermediul unei pagini, fara a stabili o strategie clara.

In cea de a doua etapa, compania isi construieste un 'site web structurat', in care sunt oferite informatii structurate, pentru care exista un motor de cautare dupa cuvinte cheie; cadrul general al organizatiei este clar definit, angajatii pot schimba masaje intre ei prin intermediul sistemului intern de posta electronica sau cu ajutorul listelor de discutii.

Compania incearca sa vanda informatii, bunuri, servicii, etc. in maniera on-line (comenzi prin e-mail), dar sistemul nu este conectat direct la o baza de date disponibila pe web. Sistemul este lent, costa multi bani si nu este securizat.

Faza 'afacerilor electronice'. Site-ul organizatiei este direct conectat la Intranetul acesteia, permitand accesarea informatiilor din baza de date interna si utilizand protocoale securizate pentru a transmite date intre companie si clienti sau catre alti parteneri de afaceri.

Utilizand orice dispozitiv electronic (telefon celular, chiosc informational, etc.) oamenii se vor putea conecta la datele unei companii si vor fi capabili de a trimite - receptiona informatiile dorite pentru a realiza afaceri electronice, fara a mai trebui sa cunoasca adrese de situri web, nume de resurse, etc.

'O singura lume - un singur computer' - toate dispozitivele electronice ar fi interconectate intre ele pentru a crea o uriasa resursa informationala, la nivel mondial. Computerele ubique ( notiune introdusa in 1991) ar schimba intre ele orice tip de informatie, iar aplicatiile ar furniza informatii, fara ca utilizatorii sa cunoasca provenienta lor.

MODELE DE E-BUSINESS

1. Intranetul Prin Intranet se intelege utilizarea tehnologiilor Internet in vederea legarii intr-un tot unitar a resurselor informationale ale unei organizatii: de la text la baze de date vechi, la fluxul de munca si gestiunea documentelor.

Cel mai valoros lucru pentru o organizatie sunt oamenii care lucreaza in cadrul ei si, implicit, informatiile pe care acestia le detin sau le pot prelucra. Din tot ceea ce a aparut in sfera tehnologiei informationale, Intranetul adreseaza cel mai bine acest aspect - faciliteaza comunicarea intre oamenii unei organizatii, concretizandu-se in infrastructura tehnologica necesara unei bune si eficiente colaborari.

In cadrul unei organizatii, Intranetul este zona de influenta a afacerilor electronice. Intranetul se bazeaza pe standardele Internetului pentru comunicatia intre sisteme de calcul. Personalul conectat la Intranet poate avea acces la siturile web specifice unor departamente din cadrul organizatiei. Aceste site-uri sunt separate de Internet prin intermediul unor metode de securitate (firewall - pentru a filtra orice informatie referitoare la datele interne), astfel incat persoanele din afara sa nu aiba acces la informatiile private.

Similitudinile dintre cele doua concepte -Internet si Intranet- sunt nenumarate, ceea ce face dificila trasarea unei granite de demarcatie. Cea mai importanta diferenta se afla nu atat la nivelul tehnologic, cat mai ales la cel semantic: Internetul este zona informatiilor publice, in timp ce Intranetul se intalneste cu predilectie in zona informatiilor cu un caracter privat. Apare, deci, o mai mare preocupare pentru securitate si acces restrictiv (bazat pe parole sau pe alte modalitati de autentificare).

Intranetul poate contine oricare din urmatoarele servicii:

e-mail (posta electronica) - servicii de mesagerie interna;

ftp (File Transfer Protocol) - transfer de fisiere;

irc (Internet Relay Chat) sau alta varianta de serviciu colaborativ - permit comunicarea sincrona (in direct, online) intre doua sau mai multe persoane;

mailing-lists (liste de discutii) - au la baza serviciul de posta electronica; faciliteaza trimiterea simultana a unui mesaj catre un grup de destinatari, incurajandu-se astfel discutiile si schimbul de idei in grup (comunicarea este asincrona, nu e necesar ca toti participantii la discutie sa se afle in acelasi timp in fata computerelor);

newsgroups (grupuri de stiri) - difuzarea de stiri pe diferite teme de interes; necesita un soft special pentru accesare. Deoarece exista si variante ce se bazeaza pe servicii e-mail sau web, aceasta tehnologie tinde sa devina evitata;

gopher - un alt serviciu de publicare a informatiei, similar web-ului, dar care are doar posibilitatea de a afisa text; ofera, in schimb, o modalitate de structurare implicita (de genul fisier/director); este considerata o tehnologie invechita, inflexibila si, in consecinta, putin utilizata;

push channels (canale de "impins" informatie) - aceasta este una dintre cele mai noi tehnologii, neexistand inca un standard acceptat de vreun forum de standardizare; ideea din spatele tehnologiei are la baza nevoia de selectare a informatiilor de catre consumator si de confort in vederea accesarii ei; consumatorul isi alege dintr-un index initial care este genul de informatii care il intereseaza, stabilind astfel un nou canal personalizat (channel); software-ul care gestioneaza aceste canale are sarcina de a face o triere a informatiilor ce ajung la el si de a trimite doar selectiile care se suprapun pe profilele inregistrate inspre toate canalele existente.

Exemplu. Angajatii companiilor Sun, Apple, Microsoft au la dispozitie un sit web Intranet, prin care obtin informatii curente si plaseaza comenzi on-line, eliminand timpul si costurile aferente apelurilor electronice. In functie de politicile de securitate si de infrastructura retelei, angajatii pot avea acces de pe Internet la reteaua privata, folosind protocolul VPN (Virtual Private Protocol).

2. Business-to-business (B2B) reprezinta modelul care presupune utilizarea tehnologiilor bazate pe web pentru a conduce afaceri intre doua sau mai multe companii.

Exista doua subtipuri, dupa cum:

exista un contact de parteneriat intre companii;

exista o piata electronica (e-market) in care interactioneaza mai multi cumparatori si mai multi vanzatori.

3. Business-to-consumer (B2C). Cumparatorul utilizeaza un navigator web (browser) pentru a se conecta la situl web al vanzatorului prin intermediul unui furnizor de servicii Internet - ISP (Internet Service Provider). Vanzatorul pune la dispozitie un catalog electronic (e-catalog) de produse sau servicii, sugestii si recomandari pentru produse si pune la dispozitia cumparatorului cele mai uzuale forme electronice de plata. Vanzatorul nu trebuie neaparat sa joace si rolul furnizorului sau al producatorului bunurilor/serviciilor, sau poate apela la furnizori multipli, etc.

4. Consumer-to-consumer (C2C) descrie colaborarea diferitilor utilizatori prin intermediul documentelor partajate, postei electronice, etc.

5. Consumer-to-data (C2D). Aceasta forma cuprinde situatiile in care utilizatorii au nevoie de cantitati insemnate de date si folosesc diverse instrumente electronice pentru a le extrage.

CATEGORII DE E-BUSINESS

1. e-auction - sunt licitatiile electronice. Exemple: www.eBay.com, www.ricardo.com

2. e-banking - tranzactii bancare electronice. Bancile electronice reprezinta una dintre cele mai de succes afaceri on-line.3. e-commerce - comertul electronic - vanzarea si comercializarea bunurilor si serviciilor prin intermediul tehnologiilor oferite de Internet.

4. e-directories - cataloage electronice - White Pages (numere de telefon), Yellow Pages (telefoane organizatii).


5. e-engineering - inginerie electronica (SharePoint de la Microsoft, https://sourceforge.net)

6. e-gambling - jocuri de noroc on-line: www.yone.com, www.spookie.ro


7. e-learning - invatamant prin Internet.

www.brainbench.com

www.timsoft.ro
www.study.com

Exista universitati virtuale:

www.OnlineLearning.net - Online Learning in SUA

www.uned.es - UNED in Spania

www.athena.edu - Virtual Online University


8. e-mailing
- mesagerie electronica


9. e-marketing - promovare electronica de produse/servicii


10. e-supply - aprovizionare pe Internet.


11. e-trading (e-brokering) - cumparare si vanzare online de actiuni (bursa virtuala).

12. e-working - intreprinderea virtuala.

13. e-shipping - aprovizionarea electronica.

14. e-leasing - leasingul electronic. Exemple: www.leasing.ro

Primejdii pentru e-business:

pierderea anonimitatii

pierderea increderii

fluxul virusilor informatici

razboiul informatiilor

posibilitatea fraudei

terorismul cibernetic.

Alte afaceri pe Web - adrese:
adKnowledge Library: https://www.arahne.ro/akl/
Afaceri: https://www.afaceri.net
Amazon: https://www.amazon.com
BizOffice: https://www.bizoffice.com
Business.com: https://www.business.com
Copyright.com: https://www.copyright.com
ebXML: https://www.ebxml.org
eNews: https://www.enews.com
eWeek: https://eweek.agora.ro
IBM Web Services and UDDI: https://www-3.ibm.com/services/uddi/
OneBiz: https://www.onebiz.8m.net
Open Card: https://www.opencard.org
Open Travel: https://www.opentravel.org
Smart Card Industry Association: https://www.scia.org
Speed of Thought: https://www.speed-of-thought.com
The Smart Card Resource Center: https://www.smart-card.org
Universal Description, Discovery, and Integration (UDDI):

https://uddi.microsoft.com/developer/default.aspx
Web Marketing and E-commerce: https://www.wilsonweb.com
Web Services: www.webservices.org
ZDNet: https://www.zdnet.com/ecommerce

Tema: studiati - in mod special - o categorie de afaceri electronice.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2216
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved